AMD Radeon R9 300/Fury Series

poruka: 6.870
|
čitano: 649.819
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen
Re: AMD Radeon R9 300/Fury Series
MEGATAMA kaže...
Tonči kaže...

Gdje ima tih članova ovdje? Tko? A i to "previše ljudi" - gdje? Mislim, nemamo nikakve dokaze, uvijek su po raznim forumima glasni neki pojedinci. 

Na prosloj i pretprosloj stranici ove teme ovdje na forumu....na netu nisam pamtio kako se tko zove,pratim vise foruma.

Zato pitam direktne nickove...? :) Ja ne mogu naći, evo pogledao 4 stranice unazad...

4mal kaže...

Tonchi ne znaci ako nisu tu na topicu,forumu i s. da ih nema...

Netko nema naviku napisat sto ima pod moj pc a kamoli razglabat o karticama sto se toga tiche ima i drugih foruma... evo neko je prosl tj. kupio dvije fury x sa 5960 procom u jednom ducanu ajde probaj ga locirat ;-))

To da, svakako.

12 godina
ansha kaže...

Meni je Heaven poceo gadno trzat nakon par minuta, kad sta - fan speed ostao na 20% a to znaci ventovi iskljuceni, grafa otisla na 100C i pocela throttle-at..

Al ne bi trebalo moci doc do trajnog ostecenja jer grafa mora pocet na vrijeme throttle-at da temp ne predje kriticnu granicu. U suprotnom je lose projektirana.

Tonci evo Anshi je otisla na 100c.....to ti je na prosloj stranici....

12 godina
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.11.2015 12:58 (Fanu).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
MEGATAMA kaže...
ansha kaže...

Meni je Heaven poceo gadno trzat nakon par minuta, kad sta - fan speed ostao na 20% a to znaci ventovi iskljuceni, grafa otisla na 100C i pocela throttle-at..

Al ne bi trebalo moci doc do trajnog ostecenja jer grafa mora pocet na vrijeme throttle-at da temp ne predje kriticnu granicu. U suprotnom je lose projektirana.

Otišla na 100°C, ne "riknula kad je dosegla 100°C". Ja govorim o ovom drugom slučaju, za koji kažem da se neće dogoditi. Do/preko 105°C svaki moderan čip bez problema može izdržati rad, a i ugasit će se ako bude opasno... najčešće upravo na toj temperaturi.

12 godina
Tonči kaže...
MEGATAMA kaže...
ansha kaže...

Otišla na 100°C, ne "riknula kad je dosegla 100°C". Ja govorim o ovom drugom slučaju, za koji kažem da se neće dogoditi. Do/preko 105°C svaki moderan čip bez problema može izdržati rad, a i ugasit će se ako bude opasno... najčešće upravo na toj temperaturi.

Ne sjecam se tocno ali zar nije da silikon trpi posljedice vec iznad 100c?Sto znaci da je Anshina grafa vec nastradala iako nije riknula.Po tebi znaci grafe mogu izdrzat i rad iznad 105c bez posljedica,ajd molim te pukni par linkova na takve testove na poslu sam pa ne stignem istrazivat. 

16 godina
odjavljen
MEGATAMA kaže...
Tonči kaže...
MEGATAMA kaže...

Ne sjecam se tocno ali zar nije da silikon trpi posljedice vec iznad 100c?Sto znaci da je Anshina grafa vec nastradala iako nije riknula.Po tebi znaci grafe mogu izdrzat i rad iznad 105c bez posljedica,ajd molim te pukni par linkova na takve testove na poslu sam pa ne stignem istrazivat. 

Zašto bi, zaboga, silikon bio u grafičkoj kartici? Uvjeren sam da silikon trpi posljedice na tim temperaturama, ali ne svaki. Meni oko ploče štednjaka uredno trpi kipuću vodu i ništa mu nije.

Što se grafičkih kartica tiče, da, 105°C se smatra gornjom temperaturom za čipove u ovim proizvodnim procesima. Manji su problem akumulirane temperature, nego voltaža, kako sam već rekao. Istina, temperatura na varovima može rastopiti spoj pa da dođe do problema, ali to se neće dogoditi ako kartica nije dugo izložena tako nečemu, s time da, ako i ima problem, pokazat će mu se na prvom testu. Ono što nije dobro oštetiti su kondezatori, primjerice, ali kako sam rekao, voltaža je daleko opasnija stvar. Čak i ako uhvatiš 105°C, neće još ništa biti neko vrijeme. Realno, temperature koje se deklariraju kao maksimalne, imaju još nešto fore do stvarne štete i problema.

I da, evo ti i službeno: http://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/2752/~/nvidia-gpu-maximum-operating-temperature-and-overheating

Kako je sve to ista tehnologija, siguran sam da ovo vrijedi i za AMD.

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.11.2015 16:20 (Tonči).
12 godina
Tonči kaže...
MEGATAMA kaže...
Tonči kaže...
MEGATAMA kaže...

Zašto bi, zaboga, silikon bio u grafičkoj kartici? Uvjeren sam da silikon trpi posljedice na tim temperaturama, ali ne svaki. Meni oko ploče štednjaka uredno trpi kipuću vodu i ništa mu nije.

Što se grafičkih kartica tiče, da, 105°C se smatra gornjom temperaturom za čipove u ovim proizvodnim procesima. Manji su problem akumulirane temperature, nego voltaža, kako sam već rekao. Istina, temperatura na varovima može rastopiti spoj pa da dođe do problema, ali to se neće dogoditi ako kartica nije dugo izložena tako nečemu, s time da, ako i ima problem, pokazat će mu se na prvom testu. Ono što nije dobro oštetiti su kondezatori, primjerice, ali kako sam rekao, voltaža je daleko opasnija stvar. Čak i ako uhvatiš 105°C, neće još ništa biti neko vrijeme. Realno, temperature koje se deklariraju kao maksimalne, imaju još nešto fore do stvarne štete i problema.

I da, evo ti i službeno: http://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/2752/~/nvidia-gpu-maximum-operating-temperature-and-overheating

Dzizusss prvo da maknemo silikon sa puta....

https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=7&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjXjIa_u7jJAhUB1SwKHTxgBPAQFghCMAY&url=http%3A%2F%2Fwww.intel.com%2Fcontent%2Fwww%2Fus%2Fen%2Fhistory%2Fmuseum-making-silicon.html&usg=AFQjCNHmLWce7uDY_F8U1Eab80Ym9ZBGDQ&sig2=4W0xrJ9d2E2gBHjoSZ-MXw

A sto se tice ovog drugog nevidim ja tu nigdje iznad 105c sto si ti napisao u postu na koji sam se referirao.

Ali gle neda mi se natezat....pisi sto god zelis uskoro ce ti krenut prstici gore tako to ovdje ide u zadnje vrijeme zar ne.

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.11.2015 16:35 (MEGATAMA).
14 godina

to je silicij a ne silikon, koji se na engleskom pise "silicone"

Moj PC  
5 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
MEGATAMA kaže...
Tonči kaže...
MEGATAMA kaže...
Tonči kaže...
MEGATAMA kaže...

Dzizusss prvo da maknemo silikon sa puta....

https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=7&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjXjIa_u7jJAhUB1SwKHTxgBPAQFghCMAY&url=http%3A%2F%2Fwww.intel.com%2Fcontent%2Fwww%2Fus%2Fen%2Fhistory%2Fmuseum-making-silicon.html&usg=AFQjCNHmLWce7uDY_F8U1Eab80Ym9ZBGDQ&sig2=4W0xrJ9d2E2gBHjoSZ-MXw

A sto se tice ovog drugog nevidim ja tu nigdje iznad 105c sto si ti napisao u postu na koji sam se referirao.

Ali gle neda mi se natezat....pisi sto god zelis uskoro ce ti krenut prstici gore tako to ovdje ide u zadnje vrijeme zar ne.

Idu prstici gore jer je u pravu. Ne zove se Silicon Valley tako zbog silikona u sisama glumica u Kaliforniji... Uglavnom Ashcro ti je objasnio stvar.

Samozadovoljstvo uništava perfekciju. | LoL EUNE: iScream | http://eune.op.gg/summoner/userName=iScream
12 godina

Boze isusovi...slang,djetetu bi trebalo bit jasno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Da sleng :D Grafa od silikona 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
XXX kaže...

Da sleng :D Grafa od silikona 

A opet postoji mogucnost da sam mislio na silikon za prozore....u silikonskoj dolini.

Nebitno,bitno je da sam napisao ljudima da si ne stavljaju crimson.

16 godina
odjavljen
MEGATAMA kaže...

Silikon nije isto što i silicij; ja te gore zezam malo jer je greška smiješna. Ali to je manje bitno, bitna je tema, a to je "umiranje grafičkih kartica zbog temperature koja se "dogodi" jer su ventilatori ograničeni na 20%" - dakle, pojavili su se postovi u temi koji kažu da AMD-ove kartice masovno umiru zbog 20% ventilatorskog limita. Ja (i neki drugi) tvrdim: kartica će se ugasiti prije nego nastupi oštećenje. Zatim si rekao da su kartice već oštećene na 100°C, na što sam ja odgovorio da nisu, jer da moderni čipovi mogu bez problema izdržati do 105°C operativne temperature, nakon čega se gase. Dao sam ti i link na službenu specifikaciju Nvidije za njihove čipove koji se jednostavno ne mogu spržiti niti isključivanjem ventilatora na 0%, jer će se ugasiti prije bilo kakve štete čim se očita 105°C. Dakle, ne znam što vidiš ili ne vidiš, ali ja bih volio vidjeti da mi netko objasni kako mu je kartica uspjela umrijeti na 100°C i zašto se nije ugasila na 105°C.

I da, na onom Redditu koji je gore linkan, uredno se i to spominje, ali i informacija da su se "nezgode" događale ljudima koji su overclockali. Čitam uokolo da su vjerojatno isključivali power management limite na snagu, voltažu, temperaturu i sl. kod overclocka. Ne bi me uopće iznenadilo da izgori kartica kojoj prepisani firmware ne dozvoljava throttlanje. To je onda očekivano i nije problem AMD-a.

Možda je to i točno da se nekome dogodilo, ali kako sam rekao, daj molim te neki link na dokaz da je nekome stock kartica sa stock firmwareom izgorjela zbog temperature i da se nije ugasila. To bi bio opasan presedan i razlog za NE kupovati AMD.

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.11.2015 20:29 (Tonči).
12 godina
neaktivan

Imao sam Powercolor HD 4650 na kojoj je krepao vent, a ja to nisam skuzio i PC se uredno "sam od sebe" ugasio svaki put kad se grafa zagrijala. E sad, ako je to mogla kartica stara 7, 8 godina onda ne vidim razlog da se s danasnjom tehnologijom automatski ne gasi PC kad neka komponenta dodje do temperature pregrijavanja...

Samozadovoljstvo uništava perfekciju. | LoL EUNE: iScream | http://eune.op.gg/summoner/userName=iScream
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Pa zato kažem: ako se ne gase, onda je netko petljao s firmwareom... Zato onaj lik na redditu spominje overclock?

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Tonči kaže...

Pa zato kažem: ako se ne gase, onda je netko petljao s firmwareom... Zato onaj lik na redditu spominje overclock?

kartica ako se ugasi tj moras komp ugasiti i upaliti ponovno onda ili zaista nevalja ili je s overklokom pretjerano do krajnjih granica(znam iz iskustva/obicno je vezano uz poprilican napon:) no cak i to nemoze nastetiti kartici osim ako vec sama po sebi nije imala neki fail..

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
14 godina
neaktivan

Ne znam jel tko pitao, ali zanima me koji je točno model AIO hladnjaka na r9 fury x?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
carmack kaže...

Ne znam jel tko pitao, ali zanima me koji je točno model AIO hladnjaka na r9 fury x?

Posto je CM, onda mora da je Seidon 120..

16 godina
odjavljen
Stjepanj kaže...
Tonči kaže...

kartica ako se ugasi tj moras komp ugasiti i upaliti ponovno onda ili zaista nevalja ili je s overklokom pretjerano do krajnjih granica(znam iz iskustva/obicno je vezano uz poprilican napon:) no cak i to nemoze nastetiti kartici osim ako vec sama po sebi nije imala neki fail..

Ugasit će se kartica i zbog temperature ako temperatura ne padne (automatskim) downclockanjem, ali ako je ova ekipa (vrlo vjerojatno) overclockala uz modificirane firmware (a to je gotovo sigurno jer originalni ne dozvoljava promjene voltaža) i ako su onesposobili throttling mehanizam (vrlo vjerojatno), a ventovi padnu na 20%... da, sasvim je moguće da su oštetili kartice.

15 godina
protjeran
Tonči kaže...

Ugasit će se kartica i zbog temperature ako temperatura ne padne (automatskim) downclockanjem, ali ako je ova ekipa (vrlo vjerojatno) overclockala uz modificirane firmware (a to je gotovo sigurno jer originalni ne dozvoljava promjene voltaža) i ako su onesposobili throttling mehanizam (vrlo vjerojatno), a ventovi padnu na 20%... da, sasvim je moguće da su oštetili kartice.

Da samo zbog koje razloga bi onesposobili throttling koji se aktivira tek iznad 95C? Nema nikakve koristi od toga...

16 godina
odjavljen

Ne nužno. Ako disejblaš power throttling (dižeš maksimalnu snagu) automatski si poremetio sve. Ne moraš nužno moći reći kartici "throttlaj ako je 95°C, ali nemoj ispod". Throttla se i po tablicama, ventove, voltaže... sve to kod overclockanja želiš podesiti ručno. Kad sam ja testirao TitanX kartice isključio sam power cap i throttlanje općenito - ne želiš da ti se kartica "pravi pametna" s ničime dok overclockaš.

Nisam probao ništa osim FuryX, ali na tim karticama je overclock praktički nemoguć bez da editiraš firmware. Barem je bio neko vrijeme nakon izlaska kartice.

11 godina
protjeran

ne želin se pravit pametan jer nisan ima ni fury ni titanx kod sebe ,ali mislin da si u krivu.

mislin da trotling nije opcija ni firmwarea ni drivera, trotling koji se javlja na samom limitu SOA od određenog ćipa. mislim da je trotling povezan sa samim senzorom temperature,struje i voltaže ,hardverski u samom ćipu.
isto ko šta si stare procesore moga doslovno zapalit s prevelikom voltažom ili dizanjem hladnjaka dok vrtiš prime ili nešto, danas pretjeraš s voltažom ,no boot, skineš hladnjak u radu ,shutdown. a cpu i dalje radi ćin vratiš hladnjak.
i mislim da i ako je ta zaštita dio firmwarea da je nemoguće maknit istu i zadržat normalni rad ćipa,znaći no boot svejedno.
nvidia zakljućava tdp da ima lufta do kraja SOA (pretpostavljam da podrucje sigurnog rada gpu ćipova izgleda slićno ko za poluvodiće snage)tako da kad si to otkljuća power cap zapravo si samo diga limit ali limit i dalje postoji.
u svakom slucaju ovo je toliko duboka tema da mislin da nemamo šta raspravljat o ovome , pogotovo ovako općenito prićat ,jer je ćesto grafićka pametnija od nas šta je koristimo.

13 godina
protjeran
Ugasi na nvidiji njen boost i imat ces stabilniju karticu, otkljucaj joj napone s kojim opcenito i dizes tdp(ili ga uopce nema:) i karticu mozes unistit u sekundi! Dakle slazem se jedino s cinjenicom da su crknute kartice sve od reda bile potpuno otkljucane...
11 godina
protjeran

tdp se nemože dizat, tdp je vezan s površinom ćipa(i razlikama u temperaturi), manja površina disipacije manji tdp.to šta je softwerski namišten ko da je površina 2kvadrata na ćipu koji ima 4 to je druga stvar.
a s wikipedije :
"For power semiconductor devices (such as BJT, MOSFET, thyristor or IGBT), the safe operating area (SOA) is defined as the voltage and current conditions over which the device can be expected to operate without self-damage"

"The most common form of SOA protection used with bipolar junction transistors senses the collector-emitter current with a low-value series resistor; the voltage across this resistor is applied to a small auxiliary transistor that progressively 'steals' base current from the power device as it passes excess collector current.

This approach is effective but not bullet-proof. In practice it is very difficult to design a protection circuit that will work under all conditions, and it is left up to the design engineer to weigh the likely fault conditions against the complexity and cost of the protection."

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.12.2015 12:36 (dabar_solta).
16 godina
odjavljen
dabar_solta kaže...

ne želin se pravit pametan jer nisan ima ni fury ni titanx kod sebe ,ali mislin da si u krivu.

mislin da trotling nije opcija ni firmwarea ni drivera, trotling koji se javlja na samom limitu SOA od određenog ćipa. mislim da je trotling povezan sa samim senzorom temperature,struje i voltaže ,hardverski u samom ćipu.
isto ko šta si stare procesore moga doslovno zapalit s prevelikom voltažom ili dizanjem hladnjaka dok vrtiš prime ili nešto, danas pretjeraš s voltažom ,no boot, skineš hladnjak u radu ,shutdown. a cpu i dalje radi ćin vratiš hladnjak.
i mislim da i ako je ta zaštita dio firmwarea da je nemoguće maknit istu i zadržat normalni rad ćipa,znaći no boot svejedno.
nvidia zakljućava tdp da ima lufta do kraja SOA (pretpostavljam da podrucje sigurnog rada gpu ćipova izgleda slićno ko za poluvodiće snage)tako da kad si to otkljuća power cap zapravo si samo diga limit ali limit i dalje postoji.
u svakom slucaju ovo je toliko duboka tema da mislin da nemamo šta raspravljat o ovome , pogotovo ovako općenito prićat ,jer je ćesto grafićka pametnija od nas šta je koristimo.

Iako sam imao, manje-više, sve kartice od ovih zadnjih generacija (95% samo za test performansi i onda pa-pa), intenzivno sam se bavio isključivo TitanomX, ali priča je ista za AMD i Nvidiju: imaš setove profila na različitim nivoima za voltažu, taktove, snagu, boost stanja i clockove, podešenje maksimalne temperature i limita, temperaturne i ventilatorske postavke po razinama performansi i profilima. Sve su to stvari po kojima se može petljati.

Neka 4mal malo proba naći, ja nisam tražio, ali uvjeren sam da AMD-ov firmware izgleda slično. Ja ne mislim da je grafička pametnija od nas, a s obzirom da sam inženjer, moj je i posao da dizajniram i kreiram takve stvari pa i grafičke kartice, firmwareove i sl. :P

Imaš ispod u prilogu kako izgleda "user-friendly" editor za TitanX firmware.

Stjepanj kaže...
Ugasi na nvidiji njen boost i imat ces stabilniju karticu, otkljucaj joj napone s kojim opcenito i dizes tdp(ili ga uopce nema:) i karticu mozes unistit u sekundi! Dakle slazem se jedino s cinjenicom da su crknute kartice sve od reda bile potpuno otkljucane...

A s čime se ne slažeš?

16 godina
odjavljen
dabar_solta kaže...

tdp se nemože dizat, tdp je vezan s površinom ćipa(i razlikama u temperaturi), manja površina disipacije manji tdp.to šta je softwerski namišten ko da je površina 2kvadrata na ćipu koji ima 4 to je druga stvar.
a s wikipedije :
"For power semiconductor devices (such as BJT, MOSFET, thyristor or IGBT), the safe operating area (SOA) is defined as the voltage and current conditions over which the device can be expected to operate without self-damage"

"The most common form of SOA protection used with bipolar junction transistors senses the collector-emitter current with a low-value series resistor; the voltage across this resistor is applied to a small auxiliary transistor that progressively 'steals' base current from the power device as it passes excess collector current.

This approach is effective but not bullet-proof. In practice it is very difficult to design a protection circuit that will work under all conditions, and it is left up to the design engineer to weigh the likely fault conditions against the complexity and cost of the protection."

TDP je dizajnirani cilj onoga što želimo specificirati kao vrijednost koju sustavi hlađenja moraju moći ohladiti. To nema direktne i precizne veze sa samom karticom na razini tehničkih specifikacija koje konkretno imaš implementirane. TDP je i pojam koji nije egzaktan jer ovisi o kalkulaciji. Ono što možemo kontrolirati su voltaže, taktovi i tako dalje, a za cilj imamo kontroliranje opterećenja i na strujne komponente koje napajaju čipove i njih same. Dakle, TDP ne samo da se može "dizati", nego je iznimno volatilna vrijednost. TDP koji se specificira za TitanX je izražen kroz "snagu kartice" od 250W i temp. od 91°C, što znači da je stock firmware TitanX-a podešen tako da u niti jednom trenutku kartica ne radi dulje s preko 250W i 91°C. u trenutku kad jedno od toga prilazi zadanim vrijednostima, podižu se okretaju ventilatora, smanjuje se voltaža i taktovi. U slučaju da se dosegne neki od limita, kartica se gasi kako vrijednosti ne bi išle "sjevernije".

Kod overclocka ne želimo ništa od toga pa se voltažni, temperaturni i limiti na taktove podižu. Efektivni izračunati TDP overclockanog TitanaX bez problema može preći 450W i više. Sve ovisi o tome koliko ga možeš hladiti i koju voltažu ti čip može izdržati, a da radi.

Mehanizam gašenja je implementiran internim senzorima. NVidijine kartice imaju MMIO registre sa statusima koji služe tome a se sustav može ugasiti (ALARM tresholdi su definirani za niže i više temperature). Kad temperatura prijeđe neku vrijednost, generira se IRQ. To je tipični način rada takvih zaštita, no ono što je bitno je da su te vrijednosti uvijek ispod stvarnih vrijednosti na kojima GPU može raditi. 91°C za TitanX je i dalje preko 10°C niže od fizičkog limita od 105°C koji Nvidia deklarira kao maksimum. Upravo iz razloga da se ne bi dogodio problem.

Što se tiče ovoga s ventilatorima: dok god ventilatori ne rade cijelo vrijeme, do tada je sve u redu. Problem može nastati ako je GPU jako vruć, a ti u nekom trenutku zaustaviš ventilator. Tada postoji opasnost da zbog ekstremne temperature sustav gašenja jednostavno ne stigne spasiti karticu.

Ako ti se da, imaš ovdje dokument koji je zanimljiv za temu: https://media.readthedocs.org/pdf/envytools/latest/envytools.pdf

Nažalost, nemam informacije o AMD-ovim rješenjima.

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.12.2015 13:06 (Tonči).
15 godina
neaktivan

fury??

0 0 hvala 0
15 godina
XFX AMD RAdeon R9 380 2 GB

Neki dan sam uzeo grafičku karticu XFX R9 380 2 GB i glasna je za poludjeti, baš me razočaralo, na recenzijama po netu to nije baš spominjano pa me zanima ima li još tko iskustava sa ovom karticom i je li buka uobičajena ili sam dobio loš primjerak. Postoji li kakvo rješenje?

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Re: XFX AMD RAdeon R9 380 2 GB

Možda je neki problem sa ventovima, xfx opcenito ne obara neke rekorde u temperaturama i glasnoci kartice ali opet ne bih trebalo bit pre glasno, na koliko rade fanovi pod loadom i jel bucna u idleu ?

Battlelog: D3lBoy-00
13 godina
protjeran
Re: XFX AMD RAdeon R9 380 2 GB
D3lBoy kaže...

Možda je neki problem sa ventovima, xfx opcenito ne obara neke rekorde u temperaturama i glasnoci kartice ali opet ne bih trebalo bit pre glasno, na koliko rade fanovi pod loadom i jel bucna u idleu ?

mislim da sam imao vecinu 280x modela i ama bas svaka je bila glasna, eventualno modeli s 3x fana su bile tise...

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice