Objasnjenja u vezi grafickih kartica

poruka: 10
|
čitano: 8.238
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Graficke kartice..
Posto ima na forumu mnogo pitanja hoce li moja graficka raditi s ovim ili onim procesorom ili ide li na moju maticnu
evo odgovora...
1.Graficke kartice se na pocetku djele na a.)AGP
                                          b.)PCI-E x16
a.)AGP(Accelerated Graphics Port) port je kreiran 1997.g. od strane Intela.
Postoje vise verzija AGP porta:AGP 1x,AGP 2x,AGP 4x,AGP 8x..i jos neke druge varijacije(AGP Express,AGX..itd).
Najveci napon APG porta je 3.3V ali koliko znam vecina novih grafickih koriste 1.8V.
AGP je poceo izumirati 2004.g. kada je kreiran PCI-E port..zadnja masovna generacija AGP grafickh kartica je bila od
nVidie GeForce FX5x00 i od ATI-a radeon 9x00.
Neki prozivodaci ih jos uvijek proizvode(ATI) ali ne zadugo jer je stigao PCI-E 2.0 i AGP jednostavno vise nema smisla..
Evo nekoliko slikica za AGP port:

b.)PCI-E x16 port je takoder kreirao Intel 2004 godine.Prva masovna generacija PCI-E x16 grafickih kartica je bila od nVidie
GeForce 6x00 i od ATI-a radeon x x00(npr x800).
Prednost pci-e porta je najvise u tome sto se njime omogucilo sparivanje vise grafickih kartica na jednoj ploci(SLI,CrossFIRE).
Najvisa propusnost pci-e slota je x16 a ima i x8 i x4..to se najvise vidi kod nekih maticnih koje podrzavaju SLI ali prilikom
koristenja 1 graficke propusnost je x16 a prilikom npr. koristenja sli-a jedan port ima x16 a drugi  x8 propusnost.
PCI-E x16 2.0 je novija verzija pci-e porta napravljena da moze propustiti duplo vise podataka od obicnog pci-e 1.o porta.
SVE maticne ploce koje podrzavaju pci-e 1.0 mogu raditi sa pci-e 2.0 grafickim karticama ali ce raditi na brzini pci-e 1.0
porta..Isto vrijedi i obrnuto ako stavimo u maticnu plocu koja ima pci-e 2.0 port pci-e 1.0 graficku karticu.

slike pci-e porta:

2.Tzv. overkill graficke kartice.
Overkill se dogada kada prejak GPU uparite s preslabim CPU-om i onda dolazi do nepotpune iskoristivosti graficke kartice.
Najbolji primjer je amd athlon 3200+ i geforce 9600gt(frendov primjer).Prije kupovine 9600gt je imao 7800gt i solidne
performanse a naravno prilikom povecanja rezolucije broj FPS-a je padao.Kada je kupio 9600gt performanse su bile skoro ste
jedino prilikom povecanja rezolucije broj FPS-a je minimalno pao(5-10 fps-a).
Stoga nemozete kupovati procesor iz low trzisnog segmenta(celeron D) i graficku iz high-enda(9800gtx) i ocekivati lude
performanse..Sve mora biti iz koliko tolikog istog segmenta da bi sve savrseno radilo.
Nadam se da sam nesto uspio nekima pojasniti i objasniti.
Kritike rado prihvacamBelji se
Sljedeci put cu objasniti ukratko napajanja za graficke.Namigiva

Slike mi bas i ne radeMršti se

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sign

2 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
RE: Objasnjenja u vezi grafickih kartica

E to sam trazio man!Smijeh

Tu ti post vec stoji mjesecima i nitko se ne udostoji reci pokoju rijec.

Trazim po netu objasnjenja,a eto ti si jedino na koje sam naisao.

Trazim da dobijem neku sliku,a ne gikovska nadmetanja tko ce imati bolju i jacu karticu.

Jos me samo zanima na kojem principu graficke mogu imati jaci ddr nego sta maticna podrzava.

Do kojeg DDR mozemo doci???

Vidim sada ima i DDR5....ili taj DDR nema veze sa memorijskim DDR-om?

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.9.2008 23:22 (Dolo).
17 godina
Dolo kaže...

E to sam trazio man!Smijeh

Tu ti post vec stoji mjesecima i nitko se ne udostoji reci pokoju rijec.

Trazim po netu objasnjenja,a eto ti si jedino na koje sam naisao.

Trazim da dobijem neku sliku,a ne gikovska nadmetanja tko ce imati bolju i jacu karticu.

Jos me samo zanima na kojem principu graficke mogu imati jaci ddr nego sta maticna podrzava.

Do kojeg DDR mozemo doci???

Vidim sada ima i DDR5....ili taj DDR nema veze sa memorijskim DDR-om?

memorija na grafi nema veze sa memorijom koja je na matičnoj. grafička ima svoj procesor koji koristi memoriju koja je neovisna o brzini sistemske memorije, a do kojeg će ddr-a doći, ovisi o proizvođačima, potrošačima... ali sigurno će kad tad prijeći na neku drugu vrstu memorije koja će biti još brža. nekada je bio sdram (ne sjećam se koja je bila prije hehe), danas je ddr, a sutra tko zna....
Najbrži put do čovjekova srca je pomoću šake Chucka Norrisa.
16 godina
neaktivan

http://www.hardwaresecrets.com/article/133

podosta opsirno sve sto treba znati o ramu.....

XFX780i,q6600,crucial ballistix 2x2gb,geforce gtx 260,Hdd's640+160+120gb,coolermaster cosmos P1000
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

To si ja odmah bookmark..

Eto ja sam si to bookmarko i ti mi nista ne mozesSmijeh.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

hocu li imati problema s neusklađenosti komponenata ako kupim ATI XFX HD4870 1Gb DDR5 750M LITE ako imam procesor AMD Athlon 62 X2 Dual Core Processor 6000+ 3,10 ghz

0 0 hvala 0
17 godina
JackTrb kaže...

hocu li imati problema s neusklađenosti komponenata ako kupim ATI XFX HD4870 1Gb DDR5 750M LITE ako imam procesor AMD Athlon 62 X2 Dual Core Processor 6000+ 3,10 ghz

Ne.

Taj procesor je dosta jak.

Govorim iz osobnog iskustva, a ne nagadanja.

Hranio je moju GTX 260, hranit ce i tvoj 4870.

- Psiho246
17 godina
neaktivan

Čini mi se da imam mogući primjer overkill kompa,imam sempron 3200+ i planiram uzeti ati radeon 4670 hd ili nvidiu 8600 ili 9600. Sad da li trebam novi procesor tipa athlon 64 x2 ili će ovo raditi u nekoj prosječnoj rezoluciji?

Ivan Perović
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.12.2017 0:49 (Cesc).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Hvala vam lijepo ste objasnili... Uglavnom znam dosta o kompjuterima,ali malo još moram razradit ovo sa grafickim karticama... Portovima i tim 8 i 16 propustima molim ako mozete malo još nesto nadodati... Isto tako me zanima o bitovima graficke jel oni sluze za lijepsu sliku ili totalno dr znacenje,po cemu se još gleda da li graficka valja, i nije mi jasno oko napajanja po kojem principu radi mislim ... Je li se zbrajaju vati dijelova kompa pa kolko ispadne tolko treba imat W .... I ak moze malo još opsirnije o grafickim karticama da naučim kako vi gledate graficke i tako... Hvala puno ! :))

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Mislim da ti je najbolje da za početak pogledaš neke od sticky tema ovdje na forumu po područjima koja te zanimaju ili jednostavno uzmet Google "u ruke" i baciš se u istraživanje!

Tvoje pitanje je preopširno!

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice