GTX 10xx (Pascal) klub (2016)

poruka: 15.735
|
čitano: 1.549.508
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen
Re: Nvidia Pascal (2016)
Rhodin kaže...

Nadao se tome u laptopu, pa iako najavljena i "vanjska" rješenja za pojedine modele, mislim da je htio mainstream laptop sa Pascal i HBM2. Mislim da će to pričekat slijedeću generaciju laptopa, ili čak onu iza.

Mainstream laptop s HBM memorijom? Ako uspije AMD APU ući u laptope, dobit će HBM, inače čeka 2018. jer HBM2 u flagshipe stiže krajem ove i iduću godinu. Ništa od HBM2 za laptope, preskupo je to za jeftin hardver. Ako negdje i stigne iduće godine, bit će to vrh ponude (2000 eura+).

16 godina
neaktivan
Rhodin kaže...

Nadao se tome u laptopu, pa iako najavljena i "vanjska" rješenja za pojedine modele, mislim da je htio mainstream laptop sa Pascal i HBM2. Mislim da će to pričekat slijedeću generaciju laptopa, ili čak onu iza.

Nisam mislio na mainstream laptop već na ASUS rog ili Acer PRedator ali nisam baš uvjeren a ce oni imati HBM2

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2016 19:31 (zeroname).
13 godina
neaktivan
Tonči kaže...
Rhodin kaže...

Mainstream laptop s HBM memorijom? Ako uspije AMD APU ući u laptope, dobit će HBM, inače čeka 2018. jer HBM2 u flagshipe stiže krajem ove i iduću godinu. Ništa od HBM2 za laptope, preskupo je to za jeftin hardver. Ako negdje i stigne iduće godine, bit će to vrh ponude (2000 eura+).

Jeste,jeste nema šta.

Tolike muke naslagati dram čipove(promijenjene arhitekture generacijski) povezane putevima(viama) do memorijskog kontrolera koji leži na podlozi(substrate)

Ako išta najskuplji je kontroler,jer ga treba prilagoditi čipsetu.

Edit:Nije mi cilj ispasti pretencioznim s ovim gej opisima,pišem kroatizirane verzije kraj angliziranih za lakše snalaženje po Googletu manje upućenima u problematiku. Zašto tražiti 3 minute kad se može pola?

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2016 20:10 (Ikarus01).
16 godina
odjavljen
Nvidia Pascal (2016)

HBM/HBM2 je preskup za kartice jeftinije od 600 eura, dakle, šanse da se nađe u laptopu su relativno male. AMD izdaje APU s HBM-om, ali ne znam radi li se o ovoj godini. To će biti odlični, iznimno snažni laptopi ako budu laptopi. Nisam siguran jesu li formatom dobri za laptope...  To je zasad jedina šansa, inače ništa prije 2017. I ovako je šansa za 2017 tek.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

HBM/HBM2 je preskup za kartice jeftinije od 600 eura, dakle, šanse da se nađe u laptopu su relativno male. AMD izdaje APU s HBM-om, ali ne znam radi li se o ovoj godini. To će biti odlični, iznimno snažni laptopi ako budu laptopi. Nisam siguran jesu li formatom dobri za laptope...  To je zasad jedina šansa, inače ništa prije 2017. I ovako je šansa za 2017 tek.

Najviše što očekujem od HBM2 memorije je da smanje veličnu kartice. Npr ova AMD R9 nano je odlična kartica među najjačima a duplo je manja od ostalih. A koliko sam vidio titan će kao i uvijek biti ogromna.

13 godina
neaktivan
zeroname kaže...
Tonči kaže...

Najviše što očekujem od HBM2 memorije je da smanje veličnu kartice. Npr ova AMD R9 nano je odlična kartica među najjačima a duplo je manja od ostalih. A koliko sam vidio titan će kao i uvijek biti ogromna.

Obično ispitivanje tržišta. Kada se ustali praksa i kompanije uvide da bi mogle biti čak i na marginalnom gubitku vidjet ćeš kako će se nano kartice štancati ko vruće kifle.

Čini se da se to razdoblje polako približava. Naglasak na polaaaakooo.

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
16 godina
odjavljen

"Malo" je kompleksnije od toga. FinFET je jako skup sam po sebi (o tome sam već pisao), a HBM je dodatni udarac na proizvodnu cijenu, kao iznimno skupa memorija. Financijski je nemoguće riskirati HBM-om, jer je margina profita za HBM očajna. Niži rangovi kartica su previše jeftini da bi se uopće koristio HBM, a općenito su yieldovi svega novog loši. Treba pričekati da proces sazrije, 14-nm je tek ušao u masovnu proizvodnju za grafiku.

13 godina
neaktivan
Tonči kaže...

"Malo" je kompleksnije od toga. FinFET je jako skup sam po sebi (o tome sam već pisao), a HBM je dodatni udarac na proizvodnu cijenu, kao iznimno skupa memorija. Financijski je nemoguće riskirati HBM-om, jer je margina profita za HBM očajna. Niži rangovi kartica su previše jeftini da bi se uopće koristio HBM, a općenito su yieldovi svega novog loši. Treba pričekati da proces sazrije, 14-nm je tek ušao u masovnu proizvodnju za grafiku.

Ajde objasni ti se kužiš u to, ja sam samo laik u najboljem slučaju.

Po meni se Fin,planarni i vertikalni tranzistori ne razlikuju u ničemu osim položaju.Materijal je isti. Nije potreban novi proizvodni proces kada se zna s čim se radi ,treba samo prilagoditi litografiju planarnih tranzistora,možda drukčiji etching i sve ostalo je isto. Neće sad neke bijesne dopante stavljati i dalje je to silicij na izolatoru koji je najčešće silicij dioksid. Naravno da u procesu fabrikacije ima pun kufer koraka (a ja nikako da pročitam Simona :) ) no sve se svodi kakav je gate,source,drain,izolator te bandgap sourcea i draina.

Evo dodaj slobodno svoje mišljenje, moje znanje je samo laičko.Također stavi taj link svog posta ako znaš gdje se nalazi.

17 godina
Ikarus01 kaže...
Tonči kaže...

Ajde objasni ti se kužiš u to, ja sam samo laik u najboljem slučaju.

Po meni se Fin,planarni i vertikalni tranzistori ne razlikuju u ničemu osim položaju.Materijal je isti. Nije potreban novi proizvodni proces kada se zna s čim se radi ,treba samo prilagoditi litografiju planarnih tranzistora,možda drukčiji etching i sve ostalo je isto. Neće sad neke bijesne dopante stavljati i dalje je to silicij na izolatoru koji je najčešće silicij dioksid. Naravno da u procesu fabrikacije ima pun kufer koraka (a ja nikako da pročitam Simona :) ) no sve se svodi kakav je gate,source,drain,izolator te bandgap sourcea i draina.

Evo dodaj slobodno svoje mišljenje, moje znanje je samo laičko.Također stavi taj link svog posta ako znaš gdje se nalazi.

Ima tu nešto o problemima sa FinFetom
http://semiengineering.com/finfet-rollout-slower-than-expected/
Ali i da je fin fet najskuplji mogući, po izrezanom G procesoru nemože koštati baš 400 dolara. Kažu da je FinFet trenutno do 3 puta skuplji od planarnog 28nm procesa.
Ali kako je duplo manji, na jedan waffer trebalo bi stati 4 puta više GPU-ova, ne? Tako bi cijena morala biti tu negdje. Ali može koštati vremena, a vrijeme je novac. 3D shematika arhitekture je 
dosta skompliciranija, proračuni tehnologije materijala su drugačiji i kažu da moraju počinjati s pripremama godinu dana ranije nego prije. To se vjerojatno
odražava na konačnu cijenu. Budemo vidjeli... uglavnom, sumnjam da bi bili na gubitku sa 600 dolara za GeForce X80 i neznam, X80ti 700 dolara i jasno titan X80 za 1000 dolara.
(ako je istinit leak o imenima nove serije)

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
16 godina
Nvidia Pascal (2016)

Vi imate JAKO krivu pretpostavku. 600 dolara je "retail" cijena. Dakle usporedimo to sa nekih 6000kn u RH (budući su otprilike takvi odnosi do sada bili).

Od 6000kn 25% odmah ide državi, dakle ostane 4500kn. Rabat je oko 30%, s time da kod nas vole i maržu do 10% uzet... recimo 35% cijene (onako optimistično). Ostane ti ispod 3000kn, a to uključuje put do SAD-a i iz SAD-a u EU, te po EU do RH i neku carinu na tom putu. Drugim riječima vendor je sretan ako mu ostane 1500kn po kartici, a tu je njegov dio, nVidijin, proizvođača chipova (svih), pakiranje, printani materijal.... Da ne nabrajamo sve u proizvodnom lancu lancu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Sad mi je kasno već, spavam skoro, ali sutra ću pogledat link i dati neke info. U pravilu, ne samo da je skuplji sam po sebi zbog yielda (proces je niži) nego su puno izraženiji i neki problemi s termalnim karakteristikama, grupiranjem itd. Bilo je i boljih solucija od FinFET-a.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Rhodin kaže...

Vi imate JAKO krivu pretpostavku. 600 dolara je "retail" cijena. Dakle usporedimo to sa nekih 6000kn u RH (budući su otprilike takvi odnosi do sada bili).

Od 6000kn 25% odmah ide državi, dakle ostane 4500kn. Rabat je oko 30%, s time da kod nas vole i maržu do 10% uzet... recimo 35% cijene (onako optimistično). Ostane ti ispod 3000kn, a to uključuje put do SAD-a i iz SAD-a u EU, te po EU do RH i neku carinu na tom putu. Drugim riječima vendor je sretan ako mu ostane 1500kn po kartici, a tu je njegov dio, nVidijin, proizvođača chipova (svih), pakiranje, printani materijal.... Da ne nabrajamo sve u proizvodnom lancu lancu.

Naravno. Ja sam bio ironičan kad sam spomenuo da ih ne košta valjda sada odjednom 400 dolara jedan gpu.
Situacija sa prosječnom (npr. geforce gtx 960) grafom je bila slijedeća:

The GPU chip itself cost $58 and that was by far the most expensive part of each graphic card.

The PCB (printed circuit board) in this case cost $13.40, but the most expensive stuff in PCB is the memory - $28.

In total this card's BOM cost $99.40 and there will also be money spent on +cooling the thing.
Nvidia's partner/vendor has to pay for the shipping, bundle, and cables but Nvidia suggested a retail price of $199.
Naravno, ovdje nije uračunata amortizacija i razvoj. Za svaku novu generaciju (za kompletno pokrivanje svih niša) cifra zna biti i do pola milijarde dolara. 

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.3.2016 1:30 (overhaul).
12 godina
neaktivan
Nvidia Pascal (2016)

Ja bi htio da GTX 1070 ima performanse sadašnje GTX 980 ti ili mrvicu vece i sa 5% bio bio happy a da je cijena oko 350/4oo eura ko GTX 970 to bi bilo sick! Drzim fige

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
odjavljen
Nvidia GTX 680 kaže...

Ja bi htio da GTX 1070 ima performanse sadašnje GTX 980 ti ili mrvicu vece i sa 5% bio bio happy a da je cijena oko 350/4oo eura ko GTX 970 to bi bilo sick! Drzim fige

Da bude tako svi bi kupovali. Samo nazalost tesko je povjerovat u to, ali vidjet cemo uskoro ja se nadam.

15 godina
protjeran
IvanDado kaže...
Nvidia GTX 680 kaže...

Da bude tako svi bi kupovali. Samo nazalost tesko je povjerovat u to, ali vidjet cemo uskoro ja se nadam.

Ja ne vjerujem koliko ste vi decki skromni, uskoro ce te se nadat da poskupljenje ne nosi i pad performansi. Kartica koja nasljedi 970-ku, ako ce kostati isto, apsolutno mora biti bolja od 980-ke, pa to je samo 15-20%, to je najmanje sta mozemo ocekivat. 

16 godina
odjavljen
Nvidia Pascal (2016)

S obzirom na to da GDDR5X nije ni počeo proizvodnju, da je AMD već pokazao da HBM2 neće ove godine pa tako ni flagship i da je Nvidia osvježila Quadro liniju modelom s 24GB, nekako mislim da je zamjena za 970 i 980 jedino što se može očekivati. Naravno, s obzirom na to da je Pascal novi čip s velikim prednostima, vjerujem da će porast performansi biti takav da će "novi 970" biti u rangu 980, ali s manjom potrošnjom i zagrijavanjem čak i od današnje 970.

Moj PC  
2 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Moj PC  
1 0 hvala 2
16 godina
odjavljen

Naslov kaže sampling, tekst kaže shipping... svašta.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.3.2016 13:16 (Tonči).
12 godina
Nvidia Pascal (2016)

iz komentara tog clanka:

"According to our sources, next GPU micro architecture Pascal from NVIDIA will be in trouble if it will have to heavly use Asynchronous Compute code in video games.

Broadly speaking, Pascal will be an improved version of Maxwell, especially about FP64 performances, but not about Asyncronous Compute performances. NVIDIA will bet on raw power, instead of Asynchronous Compute abilities. This means that Pascal cards will be highly dependent on driver optimizations and games developers kindness. So, GamesWorks optimizations will play a fundamental role in company strategy. Is it for this reason that NVIDIA has made publicly available some GamesWorks codes?"

Source:
http://www.bitsandchips.it/52-englis...s-compute-code

Moj PC  
0 0 hvala 2
17 godina
Nvidia Pascal (2016)

amd je u prednosti

Moj PC  
1 1 hvala 0
16 godina
odjavljen
Nvidia Pascal (2016)

To ima jako mali utjecaj u praksi.

Moj PC  
3 0 hvala 1
12 godina
Nvidia Pascal (2016)

http://www.anandtech.com/show/10193/micron-begins-to-sample-gddr5x-memory

"As it appears, the first samples, though running at much higher data rates than GDDR5, will not be reaching the maximum data rates initially laid out in the GDDR5X specification.

As reported, the GDDR5X DRAMs are manufactured using 20 nm process technology, which Micron has been using for over a year now.

The first samples of GDDR5X memory chips fully leverage key architectural enhancements of the specification, including quad data rate (QDR) data signaling technology that doubles the amount of data transferred per cycle over the memory bus (compared to GDDR5) and allows it to use a wider 16n prefetch architecture, which enables up to 512 bit (64 Bytes) per array read or write access. However, the maximum data rates of Micron's sample chips are below tose initially advertised, possibly because of a conservative approach taken by Micron and its partners."

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pretpostavka je da će Flagship Pascal imati HBM2, a što mislite hoće li recimo GTX 1070/GTX1080 imati GDDR5X ili je još prerano?

10 godina
neaktivan

Najvjerojatnije će imati GDDR5X po nekim dosadašnjim leakovima, a zbog toga po mojoj procjeni novu generaciju možemo očekivati oko back to school vremena, odnosno oko 9. kao sto je bilo s GTX 900 serijom i onim eventom.

Povjerenje zahtijeva godine za izgradnju, sekunde za uništenje i vječnost za popravak
16 godina
Nvidia Pascal (2016)

Meni svejedno što će kartica imat i koju tehnologiju koristit, te kakav i koliko RAMa imat, dokle god po cijeni 970 GTX dobijem 1070 GTX (ili kako će se zvat X70 ili whatever), a koja će najnormalnije vrtit igre na 4K na mid-high postavkama (za najzahtjevnije naslove, ostalo na max), jer to je ono što su defakto najavljivali sa svim izjavama u vezi Pascala naspram Maxwela i novog proizvodnog procesa.

Ako se to ne desi, ako dobijem 1070 za iste pare, a to mi omogućuje da malo elegantnije igram naslove na 1080p (dakle neka razlika da je 1070 jači od 980, pa prema 980 Ti), to me ne zanima i smatram da je ova generacija fail, odnosno ne fail, bit će i dalje dobra nekome tko ima 570 ili 670 GTX, ali ni po čemu revolucionarna, niti bliska skoku kakav najavljuju (tj revoluciji kakvu su prodavali pod imenom Pascal).

Sa druge strane teško je očekivat čuda za iste pare, ali onda nemoj čuda najavljivat.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Rhodin kaže...

Meni svejedno što će kartica imat i koju tehnologiju koristit, te kakav i koliko RAMa imat, dokle god po cijeni 970 GTX dobijem 1070 GTX (ili kako će se zvat X70 ili whatever), a koja će najnormalnije vrtit igre na 4K na mid-high postavkama (za najzahtjevnije naslove, ostalo na max), jer to je ono što su defakto najavljivali sa svim izjavama u vezi Pascala naspram Maxwela i novog proizvodnog procesa.

Ako se to ne desi, ako dobijem 1070 za iste pare, a to mi omogućuje da malo elegantnije igram naslove na 1080p (dakle neka razlika da je 1070 jači od 980, pa prema 980 Ti), to me ne zanima i smatram da je ova generacija fail, odnosno ne fail, bit će i dalje dobra nekome tko ima 570 ili 670 GTX, ali ni po čemu revolucionarna, niti bliska skoku kakav najavljuju (tj revoluciji kakvu su prodavali pod imenom Pascal).

Sa druge strane teško je očekivat čuda za iste pare, ali onda nemoj čuda najavljivat.

Ja bi i dalje bio happy da je GTX 1070 = GTX 980 ti za iste pare ko 970 Odmah bi ju kupio bez razmisljanja

16 godina
Nvidia Pascal (2016)

Haha, ispada da sam bio u pravu:

"If the specifications in the images bellow can be trusted, the new GTX X70 will 10-15% stronger than current GTX 980 Ti..." LINK

Moj PC  
0 0 hvala 2
16 godina
odjavljen
Nvidia GTX 680 kaže...

Ja bi i dalje bio happy da je GTX 1070 = GTX 980 ti za iste pare ko 970 Odmah bi ju kupio bez razmisljanja

Ako izdaju GP100, dobit ćemo Titan novi koji bi trebao biti barem 50% brži od trenutnog, novi 980Ti nećemo dobiti sigurno.

Što se ovoga tvoga tiče, to se neće dogoditi. GP104 bi trebao biti između, odnosno da novi 980 bude malo sporiji od današnjeg 980Ti, a da novi 970 bude otprilike kao sada 980.

12 godina
Tonči kaže...
Nvidia GTX 680 kaže...

Ako izdaju GP100, dobit ćemo Titan novi koji bi trebao biti barem 50% brži od trenutnog, novi 980Ti nećemo dobiti sigurno.

Što se ovoga tvoga tiče, to se neće dogoditi. GP104 bi trebao biti između, odnosno da novi 980 bude malo sporiji od današnjeg 980Ti, a da novi 970 bude otprilike kao sada 980.

dafuq, koji je onda smisao GDDRX5 i 16nm i nove arhitekture? 

pa GTX970 je u rangu 780Ti 

to bi znacilo da ce nova generacija donijeti manji pomak u performansama naspram 7xx>9xx

ako nasljednik 970 bude otprilike kao sada 980, to znaci da ce biti mozda 10-15% brzi sto se sad lako postigne OCom 970ice

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.4.2016 11:08 (Fanu).
17 godina
Nvidia Pascal (2016)

Kakav bullshit od nv-a za mid high lol 😆

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice