Lijeva traka

poruka: 66
|
čitano: 17.950
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Lijeva traka

Znači, oklada je u pitanju ....

Ja tvrdim da je lijeva traka isključivo traka za normalan promet (nikako preticajna), dok frend tvrdi da je lijeva preticajna. Sa time se ne slažem.... primjer: dvije trake (obilaznica) služe isključivo za normalan promet. Lijeva traka vrijedi samo na auto-putu, gdje se moraš maknuti u slučaju dolaska bržeg vozila. Obilaznica - NE!

Možda sam u krivu, ne znam... pa Vas molim da me prosvijetlite. 

IP
17 godina
Re: Lijeva traka
Pipe Smoker kaže...

Ja tvrdim da je lijeva traka isključivo traka za normalan promet (nikako preticajna), dok frend tvrdi da je lijeva preticajna. Sa time se ne slažem.... primjer: dvije trake (obilaznica) služe isključivo za normalan promet. Lijeva traka vrijedi samo na auto-putu, gdje se moraš maknuti u slučaju dolaska bržeg vozila. Obilaznica - NE!

U naseljenom mjestu normalan promet, na autocesti pretjecajno.

12 godina
neaktivan

Znači, oklada je moja!?! 500 kn je u igri, pa zato pitam.

IP
11 godina
neaktivan
Pipe Smoker kaže...

Frend ti je u pravu. Lijeva traka je uvijek preticajna. Kada ima više traka, bez obzira da li je u gradu ili nije preticanje se vrši po lijevoj traci. 

"(1) Pretjecanje i obilaženje obavlja se s lijeve strane.
(2) Pretjecati se mora s desne strane ako je vozilo na kolniku zauzelo takav položaj i njegov vozač daje takav znak da se sa sigurnošću može zaključiti da to vozilo skreće ulijevo."

Izvor: zakon o sigurnosti u prometu/ V prometna pravila/ 10 preticanje i obilaženje članak 67.

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
17 godina
Pipe Smoker kaže...

Znači, oklada je moja!?! 500 kn je u igri, pa zato pitam.

Prouči članak 48. stavak 2. ZSPC.

13 godina
neaktivan
Pipe Smoker kaže...

Frend ti je u pravu...

Obilaznica je isti k... kao i auto cesta., samo je zovemo obilaznica zbog Zg-a. Ograničenje je 130km.

15 godina
neaktivan
Pipe Smoker kaže...

U pravu si do pola. Lijeva traka je za preticanje na autoputu, no zaobilaznica je autoput pa tamo to vrijedi. U gradu kada imas vise traka, mozes voziti u bilo kojoj brze od drugih i samim time ih preticati :). 

11 godina
neaktivan
Nilturion kaže...

U gradu kada imas vise traka, mozes voziti u bilo kojoj brze od drugih i samim time ih preticati :). 

Da, ali ukoliko si ti u lijevoj i netko iza tebe želi voziti brže moraš mu se maknuti u desnu(iako je to u 99% slučajeva zbog zagušenja prometa nemoguće) dok ako se voziš u desnoj ne moraš se nikuda micati već te obilaze po lijevoj. Najbolji primjer ti je Aleja Bologne od Gajnica do Zaprešića. Po desnoj traci se voze normalno, želiš preticati ideš u lijevu po kojoj voziš dok ti desna nije slobodna da možeš voziti željenom brzinom i opet se mičeš na desnu da ne smetaš ostalima. 

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
15 godina
neaktivan

Da, ali ukoliko si ti u lijevoj i netko iza tebe želi voziti brže moraš mu se maknuti u desnu(iako je to u 99% slučajeva zbog zagušenja prometa nemoguće) dok ako se voziš u desnoj ne moraš se nikuda micati već te obilaze po lijevoj. Najbolji primjer ti je Aleja Bologne od Gajnica do Zaprešića. Po desnoj traci se voze normalno, želiš preticati ideš u lijevu po kojoj voziš dok ti desna nije slobodna da možeš voziti željenom brzinom i opet se mičeš na desnu da ne smetaš ostalima. 

Prilicno sam siguran da to nigdje ne stoji u zakonu da se ti moras micati ljudima ako voze brze od tebe ako to nije izricito autocesta. 

12 godina
protjeran
Lijeva traka

po ljevoj se vozis normalno ko i po desnoj, sve dok ne dode neko brzi od tebe onda se moras maknut dok u desnoj se nemoras nikome micat. zato je ljeva traka kome se zuri da te prestigne

12 godina
neaktivan

Nilturion, i ja mislim da je tako... vidim da ne stoji u Zakonu

IP
17 godina
moderator
ddarknessfairyy kaže...

Kao što kolega reče, ništa takvo ne piše u zakonu.

A zapravo ne bi ni imalo smisla. Zar je mijenjanje prometne trake u višetračnoj cesti (govorim o trakama koje idu u istom smjeru) pretjecanje? Nije.

Ako misliš štopati promet, logično je da ćeš se voziti u desnoj traci. No ako se misliš normalno voziti, prateći tok prometa, a u desnoj traci ima vozila, onda se voziš po lijevoj traci ako ideš ravno ili lijevo, a u desnu traku se prebacuješ ako misliš skretati s ceste.

14 godina
neaktivan
@darknes u gradu se ne moras micati iz lijeve trake, bez obzira ako ti neki debos blica iza (na Bolonji, iz tvog primjera). Osim ako se nesto promjenilo u zakonu, bilo je to davno..

Za obilaznicu nisam siguran da spada pod autoput, nigdje na ukljucenju na obipaznicu nisam vidio zelenu oznaku za autoput, mislim da je to "cesta za promet motornih vozila " (plavi okrugli znakic sa autom gore).
11 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

A zapravo ne bi ni imalo smisla. Zar je mijenjanje prometne trake u višetračnoj cesti (govorim o trakama koje idu u istom smjeru) pretjecanje? Nije.

Ako misliš štopati promet, logično je da ćeš se voziti u desnoj traci. No ako se misliš normalno voziti, prateći tok prometa, a u desnoj traci ima vozila, onda se voziš po lijevoj traci ako ideš ravno ili lijevo, a u desnu traku se prebacuješ ako misliš skretati s ceste.

Pa ostavio vam je Old Iggy odmah na početku 

Članak 47

(1) Vozilo se kreće desnom stranom kolnika, odnosno biciklističkom stazom ili trakom uz desni rub kolnika ili ceste u smjeru kretanja, a na traci ili stazi uređenoj i obilježenoj za dvosmjerni promet bicikala, desnom stranom trake ili staze u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan kretati se obilježenom prometnom trakom koja se proteže uz desni rub kolnika, a ako trake nisu obilježene, dužan je vozilo u kretanju držati što bliže desnom rubu kolnika i na tolikoj udaljenosti od njega da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uvjete prometa te na stanje i osobine ceste, ne ugrožava druge sudionike u prometu i ne izlaže sebe opasnosti.

Članak 48

Iznimno:

2) na cesti u naselju s kolnikom na kojem za promet vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene prometne trake, vozač se može za kretanje svojeg vozila koristiti i prometnom trakom koja se ne nalazi uz desni rub kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza njegova vozila.

Članak 49

(3) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se na cesti s kolnikom za promet u oba smjera, na kojem postoje tri prometne trake, kreće prometnom trakom koja se nalazi uz lijevi rub ceste u pravcu kretanja vozila.

Znači možeš se iznimno voziti lijevom trakom, ali moraš se maknuti ako smetaš. ne možeš kampirati u lijevoj ako ti je desna slobodna jer radiš prekršaj. 

Uostalom ako postoji više od dvije trake u istom smjeru ionako je uputno voziti srednjom trakom jer se desna koristi za vožnju do idućeg desnog skretanja a lijeva za vožnju do idućeg lijevog skretanja ili kao brza traka.

15 godina
neaktivan
ddarknessfairyy kaže...

Znaci preporucaju za bolju protocnost prometa, ali nigdje ne pise da tamo ne smijes kampirati ili da moras se micati ljudima koji voze brze. Ja nikoga ne smetam ako vozim unutar granica (min-max brzina).

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.3.2017 13:20 (Nilturion).
12 godina
neaktivan

Pa ostavio vam je Old Iggy odmah na početku 

Članak 47

(1) Vozilo se kreće desnom stranom kolnika, odnosno biciklističkom stazom ili trakom uz desni rub kolnika ili ceste u smjeru kretanja, a na traci ili stazi uređenoj i obilježenoj za dvosmjerni promet bicikala, desnom stranom trake ili staze u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan kretati se obilježenom prometnom trakom koja se proteže uz desni rub kolnika, a ako trake nisu obilježene, dužan je vozilo u kretanju držati što bliže desnom rubu kolnika i na tolikoj udaljenosti od njega da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uvjete prometa te na stanje i osobine ceste, ne ugrožava druge sudionike u prometu i ne izlaže sebe opasnosti.

Članak 48

Iznimno:

2) na cesti u naselju s kolnikom na kojem za promet vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene prometne trake, vozač se može za kretanje svojeg vozila koristiti i prometnom trakom koja se ne nalazi uz desni rub kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza njegova vozila.

Znači možeš se iznimno voziti lijevom trakom, ali moraš se maknuti ako smetaš. ne možeš kampirati u lijevoj ako ti je desna slobodna jer radiš prekršaj. 

Uostalom ako postoji više od dvije trake u istom smjeru ionako je uputno voziti srednjom trakom jer se desna koristi za vožnju do idućeg desnog skretanja a lijeva za vožnju do idućeg lijevog skretanja ili kao brza traka.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Članak 48

Iznimno:

Znači, po tome, ja se mogu voziti lijevom trakom sa time da ne ometam vozila koja su iza mene!?! Kol'ko znam, i za desnu i za lijevu traku je isto ograničenje brzine (80 kmh). Znači, ovi smoksani koji mi blinkaju iza dok sam u lijevoj traci, automatski krše Zakon, jel tak!?!

IP
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.3.2017 13:31 (Pipe Smoker).
11 godina
neaktivan
Nilturion kaže...

Znaci preporucaju za bolju protocnost prometa, ali nigdje ne pise da tamo ne smijes kampirati ili da moras se micati ljudima koji voze brze. Ja nikoga ne smetam ako vozim unutar granica (min-max brzina).

Ako ne makneš "sporo" vozilo sa lijeve trake na desnu kazna ti je 300kn, ako to ne učiniš na autoputu ili brzoj cesti i obilaznici kazna ti je 500kn. Naravno ako je desna zagušena ograničenje 50 ti voziš po ograničenju možeš se slobodno voziti po lijevoj traci. Ako je desna slobodna nemaš što tražiti u lijevoj samo zato što se tebi lijeva sviđa. 

Edit: Pipe ako ti voziš 80 na ograničenje 80 ovi koji ti blinkaju krše zakon jer bi htjeli voziti više od ograničenja. Ali ako ti voziš 40 na cesti kojoj je ograničenje 80 i ne želiš se maknuti nekome tko dolazi sa 70 ti kršiš zakon.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.3.2017 13:37 (ddarknessfairyy).
17 godina
moderator
ddarknessfairyy kaže...
mbaksa kaže...

...

Bio sam u krivu što se tiče toga što piše u zakonu vezano uz micanje iz lijeve trake (iako će se svatko s pola mozga maknuti u desnu traku ako štopa promet), ali isto tako vožnja po lijevoj traci u gradu nije pretjecanje.

Praktično gledano, kad uzmeš u obzir da se ionako svi voze pri ili malo preko ograničenja, to znači da ako se i ti tako voziš, ti pravno gledano ni ne možeš biti u prekršaju zbog ometanja sudionika iz sebe kad voziš po lijevoj traci (osim valjda ako ne ometaš vozila hitne pomoći, policije ili vatrogasaca pod rotirkama).

ddarknessfairyy kaže...

Naravno. Ja sam govorio o vožnji lijevom trakom pod pretpostavkom da se radi o dvije trake. Poanta je da vožnja po lijevoj (ili srednjoj) traci u gradu nije pretjecanje.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.3.2017 13:53 (mbaksa).
17 godina
ddarknessfairyy kaže...

Ne moraš se nikome micati ako vozi brže. U naseljenom mjestu se moraš maknuti ukoliko ispunjavaš uvjete iz čl. 48. st. 2.

Isto tako, možeš sporije vozilo proći i s desne strane jer se u tom slučaju to ne smatra pretjecanjem po čl. 75. st. 2.

mcf kaže...
Za obilaznicu nisam siguran da spada pod autoput, nigdje na ukljucenju na obipaznicu nisam vidio zelenu oznaku za autoput, mislim da je to "cesta za promet motornih vozila " (plavi okrugli znakic sa autom gore).

Obilaznica (ako misliš na južnu zagrebačku) je po definiciji i oznakama autocesta. Tu je stvar čista.

Nilturion kaže...

Nije baš min - max, uvjeti vožnje lijevom trakom su definirani.

12 godina
protjeran
Lijeva traka

Po meni onaj ko vozi u ljevoj traci po ogranicenju i stopa krsitelja zakona koji juri, treba zgurat s ceste jer on nije nikakav policajac da odreduje ko ce sekak vozit. Najjasniji primjer je na autocesti di je max dopustena brzina uz uracunatu tolranciju nekih okvirnih 150, i ako neko doleti sa vise maknes se. Jednom sam ja glumio magupa pa me frajer sa bmwom krenuo prestizat sa desne i zguro me na ogradu.Od onda je jasno da se treba takvima maknut, a i ja sam nekad pizdim kad se nade kilavac na ljevoj strani. Dakle jebes zakon, ako oces sacuvat zivu glavu, makni se...

17 godina
moderator
minarelli kaže...

Po meni onaj ko vozi u ljevoj traci po ogranicenju i stopa krsitelja zakona koji juri, treba zgurat s ceste jer on nije nikakav policajac da odreduje ko ce sekak vozit. Najjasniji primjer je na autocesti

Zar nismo ustvrdili da višetračna cesta u gradu i van grada/autocesta nije jedno te isto?

Zašto bi se onaj koji se normalno (znači pri ograničenju brzine, možda malo više, ali ne više od 10 više) vozi po gradu u lijevoj traci morao micati divljacima? U gradu se voziš po lijevoj (ili srednjoj) traci jer ideš ravno, prebacuješ se u desnu traku kad se misliš skinuti s ceste ili kad se misliš sporije voziti.

11 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Ne moraš se nikome micati ako vozi brže. U naseljenom mjestu se moraš maknuti ukoliko ispunjavaš uvjete iz čl. 48. st. 2.

Ma sad tek vidim na šta mislite, krivo sam se izrazila. Htjela sam reći da se mičeš natrag na desnu ako je ovaj iza tebe sukladno zakonu brži od tebe pa smetaš. 

Ionako se na ulazu u Zaprešić moraš prebacit u desnu jer lijeva ide na nadvožnjak. 

13 godina
Lijeva traka

Ti si u pravu!

-Lijeva traka nije traka za preticanje-ako to znakom nije određeno!

Postoje znakovi koji oznacavaju trake za spora vozila!

-Na autoputu vrijedi prometno pravilo,da je lijeva traka iskljućivo preticajna traka,to pravilo se ne primjenjuje na obicnim cestama!

Preticanje vozila se obavlja iskljucivo sa lijeve strane ili sa desne strane kada se preticajno vozilo nalazi u traci za prestrojavanje!

I to je to,nema mudrolija,vozi se slobodno po lijevoj traci 20 km/h(ako to znakom ili zakonom nije zabranjeno),nitko ti ne moze napisati kaznu,mogu ti samo trubiti!

Prometna kultura je nesto drugo i ona ti kaze da se ipak vozis desnom trakom,te pustis brza vozila u lijevu traku!

Ako želiš pobijediti,ne smiješ izgubiti!
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.3.2017 14:23 (Milka30).
17 godina
minarelli kaže...

Po meni onaj ko vozi u ljevoj traci po ogranicenju i stopa krsitelja zakona koji juri, treba zgurat s ceste jer on nije nikakav policajac da odreduje ko ce sekak vozit. Najjasniji primjer je na autocesti di je max dopustena brzina uz uracunatu tolranciju nekih okvirnih 150, i ako neko doleti sa vise maknes se. Jednom sam ja glumio magupa pa me frajer sa bmwom krenuo prestizat sa desne i zguro me na ogradu.Od onda je jasno da se treba takvima maknut, a i ja sam nekad pizdim kad se nade kilavac na ljevoj strani. Dakle jebes zakon, ako oces sacuvat zivu glavu, makni se...

Na autocesti je lijeva traka iskuljučivo pretjecanje. Bez obzira vozilo se po ograničenju ili ne.

Druga stvar je poštivanje toga.

ddarknessfairyy kaže...
Old Iggy kaže...

Ma sad tek vidim na šta mislite, krivo sam se izrazila. Htjela sam reći da se mičeš natrag na desnu ako je ovaj iza tebe sukladno zakonu brži od tebe pa smetaš. 

Ionako se na ulazu u Zaprešić moraš prebacit u desnu jer lijeva ide na nadvožnjak. 

Zakonski, ometanje je isto tako definirano, nema ometanja dok nema kršenja propisa. To što je netko brži iza ne znači da ga ometaš ako ne kršiš propise.

Milka30 kaže...

I to je to,nema mudrolija,vozi se slobodno po ljevoj traci 20 km/h(ako to znakom ili zakonom nije zabranjeno),nitko ti ne moze napisati kaznu,mogu ti samo trubiti!

Prometna kultura je nesto drugo i ona ti kaze da se ipak vozis desnom trakom,te pustis brza vozila u lijevu traku!

Ne smije se lijevom voziti 20... Krši članak 51. - osim ako, naravno nije gužva i to je brzina prometnog toga.

13 godina
Old Iggy kaže...

Ne smije se lijevom voziti 20... Krši članak 51. - osim ako, naravno nije gužva i to je brzina prometnog toga.

Ma 20 je samo primjer.

Ako želiš pobijediti,ne smiješ izgubiti!
12 godina
neaktivan
Lijeva traka

Znači, Vama svima je obilaznica kao autoput!?! Iako piše ograničenje brzine 60-70-80 kmh na većini dijelova?

Dobro, evo primjera..... cesta sa dvije trake Velika Gorica - Buzin.... ograničenje 80 kmh ...... nije autoput .... pa se pitam koji k..... se moram micat sa lijeve trake u desnu ako vozim po propisu, max. 85 kmh? Znači, ja ne kršim time Zakon, nego ga krši onaj iza mene kojem se "strašno" nekam žuri.

IP
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.3.2017 15:54 (Pipe Smoker).
17 godina
Pipe Smoker kaže...

Znači, Vama svima je obilaznica kao autoput!?! Iako piše ograničenje brzine 60-70-80 kmh na većini dijelova?

Dobro, evo primjera..... cesta sa dvije trake Velika Gorica - Buzin.... ograničenje 80 kmh ...... nije autoput .... pa se pitam koji k..... se moram micat sa lijeve trake u desnu ako vozim po propisu, max. 85 kmh? Znači, ja ne kršim time Zakon, nego ga krši onaj iza mene kojem se "strašno" nekam žuri.

Obilaznica (ako govorimo o dijelu A3 od Jankomira do Ivanje Reke) jest autocesta. I po izvedbi i po znakovima (bez obzira ako negdje i je smanjena brzina, većinom je 130).

VG - Buzin nema veze s autocestom. Tu je jedini problem definicije naseljenog mjesta.

17 godina
moderator
Pipe Smoker kaže...

Nije po toj osnovi, nego zakon kaže da moraš birati najdesniju traku, osim ako se ne radi o "cesti u naselju" (članak 48., stavak 2). Kako obilaznica nije "cesta u naselju", onda znači da se na njoj moraš voziti po desnoj traci.

12 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Pipe Smoker kaže...

Nije po toj osnovi, nego zakon kaže da moraš birati najdesniju traku, osim ako se ne radi o "cesti u naselju" (članak 48., stavak 2). Kako obilaznica nije "cesta u naselju", onda znači da se na njoj moraš voziti po desnoj traci.

Ma kužim ja tebe, ali ja navodim primjer na ovoj Goričkoj obilaznici, od Vet. stanice na dalje, gdje je max brzina od 60-80. Kaj s tim?

IP
11 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Obilaznica (ako govorimo o dijelu A3 od Jankomira do Ivanje Reke) jest autocesta. I po izvedbi i po znakovima (bez obzira ako negdje i je smanjena brzina, većinom je 130).

VG - Buzin nema veze s autocestom. Tu je jedini problem definicije naseljenog mjesta.

Kaj obilaznica nije " cesta namijenjena isključivo za promet motornih vozila"?

Mislim i u jednom i u drugom slučaju vrijede ista pravila za vožnju lijevom stranom tak samo pitam 

Pipe Smoker kaže...

Ma kužim ja tebe, ali ja navodim primjer na ovoj Goričkoj obilaznici, od Vet. stanice na dalje, gdje je max brzina od 60-80. Kaj s tim?

Već su ti par puta odgovorili da su pravila na obilaznici potpuno ista kao i na autocesti.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.3.2017 16:54 (ddarknessfairyy).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice