GTX 10xx (Pascal) klub (2016)

poruka: 15.735
|
čitano: 1.559.368
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: GTX 10xx (Pascal) klub (2016)
XXX kaže...

Zato je najbolje kupovati prek weba, em je jeftinije em ni ne ustaneš iz stolice em imaš pravo povrata robe bez pitanja. Ja prakticiram samo web ili polovno ali nisam jebivjetar da koristim takve situacije bez morala. Još nisam niš vratio, niti namjeravam ak je ispravno. Ak mi se neš nije svidjelo prodam kao polovno, nemam obraza zbog vlastitog neznanja hebat druge. Isto tak očekujem da i drugi budu pošteni prema meni.

Stari moj, mi smo najebali sa takvim stavom u HR.

Pojest će nas ko onaj youtuber JOKER krafnu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.3.2017 20:41 (DarthMarkus).
14 godina

da se razumijemo, objašnjavam ovo ako netko od vas ima starno problem sa trgovcem da znate koliko i do kada si možete pomoć. nije namjera da uzmete gtx 1070 ili 1080, odigrate par igri u 2 tjedan i vratite ispravnu grafu jer vam ne treba.

radi takve prakse i još gore prijavljivanje selleru sa amazona/ebay-a da paket nije stigao, a držite ga u ruci i zahtjevanje da vrati novac/pošalje drugi hrvatska je sve češče na black listi i puno privatnika i trgovina uopće više ne šalje proizvode kad vide adresu u hrv.

yippee ki-yay

2 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Apachy kaže...

da se razumijemo, objašnjavam ovo ako netko od vas ima starno problem sa trgovcem da znate koliko i do kada si možete pomoć. nije namjera da uzmete gtx 1070 ili 1080, odigrate par igri u 2 tjedan i vratite ispravnu grafu jer vam ne treba.

radi takve prakse i još gore prijavljivanje selleru sa amazona/ebay-a da paket nije stigao, a držite ga u ruci i zahtjevanje da vrati novac/pošalje drugi hrvatska je sve češče na black listi i puno privatnika i trgovina uopće više ne šalje proizvode kad vide adresu u hrv.

kako je moguce da prijavis da ti paket nije stigao, kad ga ne mozes preuzeti bez da potpises dostavnicu?

13 godina

Super komparacija samo za Tončija ...

Dakle, usporedili su 1080Ti  fps na 4k, sa GTX 1060, RX 480 i GTX 970 FHD fpsom...

Zaključak je da ako su gore navedene FHD RULZ kartice, onda je to i 1080Ti na 4k. 

Jebenica je što su izbacili DVI i tako poboljšali hlađenje.

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.3.2017 0:11 (DarthMarkus).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Nemojte lagati čovjeku, jer osim što seljačke balkanske ideje padaju o prevari tim putem, nije točno ovo napisano: trgovac mora omogućiti povrat ispravnog proizvoda unutar 14 dana, ALI:

- može naplatiti (na silu) prepakiranje do 15% vrijednosti proizvoda

- ne mora (i u pravilu neće) platiti poštarinu, a može tražiti isključivo kurirsku dostavu (većina), a to onda ozbiljno košta

- može odlučiti jednostavno više ne prodavati vama kao kupcu ili, poput Amazona UK, cijeloj državi za cijelu klasu proizvoda

I nemojte pisati blesavosti o sudovima. Troškovi i komplikacije su daleko od nečega što može priušititi sebi bilo koji prevarant, daleko viši od vrijednosti proizvoda u pitanju.

prodajem jednu od mašina (onu za veš)
Moj PC  
6 0 hvala 0
12 godina
Tonči kaže...

Nemojte lagati čovjeku, jer osim što seljačke balkanske ideje padaju o prevari tim putem, nije točno ovo napisano: trgovac mora omogućiti povrat ispravnog proizvoda unutar 14 dana, ALI:

- ne mora (i u pravilu neće) platiti poštarinu, a može tražiti isključivo kurirsku dostavu (većina), a to onda ozbiljno košta

- može odlučiti jednostavno više ne prodavati vama kao kupcu ili, poput Amazona UK, cijeloj državi za cijelu klasu proizvoda

I nemojte pisati blesavosti o sudovima. Troškovi i komplikacije su daleko od nečega što može priušititi sebi bilo koji prevarant, daleko viši od vrijednosti proizvoda u pitanju.

ovdje je sve objašnjeno s linkom na zakon

nisam baš siguran tonči da ti prodavač ima pravo naplatiti  prepakiranje

Članak 77.

(3) Potrošač mora snositi samo izravne troškove povrata robe, osim ako je trgovac pristao snositi te troškove ili ako je trgovac propustio obavijestiti potrošača o tome da je dužan snositi te troškove.

(4) Ako je, kod ugovora sklopljenog izvan poslovnih prostorija, roba u trenutku sklapanja ugovora bila dostavljena potrošaču u njegov dom, trgovac mora preuzeti robu na svoj trošak ako robu, zbog njezine prirode, nije moguće vratiti na uobičajeni način poštom.

(5) Potrošač je odgovoran za svako umanjenje vrijednosti robe koje je rezultat rukovanja robom, osim onog koje je bilo potrebno za utvrđivanje prirode, obilježja i funkcionalnosti robe.

da bi utvrdio funkcionalnost robe poput grafičke kartice svakako je moraš ubaciti u računalo i koristiti (stavak 5)

također, nema prodavač što tražiti kurirsku dostavu, a ako je traži - mora to i platiti (stavak 3 i 4)

17 godina
odjavljen

Evo ti primjer

http://www.audiopro.hr/kako-kupiti

"Povrat robe u roku od 7 dana

U slučaju da niste zadovoljni sa kupljenim artiklom imate pravo uređaj vratiti u roku od 7 dana, te će Vam biti isplaćeno 80% financijskih sredstava od ukupne sume koju ste nam uplatili (Usluga transporta se ne računa, transport u oba smjera ide isključivo na Vaš trošak)."

16 godina
odjavljen

Nažalost, to je provjereno i ne funkcionira tako:

- imaju pravo naplatiti prepakiranje

- ti plaćaš poštarinu

- mogu preporučiti kurirsko slanje, inače ti se roba može "izgubiti". Ako se roba "izgubi", to je tvoj problem kao pošiljatelja, a prodavač nema ništa s tim. Želiš li se zamjeriti prodavaču time što vraćaš veliku vrijednost?

U vrijeme incidenta s Amazonom DE, pričao sam i s odvjetnicima za trgovinsko pravo i EU kontaktom za to te nekim višim menadžerima u Amazonu. Po njima, Hrvati imaju veoma ružnu naviku varanja trgovaca, od svih su pored Bugara najgori kad su trgovinske prevare i zlouporaba ovog zakona u pitanju. Zbog toga je Amazon DE bio obustavio prodaju većine elektronike na nekoliko dana i tek nakon inzistiranja i pritiska omogućio prodaju nazad. Amazon UK je to učinio nedavno i nemaju namjeru odustati jer smatraju da više nemaju ni obavezu pred izlazak iz EU. Trajna šteta je učinjena.

Nemojte to raditi, jer možete samo napraviti dugoročnu štetu prvenstveno sebi.

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.3.2017 9:14 (Tonči).
16 godina
odjavljen
XXX kaže...

Evo ti primjer

http://www.audiopro.hr/kako-kupiti

"Povrat robe u roku od 7 dana

U slučaju da niste zadovoljni sa kupljenim artiklom imate pravo uređaj vratiti u roku od 7 dana, te će Vam biti isplaćeno 80% financijskih sredstava od ukupne sume koju ste nam uplatili (Usluga transporta se ne računa, transport u oba smjera ide isključivo na Vaš trošak)."

Posve legalno - repackaging fee.

12 godina
Tonči kaže...

Nažalost, to je provjereno i ne funkcionira tako:

- imaju pravo naplatiti prepakiranje

- ti plaćaš poštarinu

- mogu preporučiti kurirsko slanje, inače ti se roba može "izgubiti". Ako se roba "izgubi", to je tvoj problem kao pošiljatelja, a prodavač nema ništa s tim. Želiš li se zamjeriti prodavaču time što vraćaš veliku vrijednost?

kako misliš provjereno i ne funkcionira, ako u zakonu jasno stoji da potrošač ništa je plaća ako se troškovi tiču onoga što je bilo potrebno za utvrđivanje prirode, obilježja i funkcionalnosti robe

kupuješ grafičku karticu - dakle da bi utvrdio prirodu i obilježja, moraš je raspakirati, da bi utvrdio funkcionalnost - moraš je staviti u funkciju, odnosno uštekati u računalo

svi troškovi prodavača koji se toga tiču - dakle prepakiranje - potrošač ne mora plaćati, vrlo jasno

drugo, slanje poštom plaćaš, a "ako robu, zbog njezine prirode, nije moguće vratiti na uobičajeni način poštom" plaća trgovac

dakle, zakon je opet jasan i boli te kuki za njihovu preporuku kurirom

ako se pošiljka izgubi poštom, imaš pravo od pošte naplatiti vrijednost izgubljene robe

to je zakon, sve drugo je palamuđenje

16 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...

to je zakon, sve drugo je palamuđenje

Opet djetinje ideje...

Dakle - platit ćeš repackaging ako tako želi prodavač i točka. Također ćeš platiti poštarinu. I nećeš ništa naplatiti od pošte ako nisi platio praćenu (kurirsku) pošiljku i pritom je osigurao.

A ti slobodno probaj. :) Javi mi ovdje rezultate. 

12 godina
Tonči kaže...

Opet djetinje ideje...

Dakle - platit ćeš repackaging ako tako želi prodavač i točka. Također ćeš platiti poštarinu. I nećeš ništa naplatiti od pošte ako nisi platio praćenu (kurirsku) pošiljku i pritom je osigurao.

da djetinje ideje... a što je onda ovo tvoje insistiranje na tvrdnjama za koje nemaš nikakvu osnovu

zakon je jasan, ove tvoje priče o tome što će prodavač naplatiti ako to želi, pa točka, možeš okačiti mačku o rep

pokaži gdje to u zakonu piše za naplatu repackagina - ja sam ti točno dao članke zakona koji kažu suprotno

ostavi se tih forumskih štoseva u stilu "ti slobodno probaj" i sličnih teorija zavjere

s jedne strane pričaš o balkancima i kako oni varaju jadne trgovce, a ovo o repackagingu bez ikakve zakonske osnove ti je u redu - to je manipulacija balkanskih trgovaca, ne jedina naravno

17 godina
picajzla0707 kaže...
Tonči kaže...

Opet djetinje ideje...

da djetinje ideje... a što je onda ovo tvoje insistiranje na tvrdnjama za koje nemaš nikakvu osnovu

zakon je jasan, ove tvoje priče o tome što će prodavač naplatiti ako to želi, pa točka, možeš okačiti mačku o rep

pokaži gdje to u zakonu piše za naplatu repackagina - ja sam ti točno dao članke zakona koji kažu suprotno

ostavi se tih forumskih štoseva u stilu "ti slobodno probaj" i sličnih teorija zavjere

s jedne strane pričaš o balkancima i kako oni varaju jadne trgovce, a ovo o repackagingu bez ikakve zakonske osnove ti je u redu - to je manipulacija balkanskih trgovaca, ne jedina naravno

ako kupujes vani postoji velika sansa da ces platit repackaging, tu ti nikakav hrvatski zakon ne moze pomoc.

amazon ne naplacuje repackaging, al kod ostalih postoji takva praksa. 

nedavno sam kupio objetkiv za Nikona (digitalrev store), prije klika na buy ti lijepo pisu pravila u vezi povrata.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
16 godina
odjavljen

Imaš pravo za zakon, ali to u praksi trgovac može osporavati na mnogo načina. Zloupotrebe NEĆE dobro završiti.

12 godina
nixass kaže...

ako kupujes vani postoji velika sansa da ces platit repackaging, tu ti nikakav hrvatski zakon ne moze pomoc.

amazon ne naplacuje repackaging, al kod ostalih postoji takva praksa. 

nedavno sam kupio objetkiv za Nikona (digitalrev store), prije klika na buy ti lijepo pisu pravila u vezi povrata.

pa jbga, ja sam pričao o našem zakonu, koji bi trebao biti preslikan po direktivama eu o zaštiti potrošača - link

koliko je zakon negdje vani različit, to ne znam, kao niti postoji li kod njih zakonska napomena o repackagingu - ali po eu direktivi te regule bi morale biti iste na području cijele eu

uostalom, kao potrošača - fizičku osobu, uopće te nije briga po kojem zakonu funkcionira trgovac, dok je god unutar eu

eu u zaštiti potrošača nadležnost u sporovima, pa tako i zakonskim regulama u odnosu trgovca i potrošača (pod uvjetom da je potrošač fizička osoba), određuje prema zemlji potrošača - ovdje imaš nešto više o tome

13 godina
neaktivan

Pa i kod nas postoji to naplaćivanje repackinga samo što se ne spominje pod tim nazivom. Kad vraćaš nešto, trgovina ti ne mora vratiti puni iznos koji si platio (također robu vraćaš o svom trošku, osobno ili osiguranom pošiljkom) nego iznos umanjen za određeni postotak ukoliko utvrde da je ambalaža oštećena ili nešto nedostaje. Zato se čitaju uvjeti kupnje i povrata.

14 godina
neaktivan

Jel tema kako zajebati trgovce il nvidia pascal? Nekima su puna usta svakakvih prava, al svodi se da bi ljudi vraćali potpuno ispravan proizvod jer imaju na to pravo. Svaka čast. Balkan ftw.

Tonči, daj vrati temu na pravi kolosijek.

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.3.2017 12:06 (ipetrovs).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Kad smo kod kolosijeka, tko je onda naručio 1080Ti? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Nitko zato jer to nije 4k kartica 

Moj PC  
14 0 hvala 0
13 godina
4mal kaže...

Burned...

15 godina
Tonči kaže...

Ja je možda uzmem, za koji misec, al ne za 4K, već za ovi 1080p. 1080 Ti -> 1080p, nekako mi baš ide jedno uz drugo.

15 godina
protjeran
LogicusMPS kaže...
Tonči kaže...

Ja je možda uzmem, za koji misec, al ne za 4K, već za ovi 1080p. 1080 Ti -> 1080p, nekako mi baš ide jedno uz drugo.

To je idealno, u GTA ces morat samo minimalno korigirat detalje ;-)

14 godina

znam da sada upadam ko padobranac, a i malo je off-topic ali vezano za ovaj povrat trgovcu:

godinu dana (akademska god 2015/16) sam radio u besplanoj pravnoj klinici na pravnom u rijeci, gdje sam 2 mjeseca sa profom radio na slučaju koji se vuče još iz 2000.-ih, tadašnja tvrtka Ve-mil (to je sada unusmedia/euromedia čini mi se) je provodila tu praksu naplačivanja prepakiranja proizvoda (oni su to drugačije nazvali, u smislu ležarine proizvoda kod kupca). da vas ne gnjavim detaljima, županijski sud u Zg je presudio da je ta praksa naplaćivanja prepakiranja (po bilo kojoj stopi i osnovi) nepoštena poslovna praksa i da kupac kao slabija ugovorna strana nije dužna plaćati takva davanja, već samo mora platiti poštarinu (ako je moguće vratiti proizvod uobičajenim načinom, tj. kurirskom službom - inače prodavač mora platiti povrat proizvoda).

ako slična odredba piše u općim uvjetima poslovanja - ona je ništetna jer se kupca stavlja u teži položaj, čak i onda ako je kupac bio izričito upoznat sa tim dijelom uvjeta poslovanja.

zakon o zaštiti potrošaća i zakon o obveznim odnosima uopće ne predviđaju takve nakdade i po njima kupci nisu dužni plaćati takve namete, ma koliko proizvod koštao. znači da vi kao kupci možete bez problema osporavati prodavača koji na taj način trguje na teritoriju države, bio prodavač u ili izvan RH.

dobar dio zakona o zaštiti potrošaća je u stvari preslikana i prevedena direktiva iz 2009.-e i kao takva vrijedi u cijeloj EU, ne samo RH.

mislim da ipak ne bi trebali plaćati te svakakve naknade osim poštarine, posebno ako vraćate male stvari poput grafičkih kartica.

What could possibly go wrong?

9 0 hvala 4
12 godina
_mark0_69 kaže...

Pa i kod nas postoji to naplaćivanje repackinga samo što se ne spominje pod tim nazivom.

Kad vraćaš nešto, trgovina ti ne mora vratiti puni iznos koji si platio (također robu vraćaš o svom trošku, osobno ili osiguranom pošiljkom) nego iznos umanjen za određeni postotak ukoliko utvrde da je ambalaža oštećena ili nešto nedostaje.

Zato se čitaju uvjeti kupnje i povrata.

ne postoji, ako postoji - nađi to u zakonu

trgovac zamjenu robe ili povrat ne smije uvjetovati ambalažom, jer "budući da je prema čl. 16. Zakona o zaštiti potrošača istu dužan zadržati, ukoliko to potrošač zatraži" - takvo je pravno tumačenje pitanja ambalaže, obzirom da taj članak podrazumijeva da ambalaža nije dio proizvoda, odnosno da prodavač ionako mora zadržati ambalažu i dalje poštivati pravo reklamacije, zamjene i druga prava kupca vezana za proizvod, čak i ako nema ambalažu

mora vratiti puni iznos, robu vraćaš o svom trošku poštanskom pošiljkom - sve više od toga plaća prodavač ako više od toga zahtijeva, osiguranje pošiljke naravno plaćaš radi vlastite sigurnosti, ambalaža je nebitna

uvjeti prodaje i kuplje koje piše prodavač ne smiju biti suprotni zakonu

i na koncu, mislim da je dosta offtopica, a za svoja potrošačka prava se informirajte, nemojte da vam trgovine tumače prava i da ta tumačenja prenosite dalje i druge dovodite u zabludu

EDIT:

Hornet_93

gore imaš novu eu direktovu iz 2014., u kojoj su prava potrošača još i pojačana, link sam stavio višlje gore u odgovoru

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.3.2017 14:05 (picajzla0707).
14 godina
Tonči kaže...

to jednostavno nije točno.

ako si ikada nakon 2009.-e unutar EU i nakon 2011.-e u RH platio tih 15% bilo kojem prodavatelju iz Hrv. ili EU - osjećaj se prevareno.

jedino kaj moraš platiti je poštarina i to do uobiječenog iznosa, sve iznad tog uobičajenog iznosa (kojeg odlučuje sud u konkretnom slučaju) snosi trgovac prodavatelj.

hornet i picajzla su sve lijepo napisali i nema smisla dalje o tome raspravljati.

ako svi ostali imate sličnih problema, slobodno i bez ikakvog straha kontaktirajte (možete i potpuno anonimno) društo za zaštitu potrošaća da se zaštitite od ovakvog ponašanja prodavatelja, i to ne samo kad su u pitanju pc komponente, već i puno vrijednije stvari.

oprostite za off-topic, ali kad već idete u koštac sa ovakvim trgovcima prevarantima, stvarno bi se trebali detaljno informirati, a nikako ne od trgovca koji paze samo na sebe i svoj profit.

yippee ki-yay
16 godina
Hornet_93 kaže...

znam da sada upadam ko padobranac, a i malo je off-topic ali vezano za ovaj povrat trgovcu:

godinu dana (akademska god 2015/16) sam radio u besplanoj pravnoj klinici na pravnom u rijeci, gdje sam 2 mjeseca sa profom radio na slučaju koji se vuče još iz 2000.-ih, tadašnja tvrtka Ve-mil (to je sada unusmedia/euromedia čini mi se) je provodila tu praksu naplačivanja prepakiranja proizvoda (oni su to drugačije nazvali, u smislu ležarine proizvoda kod kupca). da vas ne gnjavim detaljima, županijski sud u Zg je presudio da je ta praksa naplaćivanja prepakiranja (po bilo kojoj stopi i osnovi) nepoštena poslovna praksa i da kupac kao slabija ugovorna strana nije dužna plaćati takva davanja, već samo mora platiti poštarinu (ako je moguće vratiti proizvod uobičajenim načinom, tj. kurirskom službom - inače prodavač mora platiti povrat proizvoda).

ako slična odredba piše u općim uvjetima poslovanja - ona je ništetna jer se kupca stavlja u teži položaj, čak i onda ako je kupac bio izričito upoznat sa tim dijelom uvjeta poslovanja.

zakon o zaštiti potrošaća i zakon o obveznim odnosima uopće ne predviđaju takve nakdade i po njima kupci nisu dužni plaćati takve namete, ma koliko proizvod koštao. znači da vi kao kupci možete bez problema osporavati prodavača koji na taj način trguje na teritoriju države, bio prodavač u ili izvan RH.

dobar dio zakona o zaštiti potrošaća je u stvari preslikana i prevedena direktiva iz 2009.-e i kao takva vrijedi u cijeloj EU, ne samo RH.

mislim da ipak ne bi trebali plaćati te svakakve naknade osim poštarine, posebno ako vraćate male stvari poput grafičkih kartica.

16 godina
odjavljen
4mal kaže...

Apachy kaže...

to jednostavno nije točno.

ako si ikada nakon 2009.-e unutar EU i nakon 2011.-e u RH platio tih 15% bilo kojem prodavatelju iz Hrv. ili EU - osjećaj se prevareno.

jedino kaj moraš platiti je poštarina i to do uobiječenog iznosa, sve iznad tog uobičajenog iznosa (kojeg odlučuje sud u konkretnom slučaju) snosi trgovac prodavatelj.

oprostite za off-topic, ali kad već idete u koštac sa ovakvim trgovcima prevarantima, stvarno bi se trebali detaljno informirati, a nikako ne od trgovca koji paze samo na sebe i svoj profit.

Paze na sebe i prevarante iz Hrvatske. :) Inače, morat ću upoznati osobu koja je zlouporabila sistem i dobila na sudu. :)

13 godina

Ma sve je super, svi mi kontamo što na papiru piše i što bi trebalo biti u zakonu, no velika većina nas nema ni volje ni živaca za natazanje sa trgovcima.

Da ne pričam o sudu. Naravno da je to pogrešno, ali *ebi ga takav smo narod.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
ansha kaže...
LogicusMPS kaže...
Tonči kaže...

To je idealno, u GTA ces morat samo minimalno korigirat detalje ;-)

Da, znam, i još nekako serijski spojit par ploča i i7-ica i bit će to OK.

17 godina
odjavljen
DarthMarkus kaže...

Ma sve je super, svi mi kontamo što na papiru piše i što bi trebalo biti u zakonu, no velika većina nas nema ni volje ni živaca za natazanje sa trgovcima.

Da ne pričam o sudu. Naravno da je to pogrešno, ali *ebi ga takav smo narod.

Linija manjeg otpora...ali to je OK po meni, život lakše prođe nego glavom kroz zid.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice