Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 3.938
|
čitano: 831.967
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Rasprava o grafičkim karticama
ibme74 kaže...
... ispolirali su drivere ...

Bas igram Delta Force zadnjih dana, jako "ugodno" iskustvo AMD grafickih drivera.

https://www.amd.com/en/resources/support-articles/release-notes/RN-RAD-WIN-24-12-1.html

Highlights

• New Game Support
    • Marvel Rivals
    • Microsoft Flight Simulator 2024
    • Dragon Age™: The Veilguard
    • Slitterhead
    • Delta Force
    • S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
    • Indiana Jones and the Great Circle

Hebo te, kako bi to izgledalo tek da nisu dodali support za Delta Force... 

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.12.2024 18:14 (Mauro).
15 godina
Rasprava o grafičkim karticama

Što ne bi nakačili vrama obrnutim redosljedom od rtx5090 stavi 8gb pa do najslabije naprdi 32gb,kako god okreneš 5070 pripada 12gb .Sve kupujemo samo nek je nevidija.Amd ima priliku da ih zaebe ali kao uvijek iskoriste da je ne iskoriste.

https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rtx-5060-ti-to-feature-16gb-vram-rtx-5060-reportedly-sticks-to-8gb.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put pon 16.12.2024 14:40 (dery).
Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine

Piše u linku da je vijest glasina, znači, nije točna informacija.

Može biti tako, ali podatak nije pouzdan.

Ako to naprave, bolesni su, pogotovo za 5070

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put pon 16.12.2024 15:10 (Zaporožac).

0 0 hvala 0
8 godina
Zaporožac kaže...

Kako bi rekao jedan forumaš (neću imenovat): smanjiš na low (i isključiš framegen), 8GB VRAM-a je onda dosta i za 1080p (u većini igara), dramite bezveze...

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
12 godina

Pa normalno da će bit 12GB, pa neće valjda napravit da traje pa da ne mjenjaš grafu svako malo ili da ne doplatiš još koju stotku za za TI verziju sa 16GB 

0 0 hvala 1
3 godine
fer-de-lance kaže...
Kako bi rekao jedan forumaš (neću imenovat): smanjiš na low (i isključiš framegen), 8GB VRAM-a je onda dosta i za 1080p (u većini igara), dramite bezveze...

Jok, ne dramimo, bar ja. 

Ne pričamo o tome je li "nekome" dosta, već o tome što škrtare na memoriji, a svi se proizvođači igara prebacuju na Unigine 5, pa će trebati sve više memorije i upitno je koliko će tih 8 GB i na 1080p biti dostatno.

Jebiga, i ja sam nekada igrao Crysis 1 na medium s 25-30 FPS i bio sam sretan.

Prošla su ta vremena.

Danas dica ne pomišljaju na high, ( i mi stara dica)već svi gledaju minimalno Ultra high i Epic postavke s bar 75 fps na 4 K.

Ja ću se snaći, jer nisam aktivan gejmer, no staviti  (ako je vijest točna na RTX 5070 staviti 12 Gb memorije je brukica neovisno o tome što je kome "dosta")

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put pon 16.12.2024 15:48 (Zaporožac).
8 godina
Zaporožac kaže...

Jok, ne dramimo, bar ja. 

Ne pričamo o tome je li "nekome" dosta, već o tome što škrtare na memoriji, a svi se proizvođači igara prebacuju na Unigine 5, pa će trebati sve više memorije i upitno je koliko će tih 8 GB i na 1080p biti dostatno.

Jebiga, i ja sam nekada igrao Crysis 1 na medium s 25-30 FPS i bio sam sretan.

Prošla su ta vremena.

Danas dica ne pomišljaju na high, ( i mi stara dica)već svi gledaju minimalno Ultra high i Epic postavke s bar 75 fps na 4 K.

Ja ću se snaći, jer nisam aktivan gejmer, no staviti  (ako je vijest točna na RTX 5070 staviti 12 Gb memorije je brukica neovisno o tome što je kome "dosta")

Ma, samo kažem, jer taj cijenjeni forumaš slovi za znalca za sve, pa ja to uzimam zdravo za gotovo 

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
3 godine
fer-de-lance kaže...
Ma, samo kažem, jer taj cijenjeni forumaš slovi za znalca za sve, pa ja to uzimam zdravo za gotovo 

A, ironija, nisam prepoznao  

合氣道
15 godina
Zaporožac kaže...

Vidim to ali ovakav model vram-iranja je nevidija zakuhala odavno stoga rumor je vjerovatno točan.Znaju oni što rade i trebali bi ih kupci kaznit. Prolaze oni tako jer je amd za kurac.

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.12.2024 16:03 (dery).
16 godina

Ne bogohuli....kupiš jednu 7800xt za 520e novu i imaš 16gb vrama i igraš sve bez ikakvih briga i problema....kako je to u kurcu...dokurca ti guzica 

12 godina

Ma dobro je ajde ako bude 12GB, znaš da uvijek može gore npr mogli bi se poslužiti modelom kao za GTX970 sa 3.5GB brzog i 0.5GB sporog VRAM-a pa da bude tipa 10GB brzog i 2GB sporog VRAM-a 

15 godina
Wiz3m4n kaže...

Ne bogohuli....kupiš jednu 7800xt za 520e novu i imaš 16gb vrama i igraš sve bez ikakvih briga i problema....kako je to u kurcu...dokurca ti guzica 

Kako nije pa rezultati prodaje govore sve. Sve je meni jasno ali amd treba agresivnije nižom cijenom pri izbacivanju serije poslije je kasno. 7800 xt je toliko trebala koštat na izlasku pa da vidiš.

16 godina

Iskreno ne pratim ni nogometne rezultate a kamoli ove, no dobro, bude to sve OK

3 godine
Wiz3m4n kaže...

Iskreno ne pratim ni nogometne rezultate a kamoli ove, no dobro, bude to sve OK

Hvala doktore !

合氣道
16 godina

Ono je bila sprdnja sa gtx 970, komotno možeš usporedit sa tim da uskrsne dr. Ante Pavlović da bi kolone sljedbenika u kupačima bile na jarunu ili dravi

15 godina
Wiz3m4n kaže...

Aha, vidi gore moj post.

Poceo igrati Delta Force i morao downgradeat drivere sa 24.12.1 na 24.8.1 jer sa 24.12.1 to nije igrivo. Stutter mess samo takav. I sto je najbolje u release notes za 24.12.1 pise da je dodan support za Delta Force 

OK, ja se ipak nesto razumijem u kompjutere, pa sam pronjuskao po netu da vidim kako rijesiti problem, ali zamisli nekoga tko je kupio prebuit sa AMD grafickom i kuzi se u kompove kao Mara u krivi ku...

15 godina

Rtx 5080 16gb i 5070 12gb su u startu outdated.Jedino će 5060ti 16gb imati smisao. To će biti im biti top prodaje ostalo su spušili.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Mauro kaže...

Aha, vidi gore moj post.

Poceo igrati Delta Force i morao downgradeat drivere sa 24.12.1 na 24.8.1 jer sa 24.12.1 to nije igrivo. Stutter mess samo takav. I sto je najbolje u release notes za 24.12.1 pise da je dodan support za Delta Force 

OK, ja se ipak nesto razumijem u kompjutere, pa sam pronjuskao po netu da vidim kako rijesiti problem, ali zamisli nekoga tko je kupio prebuit sa AMD grafickom i kuzi se u kompove kao Mara u krivi ku...

Slažem se kolega, bude nereda, no mislim da nije zgoreg za napomenuti još jednom......računala nisu za neznalce i za one koji ne žele učiti....za plug and play postoje konzole i mir, slažeđ li se?  

15 godina
dery kaže...

Rtx 5080 16gb i 5070 12gb su u startu outdated.Jedino će 5060ti 16gb imati smisao. To će biti im biti top prodaje ostalo su spušili.

Brijem da ce pocetkom 2026. doci refresh sa Super modelima na koje se staviti 3GB memorijske module.

Pa ce Nvidia fino ponuditi "Evo, ako vam fali VRAM-a upgradeajte se na nase najnovije RTX5070 Super 18GB ili RTX5080 Super 24GB" 

Mada ja vjerujem da je 12GB na 1440p (a mozda i 4K) realno sasvim dovoljno, problem su samo lijeni i nesposobni developeri koji ne uloze dovoljno truda u optimizaciju.

Uz kvaliteno optimizirane igre 12GB bi moralo biti dovoljno.

12 godina
Mauro kaže...
Wiz3m4n kaže...

Aha, vidi gore moj post.

Igra je tek izašla, u novo doba je praktički pod normalno da je igra mess po izlasku i da se krpa mjesecima kroz update igre i update drivera.
ima Nvidia i svoje mušice sa driverima već duže vrijeme, igre se non stop crasahu, na cs go2 turniru se driveri non stop rušili na konfama sa rtx4080, puno dayz igrača ne može igrati dazy od izlaska zadnjih drivere jer se igra non stop ruši i slično.

https://wccftech.com/nvidia-geforce-rtx-4080-crashes-during-million-dollar-cs2-tournament-despite-being-selected-as-gpu-of-choice/

https://steamcommunity.com/app/1248130/discussions/0/6982351752479552055/

https://steamcommunity.com/app/2215430/discussions/0/4415299132513042138/

https://www.pcworld.com/article/2418434/windows-10-shows-blue-screen-after-installing-new-nvidia-drivers-how-to-avoid-the-problem.html

3 godine
Mauro kaže...
Wiz3m4n kaže...

Aha, vidi gore moj post.

Pa nije sad da samo amd ima ponekad problema s nekom igrom, možeš pogledati release notese i nvidijinih drajvera i pogledati što sve ispravljaju... od rušenja, krivih i loših prikaza do slabog fpsa itd. po pojedinim igrama... Bitno je da si riješio problem relativno jednostavno a bugovi će vjerojatno biti ispravljeni već u sljedećoj iteraciji, neiskusni juzeri će se također već negdje požaliti gdje će im biti objašnjeno što napraviti kako bi igra radila... Ni prvi ni zadnji put da ima bugova, to je očekivano.

12 godina
Mauro kaže...

Mada ja vjerujem da je 12GB na 1440p (a mozda i 4K) realno sasvim dovoljno, problem su samo lijeni i nesposobni developeri koji ne uloze dovoljno truda u optimizaciju.

Nije uopće bitno u ovoj situaciji zašto je potrebno više VRAM-a, poanta je da je potrebno više a ovi i dalje idu svojom politikom sakaćenja mid range grafi da te natjeraju da potrošiš dodatnu lovu za viši mid range ili high end ako ne želiš uskoro opet mjenjati grafu jer ima motor od 450hp da tera 320km/h ali im sava gume pa ipak ne može 

15 godina
ibme74 kaže...
Mauro kaže...

Nije uopće bitno u ovoj situaciji zašto je potrebno više VRAM-a, poanta je da je potrebno više a ovi i dalje idu svojom politikom sakaćenja mid range grafi da te natjeraju da potrošiš dodatnu lovu za viši mid range ili high end ako ne želiš uskoro opet mjenjati grafu jer ima motor od 450hp da tera 320km/h ali im sava gume pa ipak ne može 

Slazem se, krajnjeg kupca/korisnika nije briga tko je kriv, njemu proizvod ne radi kako ocekuje i onda je naravno kriv proizvodjac.

Ja sam samo naveo kao razlog zasto neke novije igre trose sumanute kolicine VRAM-a jer mi takvi developeri idu poprilicno na onu stvar. Radi svoj posao kako spada ili ga nemoj uopce raditi.

Po njima ce i ove nase grafe sa 16GB brzo postati obsolete i morat cemo kupovati RTX5090 sa 32GB VRAM-a da bi bili mirni 2-3 godine 

A Nvidia sakati grafe sa RAM-om jer moze. Imaju valjda 90% market sharea i ocito im prolazi. Doduse, i Intel je nekada bio u istoj situaciji kao Nvidia sada. Problem je sto AMD GPU dio kao da nije ista firma kao AMD CPU dio, pa nisu sposobni to iskoristiti.

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.12.2024 18:47 (Mauro).
3 godine
Mauro kaže...

problem su samo lijeni i nesposobni developeri koji ne uloze dovoljno truda u optimizaciju.

Nek onda nvidija optimizira i krpa igre nesposobnih developera, krajnjeg kupca igrača zabole ona stvar tko je kriv bitno je da on ne može igrati kako spada, da li zato što nvidija želi skupo prodavati memorijski okljaštene kartice i time unazađivati kvalitetu prikaza koja bi trebala napredovati sa svakom novom generacijom gpuova ili što devovi ne znaju posao ili ue5 ne valja to nije njihov problem.

Edit: kasnim barem dva posta.

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.12.2024 18:49 (notloB).
15 godina
Mauro kaže...
dery kaže...

Brijem da ce pocetkom 2026. doci refresh sa Super modelima na koje se staviti 3GB memorijske module.

Pa ce Nvidia fino ponuditi "Evo, ako vam fali VRAM-a upgradeajte se na nase najnovije RTX5070 Super 18GB ili RTX5080 Super 24GB" 

To je njihova pokvarena taktika koju kupci ne kažnjavaju jer kad se spomene grafika i ngreedija misle da je to to nema drugog ili trećeg. Outdated su zato jer su namjenjene za 4k sa manjkom vrama i cijenom iznad 1000$.Rtx 5080 će bit 1500$ sigurno. Serija rtx5000 je fail na izlasku jer fali vrama veči tdp veča cijena.DOA!!!

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.12.2024 18:53 (dery).
12 godina

Iako se generalno slažem da je većina igara dns nedovršeno smeće koje izbace pa još pola godine (a nekad i duže) krpaju sa milijun zakrpa dok se to ne dovede do neke igrivosti ali nekada to i nije slučaj, nekad jednostavno igra radi kao šit jer joj za visoke postavke treba više VRAM-a nego što grafa ima, to se vidjelo još prije dvije godine sa RTX3070, u takvimi grama dobiješ neigrivi stutter fest ili igru koja glatko radi ali sa zbulranim teksturama zbog nedostatkva VRAM-a, kartica koja je po snazi itekako sposobno te igre vrtiti ali ne može jer je osakaćena.

zblurani+mess+1 zblurani+mess+1
zblurani+mess+2 zblurani+mess+2
zblurani+mess+3 zblurani+mess+3
Poruka je uređivana zadnji put pon 16.12.2024 19:03 (ibme74).

3 0 hvala 0
11 godina
Mauro kaže...

Doduse, i Intel je nekada bio u istoj situaciji kao Nvidia sada. Problem je sto AMD GPU dio kao da nije ista firma kao AMD CPU dio, pa nisu sposobni to iskoristiti.

nije amd druga firma, dapače, radeon se još dobro i drži, nego kožnati nije posrnuo kao intel 

da se nevidiji dogodi 7-8 generacija 14nm++++ i radeon bi izgledao bolje

15 godina
picajzla0707 kaže...

nije amd druga firma, dapače, radeon se još dobro i drži, nego kožnati nije posrnuo kao intel 

da se nevidiji dogodi 7-8 generacija 14nm++++ i radeon bi izgledao bolje

Ma toliko dobro da ne mogu dalje nastavit utrku u hi endu. Možda će ngridija popušit ovom serijom ako amd ostvari šta najavljuju u mid range koji je najbitniji.

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.12.2024 19:35 (dery).
15 godina

Ja sam danas imao ogromnih problema sa kompom, a glavna sumnja su bili AMD driveri, jako sam se nsekirao.

Avatar se nije pokretao, samo piše pokrenuto u ubisof launcheru i ne događa se ništa. A prije koji tjedan radila skroz normalno. Ali reko AMD nije firma od jučer, ne diram zadnje drivere, bio je nedavno veliki update za igru povodom izlaska ekspanzije, pa ide deinstalirati ponovno instalirati tih 100 gb podatak

I tako ja degradiram svoj SSD, instaliram sve ispočetka i šipak, igra se opet ne pokreče.

Igru sam pokretao sa desktop ikone te iz ubisoft launchera, ista stvar..

Odem u folder od igre i tamo dvije ikone afop ista kao na desktopu i afop_plus. Pokrenem ovu plus i iskoči prozor da li se slažem sa denuvo uvjetima, kliknem da se slažem i igra krene normalno.

Hebo AMD

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Sad evo i grafikon koliko je amd podigao prodaju otkad su drastično spustili cijenu. Da su tako od početka ne bi nestali prošle i ove god,može se reći potpuno, jer je nevidija dosegla skoro 90%.

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice