Šta se mora moći kontrolirati? Možeš ti i tako kontrolirati, samo onda izabereš za gateway IP rutera, a za DNS onaj servera.

A sad da opet i ja iznesem svoj problem. Proširio sam RAM na laptopu sa 2 GB na 6 GB da bi mogao instalirati Windows Server 2008 zajedno sa Hyper-V i nekoliko virtualnih mašina.
Instalirao sam Windows Server 2008 Standard i kad kros Server Manager pokušam da dodam Rolu Hyper-v, javi mi grešku kao na slici. Mislim da mi kaže da mi procesor nije kompatibilan. Imam procesor Core 2 duo...
Postoji li način da ovaj moj laptop instaliram Windows Server 2008 bilo koju verziju sa Hyper-V i virtualnim mašinama da mogu da vježbam?
-vidi u BIOSu (VT-x, VT-d), neki BIOSi se moraju nadograditi (namjerno) da bi opcija bila dostupna.
-btw, provjeri što kaže CPUz
-btw2, nije isto 2008 i 2008R2. Ako možeš radije koristi R2.
Druže, to ne možeš napraviti. Imaš dvije mreže odvojene fizički (serverom), onda ih moraš i logički odvojiti.
ma može, samo gore treba stavit rras i to je to.....stvar je u tome kaj, ako sam dobro shvatio, on ima samo jedan router i to od providera i onda bi da sve ide preko servera kako bi se mogla donekle kontrolirat računala u mreži
Ako sam ja tebe dobro shvatio, ono što si ti napravio je složio RRAS+NAT na serveru, gdje ti je public interface bila mrežna iz koje UTP kabel ide u laptop na kojem imaš bridge connection između LAN-a i WLAN-a (koji se spaja na neki AP koji vjerojatno isto radi u bridge modu i dalje ide tko-zna-gdje)? I čudiš se što ti nešto negdje ne radi?
Jel možeš ti nama nacrtati mrežnu shemu svega toga? I fizičku i logičku? Krenimo od toga.
koliko sam shvatio to bi bilo:
WAN-|-OptimaRouter-|-Server-|-Switch-|-klijenti
a kak je sad u tu priču uletio laptom bome ne znam
WAN-|-OptimaRouter-|-Server-|-Switch-|-klijenti
Pa ako je samo to, onda ne vidim gdje je problem?
@autor
WAN-|-(WANport-|-OptimaRouter-|-LANport)-|-(MreznaA-|-Server+I/S-|-MreznaB)-|-(LANport-|-Switch-|-LANport)-|-LAN
I/S = iskonfigurirani servisi:
- fiksne IP adrese za MreznuA i MreznuB; MreznaA ima za IP + S/M kombinaciju koja odgovara rangeu koji je postavljen za OptimaRouter LAN port, G/W IP adresu OptimaRoutera i DNS1 isto tako, a za dodatne DNS-ove možeš staviti npr. javne Optima DNS servere ili OpenDNS ili štoveć; MrežnaB ima samo IP i S/M koji idu u range koji misliš voziti u svojem LAN-u
- RRAS složiš tako da ti je MreznaA public interface, tj. da se sve što ide preko MrezneB (= a što nije u LAN rangu) routa na MreznuA
- trebaju ti još DNS i DHCP; DNS složiš da radi na MreznojB i da radi FW requestova prema MreznojA; DHCP isto zakačiš na MreznuB interface i posložiš tako da dijeli IP adrese i S/M one koje misliš voziti u LAN-u + excludaj range koji misliš ostaviti za ovaj server (i ako imaš još eventualno koji), a G/W i DNS su ti IP adresa MrezneB
(Pišem nabrzaka, pa ako sam nešto izostavio, neka me netko slobodno nadopuni.)
EDIT:
RRAS je dosta ograničen što se tiče naprednih mogućnosti kontrole prometa, korisnika, računala itd. Za bilo što ozbiljnije će ti trebati TMG ili neki ekvivalent.
rras je za ono što mu treba čisto dovoljan (ako me sjećanje služi: riječ je o informatičkoj učionici di će ćist dovoljno: radi/ne radi)
-vidi u BIOSu (VT-x, VT-d), neki BIOSi se moraju nadograditi (namjerno) da bi opcija bila dostupna.
-btw, provjeri što kaže CPUz
-btw2, nije isto 2008 i 2008R2. Ako možeš radije koristi R2.
Tema je malo zburljana, ali snači čemo se.
-Znači, moram otići u BIOS i pronači VT-X i VT-d i ili nadograditi BIOS. Nemam nešto znanja, ali planiram da naučim, pa bi mi neki tutorijal link, ili malo detaljnije informacije bilo od velike koristi.
Oprostite što davim i hvala Vam opet na pomoći. Kako nadograditi BIOS? Hoče li mi se obrisati i Win 7 koju imam na jednoj particiji kad budem radio nadogradnju BIOS-a, a to ne bi volio jer imam na toj Win 7 nekih stvari koje mi treaju....?
Evo i ovo sam pročitao u Windows Help:
Hyper-V Installation Prerequisites
Hyper-V requires specific hardware. You can identify systems that support the x64 architecture and Hyper-V by searching the Windows Server catalog for Hyper-V as an additional qualification. The Windows Server catalog is available at the Microsoft Web site (http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=111228). POSJETIO SAM OVAJ LINK ALI POJMA NEMAM ŠTA BIH TREBAO???
To install and use the Hyper-V role, you need the following:
An x64-based processor. Hyper-V is available in x64-based versions of Windows Server 2008—specifically, the x64-based versions of Windows Server 2008 Standard, Windows Server 2008 Enterprise, and Windows Server 2008 Datacenter.
Hardware-assisted virtualization. This is available in processors that include a virtualization option—specifically, Intel Virtualization Technology (Intel VT) or AMD Virtualization (AMD-V).
Hardware-enforced Data Execution Prevention (DEP) must be available and be enabled. Specifically, you must enable the Intel XD bit (execute disable bit) or AMD NX bit (no execute bit).
Additional considerations
The settings for hardware-assisted virtualization and hardware-enforced DEP are available in the BIOS. However, the names of the settings may differ from the names identified above. For more information about whether a specific processor model supports Hyper-V, check with the manufacturer of the computer.
If you modify the settings for hardware-assisted virtualization or hardware-enforced DEP, you may need to turn off the power to the computer and then turn it back on. Restarting the computer may not apply the changes to the settings.
-Evo sam vidio CPU i ovo su podaci za moj CPU:
Polje Trenutna vrednost
Informacije o procesoru
Procesor Mobile DualCore Intel Core 2 Duo P7350, 2000 MHz (7.5 x 267)
Jezgra procesora Penryn-3M
CPU koraci M0
Podrzani setovi instrukcija x86, x86-64, MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1
Originalna frekvencija 2000 MHz
Min / Max CPU mnozilac 6.0x / 7.5x
Engineering Sample Ne
L1 cache za kod 32 KB per core
L1 cache za podatke 32 KB per core
L2 cache 3 MB (On-Die, ECC, ASC, Full-Speed)
Multi CPU
CPU #1 Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P7350 @ 2.00GHz, 1995 MHz
CPU #2 Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P7350 @ 2.00GHz, 1995 MHz
Proizvodac procesora
Naziv Kompanije Intel Corporation
Informacije o proizvodu http://www.intel.com/products/processor
Nadogradnja drajvera http://www.aida64.com/driver-updates
Zauzece procesora
1. CPU / 1. jezgra 1 %
1. CPU / 2. jezgra 4 %
-Instalirao sam Windows Server 2008 R2
Malo ču i ja Googlati.... ako neko zna iz ovih podataka da mi kaže zašto nemogu instalirati Hyper-V bio bih zahvalan?
Hvala "Velikom BUG-u". Pročitao sam par redaka i več su mi se složile kockice, tako da sada imam konkretno pitanje. Da li moj procesor podržava Hyper-V tehnologiju, odnosno virtualizaciju?
Karakteristike procesora možete vidjeti u postu iznad. Pitam ovo jer sam pročitao u ovom tekstu (http://www.bug.hr/mreza/tekst/microsoft-hyper-v-server-2008/93543.aspx) da bi morao imati Intel VT procesor i još da kroz BIOS omogučim neke stavke. Dakle, mogu li imati sa ovim procesorom Hyper-V ili ne?
http://ark.intel.com/products/36750/Intel-Core2-Duo-Processor-P7350-(3M-Cache-2_00-GHz-1066-MHz-FSB)
po ovome nemaš VT tako da ili mijenjaj procesor ili koristi vmware/virtualbox/virtual PC u kombinaciji sa x86 windows serverima ("obična" 2008 još ima prodršku za x86)
za testiranje i neko učenje ti i x86 može jako dobro poslužit (serverske razlike između 2008 SP2 i 2008R2 su za potrebe testiranja minorne)
http://ark.intel.com/products/36750/Intel-Core2-Duo-Processor-P7350-(3M-Cache-2_00-GHz-1066-MHz-FSB)
po ovome nemaš VT tako da ili mijenjaj procesor ili koristi vmware/virtualbox/virtual PC u kombinaciji sa x86 windows serverima ("obična" 2008 još ima prodršku za x86)
za testiranje i neko učenje ti i x86 može jako dobro poslužit (serverske razlike između 2008 SP2 i 2008R2 su za potrebe testiranja minorne)
Ako se želi držati MS-a, onda bi mu preporučio Virtual Server 2005 R2. On može ići na ne-VT procesore. Plus, može se kombinirati i sa System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 SP1.
Hvala do neba. Pravi ste ljudovi. :)
Instalirao sam Feature Hyper-V i dobio Hyper-V Manager u Adminitrativnim Alatima. Ovo naravno ništa ne predstavlja jer nisam instalirao Rolu, kroz koju bih dodavao virtualne mašine? Ovo je i pitanje, ali i konstatacija, da ne bih ispao glup jer sam novi u ovome.. :) A pitam da bih bio siguran 100% da ovo ne može i da ne postoji neki način, jer sam več digao win serv 2008 r2 ....
Ako ne može, trebao bih odlučiti izmešu toga da ostavim ovaj win serv 2008 r2 i vježbam na njemu bez Hyper-v i virtualki, ili da skinem sa neta neku od ovih Vaših ponuđenih varijanti instaliram ih i vježbam sa njima.
Kupovat bolji procesor nemogu sada jer sam nedavno uzeo i RAM itd...
Mada mi u sušini najviše odgovara win serv 2008 r2 jer ču na njemu polagati....
Gdje je najbolje da tražim drivere za Win. Serv. 2008 R2? Treba mi prvo driver za mrežu (mrežni adapter), a i ako ima drajver za Wireless...
Imam neke drajvere koje sam skinuo i instalirao, ali oni u za Win 7, pa neznam da li će funkcionisati i na win serv 2008?
Hvala do neba. Pravi ste ljudovi. :)
Instalirao sam Feature Hyper-V i dobio Hyper-V Manager u Adminitrativnim Alatima. Ovo naravno ništa ne predstavlja jer nisam instalirao Rolu, kroz koju bih dodavao virtualne mašine? Ovo je i pitanje, ali i konstatacija, da ne bih ispao glup jer sam novi u ovome.. :)
Gdje je najbolje da tražim drivere za Win. Serv. 2008 R2? Treba mi prvo driver za mrežu (mrežni adapter), a i ako ima drajver za Wireless...
- hyper-v administratorku konzolu možeš snimit na više manje sve (vista, win 7, win server) i s njom imaš mogućnost spajanja na poslužitelje na kojima se vrti hyper-v rola i administraš ih
- drivere u kojem smislu, za fizčku mašinu (onda na stranici proizvođača hw s napomenom da možeš recimo koristit i win vista/7 drivere ako nema konkretno za server) a za virtualne mašine trebaš instalirati integracijske alate
..zašto nemogu instalirati Hyper-V bio bih zahvalan?
- zato jer CPU nema VT (disebliran, ostatak serije CPUa ima tu mogućnost). Zamijena CPUa nije praktična opcja, isplatljivije je klasični desktop PC.
- preostaje ti korištenje drugih VM alata, možda zbog sličnosti VPC-2007sp1 ili VPC/Server-2005 (stari HyperV). Sad su svi kompatibilni s VHDom tako da nije neki problem...
..
- Samo je (rijetko) potreban mrežni driver, sve ostalo je 'višak', zvuk je disebliran, VGA je generic.. chipset ne može biti problem jer predhodno mora proći instalaciju (SATA-IDE/AHCI/RAID). Tipkovnica i miš su sad obično USB, priključeni samo za lokalni pristup, itd.
- mrežni driveri se godinama ne mijenjaju (nema potrebe), izuzetak je kod nove serije chipseta-mrežnih karica koje nisu postojale u vrijeme izlaska OSa. Rade ugl svi driveri (i od starijih OSeva, ako ih imaš pri ruci, za prvu pomoć). Naravno, svaki hardware driver uvjek skidaš sa stranica proizvođača. Za mrežnu to može biti proizvođač MBO ili chpa: intel, RealTek, Broadcom, dok na MSovim stranicama nema klasičnog downloada, samo automatski update (za mrežnu to nije opcija jer ne radi mreža)...
- na server (dogmatsko pravilo) se ne instalira wlan. Žica je pravilo. Može biti problema s pronalaženjem drivera za server-OS (upravo zato) ali možeš ugl instalirati od Win7-x64 i sl.
- Dodatno, mora postojati dobar razlog da se korisnicima u firmi dozvoli wlan pristup mreži, ili sigurnost nije pretjerano bitna. Wlan se na routeru može ugasiti ili konfigurirati za 'guest' pristup..
btw - Pošto se na server ugl. spajaš remote (RDC) nema smisla ni podešavanje rezolucije-desktopa, tj ovisi o monitoru. Učenje je (možda) bolje na taj način... (RDCom umjesto Connecta/console iz HyperV).
evoga ljudi da se i ja pohvalim, uspijelo mi je sve, NAT funkcionira bezprijekorno, i sve ostalo i sad još tream jedan prijedlog struke...
dali da na serveru diksna ip adresa s maskom bude ovako redom
192.168.100.62
255.255.255.192
pa na dhcp-u 192.168.100.5 - 192.168.100.55
a dns je 192.168.100.62
ili
192.168.5.2
255.255.255.0
dhcp 192.168.5.3 - 192.168.5.52
dns 192.168.5.2
koja je solucija bolja za 28-29 klijenata ??
Instalirao sam sve drivere koje sam nekada skinuo sa ACER sajta i koristio ih za win 7 x64 i sada mi sve radi. Čak i wireless i ovo sada pišem iz win serv 2008 r2 koga sam u stvari podigao na laptop za koji sam nedavno kupio još RAMA tako da sada imam 6 GB RAMA, iz ratloga jer sam htio napraviti virtualnu mrežu. Nisam ni sumljao da mi je procesor nepodoban.... Uradio sam i Update i dobio licencu 180 dana koju ču morati produžavati tri puta po 60 dana ... tako sam pročitao.
Mrežni adapter mi je treao da imam izlaz na Net i iz win server 2008 kada mi zatreba da ne moram restartovati racunar i ulaziti na win 7 samo zbog toga ...
Ovo što si napisao: "VPC-2007sp1 ili VPC/Server-2005 (stari HyperV)" su programi koji su kompatibiln i instaliraju se u win serv 2008 ili ne?
Moje je pitanje na koje nisam dobio odgovor, ili ga ja nisam shvatio je koja je alternativa za aplikaciju hyper-v koja bi bila kompatiilna i mogla raditi sa mojim procesorom na widows server 2008 R2?
Ja idem još malo da rovim po Guglu, pa možda nešto i pronađem...
Našao sam na Google-u ovo: http://up2v.nl/2009/08/04/hyper-v-cannot-be-installed-even-processor-is-compatible/
Kroz START>RUN>CMD> Pa sam kucao "w ocsetup Microsoft-Hyper-V" na silu sam instalirao ROLU Hyper-V, onda sam dodao novu blank virtualnu mašinu, ali pri pokušaju instalacije operativnog sistema na nju, javljeno mi je jasno i glasno da moj procesor nije taj koji njima treba...
Ne može... :(
- naravno (gornji link je za slučaj kad JE kompatibilan, tvoj nije).
- ostali VMovi nisu ovisni o CPU / OSu, tj rade na svim CPUima i OSevima (i ne-MS) osim VPC/2005. Ipak Hyper-V je jako zgodan, jer je integriran..
- usput, (ista stvar) na SUSE-SLES, imaš XEN, probaj. (može OpenSUSE ili koja već verzija ti odgovara). Nema nikakvih hardware ograničenja osim same snage i RAMa.
btw, imaš po 180dana, podatak 60 je za staru ver.2008 (ne R2).
- naravno (gornji link je za slučaj kad JE kompatibilan, tvoj nije).
- ostali VMovi nisu ovisni o CPU / OSu, tj rade na svim CPUima i OSevima (i ne-MS) osim VPC/2005. Ipak Hyper-V je jako zgodan, jer je integriran..
- usput, (ista stvar) na SUSE-SLES, imaš XEN, probaj. (može OpenSUSE ili koja već verzija ti odgovara). Nema nikakvih hardware ograničenja osim same snage i RAMa.
btw, imaš po 180dana, podatak 60 je za staru ver.2008 (ne R2).
HVALA !!!
Vidim da si jak "ko zemlja" što se tiče ovog gradiva. Ti mi trebaš da te svežem za drvo i ispitujem dok ne priznaš sve što znaš .... hehehehe .... Šalim se....
Je li ovo znači da umjesto Hyper-V mogu instalirati program koji radi isti posao na ovaj moj postoječi Windows Server 2008 R2?
Ako je odgovor "DA" častim pićem i pitam još jedno pitanje. Imaš li neki link gdje mogu skinuti taj program?
Hvala opet!
Microsoft:
http://technet.microsoft.com/en-us/virtualization/bb545897.aspx
http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/support/virtual-pc-2007.aspx
Ostali:
http://www.vmware.com/products/player/
https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads
ima ih još al ovi bi trebali pokrit tvoje potrebe
EDIT:
imaš tu veći popis samo bitno je naglasit da su neki od njih samo hypervizori tj nemaju nikakvu upravljačku konzolu na sebi nego na njih idu samo virtualke pa u njihovom slučaju bi trebao imati dva fizička stroja, jedan na kojemu su ti virtualke i jedan preko kojega vršiš managment
http://www.windowsitpro.com/article/interoperability/free-virtualization-products
'NE', ja ću brusnicu.
VirtualBox free-open, Oracle, svi OSevi.
VMware, komercijalan, player je free (dovoljan, registracija), win-linux.
XEN je dio SUSEa (by Novell), instaliraj po želi npr SLES/SLED ili OpenSuse i u YaSTu aktiviraj Xen, tad on host-OS bootne u VM.. slično kao MS-virtual server. Pa i naziv Hypervisor. samo što je linux..
MS-ova rješenja su samo wintel platforma. VPC je dovoljan za rad (manja ograničenja ali i par prednosti) XP-mode je zapravo VPC.
Hvala!
Probaču nešto od ovoga i javljam kako je prošlo, mada, iskren da budem ne znam kako ču sve to uvezati.... i šta će na kraju ispasti.
Joooj... Tri dana se bakcem bez prestanka i nisam uradio nista. Kako kazu kod nas: "Ma ne moze pita od go.ana nikako..."
Gledam po Microsoftu, trazim i brate bas su zakomplikovali web sajt. Ima i mrtvih linkova.... A najjaci na svijetu...
Zato moram pitati Vas, da li obicna 2008, osim sto moze raditi na x86, moze raditi i na procesoru koji nije Intel VT, da li ona posjeduje rolu Hyper-V? I ako je odgovor DA moze link odakle je mogu preuzeti jer ja nisam uspio naci nista?
Skinuo sam Oracle VM VirtualBox i nisam uspio podici Win 7 x64 jer je VirtualBox 32-bitni... Neznam ima li svrhe instalirati sve ove virtualne alate, kad ih nemogu povezati na server. Ili može, a ja neznam kako?
Odustajem, bar na par sati jer mi ne ide i umorio sam se....
Ne možeš u virtualku instalirati x64 sistem ako ti je windows na kojem vrtiš x32
Sve mi je 64 bit.....
Probaču još ovaj wmware.... Hvala!
Kažite mi još ovo...
Na ovom laptopu imam instalirana dva OS-a, Win Serv 2008 R2 i Win 7. Nalaze se na jednom hardu na dvije različite particije.
Postoji li mogučnost da se ova dva OS-a vide kao da su u mreži (bez virtualki koje ne podržava moj Intel Core 2 Duo x64)?
U stvari, zato što bez virtualizacije dva OS-a nemogu raditi u isto vrijeme, ali bi možda na neki način (predpostavljam) mogao Win Serv 2008 podesiti nešto za win 7, a onda bi ja poslije usao na win 7 i vidio da li su se podesavanja primjenila... (opet lupam... :))
Čitao sam da mogu da se podese da budu u Bridge modu. Samo neznam kako to sve ide. Dobro bi mi došla koja riječ profesionalaca, možda koji link da čitam i tako....
Imam laptop (WinServ2008R2 x64, Win7Ultimate x64), još jedan fizički desktop računar (WinXP x32) i ADSL Wireless Router... Mogu li to nekako uvezati?
Moram skontati neku opciju i početi da učim uskoro....zato pomoć!!!
-to je dualboot. Nisu istovremeno upaljeni, pa se ni ne mogu vidjeti. Možeš vidjeti samo particiju-fileove.
-bridge je mrežna stvar (nema veze s dualbootom).
btw, i VirtualBox bi morao raditi. provjeri...
-to je dualboot. Nisu istovremeno upaljeni, pa se ni ne mogu vidjeti. Možeš vidjeti samo particiju-fileove.
-bridge je mrežna stvar (nema veze s dualbootom).
btw, i VirtualBox bi morao raditi. provjeri...
HVALA!!!
Kratko i jasno...
A VirtualBox sam skinuo i instalirao i to VirtualBox-4.1.6-74713-Win. Pokušao sam preko njega podići Virtualni Win7 preko DVD-a i nije išlo. Pokušao sam i preko IMAGE .ISO fajla i ista stvar. Počne instalacija i javi mi nekakav error 32 bit, bla bla (ne sječam se iskreno šta je tačno pisalo).
Možda sam pogriješio jer sam VirtualBox-4.1.6-74713-Win podigao na Win Server 2008 R2, MADA JE INSTALACIJA PROŠLA GLATKO. A, ako ga podignem na Win 7 pa onda pokušam instalirati virtualke, ne vidim svrhu i da prođe jer ih u tom slučaju Win Serv 2008 R2 neče vidjeti. Izuzev ako i Win Sever 2008 R2 ne podignem preko VirtualBox-4.1.6-74713-Win....
Idem još malo probati VirtualBox, pa ću i ovaj Wmvare.....
Eto mene brzo opet. :)
-0x0000035a..
-svi C2D CPU su x64, Mora biti neka opcija u BIOSu povezana s tim. (desit će se ista stvar u vmwareu).
-u postavci za VM uključi IO ACPI, ACPI, PAE/NX. To bi trebalo rještiti stvar (jer službeno Vbox/vmw ne traži VT... kao HyperV).