Imam SAMSUNG LED 5100 i hoću poboljšat rezoluciju na ready ili full hd. Čitam odavno kako se to može HDMI kabelom, ali kad god na yt upišem kako se njim mijenja rezolucija izbaci mi povezivanje uređaja s tv-a (laptop-tv, mobitel-tv). E sad sam zbunjen koja je uloga HDMI-ja. Puno sam tražio po netu ali ne mogu naći kako njim poboljšat rezoluciju. Koje software postavke promijenit nakon toga? Jer dosad nigdje nisam našao 'change the resolution' ili takvo nešto.
Što me još više zbunjuje, ja već imam priključen HDMI :D. Ali to je STB i očito njim ne mogu poboljšavat rezoluciju?? Imam još jedan priključak za kog nemam kabel (DVI).
Usput, čuo sam da je Blu-ray daleko najefikasniji za rezoluciju. Ali to je player! Kako da mi player poboljšaje sliku na kabelskoj? Čisto informativno, bio bih jako zahvalan.
HDMI i poboljšavanje rezolucije
- poruka: 16
- |
- čitano: 2.352
- |
- moderatori:
DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Znam, znam. Ali čim mogu onda to poboljšat i kako?
HDMI sam od sebe ništa ne poboljšava, nego je samo način prijenosa... Trenutno nema djelotvornog i jeftinog načina za stvarno kvalitetno povećati SD sliku. No matematički gledano, u teoriji bi bilo moguće, pa možda za 5-10 godina to bude uobičajeni feature u televizorima. Ako ti se ne sviđa slika, nabavi bluray, nabavi prijemnik (i pretplatu) s HD kanalima, ili idi u kino.
Budući da mi ova 50p rezolucija diže tlak, ići ću na Blu-ray opciju. Je li pomoću tog mogu samo gledat cd-ove ili i kablovsku?
Kablovska je SD signal i nemozes ga ti pretvorit u full HD signal tj kvalitetu , Neznam sta ti nije jasno . Brate pa svi bi mi to radili i nebi postojali hd paketi da se to moze raditi .
Budući da mi ova 50p rezolucija diže tlak, ići ću na Blu-ray opciju. Je li pomoću tog mogu samo gledat cd-ove ili i kablovsku?
Samo "cdove", eventualno filmove skinute i snimljene na usb stick. Ne mozes nikako poboljsat kablovsku, mozes jedino dobiti HD programe preko digitalnog resivera, ali neces naci niti jedan domaci program u HD-u, osim par sportskih. (arena sport i sl.)
Aha, aha. Nisam ni mislio da mogu poboljšat na kablovskoj ali mi je čudno bilo da sam primoran gledat nešto na čemu vidim piksele (vjv mi je konekcija neperfektna, budući da mi net daje singal). Ništa, ostaje mi da se igram picture settingsima i probam iskoristit najviše što mogu.
Btw, ako je na usb-u film u HD-u, zar ga tv neće prikazat u HD-u?
Aha, aha. Nisam ni mislio da mogu poboljšat na kablovskoj ali mi je čudno bilo da sam primoran gledat nešto na čemu vidim piksele (vjv mi je konekcija neperfektna, budući da mi net daje singal). Ništa, ostaje mi da se igram picture settingsima i probam iskoristit najviše što mogu.
Btw, ako je na usb-u film u HD-u, zar ga tv neće prikazat u HD-u?
Napisao sam ti na prvom postu . Ako je tv Full HD to znaci da on moze reproducirat Full HD stoga ako imas na stiku full hd film i stavis ga na full hd tv onda ce to biti full hd i tako ce se prikazivat .
Ako stavis HD film sa stika na Full HD tv , onda ce tv prikazivati to u HD a ne Full HD .
Aha, ali koja je onda svrha Blu-raya kad možeš svaki film na taj način gledat u HD? Ne pravi neku razliku
Aha, ali koja je onda svrha Blu-raya kad možeš svaki film na taj način gledat u HD? Ne pravi neku razliku
Film u blu-rayu je kolokvijalan naziv za film koji je vrlo velik (30-40 GB) i izvrsne kvalitete, u full HD rezoluciji (1080p).
Blu-ray je format optičkog diska za skladištenje podataka kojeg karakterizira veliki kapacitet (25, 50, 100 ili 128 GB po disku).
Blu-ray player je uređaj koji može reproducirati blu-ray diskove. Kad bi stavio blu-ray disk u DVD player, ne bi ga prepoznao jer DVD playeri nisu kompatibilni s blu-ray formatom.
Svrha blu-raya - svaki film koji je na torrentima označen kao BRRip ili BDRip je došao s blu-ray diska. Osoba koja želi staviti neki film na torrente prvo nabavi film na blu-ray disku. Potom preko blu-ray playera spremi film s optičkog diska na hard disk u blu-ray playeru i prebaci taj fajl na računalo. S određenim programima ga kompresira da bi smanjio veličinu filma s 40ak GB na oko 4 GB - taj proces se naziva ripanje - i taj produkt stavlja na torrente jer je filmove od 40 GB nepraktično dijeliti s drugima, a i nepraktično je po pitanju prijenosa preko USB-a zbog veličine.
Ti bi htio alkemiju primjeniti na TV
Pretpostavljam da imaš bnet analogni paket. Zapeo si sa tom "zrnatom" slikom i nema ti pomoći osim da nadoplatiš tih
30ak kuna i uzmeš digitalni.
Ako HD ready (720p) pustiš na full hd TV (1080p) telka će ti razvući sliku i smanjit kvalitetu.
Istu stvar ti radi sa TV programima ali na većoj skali jer je rezolucija TV signala manja od HD ready (576p-720p).
Zato vidiš piksele.
Sve je stvar kompromisa. Kolko para tolko muzike. Film od 8GB ili onaj od 1,75.
E svaka ti čast, nemam šta pitat, vrhunski pojašnjeno.
Digitalni HOME TV, srpska stvar. Tu ne bi trebo vidjet piksele, iako nije HD?
Digitalni HOME TV, srpska stvar. Tu ne bi trebo vidjet piksele, iako nije HD?
Ne znači ako je digitalno da nećeš vidjeti piksele jer se SD slika šalje u rezoluciji od 576 piksela, a tvoj TV je rezolucije 1080 piksela. To znači da će 1 piksel slike zauzimati oko 3,5 piksela na TV-u. Ovisno o tome kako ti televizor post-procesira sliku, vidjet ćeš piksele i/ili ćeš imati zamućenu sliku neovisno jel analogno/digitalno.
Nisam ja to rekao, da digitalija to znači. Bolje da nađem staru tv i uključim.