Najštedljiviji auto ?

poruka: 19
|
čitano: 10.623
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Najštedljiviji auto ?

Pozdrav,

dakle kao što naziv teme govori - koji auto je danas najštedljiviji ?

U obzir naravno NE DOLAZE auti namjenjeni tajkunima, dakle Toyota Prius, BMW, Lexus i drugi bullshitovi.

(posve mi je nejasno kako netko može kupiti auto od 500,000 KN i još se brinuti za potrošnju ... ?! )

Gledam Kia Rio koji već sada ima u salonima i koji se može kupiti:

1.1 motor (nažalost čini se da ove varijante za sada nema u HR)

3.5 litara gradska vožnja

3.0 litara otvorena cesta

ima i Kia Picanto (možda malo premaleni za nas koji imamo ~190 cm)

1.0 motor

5.4 litara gradska vožnja

3.6 litara otvorena cesta

Drago G. moj omiljeni člankopisac ! <br/>Z-Admin Small Business CMS - http://www.z-admin.com
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.9.2011 10:57 (zoran123456).
15 godina
Najštedljiviji auto ?

MOji su imali C3 dizelasa, mislim da 1.4. Placem od kada su ga prodali, trosio je 3.5-4 litre kombinirano. Sa rezervarom 900 kilometara! Kada sam ja kupovao sebi auto, prosli smo cijelu Hrvatsku, nitko nije takav prodavao, a i jasno mi je zasto...

15 godina
Re: Najštedljiviji auto ?
zoran123456 kaže...

Pozdrav,

...

...

1.0 motor

Inače svjestan si da su te brojke barem 20-60% manje od realne potrošnje. Bilo je istraživanje pred nekoliko brojeva Auto kluba.

A i inače, što se tiče benzinaca, a i dizelaša, samo u malo manjoj mjeri, tvorničke brojke potrošnje uzimati sa velikom dozom rezerve.

Primjerice ovaj prvi primjer sa 3,5 l gradkse vožnje to možeš zaboraviti odmah u startu i računati na minimum 4.5, a vjerojatno i više.

Ovaj drugi primjer je već daleko bliže istini.

Kad bi znao kako se vrši tvorničko mjerenje potrošnje bilo bi ROFL ROFL. Govorim za Europu, u USA imaju puno realnije načine mjerenja.

EDIT: ECE norma, dakle ova naša, je tu samo radi usporedbe potrošnje nekih modela, ali s vremenom nije više dobra n iza to, jer, kako kažem, kod nekih modela je za 20ak posto pomaknuta od realnosti, kod nekih i do 60 i više posto...

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.9.2011 11:39 (miki1981).
15 godina
neaktivan
Najštedljiviji auto ?

Novi C4 1.6HDi mislim da je, fantazija 3.5-4 litre po gradu, smijurija. Uobičajena vožnja dakle, normalna..ne gas do poda.

Cemetary gates
15 godina
neaktivan
miki1981 kaže...
zoran123456 kaže...

Pozdrav,

...

...

1.0 motor

Inače svjestan si da su te brojke barem 20-60% manje od realne potrošnje. Bilo je istraživanje pred nekoliko brojeva Auto kluba.

A i inače, što se tiče benzinaca, a i dizelaša, samo u malo manjoj mjeri, tvorničke brojke potrošnje uzimati sa velikom dozom rezerve.

Primjerice ovaj prvi primjer sa 3,5 l gradkse vožnje to možeš zaboraviti odmah u startu i računati na minimum 4.5, a vjerojatno i više.

Ovaj drugi primjer je već daleko bliže istini.

Kad bi znao kako se vrši tvorničko mjerenje potrošnje bilo bi ROFL ROFL. Govorim za Europu, u USA imaju puno realnije načine mjerenja.

EDIT: ECE norma, dakle ova naša, je tu samo radi usporedbe potrošnje nekih modela, ali s vremenom nije više dobra n iza to, jer, kako kažem, kod nekih modela je za 20ak posto pomaknuta od realnosti, kod nekih i do 60 i više posto...

svjestan sam, ali kako drugi proizvođači imaju primjerice 7 ili 8 litara potrošnju (u kontroliranim uvjetima) ovo je i više nego sjajno.

Drago G. moj omiljeni člankopisac ! <br/>Z-Admin Small Business CMS - http://www.z-admin.com
17 godina
neaktivan
Najštedljiviji auto ?

http://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Lupo

... samo što se više ne proizvodi.

15 godina
neaktivan
DigiMagic kaže...

http://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Lupo

... samo što se više ne proizvodi.

GTi Lupo je raketa, pff. {#}

Cemetary gates
14 godina
zoran123456 kaže...

elektricni automobil?

puni rezervar za svega nekoliko kuna

http://www.slike.com/slike/screenkfk.jpg
15 godina
neaktivan
Sir_Henry_Dale kaže...
zoran123456 kaže...

elektricni automobil?

to je u biti tocno. Nazalost posve neupotrebljivo kod 90% kucanstava, jer mnogi nemaju garazu plus auto je iskljucivo za voznju po gradu. Dakle uz jedan elektricni auto, treba ti jos jedan.

Postavlja se jos jedno pitanje, a to je isplativost - naime elektricni automobili su suludo skupi, i pitanje je nakon koliko predjenih kilometara ce se takav auto isplatiti.

15 godina
zoran123456 kaže...
Sir_Henry_Dale kaže...
zoran123456 kaže...

elektricni automobil?

to je u biti tocno. Nazalost posve neupotrebljivo kod 90% kucanstava, jer mnogi nemaju garazu plus auto je iskljucivo za voznju po gradu. Dakle uz jedan elektricni auto, treba ti jos jedan.

Postavlja se jos jedno pitanje, a to je isplativost - naime elektricni automobili su suludo skupi, i pitanje je nakon koliko predjenih kilometara ce se takav auto isplatiti.

Danasnji elektricni automobili imaju doseg oko 150-250 kilometara sto je jako malo s obzirom da se moraju puniti 11 sati! Naravno govorim o komercijalnim... Sa druge strane, cijena takvog auta je astronomska za ono sto pruza, a i cinjenica je, a to malo ljudi zna, da se baterije mijenjaju svake 4 godine i kostaju kao pola auta najmanje!

Ali to je sve OT.

14 godina
Leryan kaže...

a i cinjenica je, a to malo ljudi zna, da se baterije mijenjaju svake 4 godine i kostaju kao pola auta najmanje!

zavisi koja baterija je u automobilu i koliko je dubinskih punjenja napravljeno.

ova kombinacija od 4 godine je vjerovatno za olovne baterije,koja su stara tehnologija.LiFePO4 baterije mogu puno vise izdrzati

vas dvojica ste dobro rekli.elektrini automobili su u startu jako skupi,ali zato su troskovi odrzavanja jeftini.sve je to jos u pocetcima pa mozemo u buducnosti ocekivat vise EV

neki hrvati vec voze EV

http://www.slike.com/slike/screenkfk.jpg
15 godina
neaktivan
Najštedljiviji auto ?

Baš sam danas gledao kn auto magazin i rekli su da smart ima neku tehnologiju da ćim pustiš papućicu gasa, da se motor odma gasi i čim stisnete papućicu gasa, motor se opet pali i na taj naćin praktićki vozite na zalet, takva tehnologija bi trebala uštediti nešto goriva, mada koliko sam čuo, kažu da baš i nije ugodno tako vozit...

15 godina
thedream kaže...

Novi C4 1.6HDi mislim da je, fantazija 3.5-4 litre po gradu, smijurija. Uobičajena vožnja dakle, normalna..ne gas do poda.

mater mi ima c4 benzinca 1.6 i posisa rezervar u roku od keks,iritantan je , znam da je benzinac al samo kažem, ako gledamo neko brutalno šteljivo auto treba kupit nešto manje, btw kupi starog dizela i livaj ložu ;)

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
14 godina
neaktivan

Nije najstedljiviji da se razumijemo ali mi je Golf VI perfekcija sto se tice potrosnje. 2.0 TDI 140KS, nije tezak, kida cestu a potrosnja 6. Bolje ne moze.

15 godina
1BIT kaže...

Baš sam danas gledao kn auto magazin i rekli su da smart ima neku tehnologiju da ćim pustiš papućicu gasa, da se motor odma gasi i čim stisnete papućicu gasa, motor se opet pali i na taj naćin praktićki vozite na zalet, takva tehnologija bi trebala uštediti nešto goriva, mada koliko sam čuo, kažu da baš i nije ugodno tako vozit...

Kakav zalet? hehe. To je obični start stop sustav, ugrađuje se u aute u zadnjih nekoliko godina, a sada polako već postaje standard, neke aute ni ne možeš više bez toga uzet. Kroz godinu-dvije neće više bit auta bez toga. I nema veze sa vožnjom na zalet nikakvom, nego sa uštedom goriva dok auto stoji u leru. I ne znam za tog smarta, ali znam iz prve ruke za Passata, vožnja je najnormalnija, jer se pali i gasi treutnu, dok stisneš kuplung, nisi još ni uhvatio ručicu mjenjača on je već upaljen, nema nikakvih zastojua n ičekanja ni ničega.

Inače takva tehnologija štedi cca od 0,2 - max 0,6l goriva na 100km kako se pokazalo kroz zadnjih par godina u praksi koliko se koristi u raznim autima. Ovisno o načinu vožnje i relacijama.

Isto kao npr i tehnologija koja gasi pola motora kod velikih motora, npr kod 8 cilindarskih motora gasi 4 cilindra kod laganije vožnje, i dok opleteš po gasu momentalno se pali sve. Neke izvedbe sa 6 cilindara gase 2 cilindra itd...

Ali sve je to nula naspram ovoga

17 godina
neaktivan
miki1981 kaže...

Nekako nisam uvjeren da će to biti štedljivo u ikojem smislu, svejedno što ide na struju...

16 godina
U Mazdi 5 (2.0 TDI 110KS) obicno 7.3L trosimo, 80% grad, a u Alfi 145 (1.6 100KS) obicno 11L, 95% grad...
Veza : 7500/650kbps. Prodajem PC, Athlon x3, 4GB RAM, HD6850, 250GB HDD + Pokolni, garancija.
15 godina
DigiMagic kaže...
miki1981 kaže...

Nekako nisam uvjeren da će to biti štedljivo u ikojem smislu, svejedno što ide na struju...

Mnogo štedljivo. Čovjek je isprobavao i unaprijeđivao tehnologiju po 402 street raceima, redovito rušio sve rekorde sa svojim električnim M3, predzadnji korak je odradio kad ga je registrirao kao vlastiti automobil, i dobio oznaku proizvođača automobila, i sada je zadnji korak sa predstavljanjem ove sportske beštije, a oba komada ovog sportiva je već unaprijed prodao...

Uglavnom taj model sigurno nije štedljiv kao što će biti neki "civilni" auto, ali ako tehnologiju peglaš na extremima ona će u normalnim uvjetima blistati.

Pa tako i ovo.

17 godina
neaktivan
Najštedljiviji auto ?

Pa ja sam zapravo na tvojoj strani, ali mi je i dalje teško Rimca i njegove ultra grandiozne tvrdnje uzeti za ozbiljno... Npr. pogledaj na http://www.rimac-automobili.com/evaluation-vehicles/e-m3-evaluation-vehicle-11 i izračunaj za koliko vremena bi potrošio bateriju pri nazivnoj snazi motora, i kolikom bi brzinom morao pritom ići da prijeđe navedeni domet.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice