Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.302
|
čitano: 6.013.041
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine
Vodič za odabir grafičke kartice

Ma ideš..

Far Cry Recommended Requirements

• CPU: Pentium 4 or Athlon XP
  • CPU SPEED: 2 GHz
  • RAM: 512 MB
  • VIDEO CARD: DirectX 9.0 compliant video card with 64 MB RAM (GeForce FX+ / Radeon 9500+)
  • TOTAL VIDEO RAM: 128 MB
  • PIXEL SHADER: 2.0
  • VERTEX SHADER: 2.0
  • 3D: Yes
  • HARDWARE T&L: Yes
  • DIRECTX VERSION: 9.0b (included)
  • FREE DISK SPACE: 4 GB
  • SOUND CARD: Yes

Ja sam imao ATI 9600 128 MB pro koja je koštala 1370 kn (znam u kunu) i beskompromisno je na high ii s malo smanjenim fičerima rulala tu igru.

Ljudi su lako igrali i s gforce 4

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.12.2024 15:24 (Zaporožac).

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Vodič za odabir grafičke kartice
Zaporožac kaže...

Ja sam imao ATI 9600 128 MB pro koja je koštala 1370 kn (znam u kunu) i beskompromisno je na high ii s malo smanjenim fičerima rulala tu igru.

Ja sam imao ATi Radeon 9700. Koja je to bila pila u svoje vrijeme 

Mislim da sam ju preko oglasnika kupio novu za 1700kn, ali nisam ziher.

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
12 godina

A u to vrijeme kada je izašao FC1 minimalac u Hrvatskoj bio 1.950kn, tada dati 1.370kn za grafu je bilo kao sada da daš 450-500€ za pristojni GPU da se igraš 

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.12.2024 15:31 (ibme74).
3 godine

Ma daaaaajj...

合氣道

0 0 hvala 0
3 godine
suspendiran

Daaaavne 2017 godine je Nvidia izbacila Gtx 1080 ti i danas se te perfomanse nalaze u 90% rtx 4060ti, pametnom dosta. Ove price o starenju svih tih modela izmedu su mlacenje prazne slame! Kupis grafu za max love kaj imas i dovidenja!
Nvidia je oduvijek bolje stojala po pitanju svega nema smisla niti nabrajati sve prednosti jer ih je previse no zato su i nesto skuplje.
AMD oduvijek kaska i kasni s tim modelima i naravno da kasnije i moze ponuditi nesto povoljnije kartice ali koga briga? vjerovatno onog koji nema odmah s startu tih 50-100-300€ više za neku Nvidiu!.
Zeleni imaju teškaše u High-endu i kome to treba i moze kupit ce kaj je danas nekom klincu koji radi za +-1000€ i zivi kod staraca do 40 godine(prije 5 godina prosjek je bio 35 godina:), prst u uho i pravac po grafu po želji.
Sad cu razbijat glavu jel tamo neka Rx-ica iz proslog ili novijeg stoljeca 6 fpsa brza u nekoj igri nakon 5-7 godina ono zaboli me!

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.12.2024 15:37 (Boris grozni).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Borise ajde sad šalu na stranu, no da te pitam šta te to toliko jebe taj odnos Nvidia-Amd  Intel-Amd

Jeli to neka trauma iz djetinjstva ili neka prva ljubav, neka velika emocija vezeana za tvrtku...ne kužim....nisi jedini, no jebeno prednjačiš da mi te malo i žao 

3 godine
suspendiran

Krenulo je s Vantom TNT 16mbi nije prestalo! Šalim se vjerovatno sam u onih par dobrih vremena AMD imao vise crvenih nego sveukupno zelenih jer sam imao vremena se zahebavati s tim, no to su za mene ostali poluproizvodi svaka ćas izuzetcima!nhf

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.12.2024 15:51 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Nije mi jasno i dalje no dobro, uspomene, emocije, ostanimo na tome.

Inače jači si zagovornik od onih botova u komentarima koji pumpaju na Coinmarketu 

Kontaktirat ćemo Intel/Nv da ti daju koju paru

12 godina
Mauro kaže...
Zaporožac kaže...

Ja sam imao ATi Radeon 9700. Koja je to bila pila u svoje vrijeme 

Mislim da sam ju preko oglasnika kupio novu za 1700kn, ali nisam ziher.

imao 9500pro! Ati

scion of the storm
16 godina

Ja sam imao Riva TNT, još je negdje u garaži

12 godina

Je možeš mislit kako su zelene bolji izbor na duze staze, to vrijedi samo za sami papreno skupi high end, ostali proizvodi ili drek po izlasku ili dobre kartice osakaćene VRAM-om da kupci što češće mjenjaju, što bi kupio jednu RTX3070 sa 12GB VRAM-a pa ako nisi toliko zahtjevan gamer bio miran duži period na 1080/1440p kad može biti sa 8GB VRAM-a pa da nakon 2-3 godine mjenjaš na RTX4070 sa 12GB VRAM-a. 

A što se tiče kupnje RTX4090 pa si "duže miran", rađe bi svake 2 godine dao 550-600€ za novu karticu višeg srednjeg ranga sa novim tehnologijama i novim punim jamstvom nego istenkirao 2.200-2.300€ za RTX4090 da "traje" i onda molio boga da ne prdne u fenjer kada istekne jamstvo.

U 8 godina uzmeš 4 nove grafe za tu jednu koja možda potraje a možda i ne, možda bude terala 10 godina možda crkne dan nakon isteka jamstva. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.12.2024 16:09 (ibme74).

9 0 hvala 0
3 godine
Boris grozni kaže...

Prije ATI 9600 pro izašla je fake serija Fx 5600 koja je trebala po performansama biti ista, no zaostajala je 40%

Prvo sam kupio NVidia FX 5600.

Kad se saznalo da je u benčmarcima teški fail, vratio sam ju u trgovinu i zamijenio za 9600 Pro, dodao nešto kuna

Cijela serija Nvidia 5600 je bila fail.

Taj prefix FX je kasnije preuzeo AMD za svoje čuvene procesore 

合氣道
3 godine

@ibme74 baš to.

I ne zaboravi da ako svake 2-3 godine mijenjaš grafu stara se još da prodati za dobre novce a ako ovu 4090 držiš 8 godina tada će ju vjerojatno deklasirati neka entry level grafa pa više neće vrijediti ništa.

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.12.2024 16:21 (BinaryJesus).
3 godine
Wiz3m4n kaže...

Ja sam imao Riva TNT, još je negdje u garaži

Ja sam imao i tnt 2, e sad zaboravio sam je li bio i dodatak "pro" i detonator drivere, trojku sam preskočio... Također nisam nikad imao ništa od 3dfx, bilo mi je ultra glupo uz nju još morati imati i 2d karticu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.12.2024 16:34 (notloB).
12 godina
BinaryJesus kaže...

@ibme74 baš to.

I ne zaboravi da ako svake 2-3 godine mijenjaš grafu stara se još da prodati za dobre novce a ako ovu 4090 držiš 8 godina tada će ju vjerojatno deklasirati neka entry level grafa pa više neće vrijediti ništa.

Dodaj na to još i potrošnju, RTX4090 sama cucla preko 400w u gamingu, te nadolazeće grafe koje će ju dostići/prestići će imati barem upola manju potrošnju, nije ni to zanemarivo gledajući na duže staze.

13 godina

Najisplativije je kupit 1/2 RTX 4090 a to je RTX 4070 super za 650e košta 3 puta manje od 4090 a daje točno polovicu performansi.

Ako se ne gleda ray-trace samo raw performans cak je bolje kupit 7900XTX ili 4080 za 1100e nego 2000e za 4090.

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina

Za taj viši rang uloženo/dobiveno je meni najbolja RX7900XT, imaš na nabavi za 785€ AsRock Phantomku.
To je oko 250€ manje nego najeftinija RX7900XTX odnosno oko 380€ manje nego najjeftinija RTX4080S.

Razlika u perfromansama je u cca 10%.

3 godine

XFX Speedster MERC310 AMD Radeon™ RX 7900XT - 710€ s dostavom, amazon.de

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

E ta je dobra za 710e s dostavom ima sve za gaming na max. I bit će ok sigurno još 4-5g za 1440p.

1 0 hvala 0
15 godina

Ja sam 2015. godine kupio GTX960 2GB i koristio ju do 2022. godine.

Koliko se sjecam to je bila relativno jeftina kartica, a eto posluzila 7 godina 

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina

Kupio 1060 6gb isti dan kad je izašla za 2600kn meni osobno najbolja kartica na kojoj sam valjda i najviše igrica odigrao. Danas sa 4070 čitam forum i vijesti po portalima.

10 0 hvala 0
13 godina

u nekim naslovima količina vrama koju koristi pojedina kartica djeluje nestvarno

0 0 hvala 0
16 godina
mislioc kaže...

Kupio 1060 6gb isti dan kad je izašla za 2600kn meni osobno najbolja kartica na kojoj sam valjda i najviše igrica odigrao. Danas sa 4070 čitam forum i vijesti po portalima.

Apsolutno se slažem sa tobom, samo ja sa 6950xt i još gledam bolje, ne znam čemu samo

14 godina
Zaporožac kaže...

Ma ideš..

Far Cry Recommended Requirements

• CPU: Pentium 4 or Athlon XP
  • CPU SPEED: 2 GHz
  • RAM: 512 MB
  • VIDEO CARD: DirectX 9.0 compliant video card with 64 MB RAM (GeForce FX+ / Radeon 9500+)
  • TOTAL VIDEO RAM: 128 MB
  • PIXEL SHADER: 2.0
  • VERTEX SHADER: 2.0
  • 3D: Yes
  • HARDWARE T&L: Yes
  • DIRECTX VERSION: 9.0b (included)
  • FREE DISK SPACE: 4 GB
  • SOUND CARD: Yes

Ljudi su lako igrali i s gforce 4

u to vrijeme je bio ispod stola athlon xp 2800+ i geforce 5900xt, to je bila mašina za to vrijeme, a grafika u igri je tjerala suze na oči

16 godina

Sada sam se sjetio i nekog mobilnog Bartona ako se dobro sječam da je bio kojeg sam ubacio u desktop i klokao za nekih 60% dajte neka me netko sjeti od starije garde šta je to bilo točno...znam da mi ga nije lokalni trgovac htio prodati jer je znao šta ću sa njim, pa nakon nagovaranja ajde eto mi ga, ali kao neće priznati garanciju ako ga skurim 

Koji je to točno bio model ne znam, no išao je u soket od desktop ploče

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Wiz3m4n kaže...

Sada sam se sjetio i nekog mobilnog Bartona ako se dobro sječam da je bio kojeg sam ubacio u desktop i klokao za nekih 60% dajte neka me netko sjeti od starije garde šta je to bilo točno...znam da mi ga nije lokalni trgovac htio prodati jer je znao šta ću sa njim, pa nakon nagovaranja ajde eto mi ga, ali kao neće priznati garanciju ako ga skurim 

athlon xp-m 2500 bio dosta popularan i fino se ložio (imam ga doma u jednoj od svojih retro mašina)

a ovo su bile ploče na z chipsetu: 

• ABIT NF7-S
  • ASUS A7N8X Deluxe
  • DFI LanParty NFII Ultra B
  • Epox 8RDA+

neka sasvim druga vremena, po meni puno bolja...

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.12.2024 22:06 (sfc_PsychQ).
16 godina

Tako je kolega.....bravo.....2500 model 

3 godine
suspendiran
sfc_PsychQ kaže...
Wiz3m4n kaže...

athlon xp-m 2500 bio dosta popularan i fino se ložio (imam ga doma u jednoj od svojih retro mašina)

a ovo su bile ploče na z chipsetu: 

• ABIT NF7-S
  • ASUS A7N8X Deluxe
  • DFI LanParty NFII Ultra B
  • Epox 8RDA+

neka sasvim druga vremena, po meni puno bolja...

ASUS A7N8X Deluxe tri za redom su mi krepale, jos sam "pc klinac" bio! na njoj je bio Athlon 1800x, naravno otkljucan olovkom, overklokan do daske 400+mhz i potrganog čoška na die-a jer si onda trebao odvijac od 1m da stavis one hladnjake koliko je kopča bila jakaEvo i krivca za to

i evo danas nakon 25 godina u kucistu je opet Thermalright Peerless Assassin 120se

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.12.2024 23:21 (Boris grozni).
12 godina

s xt prec na 7900xtx ili 4080super obe su mi 150 eura doplata i moja 7900xt

BBall,Tech,Ink....all the way....
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Djeluje mi kao skroz dobra ponuda tj. prilika. Koji modeli su točno u pitanju?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice