Kupujem DSLR, početnik sam i trebam pomoć....

poruka: 21
|
čitano: 11.323
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Za početak Dobar dan

novi sam na forumu i totalno zelen što se tiče DSLR fotografije.......

no dobro da sad ne meljem bez veze......

Odlučio sam kupiti DSLR, nekako mi je izbor pao na Canon, bar za sada...

dobro je rasprostranjen kod nas, što god sam kupio od Canona radilo je dugo i dobro......

http://www.iqcentar.hr/41467-eos-650d-efs18-55-is-ii   ili   http://www.iqcentar.hr/35658-eos-600d-efs18-135-is-ii

i skeptičan sam prema rabljenoj opremi, rabljene kupujem samo aute....

načitao sam se toliko da mi je već muka, svuda svi sve znaju i ne znaju ništa, a ja što više čitam silnih recenzija i savjeta i svega toga, osjećam se gluplje, u puno savjeta vidim logiku, znam da je Canon ok, koliko lošiji ili bolji od ostalih ne znam, ali eto nekako mislim da je meni dovoljno dobar.

moj link br.1 je recimo jači i noviji, dok br. 2 mislim ima bolji objektiv, pa ispada možda financijski isplativiji....... (molim da mi ne zamjerite ako ispadam telac)

eh sad....... znam da moja odiseja tu tek započinje, IQ mi je srećom iznad nule, naučiti ću..... 

računam s godinom učenja i klikanja u svakoj prilici prije prvih fotki s kojima bi se usudio hvaliti (da tašt sam i sklon perfekcionizmu), ne brinem što ću tegliti tu dodatnu torbu i kilažu, krenuti ću u teretanu ako treba, ali vjerujte mi ne mogu se više zamisliti da nešto slikam mobitelom ili jednim od onih džepnih fotoaparata...... toga mi je na vrh glave.

od ostalog što sam shvatio trebati ću i filter, ako ništa drugo bar kao zaštitu, pa neki dodatni objektiv recimo neki 50mm.......

naravno dodatnu bateriju, da me ne lovi panika kad ova krene kraju a ja u zanosu klikanja

bavim se građevinom, trenutno u inozemstvu tako da su mi fotografije i u poslu jako bitne, volim putovati, slikati detalje, svakako i noću, pa noćna sam ptica......... :-D

ovdje sam da Vas molim za pomoć, svi znate daleko više od mene to je sigurno

uglavnom moje pitanje je što sve mi STVARNO treba, lovica se nađe, samo ipak nisam sklon razbacivanju (netko će sigurno reći da ovo je za početnika razbacivanje.... hehe) 

znam da mi treba torba i kartice, ali stvarno bitni su po meni objektivi, posebno zato jer su u mojim linkovima 2 različita kit objektiva, koji su recimo prosječni, filteri svakako...... i sigurno nešto s čim niti ne računam u ovom trenutku.....

Unaprijed Vam zahvaljujem na pomoći bilo koje vrste, znam da sam malo konfuzno ovo sročio.....

volim klikati fotke i što god da kupim neće skupljati prašinu!!

Pozdrav svima!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

nedavno sam kupio 650D i mogu reć samo pohvale

dvoumio sam se između 600D i 650D, oba sa kit objektivima 18-55, razlika je bila cca 60€ i ipak sam se odlučio za 650D

na tvom mjestu bi isto uzeo 650D sa 18-55 objektivom

kada se ispraksiraš sa svim funkcijama aparata onda prodaš objektiv za 400-500 kn i skrpaš lovu za neki zoom objektiv sa 2.8 blendom...

karticu obavezno uzmi sandisk UHS-1 min 30 ili 45 MB/s prvenstveno zbog videa...

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Kupujem DSLR, početnik sam i trebam pomoć....

hm video........i brzina zapisivanjana karticu

ne znam da li ću prodavati objektive, vidim da cijene novih idu u nebo posebno za zoom-ove (nadam se da ne griješim)

sigurno će mi trebati dobar zoom, jedino ne znam da li ću za 5 dana poludjeti što ga još nemam ili tek za 3 mjeseca hehehe 

hvala za savjet

15 godina
neaktivan

u pravu si za objektive ali kupovinom kvalitetnog objektiva si miran duže vrijeme pogotovo ako ikad kupiš drugi aparat opet ti objektiv ostane

ja imam 18-55mm i 50mm 1.8 i gledam da uzmem 70-300mm IS po mogućnosti makro

trenutno za moje potrebe su ovi ok

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Na tvom bi mjestu kupio 650D i rabljeni 17-85 ali si rekao da te rabljeno ne zanima, tako da izbor između ova dva modela ovisi o tome što te više privlači kod fotoaparata - bolji objektiv na starijem tijelu, tj. veća pokrivenost sa 135mm ili novije tijelo sa pogodnostima poput touchscreena (neke ljude to zanima) i određenih poboljšanja koje se najbolje osjete kod snimanja videa. Na kraju, ako si ozbiljan i želiš sa vremenom ulagati u svoju opremu, bolje ti je za početak uzeti 650D i 18.55 jer je - noviji. 

Obično pravilo kod kupovanja fotoaparata je - bolji objektiv uvijek ispred boljeg tijela ali budući da se u oba slučaja radi o kit objektivima - uzmi bolje tijelo. Nakon nekog vremena, recimo pola godine, uloži u još jedan objektiv, recimo 50-icu (f/1.8 - zovu ga "plastik fantastik" zbog dobre vrijednosti za novac) ili prodaj kit pa kupi neki bolji zum (recimo sigma 24-70 f/2.8 ili gore spomenuti 17-85). Razliku u kvaliteti slika ćeš definitivno vidjeti - usput ćeš vjerojatno razviti osjećaj za što voliš više slikati, pa ćeš moći svoju opremu prilagoditi tome, recimo landscape slikanju - i uzeti neki širokokutni objektiv npr. 

Na kraju, oba su fotoaparata dobar izbor za početnika no prednost bi dao 650D. 

I nadam se da te nisam zbunio. 

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

tzv plastik fantastik ću kupiti odmah

srećom za tog malca ne moram čekati da omastim brk  :-DDD

samo malo me brinu ovi zoomovi..... najjeftinije što sam vidio je bilo nekih 4 soma, a samo nebo je granica.......

ne brinu me toliko cijene, nego koliko će mi svi prigovarati da opet trošim bez veze.......a sliniti će istovremeno

ponekad je nekome teško objasniti da kad te nešto baš privlači.............. novac je samo sredstvo

malo se bojim kupovanja rabljenog objektiva, posebno jer sam zelen... vjerojatno bi bio omiljeni "potrošač" i svašta bi mi se dalo uvaliti  :-DD

landscape vjerojatno, doduše večinom urbane sredine, fascinacija arhitekturom i detaljima iste...... igra svjetla..... 

a što se touchscreena tiče....... godinama se borim sa ljudima da mi prestanu prljati monitor prstima, a sad sam osuđen na tablete i sve ostale musave gadgete......C'est la vie.............

uglavnom taj touch meni nije baš najdraži dio modernog svijeta  :-DDDD ali mogu ga tolerirati, kad svi musaju prstima i ja ću..... hahaha

mislim da ću sad prvo malo škicnuti samo body + neko staklo, da nije kit, tek da vidim koliko bi se morao stanjiti novčanik ako startam s boljim objektivom

srećom imam još skoro cijeli tjedan za odluku, za najbolju cijenu mi je dovoljno nekoliko minuta googlanja

hvala Ray0

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

uh

trenutno mi je glava kao balon, a nadam se da je moja prva odiseja, ova prije nego izbrojim pozamašnu hrpicu, pri kraju!

nakon puno puno čitanja, proučavanja i svih ostalih meni dostupnih oblika prikupljanja informacija

mislim da sam odlučio kupiti eos650 s kitom 18-55 ISII

osim toga neku torbu, recimo 2 kom brzih kartica po cca 16 ili 8 GB ( to nisam siguran koliko mi treba), dodatnu bateriju, možda i daljinski (da se mogu ovjekovječiti s curom kad poželim a bez odbrojavanja).....

moje pitanje je da li mi treba odmah sad neki dodatni objektiv, naravno ne neki od 10.000,00 krznenih.......

i naravno kakav filter samo UV ili UV polarizirajući, makar je objektiv kit, volio bi ga zaštititi, sigurno nije baš toliko loš, bar za početak

vidim i oprečna mišljenja za plastik fantastike....... 50, 35, 30...... f XX........ pa bi i tu molio malo pomoći

unaprijed Vam zahvaljujem

naravno da me vesele i mišljenja o izboru tijela, naravno ako netko želi komentirati.... nisam još potrošio novce :-DDDD

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Što se tiče objektiva, mislim da si sada za početak pokriven. Uvježbaj se sa ovim objektivom pogotovo ako si početnik i nemaš nekog iskustva sa DSLR-om i onda nakon nekog vremena uzmi neki skuplji objektiv koji bi ti zamijenio kit (recimo širac sa većom blendom (recimo 2.8) po cijeloj žarišnoj dužini). Nakon nekog vremena ćeš ionako steći osjećaj za ono što ti treba (pa možda i ostati na kit objektivu). Što se tiče filtera, za zaštitu će najbolje poslužiti najjeftiniji UV filter (zaštitio je moj 85mm pri padu na prednje staklo sasvim pristojno - dobro potrošenih 20kn). Prime objektivi, bilo 35mm, 50mm i silčni su dosta dobar izbor kao drugi objektiv "pored kita" zbog svoje niske cijene (pri tome mislim na 50mm f/1.8 - oko 750-800kn) i solidnih performansi (visoka blenda, dosta dobar za portrete i video) ali ne baš superkvalitetne izrade - odtuda i naziv "plastik fantastik". 

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Dosadni kaže...

uh

trenutno mi je glava kao balon, a nadam se da je moja prva odiseja, ova prije nego izbrojim pozamašnu hrpicu, pri kraju!

nakon puno puno čitanja, proučavanja i svih ostalih meni dostupnih oblika prikupljanja informacija

mislim da sam odlučio kupiti eos650 s kitom 18-55 ISII

osim toga neku torbu, recimo 2 kom brzih kartica po cca 16 ili 8 GB ( to nisam siguran koliko mi treba), dodatnu bateriju, možda i daljinski (da se mogu ovjekovječiti s curom kad poželim a bez odbrojavanja).....

moje pitanje je da li mi treba odmah sad neki dodatni objektiv, naravno ne neki od 10.000,00 krznenih.......

i naravno kakav filter samo UV ili UV polarizirajući, makar je objektiv kit, volio bi ga zaštititi, sigurno nije baš toliko loš, bar za početak

vidim i oprečna mišljenja za plastik fantastike....... 50, 35, 30...... f XX........ pa bi i tu molio malo pomoći

unaprijed Vam zahvaljujem

naravno da me vesele i mišljenja o izboru tijela, naravno ako netko želi komentirati.... nisam još potrošio novce :-DDDD

Kad kupis fotic uvijek mozes kontaktirati nekoga od nas koji imamo opremu pa negdje na kavi ili pivi isprobas objektiv koji te zanima cisto da vidis sta je sta da ne kupujes bez veze i usput pokupis pokoji savjet.

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.3.2013 13:47 (Brada).
12 godina
neaktivan

hvala vam svima!!

mislim da onda ipak bude 650D kit 18-55

assesoar naravno (kartice, torba....)

filter za zaštitu

i vjerojatno plastik fantastik

samo još da dođem doma i pokupujem to  :-DDDDDDDDDDDD

PS. pridržavam pravo da ovdje obznanim poziv na cugu !!!!!!!!!!!!!!!!!!  može i čoporativno :-D

Zagreb i Varaždin su moja relacija kad sam u Hr..........

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

nevjerojatno ali istinito......

kako da kupim pravu torbu????

eto gdje ja zapnem, na ______ torbi, da nije žalosno bilo bi smiješno

ako netko ima dobru ideju........

zahvaljujem unaprijed

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

isprobaš koje ti najbolje odgovaraju. naravno, moraš voditi računa o tome kakvu sve opremu imaš, aparat, koliko objektiva, dodatni filteri i leće itd... i da naravno onda sve stane u nju što namjeravaš nositi :)

ja sam isto u potrazi za torbom za moj D5100, al prije toga pikiram jedan objektiv pa bum se onda prema njemu ravnal.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

prezelen sam jož za pikiranje objektiva hehehehe

ali s torbom bi stalno mogao jačati core i tegliti fotić  :-DDDDDDD

tako da je ova moja kupovina zbog čisto medicinskih razloga, a i kažu da novac kvari ljude hehehe

pokušavam sve locirati na internetu, pa samo u petak proletjeti po Zagrebu, ostaviti novce i početi s klikanjem  :-DDDDD

btw, gdje bi mogao isprobati neke torbe?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Sry sta upadam u temu al posto sljedeci tjedan idem u austriju malo san prosvrlja po media marktu kako se krecu cijene aparata i u oko mi je upala ova ponuda http://www.mediamarkt.at/mcs/product/CANON-EOS600D---18-55mm-ISII---Tasche---4GB-Karte,10255,27545,513111.html?langId=-15 znaci cijena 3900kn mislim da je ok ponuda i jos se dobije memory kartica i torba koliko mi se cini i jos je jeftiniji 400-500kn nego u hrvatskoj pa eto za pocetnika ka ja kojeg zanima fotografija mislim da ce ovo tijelo bit dobra osnova za kasije neki bolji objektiv....vase misljenje?

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.3.2013 11:58 (Smretko).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Hvala svima!!!

Canon EOS650D kupljen, plastik fantastik isto, naoružan sam s 2 baterije i 2 superbrze kartice............

učenje u tijeku.

jednom kad ću malo duže biti doma, zovem vas na cugu !!!!

hvala na pomoći

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Drago mi je, sretno pa neka ti taj fotić potraje godinama! 

Ako nađeš vremena i budeš imao volje stavi par slika u temu Komentari vaših fotografija

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

hvala Ray0

torbu sam pronašao u prizma foto, kata, srednja veličina onaj model u obliku kvadra, dobra je, baš su bili ljubazni tamo, isprobao sam više torbi i dobio stručnu pomoć.

u tijeku je čitanje o tehnici, tehnologiji i umjetnosti fotografije, opširno štivo u svakom slučaju...

sad razmišljam o nekom zoomu

dvoumim se između 55-250 ili 70-300....... 

svi savjeti su dobro došli naravno!!

eh da zanima me i koji software koristite za obradu raw-a

zahvaljujem unaprijed

PS obećavam da ću postaviti neke fotke!

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.3.2013 11:19 (Dosadni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ja osobno za RAW koristim Adobe Lightroom, posluži super za obradu, organizaciju slika i prebacivanje u druge formate. 

Što se tiče 70-300 vs. 55-250, koji točno modeli objektiva? Isprobao sam 70-300 i objektiv mi se činio čisto OK , ali 55-200 (pretpostavljam f/4.5-5.6 IS) nisam tako da ne bih znao reći išta pametno, osim da je 55-250 osjetno lakši i manji. 

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pozdrav. Evo ja sam u istoj situaciji kao i kolega koji je pokrenuo temu. Mene zanima koji da uzmem i zašto canon 650 ili nikon 5100, koliko sam vidio slični su
*** nisam ovlašten da dajem potpis ***
12 godina
neaktivan

@miller1985

prvo da se zna da sam apsolutni početnik, ali eto kupio sam eos650D i prezadovoljan sam, vjerojatno bi isto ili slično bilo i da sam kupio nikon, meni su pametni ljudi rekli da ih isprobam u ruci, koji bolje legne u ruku savršen je, a sad malo jači ili slabiji nije niti toliko bitno, ne kupujemo da se hvalimo performansama....

po meni je sigurno da ni s jednim ni drugim nećeš pogriješiti i fotke će biti predobre, a to je ionako jedino bitno

sretno!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
miller1985 kaže...
Pozdrav. Evo ja sam u istoj situaciji kao i kolega koji je pokrenuo temu. Mene zanima koji da uzmem i zašto canon 650 ili nikon 5100, koliko sam vidio slični su

Od prije dva tjedna imam Nikon D5200 sa 18-105 objektivom i ko pocetnik koji niti nema pojma kaj bi ti napisal sam jako zadovoljan. Planiram kupit jos 70-300 objektiv, a kad savladam to kaj imam onda idem ucit dalje i trosit novce na dodatne stvari.

Mjesecima sam trazil, cital, pital i pokusaval pronaci best buy da bi dosao do zakljucka kolko para tolko muzike.

Svi uredaji odredenog cijenovnog razreda su tu negdi i razlikuju se u nekim sitnicama.

Meni je neko negdi neki put odgovorio ovo kaj tebi sad pisem i najbolje je da odes u ducan uzmes aparate u ruku i isprobas ergonomiju te kak ti koji lezi u ruci.

Nemres krivo kupit, ako imas nekoga koji se bavi fotkanjem onda je moja preporuka da kupis isti brend jer mozete razmjenjivat ili posudivat objektive.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice