-baci računalo i pecaj.. nije to za tebe :) to bi bio željeni oblik odgovora, seljački, kratak?
-duži, čitati s razumijevanjem znaš, znaš ingliš dovoljno.. a za bilo što kao riječ ili rečenicu, označiš i pitaš google, zna u sekundi odgovor, npr što znači riječ repair disc ..
-pa znači to, seljački, da služi kad želiš repair, popravak.. služi za boot s tog diska i ima rezervne kopije, kao flastere i gume ako se porežeš ili probušiš gumu.. rezerva-popravak-repair dok je disk arhaični ostatak nekog medija kojeg smo tad nazivali disk ... dok je to danas 'ispravljeno' riječima drive-storage, jer disk je nešto okruglo, dok je nvme-m2 čip-pločica i nema ništa okruglog ili što se vrti kao nekadašnji mehanički hdd.. odnosno to sve je iz doba prije pa tako i 'pogrešna' riječ disk.. ako je u tome nejasnoća? :)
-image.. radi imiđ-kopiju.. tj sve je to neka kopija, pri čemu se image-slika, koristi kao sinonim za specifičnu kopiju, ne nekog podatka nego sustava-svega.. kao fotka-slika, okinuta slika u nekom trenutku-vremenu, filmski kadar koji ostaje vječno kao slika.. ostali nazivi kopiranja npr backup znači da je to rezervna kopija, back-up.. podržati-supportati.. i razlika, recimo podatke ćemo tad backupirati a os imigirati.. i mada su to obje neke kopije nečeg svima koji nešto znaju o računalima je takva rečenica precizna-jasna kao i zašto sam upotrijebio baš te riječi ..
-ok, sorry na tonu.. no onak, juzeri su ponekad biljke koje ne dišu, .. mogu se 'kladiti' da na yt imaš klipić odgovor na pitanje u sekundi, dok u temi može biti i netočno, može proći vrijeme.. a najvažnije, juzer koji se ne zna snaći je problem. tj nije problem tebi dati upute ili reći ok, klikni ovo-ono.. problem je što si juzer koji kao gromobran tad privlači probleme, stvara ih.. umjesto da općim znanjem i dostupnim tehnologijama kao google i sam nešto zaključi pogotovo iz klase šerlokhoms-očiglednih pitanja-odgovora.. kao 'da stisnem ok ili cancel'?? .. ovisi, želiš li piškiti ili kakiti, skrenuti lijevo ili desno.. tko će znati ako ti ne znaš? tj juzer koji na takvom pitanju stane, ne treba ni započeti, jer sve može biti veći problem, čak kad je sve super-ok, kad sve znaš.. a što tad? što da ti kažem nextaj a u idućoj sekundi imaš problem i 'ja sam kriv'.. jer problem se može dogoditi i kad je sve ispravno itd.
-zaboravi na image i repair.. sam upgrade će napraviti.. i ako je sve ok imaš mjesec za odluku, vraćaš li se nazad na staro ili ostaješ na novom.. +kad ne prođe, tad te automatika rollbacka na trenutno stanje .. backup podataka s tim nema veze i možeš-moraš ga imati neovisno što sad radiš ako su podatci važni.. tj neovisno o tome radiš li upgrade ili ne, backup imaš ili nemaš.
-kad raditi backup, kad image.. backup kad poželiš, kad misliš da je potrebno.. ovisi, svaki slučaj-juzer-potreba je različita.. može jednom dnevno, može jednom godišnje.. ako imaš sreće ne moraš nikad dok i svake sekunde ako radiš ne znači da nešto neće biti problem..
-tj pola juzera ako naprave backup ili image, ne znaju što ili kako s tim nešto.. onak, imaju backup ali sva sreća da ne trebaju.. jer npr nema kvara-problema.. jer ne znaju kako ga vratiti, kamo-čime.. a to ovisi o tome što backupiraš, kojim alatom, kojim znanjem.. pa ti tako znaš na koji ext disk si nešto snimio, ja ne znam.. ako koristiš npr winzip, tad ti za dekompres treba winzip (ili rar ili 7z.. arhiveri).. ako ne koristiš zip nego običan copypaste tad ne trebaš, no ako je običan copypaste tad se trebaš sjetiti gdje si nešto kopirao, tamo i vratiti.. tj podatcima je ekšli svejedno gdje se nalaze, ali ne mora biti.. može biti važno točno mjesto-lokacija-folder.. kao baza-apps ili igra.. i tad takav backup vraćaš putem unazad na početno mjesto ili može bilo gdje.. a kad je kompletan disk ili image sysa, tad je to vraćanje preko postojećeg, presnimavanje.. pa će tad biti sve na mjestu kao kad je image napravljen, .. i to je backup nekog podatka ali nije recimo praktičan i daleko veći kapacitet, problem.. nego sam podatak kao word-doc ili jpeg slicice.. pri čemu većina juzera ima možda par desetaka gb podataka, ostalo u stotinama gb je os-soft-app.. nešto što ekšli nije za backup osim za image-povratak na stanje..
-i pohvala, za pitanje.. odnosno razlog zašto pišem umjesto da preskočim :) .. pitao si se što s imageom, nakon.. pa ništa, baciš ga ako je sve ok.. jer ti tad više ne treba, osim ako želiš povratak na staro što logika eliminira jer želiš nadogradnju na novo.. i opet, preskočiš oboje jer to već radi automatika.
-dodatno.. važno, nastavak na takvo pitanje.. ako sad i napraviš ili imaš od prije.. bilo koji repair-image-oboje.. ne koristiti na novom, jer .. logika? jer je stanje u njima ono za staro, ne za novo.. kad na novom sve radi, tad napraviš takav image i repair novog.. ako želiš... staro 'baciš' .. pogotovo jer bi pokušaj popravka tad mogao dodatno napraviti veći problem ako bi problem bio os-sys-rad računala.. dok se mogu sami podatci isčupati no za to je bolji običan backup ili copypaste .. tj bolje je imati odvojeno sys i podatke, ne zajedno u imageu.
-i da i ne.. tj za dio, ako se vratiš na w10.. i da su sačuvani svi podatci.. da-ne-možda.. tj da imaš jedan disk-particiju, C: .. ne ostale diskove, dodatne, vanjske.. tad bi odgovor bio vjerojatno-da ili ovisi na što misliš, ali pošto već znamo da imaš dodatne diskove, tad je odgovor .. ne? .. možda? .. jer ovisi što si izabrao u izradi imagea ili backupa.. jesi li kliknuo samo c ili ostale.. ovisno o tome će i taj sadržaj biti vraćen ili neće.. ovisi što u izradi izabereš-dodaš, kao što već pitaš dodati ostale ili je dovoljan samo c: .. za os je samo c.. a ostalo ovisi o tome gdje što držiš, tj ako su ti dokumenti na defaulnom mjestu kao deskotp-download tad se nalaze na c: u folderu users-ime.. pa je tad sve u imageu tog c diska-particije.. no ako imaš po drugim mjestima tad nije sve.. to ovisi o tebi, gdje što držiš i ako ti ne znaš, tko zna? ja? -ne.. :)
-pokazuješ pozitivne znake, nadu.. :) pa sorry na uvodnom tonu, to je ono kao dobar-loš policajac taktika šoka, .. i nije strašno, lako je.. neće se ništa dogoditi, automatika zna.. ili si baš baksuz.
+ disklejmer.. nisam ja kriv, .. jer, ne možeš dati opis svega i da bi tad netko mogao reći da-ne za neki moguć problem a kad i sve znaš ili predvidiš može biti slučajnost-kvar..
-ako imaš napravljen stikić-boot usb za install, svejedno mctoolom ili rufusom.. to je istovremeno i boot-repair disk.. on može sve i zato je preporučljivo imati ga, već prije rečeno, ako ga bootaš iz biosa-boota, tad je to clean od nule, ako ga pokreneš iz win, tad je nadogradnja kao online-wizzard i ostatak je jednak u oba slučaja.. pa je po meni bolje imati stikić nego nemati.. no realno za većinu juzera nije potreban, preskočiti..
-slično kao i upute za izradu backupa.. uvjek se napomene da je poželjno-preporučljivo.. no realno vrlo rijetko zatreba.. može se preskočiti..
... osim ako nešto loše krene :)
-a backup je backup! .. za njega nema pravila kome koliko treba ili važnost.. imaš ga ili nemaš, ako ti je nešto važno, imaš backup! .. pa tad prošla rečenica nije strašna.. i sve se može nadoknaditi osim izgubljenih podataka, naravno i vremena-znanja kako što instalirati-podesiti.. image tad skraćuje-pojednostavi upravo to, backup je i dalje važniji za podatke itd.
edit:
jesi li upgrade tool pokrenuo kao admin?
-upgrade rutina s tim nema veze... ima tpm-secboot itd.