svjeza instalacija na novom stroju ti je 15 minuta...jedino sto postavljanje i podesavanje programa koje koristis zna potrajat...ja obicno sa DISM++ napravim vlastiti iso jednom kad sam poinstalirao i podesio sve....pa ako se nesto shebe, za des minuta sam nazad u punoj ratnoj...
Windows 10 - problemi
- poruka: 6.769
- |
- čitano: 2.043.384
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
-izbjegavaj dodatne alate (kao acronis.. nije on loš, ali tad imaš problem, kad se problem desi.. ili rerstore imagea ili clean, jer msovi alati nemaju što s acr..). Nepotreban jer je win image tu odavno, radi. Moguć uzrok problema (svaki update/upgrade nešto promjeni, novo pravilo.. sys alati su rizik).
-lic.original.. da, to je čak najmanje važno, tj dešava se s origigijem (na najnormalnijem sysu, bez ikakvog problema do tad)..
-nisi updateao? -jesi, jer je to s w10 zadano, ako si pak modificirao, tad je to moguć uzrok itd.. (jer je dio zaštite sysa, ne čačkati takve stvari, u slučaju bilo koje razlike deaktivira se lic i nema bootanja, dok nema boota u OS nema ni provjere reaktivacije.. kvaka-22, mada je licenca ok, nakon clean se normalno aktivira, problem je što ne možeš u OS-internet.. i zaštita radi upravo ono čemu služi, ne dozvoljava boot mada je uzrok pogrešan tj ne moramo ga znati, nešto od navedenog ili nešto treće, npr osim acronisa možda neki agresivan antivirus, neki CC, malware.. itd).

Ma mislim da je bitdefender.. Otkako sam kupio licencu i otkako ga imam na tom kompu, ne znam windows je imo kojekakve probleme koje prije nisam nikad imao. Acronis koristim samo preko bootable media, ovo drugo što spominješ windows image to ću malo kad uhvatim vremenom proučiti. Sad neće da boota ni dvd, nemoš vjerovati.. https://ibb.co/k8dkYJ
EDIt: https://ibb.co/fjF2fy evo došo sam do cmd-a preko dvd-a od winsa, molim vas prijedlog šta sad napraviti

prestani istekavat stvari iz kompa i mislim da ce sve proradt :)
ili jednostavno fljni komp kroz prozor, ako ti ga je vech puna kapa...
edit: sfc.exe /scannow provaj to ukucat

ukucaj bootrec.exe da vidis opcije...pa odaberi jednu od njih, ne ove sa boot sektorom, to je ok...
s775 je dovoljno staro da su takvi problemi za očekivati (+10tak godina, kontroler, pa čak i kabel.. bilo što), provjeri i BIOS postavke, kad se smrzne nije neobično autoresetiranje.. itd.
+ optical cd-dvd je pipljavo, kad ga kreiraš, treba na najnižoj brzini x4.. i kvarljivo, sam boot sektor je osjetljiv (čitanje s ostatka nije problem, ali ako u bootu zapne, ne radi..). USB je zakon.
-ako kreiraš, provjeri najnoviji mctool (verzija-build..) njime skineš iso, kojeg lako po potrebi snimiš na stikić.. (win7 dvd2usb tool), takav medij će biti uefi-legacy kompatibilan, dok se s rufusom koristiš kad trebaš neke druge opcije. Kod bootanja, ovisno o postavkama-mogućnosti BIOSa, ako podržava uefi-legacy (i ako je tako podešen) ne koristiti bootorder nego expres-boot/quick.. f-tipka (npr f8-9-10-11..) u boot-post.. i tad vidiš medij u jednom-oba moda i odabereš odgovarajući boot. itd.
problem može biti bilo što, hdd, pregrijavanje, ram.. i kao posljedica može biti zbrljavljen sysfile koji brine o licenci-bootanju.. nema lakog fixa, više stvar sreće. ''Manje boli'' kad je stvarno neki kvar, dešava se s 100% ispravnim, sve to traje već duže vrijeme.
+ svi ostali alati, MS ubija kompativilnost, npr hyperV, najava za novi HW isključivo w10.. + spectre&melt, polugodišnji ciklus je katastrofa, koja je u ovom slučaju problem ispod haube, ne samo win, ne samo win10, svi .. npr ubuntu je kasnio jednako kao MS, isti razlog, problematičan boot, spectre.. jer ispod haube je sve x86, platforma, problem + killswitch koji radi ono što 'mora'.
Acronis je inače jedan od starih-dobrih alata, ali radije izbjegavati, ako radi s npr 1703, možda 1709, možda 1803.. itd.. Kao što sad imaš česte upute da se isključi AV dok se radi update/upgrade.. ili sama terminologija, upgrade bi morao biti izdvojen ali ga je MS jednostavno oslučio nazvati update, kao što je oslučio da je win10-X posljednji win, mada sad već imamo više vezija w10 nego ostalih starijih OSeva zajedno :) .. kao servispackovi nekad.. i svaki put je neka bitnija izmjena ispod haube, koja može poklati se s nekim alatom tipa acronis.. istovremeno, win-image/backup radi, sve je to isto, sve radi istu stvar, samo što ms ne nudi fleksibilnost (kao Rufus, kao Easusov part.man.. ili gparted itd..).
Radije izbaciti bitdefender ako bi uzrokovao problem, jer nije smisao AVa stvaranje problema, ako je uzrok tad mu nije mjesto na win.. mada nije krivac nego je to MSova longterm politika-cilj.. kao acronis i ostalo, izbjegavati ako može MSovim alatima, jednako rufus itd..
-tema je 'problemi'.. ovo bi bile natuknice kako iz donekle eliminirati.. ali realno, ništa od tog nije pravi fix, ponekad obična sreća.. i tad KISS pravilo ima smisla tj bez dodataka koji nisu nužni.
https://ibb.co/gwRYLy pokušati ću još ovo pa šta bude..
edit: fixmbr prolazi, a fixboot access is denied..
https://ibb.co/gwRYLy pokušati ću još ovo pa šta bude..
edit: fixmbr prolazi, a fixboot access is denied..
- ne čitaš.. ili ovako, pitanje.. koji disk (particiju) čekiraš? .. hint, ako ne navedeš, tad se odnosi na trenutno aktivni.. X: .. a ono što treba fixati je na ?? .. možda c:, možda d, e.. jer pathovi su relativni, trenutni boot, možeš vidjeti diskpartom ili dir-slovo pa zaključiš po sadržaju/veličini/labeli..
- koristi bez swicheva, sam chkdsk (slovo:) .. jer za licencu-srt.. nije problem stvarna greška na disku ili popravak, on će tad samo prolistati SIDove.. ako je ipak uzrok problema kvar, tad je pitanje može li biti popravljen ili uzrok još uvjek postoji, npr kabel, kontroler.. tad možeš samo dodatno pogoršati itd.
- Kavarovi se otklanjaju tek kad ih otkriješ-utvrdiš, ne prije.. Za test/traženje uzroka.. može hirens, linux, itd.. npr memtest, no prvi korak-pokušaj je ovako repair s install medijem, ako prođe najbrži način.. ako ne prođe, tad ostalo ovisno koliko su ti važni podaci, soft.. do format-cleana..
hvala Vam na pomoći, zasad ću vratiti predzadnji build preko acronisa, a nova instalacija će ići kasnije..
edit: pa disk0 tako je pisalo kad sam utipkao list disk preko diskpart..
disk.. prvi disk je disk 0, drugi je disk 1.. select naredbom ga biraš, nakon tog detail disk vidiš particije i trenutno dodjeljena slova-pathove kao c, d, e, ..
-normalan win install ima barem dvije particije, boot-skrivenu, os-sys.. a može i recovery/repair/reinstall pogotovo za OEM installiran os...
+OEMi nisu isti kroz vrijeme, shema installer procedure, zaštita (jer bi bilo lako iskopirati.. aktivacija-VLK keya..) i tad se npr w8 nadograđen na w10 ne smije koristiti repair, jer je pogrešan os itd. itd..
kad kažeš disk je disk0.. u chkdsk upisuješ npr ''chkdsk C:'' .. gdje tu vidiš disk0? disk može imati proizvoljan broj particija, prastaro SCSI ograničenje do 16 aktivinih istovremeno, pod win do 26 zbog abecede itd.. i možeš ih mountati po želji, no da bi ih čekirao, moraš navesti path, bez tog čekiraš X: koji je bootmedij, usb ili kod tebe DVD.. i što misliš da chkdsk može na DVD-optical mediju napraviti (readonly) ili da se tu nalazi win-sys file kojeg treba popraviti? :) .. banalne stvari, ali se lako previde.
Pokušat ću s novom instlacijom kasnije, sad sam vratio image, a i ovo drugo ću pokušati to sve što si spomenuo vezano za chkdsk preko cmd-a ako se opet dogodi. Znači da spržim dvd iso na 4x.. Probao sam i preko usb install win10, ali je ploča prastara ne očitava usb, tako da moram preko dvd-a. Ima li neki free program za snimit iso na dvd, pošto ovaj od win7 ne nudi opcije za brzinu snimanja..
edit: našao sam program infrarecorder, hvala puno još jednom na pomoći
Pozdrav ljudi,
nakon zadnjeg updatea otišao screen saver u bananu...ne pokreće se i ne gasi se monitor...Imam original verziju 1803 Build 17134.81...novih updatea nema...prošao sve drivere da provjerim jel ima neki novi...oni koje sam imao stare su updateani...
sfc ne nalazi nikakav problem...nekoliko stranica upućuju na instalaciju nekih programa za nadogradnju drivera ali to ne želim instalirati...driveri za grafičku su dugnuti na zadnju verziju....kaj još da radim...pomagajte...
Hvala unaprijed...
Pozdrav ljudi,
nakon zadnjeg updatea otišao screen saver u bananu...ne pokreće se i ne gasi se monitor...Imam original verziju 1803 Build 17134.81...novih updatea nema...prošao sve drivere da provjerim jel ima neki novi...oni koje sam imao stare su updateani...
..
-aktualna verzija je .48... čemu trčati pred rudu?
-driveri (sve) + postavke powersavinga + BIOSa.. i tad mora raditi ili imaš kvar.
-svaki soft koji nije 'normalan' može raditi drugačije od očekivanog, npr insider služi kao beta.. ne kao nešto stabilnog/produkcijskog i nije relevantno za 'normalne' korisnike (tad sam moraš znati odgovor ili pisati Msu..)
to mi je MS sam instaliral..nisam niš extra instaliraval od njih...powersaving probao mijenjati...ne radi na nijednoj stavci...e sad bios mi nije pao na pamet...idem sad...
EDIT: isti build mi je i na laptopu i dela bez beda
Nastavak eskapade sa mrežom nakon updatea 1803.
Skužio sam da nije problem u mrežnom printeru koji odlazi offline nego se komp sam odspaja sa lokalne mreže, čime se više ne vide niti računala koja su spojena.
Ali zanimljiva stvar - INTERNET uredno radi preko istog mrežnog kabela.
Znači kad komp javi da ne mogu printati jer je printer offline modu i kad ne mogu vidjeti šerane foldere na drugim računalima, internet cijelo vrijeme radi.
Po tome znam da nije problem u kabelu.
Znači malo radi mreža, malo ne radi, po nekoj čudnoj logici pa tako i mrežni printer malo printa, a malo ne. Za to vrijeme internet radi uredno - znam jer sam bio cijelo vrijeme spojen Team viewerom.
Ima tko ideju?
admin (Administrator) acc je 'rezerva', mora biti.. ali nešto si čačkao, tj. defaultno je disebliran i ne bi trebao biti vidljiv u popisu. (btw-2, fali ti guest, dakle čačkao si..).
+btw, možeš imati 20 acca, ne smeta.. dok se ne logiraš nema ni userskih fileova (mjesto na disku).
edit:
-nagađanje, započeo si koristiti local acc admin (nešto što se ne preporuča, protiv pravila) i dodao online acc.
-normalno kod instalacije win kreiraš usera koji je defaultno admin, dok ugrađeni admin ima status disebliranog-rezervnog, služi npr za recovery passworda s install medija i sl.
admin (Administrator) acc je 'rezerva', mora biti.. ali nešto si čačkao, tj. defaultno je disebliran i ne bi trebao biti vidljiv u popisu. (btw-2, fali ti guest, dakle čačkao si..).
+btw, možeš imati 20 acca, ne smeta.. dok se ne logiraš nema ni userskih fileova (mjesto na disku).
edit:
-nagađanje, započeo si koristiti local acc admin (nešto što se ne preporuča, protiv pravila) i dodao online acc.
-normalno kod instalacije win kreiraš usera koji je defaultno admin, dok ugrađeni admin ima status disebliranog-rezervnog, služi npr za recovery passworda s install medija i sl.
Istina... Jel postoji neko jednostavno rješenje? Ne smeta mi ovako, ali koliko sam skužio ne da mi da obrišem određene file-ove.
Pozdrav ljudi,
..
-aktualna verzija je .48... čemu trčati pred rudu?
Aktualna verzija je .81 od 29.5.2018.
Tko zna što se nakon instalacije tog builda promijenilo u njegovoj konfiguraciji...
Istina... Jel postoji neko jednostavno rješenje? Ne smeta mi ovako, ali koliko sam skužio ne da mi da obrišem određene file-ove.
-to nema veze s brisanjem.. permišni, owner.. spec.permišni koje kontrolira os-app-driver.. kad preuzmeš potrebne ovlasti možeš obrisati file. Brisanje usera prije toga je korak prema problemu..
ili admin bi bez obzira trebao imati permišne za sve.. jer je to smisao admina, ali unazad par godina (kao UAC..) ni admin nije baš pravi šef, kao zaštita juzera od njega samog, a to opet bolje iskorištava neki malware itd itd..
-pomiriš se i koristiš, .. :)
Što ti točno ne radi? Da li ti se pojavljuje nekakva pogreška? Koji si antivirusni program deinstalirao, Bitdefender? Inače, kada želiš deinstalirati antivirusni program, to je najbolje napraviti s njihovim vlastitim deinstalerom kojeg možeš pronaći na stranicama antivirusne kompanije (evo, recimo, za Bitdefender).
U svakom slučaju, otvori cmd -> upiši sfc /scannow i stisni enter. Kad proces završi, upiši Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth i stisni enter, pa kad i to završi, restartaj računalo. To bi trebalo popraviti sve datoteke neophodne za rad OS-a i riješiti probleme.
Svaki drugi restart uspori racunalo.Gasenje usporeno.Igre se ne mogu loadirati,a kada i uspijem onda uzasno laggaju.Startup produzen za upola.Torente ne mogu seedati.Task manager se zamrzne.....ma ima toga dosta i sve se desilo kada sam deinstalirao Avast.
Bit def je isto tako sjebao os kada sam ga deinstalirao,ali reset pc je pomogao.
Probati cu ovo sto si mi preporucio!

Koje si sve antivirusne programe imao instalirane na računalu poslije reseta?
Moja preporuka ti je da skineš njihove deinstalere i pokreneš ih, bez obzira što si te programe uklonio. Oni će obrisati sve ostatke koje standardna deinstalacija nije uklonila i to je najbolje napraviti iz Safe Moda. Ovdje ti se nalazi deinstaler od Avasta, a od Bitdefendera sam ti linkao u prethodnom postu.
Koji antivirus sada koristiš?
Na Bit defenderu mi je istekla licenca,pa sam nakon reseta instalirao Avast i on je bio sve do danas (nudio mi je nekakav VPN-tak nesta),kojega nisam mogao iskljuciti/ugasiti iz startupa i uopce iskljuciti,pa cak niti nakon turn off notifications opcije.To ne volim i zato sam ga deinstalirao!
Mislim da nakon reseta(ako uspijem),necu staviti niti jedan AV jer mi je tako uvjek bilo najbolje!Koristiti cu samo Malwarebytes za scan i to je to.
Tvoj savjet iz cmd-a nije pronasao niti jednu gresku,niti je ista popravio nakon druge naredbe.Ponovo sam pokrenuo reset i ovaj puta sam dogurao do 33% (prvi puta je bilo 2%),ponovo dobio poruku da je sve ok i da nisu ucinjene nikakve promjene(slika sa prvoga posta),dobio sam opcije povratak na Windows,repair i jos nesta,taj repair i "jos nesta" trazi lozinku???A povratak na Windows mi je totalno zamrzao PC.
Nakon rucnoga restarta,opet poruka da nista nije ucinjeno i to je to!
Sutra cu probati iz safe moda ocititi zaostatke Avasta!
Trebao si mi se javit u PP. Ja bih ti rekao kako da instaliraš Avast bez tih gluposti. 😀
Stvar je u tome da Avast u program gura sve i svašta, samo da prodaju, ali i to se da riješiti u par klikova pri instalaciji. Nikada ne odlaziš na ekspresnu instalaciju ili kako se to već zove, nego uvijek na prilagođenu instalaciju gdje sve to možeš isključit. Kad odeš na prilagođenu instalaciju, odznačiš sve osim File Shield, Web Shield, Behaviour Shield i Mail Shield (ovisno o tome imaš li mail client ili ne) i to je to. Onda će ti Avast doći čist i neće ti izbacivati reklame.
Ako tražiš antivirusni program, isprobaj Kaspersky Free. Nudi odličnu razinu zaštite i nema nikakvih oglasa te smeća koje dolaze s instalacijom. Naravno, prvo pokreni deinstalere drugih antivirusnih programa koje si prethodno imao instalirane da ne bi imao problema kasnije. 😉
Instalirao sam Avasta bez svih smeca i radio je ok 5-6 mjeseci.Zadnjih par tjedana je sam instalirao taj ...nesta i nekakav njihov cleaner,bez da je upozorio (u biti,sigurno me je upozorio,ali poput mućkoga đubreta negdje sitno napisano).
Jutro je,komp za sada radi super,ne znam sta mu se desilo-mozda je ipak tvoj "cmd repair" nesta popravio,malo cu ga testirati tokom dana!
Moguće ako je još bio i na engleskom jeziku, kad se prebaci na hrvatski onda nema reklama. Isto tako se može blokirati i AvastUI.exe u vatrozidu onda ne može doći do reklama jer sam program nema pristup internetu, a njegove komponente imaju.