AMD Radeon R9 300/Fury Series

poruka: 6.870
|
čitano: 649.769
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Tako je bilo i sa 480kom i 500 dolara granicom pa je probijena ...

Tonči kaže...

Ne kažem ja to što insinuiraš: cijena će biti kakva je i danas, neće biti veća: idući FuryX neće biti 900 dolara, kao što ni TitanX neće biti 1500 dolara. A performanse će, matematički vidljivo, biti najmanje 50% veće.

Ti kažeš: 

DarthMarkus kaže...

Dosad smo imali promjene arhitekture u stupnjevima 65nm, 55nm, 40nm, 32nm, 28nm... a sada idemo na 16nm. Cap, upola. Prošla promjena koja je AMD-u s 290X na FuryX donijela 40% više tranzistora, donijela je 40% više performanse. Zašto misliš da je pogrešno očekivati da promjena od 100% više tranzistora donese barem 50% više performanse?

Ja ne sumljam u tehnološki pomak, sumljam u tehnološki pomak i cijenu, kužiš

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.11.2015 16:07 (DarthMarkus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
AMD Radeon R9 300 Series

dok god hbm ne dođe u srednju i višu srednju klasu, ostajem na sadašnjoj kartici. iako ne vjerujem da će 1060/1070 (ili koji već naziv budu imali) imati hmb memoriju...

Thats what she said!

1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Re: AMD Radeon R9 300 Series
DarthMarkus kaže...

Sumnja a ne sumlj

16 godina
odjavljen
DarthMarkus kaže...

Tako je bilo i sa 480kom i 500 dolara granicom pa je probijena ...

Dakle, sumnjaš u cijenu, a ne porast performansi? Ali gore si izričito rekao da je porast performansi uvijek, ali baš uvijek, do 25%? No, dobro, sad se bolje razumijemo. Dakle, ti smatraš da će Nvidjijin Pascal od 17 milijardi tranzistora koštati više od TitanaX? Da će FuryNext koštati više od FuryX kartice?

Možda. No, sumnjam - situacija je takva da AMD cijenu mora držati pod kontrolom, a Nvidia u $1000 ima dovoljno prostora za bilo što. Za probijanje $500 kod AMD-a je bilo i razloga: proces je skup, R&D je jako skup bio za razviti bolje kartice na starom procesu, pogotovo kod AMD-a koji je sudjelovao u razvoju HBM memorije i morao ugraditi HBM koji je sam po sebi jako skup. No, nije baš da je $500 nešto novo; ovako iz glave, sjećam se da sam barem nekoliko kartica plaćao bijesne novce. Za kupiti GeForce 2 koji sam platio više i dobro se nacrnčio preko ljeta za nju...

Ali eto, već početkom tisućljeća, kartice su koštale $500 i više. Dakle, nije baš novost. Možemo guglati:

"At a $500 price point the GeForce2 Ultra most likely won't see the same popularity that even the $300 GeForce2 GTS and the $400 64MB GeForce2 GTS cards saw since their release. " - Anand Shimpi, August 14, 2000

Tako da, $500 i nije neka novost za najbrže i najbolje na tržištu, što definitivno očekujemo za iduću generaciju... Sve to svakako će imati svoje prednosti: FuryNext će smanjiti cijenu FuryX modela ispod trenutnih $580. :)

12 godina
odjavljen
Tonči kaže...
DarthMarkus kaže...

Da ali danas su high end kartice oko 5000, što je suludo...Uopće me nebi čudilo da se barijera opet pomakne...

Nema šanse da se psihološka granica od 1000 dolara makne i pedalj, pogotovo u situaciji u kojoj su već takve skupe i rezervirane za kritično usku nišu.

DarthMarkus kaže...

Jednom je netko rekao "optimisti vjeruju da je budućnost nepredvidiva ali da se treba očekivat pomak nabolje, a pesimist je uglavnom u pravu!"... Tu bi paralelu trebalo povuć na vas dvoje ovdje :)

Realnost je pokazala da čovjek redovito pomiče granice, no i ja sam optimist ovdje i nadam se da će flagship titan biti soma dolara, ne više. Za Ti verziju ćemo malo čekat kao i do sada, vjerojatno nakon što amd izbaci svog aduta.

Takav je redoslijed bio već neko vrijeme ako se ne varam. Markus je u ovoj priči "pesimist" ilitiga realist jel? Duple performanse i razumna cijena se teško mogu očekivat. No opet, što je to razumna cijena? I meni je teško vjerovat da će se performanse poduplat, a cijene ostat slične ovim flagship-ima jer to ne bi imalo previše logike u ovakvom društvu. No Tonči ne govori bezveze, proizvodni proces ide drastično "dolje", HBM 2.0, NV link i štali već... 

Cijene uglavnom ovise o AMD-ovoj seriji, jer ako bude dobra i parirala Nvidiji, onda logikom možemo zaključit da će se borit za tržište cijenama, a ne performansama - kao do sad. Zadnjih par godina, Nvidija od GK110 diktira cijene top end grafike jer ima prednost u performansama, dok ih AMD lovi i kad izbaci seriju redovito da i dobru cijenu na što tek tada Nvidia reagira smanjivanjem cijena nekih modela... 

Mislim, cijela priča je predvidiva. Samo nam ostaje nadati se što većem skoku u performansama jednog i drugog tabora, a uvjeren sam da će skok bit solidan. Razloga za to ima previše. Kad pogledate prvog Titana i usporedite ga sa Titan X-om, imate razliku u tranzistorima "niti" jednu milijardu, isti proizvodni proces je posrijedi, a razlike u performansama su ugrubo 40% i više!!! Sad povući paralelu sa navodnih 14ak milijardi tranzistora na nadolazećim serijama, puno manjem tranzistoru veličinom... Sve ukazuje na pozamašan skok u performansama... 

Živi bili pa vidjeli...i kupili 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
14 godina

AMD najavio fino rezanje cijena s čime će bit u odličnoj poziciji. Baš me zanima koliko će se to osjetiti i kod nas ako se uopće i bude. Najavljeno je rezanje u visini od 60 - 70 dolara za najskuplje pa do oko 30 - 40 za R9 380 grafe.

13 godina
eywa33 kaže...
Tonči kaže...

Cijene uglavnom ovise o AMD-ovoj seriji, jer ako bude dobra i parirala Nvidiji, onda logikom možemo zaključit da će se borit za tržište cijenama, a ne performansama - kao do sad. Zadnjih par godina, Nvidija od GK110 diktira cijene top end grafike jer ima prednost u performansama, dok ih AMD lovi i kad izbaci seriju redovito da i dobru cijenu na što tek tada Nvidia reagira smanjivanjem cijena nekih modela... 

Mislim, cijela priča je predvidiva. Samo nam ostaje nadati se što većem skoku u performansama jednog i drugog tabora, a uvjeren sam da će skok bit solidan. Razloga za to ima previše. Kad pogledate prvog Titana i usporedite ga sa Titan X-om, imate razliku u tranzistorima "niti" jednu milijardu, isti proizvodni proces je posrijedi, a razlike u performansama su ugrubo 40% i više!!! Sad povući paralelu sa navodnih 14ak milijardi tranzistora na nadolazećim serijama, puno manjem tranzistoru veličinom... Sve ukazuje na pozamašan skok u performansama... 

Živi bili pa vidjeli...i kupili 

J ga prika Titan je ipak klasa za sebe...To je baš paradni konj Nvidie, a usrani Ti i dan danas košta + 6000 kn...

Dakle ako bude kako Tonči veli, tu onda slijedi ogroman pad cijena kakvog nismo vidjeli dugo, dugo....

Mene iskreno više kopa tko će se prvi od ove dvije kompanije domognuti HBM2 "koncesije"...Daj Bože da to bude AMD...

evo Fury x2 dolazi u prosincu http://videocardz.com/57896/amd-radeon-r9-fury-x2-arrives-in-december

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.11.2015 21:16 (DarthMarkus).
17 godina
AMD Radeon R9 300 Series

fury x2 ce bit ubojica kao i 295x2

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

MSI r9 390 oc 1200/1700

Moj PC  
6 0 hvala 0
13 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Ove kartice poput titana su praktički van kategorije, nije nebitno koju će cijenu imati, no manje je bitno od većine drugih kategorija kartica. Iako su tehnološki zanimljive, kao što je zanimljiv i nasljednik veyrona ili mclaren p1 - "raji" je bitno kakav će biti novi golf, a to je rang oko 200$. U tom smislu ne očekujem neke lude cijene, to su kategorije koje su već duži niz godina zadane tržištem. A ove luksuzne, jbg, tu nema plakanja, ili imaš pa kupuješ ili nemaš. Racionala ionako prestaje iznad nekih 300 dolara, izuzev profesionalaca naravno.

Tread softly because you tread on my dreams.
Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
AMD Radeon R9 300 Series

Ja ne očekujem pad cijena, nego porast relativnih performansi, što znači da će FuryX i 980Ti koštati puno manje, a to je dosta dobro za svih... Fury (non-X) za $350? :) :)

Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
AMD Radeon R9 300 Series
AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
chaselol kaže...

To je dosta gpu horsepower-a za 4K , ali 4GB nikako ne ide u kombinaciji s time. Tragedija bi bila trenutno dat 1000+€ za 4GB per GPU, to je bilo ok na 295x2, ali danas nikako nije..

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.11.2015 11:40 (ansha).
13 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Izvlaci je visok memory bandwith pa nema problema u 4k niti bi trebala imati.

Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Niti nema provjereno bilo single ili cf-u za 4k ;-)

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.11.2015 12:32 (4mal).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
AMD Radeon R9 300 Series

Ima teskih problema, ali sigurno necu ulazit u raspravu o tome sa vlasnikom dvije fury-ce 

Ovo da bandwith nadoknadjuje u potpunosti kapacitet je smijesno i nije vrijedno komentara. Zast onda nisu stavili i manje od 4GB?

Moj PC  
0 2 hvala 0
13 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Jedini problem koji imas sa 4gb karticom ili vise u 4k rezi je u GTA5 koja povuce i do 4.4GB Vram ali o optimizaciji i kvaliteti koda te igre necemo, svi znamo da je jos jedan primjer lijenosti programera da naprave igru kako trebaju, da ne pricam kad upalis AA vuce preko 6gb tako da ni 980ti nije rjesenje.

Far Cry 4 isto ide 5-6gb sa AA na 4k, mada igrati 4k sa AA jedno na monitoru tipa 40" jer ispod cisto sumnjam da se primjeti razlika?

Nego oces li ovaj put reci gdje to 4gb ima problema u 4k ili ces klasicno da pricas bez ikakvih argumenata(na sta smo navikli od tebe)

Moj PC  
1 2 hvala 0
15 godina
protjeran
chaselol kaže...

Jedini problem koji imas sa 4gb karticom ili vise u 4k rezi je u GTA5 koja povuce i do 4.4GB Vram ali o optimizaciji i kvaliteti koda te igre necemo, svi znamo da je jos jedan primjer lijenosti programera da naprave igru kako trebaju, da ne pricam kad upalis AA vuce preko 6gb tako da ni 980ti nije rjesenje.

Far Cry 4 isto ide 5-6gb sa AA na 4k, mada igrati 4k sa AA jedno na monitoru tipa 40" jer ispod cisto sumnjam da se primjeti razlika?

Nego oces li ovaj put reci gdje to 4gb ima problema u 4k ili ces klasicno da pricas bez ikakvih argumenata(na sta smo navikli od tebe)

To dal su programeri bili lijeni ili ne i koliko je dobro igra optimizirana je skroz nebitno jer na to ne mozes utjecat. Uostalom, GTA V izgleda i vrti se vrhunski i na puno slabijim karticama tako da ni ta prica o lijenim programerima ne drzi vodu. 

Isto tako nikakva utjeha nije ni to sta mozda ni konkurencija nema dovoljno rama (tvoje navodjenje 980 Ti kao primjera).

Jednostavno nema NIKAKVOG opravdanja da ultra-high-end 4K kartica u 2016. godini ima samo 4GB rama. Uostalom, ljudi koji imaju ovakve kartice ciljat ce i na 5K rezolucije a tu 4GB nema apsolutno sta trazit.

A primjera imas na netu i na youtube-u koliko hoces sa stutteringom Fury-ce zbog nedostatka vram-a i nemam ti sad vremena trazit i linkat...

13 godina
ansha kaže...

Jednostavno nema NIKAKVOG opravdanja da ultra-high-end 4K kartica u 2016. godini ima samo 4GB rama. Uostalom, ljudi koji imaju ovakve kartice ciljat ce i na 5K rezolucije a tu 4GB nema apsolutno sta trazit.

Danas je 27/11/2015, uvijek si mi bio sumnjiv a sad mi je jasno da ne znas ni u kojoj godini zivis. 

Reci cu da si u pravu sve 5 samo prestani da valjas gluposti. 

16 godina
odjavljen
AMD Radeon R9 300 Series

Bandwidth ne mijenja prostor. Nemojte pisati takve komentare jer nemaju smisla. Širina grla boce ne mijenja kapacitet boce. Da, bocu možeš brže isprazniti i napuniti, ali ako je boca od 3 decilitra, a ti trebaš litru, nema te širine grla koje će ti riješiti problem. Analogijom boce, igre danas trebaju 3-4 decilitra, ponekad 5, 6 ili 7. 4 decilitra na FuryX sasvim su dovoljna za većinu igara, ali ponekad će vlasnici 4K monitora i uživatelji Call of Duty naslova, Shadow of Mordora ili GTAV, proplakati jer imaju puno vina, a malo boce. S obzirom da je X2 namijenjena visokim performansama i visokoj cijeni koju bi trebali kupovati igrači koji će sebi priuštiti Eyefinity, 4K i sl. itekako ima problem.

Nema to veze s lijenošću programera, nemojte pisati gluposti.

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.11.2015 14:08 (Tonči).
Moj PC  
7 0 hvala 0
13 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Kako drugacije nazvati programere koji su napravili dzumbus sa naslovima tipa AC Unity i ostalo? Batman AK i ostalo? 

Imas skoro pa neogranicena sredstva i tako nesto pustis u prodaju

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.11.2015 14:25 (chaselol).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Uvijek ako zafali imas sheranu memoriju od cpu rama ako zafali di se odredjene texture keshiraju sto istina nisu bez kao gpu ram ali pomogne i da nije isto 1 x 4gb i 2 × 4gb u cf-u iako to nije zbrajanje meme koje ce navodno moc u dx12 - je bolje sto radi paralelni badwitch kod prtoka textura i daje vise performanse ista stva sa server sa 2 x cpu -a kao kod xenon-a.

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.11.2015 14:31 (4mal).
15 godina
protjeran
4mal kaže...

Uvijek ako zafali imas sheranu memoriju od cpu rama ako zafali di se odredjene texture keshiraju sto istina nisu bez kao gpu ram ali pomogne i da nije isto 1 x 4gb i 2 × 4gb u cf-u iako to nije zbrajanje meme koje ce navodno moc u dx12 - je bolje sto radi paralelni badwitch kod prtoka textura i daje vise performanse ista stva sa server sa 2 x cpu -a kao kod xenon-a.

Tocno, i kad nju mora koristiti, onda pocinje trzanje/stuttering...

Ti o nekim zlocestim vjesticama i xenon svijetlima???

17 godina
ansha kaže...
4mal kaže...

Ne. Na gtx 970 na 1440p sam koristio ponekad puno više od njezinih 3.5gb vrama i nikada nisam osjetio štucanje.

17 godina
Tonči kaže...

Bandwidth ne mijenja prostor. Nemojte pisati takve komentare jer nemaju smisla. Širina grla boce ne mijenja kapacitet boce. Da, bocu možeš brže isprazniti i napuniti, ali ako je boca od 3 decilitra, a ti trebaš litru, nema te širine grla koje će ti riješiti problem. Analogijom boce, igre danas trebaju 3-4 decilitra, ponekad 5, 6 ili 7. 4 decilitra na FuryX sasvim su dovoljna za većinu igara, ali ponekad će vlasnici 4K monitora i uživatelji Call of Duty naslova, Shadow of Mordora ili GTAV, proplakati jer imaju puno vina, a malo boce. S obzirom da je X2 namijenjena visokim performansama i visokoj cijeni koju bi trebali kupovati igrači koji će sebi priuštiti Eyefinity, 4K i sl. itekako ima problem.

Zapravo mislim da si poprilično u krivu.

Dakle ako imas praznu bocu od 4 litre i ako imas slab odlijev naravno da ce se zacepti no ako ti ja prakticki to grlo jednako širini boce(ili šire kao što je slučaj sa furyx) tada nemaš nikavih problema jer kada ti utaces nesto u 4gb zbog same sirine boce ono bez problema odlazi dalje i dolazi novo i u pravilu nemaš nikav problem pa cak niti kada odjednom zasujes 10 litara jer ce svih 10 litara proci bez problema kroz..

Dakle širina sabirnice je ovdje stvarno velik faktor i na 4k ta grafa nema problema.. a i dovoljno je brza.

17 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Jebiga ansha brzopletost. Uglavnom znas sto je pisac htio rechi :D 

Tako je toxic zato je amd isao na to bandwitch rjesenje ;-)

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.11.2015 15:15 (4mal).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
chaselol kaže...

Kako drugacije nazvati programere koji su napravili dzumbus sa naslovima tipa AC Unity i ostalo? Batman AK i ostalo? 

Imas skoro pa neogranicena sredstva i tako nesto pustis u prodaju

Dakle, to izgleda ovako:

Menadžment: koliko vam treba vremena?

Tim: dvije godine.

Menadžment: može li to za godinu dana?

Tim: ne.

Menadžment: Odlično, onda smo za 10 mjeseci na gold masteru!

Tim: ...

Menadžment: Može li beta za igrače u 6 mjeseci?

Tim: ne, treba nam godina za osnovne promjene i sadr...

Menadžment: Odlično, onda ćemo closed betu za 4 mjeseca, a open iza toga.

[nakon 3 mjeseca]

Menadžment: jučer je krenula kampanja da je beta idući tjedan, a izlazimo na ljeto!

Tim: DAFUQ WTF OFMG WTFFDF?

Menadžment: zaposlit ćemo outsourcere, bit će brže, ima studenata stotine

Tim: development ne radi tako, ne može se samo dodati ljude da zidaju...

Menadžment: Radit ćete prekovremeno, 80 sati tjedno je svjetska norma, pogledajte Kinu!

Tim: ...

[za 5 mjeseci]

Menadžment: Igra je gotova, zar ne? Sutra je gold master!

Tim: Ali, rečeno je za 7 mjeseci, da će...

Menadžment: Odlično. Ujutro zadnji build i to je to.

Tim: ali QA, QC...??

Menadžment: restrukturiranje je pokazalo da nam taj tim ne treba...

Tako ti se razvija softver, igre i godišnje igre pogotovo. :)

4mal kaže...

toxic kaže...
ansha kaže...
4mal kaže...

Ne. Na gtx 970 na 1440p sam koristio ponekad puno više od njezinih 3.5gb vrama i nikada nisam osjetio štucanje.

toxic kaže...
Tonči kaže...

Zapravo mislim da si poprilično u krivu.

Dakle ako imas praznu bocu od 4 litre i ako imas slab odlijev naravno da ce se zacepti no ako ti ja prakticki to grlo jednako širini boce(ili šire kao što je slučaj sa furyx) tada nemaš nikavih problema jer kada ti utaces nesto u 4gb zbog same sirine boce ono bez problema odlazi dalje i dolazi novo i u pravilu nemaš nikav problem pa cak niti kada odjednom zasujes 10 litara jer ce svih 10 litara proci bez problema kroz..

Dakle širina sabirnice je ovdje stvarno velik faktor i na 4k ta grafa nema problema.. a i dovoljno je brza.

To tako ne funkcionira.

17 godina
Tonči kaže...

To tako ne funkcionira.

kako funkcionira? ne funkcionira niti kako si ti naveo.

ja ne vidim apsolutno nikog da se žali na nedostatak vrama kod furyx-a

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.11.2015 15:26 (toxic).
16 godina
odjavljen
toxic kaže...
Tonči kaže...

To tako ne funkcionira.

Naravno da funkcionira. Što se tiče viđenja, nisam ni ja, jer jedva da vidim ljude koji imaju FuryX. :)

toxic kaže... 

AKo uhvatim vremena, objasnit ću zašto:

- 4GB + 4GB na dva čipa nije isto što i 8GB niti je bolje od 4GB na jednom čipu

- zašto bandwidth nema nikakve veze s količinom VRAM-a

- zašto nisi koristio više od 4GB memorije bez problema, a koje ima 970 i zašto tvoja trik tvrdnja da si koristio više od 3.5GB VRAM-a nema smisla (hint, hint: jer 970 ima 4GB VRAM-a).

17 godina
Tonči kaže...
toxic kaže...
Tonči kaže...

To tako ne funkcionira.

Naravno da funkcionira. Što se tiče viđenja, nisam ni ja, jer jedva da vidim ljude koji imaju FuryX. :)

toxic kaže... 

AKo uhvatim vremena, objasnit ću zašto:

- 4GB + 4GB na dva čipa nije isto što i 8GB niti je bolje od 4GB na jednom čipu

- zašto bandwidth nema nikakve veze s količinom VRAM-a

- zašto nisi koristio više od 4GB memorije bez problema, a koje ima 970 i zašto tvoja trik tvrdnja da si koristio više od 3.5GB VRAM-a nema smisla (hint, hint: jer 970 ima 4GB VRAM-a).

gtx 970 je prikazivala preko msi afterburnera čak 5.5 gb vrama kada sam je koristio dakle koristio sam više Vrama ili sw laže, kako ne znam no radilo je i mislim da nisam jedini kojemu to šljaka i to bez ikakvih trzanja i slično tome. (hint,hint 3,5vrama je sprdnja opa)

Nađi mi jedan primjer nekog u gamingu gdje ima problem sa furyx i 4gb vrama.  - fakat ne vidim smisao rasprave dok ovo ne nađeš a neces naci.

Teze su malo preglupe kao npr.

4gb kod furyx stvara nemile probleme, a koje to probleme kada ih nitko nema?

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.11.2015 16:12 (toxic).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice