Alati za rad s Oracle bazom podataka - zav. rad

poruka: 5
|
čitano: 4.367
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Poštovani kolege,

Radim svoj završni rad na studiju sa naslovom koji je dan u nazivu threada. Konkretno, cilj je usporedba alata TOAD, NAVICAT i SQL Developer, njihovih mogućnosti, prednosti i nedostataka.

Pišem ovaj thread iz razloga što zaključak rada ne želim da se temelji isključivo na mom osobnom mišljenju, tj. želim da bude formiran na temelju većeg broja mišljenja, iskustava.

Tim povodom i otvaram tu temu u rubrici baze podataka jer mnogi od Vas su koristili ove alate i koriste ih svakodnevno, uz naravno i druge alate koji nisu spomenuti.

Molio bih Vas, za one koji žele sudjelovati, da istaknu alat ili alate, opišu ih ukratko, što im se kod dotičnih sviđa/ne sviđa, koja je prednost ili nedostatak u odnosu na drugi alat, bug-ovi koje ste prepoznali u radu sa određenim alatom, performanse,

ocjenite kvalitetu error reporting-a, te u krajnjoj liniji samo grafičko sučelje alata.

Zamišljao sam da sama referenca za zaključak bude ovaj thread, statistički obrađen, te se nadam što je moguće većem broju reply-ova.

Puno Vam hvala unaprijed, svima koji želite sudjelovati!

Srdačan pozdrav,

Filip

Noli turbare circulos meos.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Alati za rad s Oracle bazom podataka - zav. ra

Evo da dam mali doprinos tvom radu (koji je usput mali za tebe, ali veliki za covjecanstvo Osmijeh ).

Ne znam da li si sam birao alate, ili ti je to dodjeljeno, ali propustio si vjerovatno najbolju vizuelnu alatku, a to je PLSQL Developer (iako nisam koristio mnostvo alata, medju kojima je i NAVICAT)..

Necu puno opisivati, samo cu ponesto reci o ovima.

SqlDeveloper je vrlo jednostavan i lako se instalira na klijentsku masinu (samo se raspakuje, nema klasicnu instalaciju). Medjutim, ima manu, a to je da ne podrzava odredjena regionalna podesavanja. Meni npr. nisu prosla prosla srpska reg. podesavanja, pa sam stavio eng. Kao drugo, on je u stvari vizuelni SQL*Plus (koji je tata svim ovim alatima), tako da nemas previse mogucnosti oko grafickog monitoringa i administracije baze.

Toad je po pitanju grafickog monitoringa vjerovatno i najbolji. Usput, daje fino formatiranje kada zelis da exportujes podatke u neku od vise ekstenzija (html, xls, txt, xml, Access Database File..).

PLSQL Developer ima uglavnom sve ovo, sa nesto manje grafickih izvjestaja od Toad-a, koji se prvenstveno odnose na administraciju i monitoring baze, ali je brzi, jer uglavnom sve radis direktno preko upita, dok Toad ima vecu mogucnost pravljenja upita (query) putem wizarda. Ono sto je bolje kod PLSQL Developera sto se tice grafickog prikaza, jeste mogucnost da vrlo lako prikazes grafikone izvjestaja (podataka) koje si dobio upitom, a usput ima i wizard za to, tako da je PLSQL Developer u kombinaciji sa Oracle Enterprise Manager-om, koga uz SQL*Plus mozes koristiti za administraciju i monitoring baze, vjerovatno i najbolja kombinacija. Naravno i Toad je rame uz rame sa PLSQL Developer-om, tako da ces ovim alatima uglavnom uspjesno obavljati svoj dio posla, ali ako bi htio da ih razdvojis, onda bi se uslovno moglo reci da je PLSQL Developer za nijansu bolji od Toad-a za programere, a obrnuto za administratore.

Na kraju, nemoj zaboraviti SQL*Plus i Oracle Enterprise Manager (narucito SQL*Plus koji je alfa (Romeo) i (Opel) omega svih ovih alata)..

Nadam se da sam bar malo pomogao,

Pozdrav,

Miroslav.

16 godina
neaktivan

Puno ti hvala Miroslave na opisu. Također, već dok sam odmakao sa radom sam razmišljao ubaciti PL/SQL Developer kojeg sam, sam bog zna iz kojeg razloga propustio, no, tada više nije bilo moguće s obzirom da je određen zadatak završnoga rada u kojem su navedeni alati koji će biti obrađeni. Rad sam odvalio, nadrobio 80 str. vrlo dobrog štiva. Radnja je obrađena, diploma je u ruci :).

NAVICAT je definitivno entry level tool za manipulaciju sa bazom. Moram priznati da sam tokom pisanja rada kontaktirao i jednog razvojnog inženjera koji radi na NAVICATU, upoznah ga na dbforums te mu predložio par upgrade-a za tool. Vrlo simpa momak, prihvatio sugestije, jedino je još potrebno da iste zažive. Bitna mana, startno primjetna kod NAVICATA je što je s obzirom na već n-to izdanje izostala full podrška za sintaksu, konkretno za ispis funkcija i procedura što mi je bilo veliko razočarenje. Inače, alat ima potencijala. :)

THX again! :)

15 godina
neaktivan

E bas mi je drago za rad i cestitam na diplomi!

Sve najbolje!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Meni tenks! :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka: