Windows 10 - problemi izdvojena tema

poruka: 6.757
|
čitano: 1.888.735
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 - općenito
14 godina
Re: Windows 10 - problemi
Ono što viđam već duže vremena, a što sam nekidan detaljno provjerio.
Obzirom da mi je program za praćenje prometa mreže UL/DL u taskbaru svaki put kada ubacim USB stick u računalo (jedno desetak njih) uz DL u svojih 8 sekundi ode najmanje 50 kB UL što niukom slučaju nije malo i da netko/nešto pokupi sve osnovne informacije tipa ime, extenzija, veličina... na USBu
Obzirom da ja nisam jedini na forumu koji ima kontrolu mrežnog prometa molio bih komentar i iskustva tko nam to uz Google i ostale čuči na ramenu i kupi podatke ili se radi o tome da računalo komunicira sa stickom jer je isti ipak mikro računalo s tim da pratim isključivo ethernet promet jer me druge interne komunikacije ne interesiraju.

0 0 hvala 0
11 godina

Svaki prijenos data podataka radi tako da se prebacuje u kratkim paketićima podataka a za svaki paketić prijemna strana mora kratko odgovoriti da li je paketić ispravno primljen pa bilo to sa PC na PC ili sa PC na vanjski HDD , USB ili FDD.

Tako rade svi OS od kad postoje a ne samo WIN-10 .

15 godina
AF139 kaže...

Svaki prijenos data podataka radi tako da se prebacuje u kratkim paketićima podataka a za svaki paketić prijemna strana mora kratko odgovoriti da li je paketić ispravno primljen pa bilo to sa PC na PC ili sa PC na vanjski HDD , USB ili FDD.

Tako rade svi OS od kad postoje a ne samo WIN-10 .

-da (za 'normalan rad', većinu), ne (za izuzetke..) :)

-i to vrijedi za sve, svaku komunikaciju, kontrolnu logiku, računala-komponente-periferiju-interno... npr sdram-burst i način kako su banke rama isprepletene kako bi se 'uštedjelo' na čekanju-latencijama kao crc-u..

-da, svaka komunikacija, dvosmjerna, konstantno se provjerava npr mrežno slanje paketa, primitak-potvrda i povratni kontrolni kod, snimanje-copypaste filea što radi interno kontroler u uređaju kao disk itd..

-ne, za izuzetke, npr mrežni preimjer je stream, kao i radio-tv emitiranje koje je jednosmjerno, nema povratnog, nema dvosmjernog.. + kao i malware za koji u ovakvom primjeru postoji sumnja pa i za legitimni blatware, driver, nešto bezvezno..

-po pitanju (post prije) ne možemo znati ništa, tj računalo ima tisuće mogućih legitimnih razloga-izvora slanja nekog podatka kao i npr sama rutina kad god se nešto priključi na usb, obavijest kontrolera sysu, provjera osa-drivera ima li sve potrebno ili ga treba instalirati kao i moguće ažuriranje postojećeg, postavke powersavinga ili suspenziranja nekih dijelova npr dok se playa filmić itd.

-npr, koliko računalo ima ram-a, viška, agresivan keš, tad će ovisno o tome, količini i postavkama (+ moguć i treći dodatni soft-driver kao što često ima npr samsung za ssd-flash..) neovisno trebamo li podatke-fileove sam algoritam keširanja učitavati sadržaj unaprijed, bez našeg zahtijeva.. kao i web stranice i sl.. + ovisno o samom tipu filea, npr slike, agresivan dio nekog preglednika slika će učitavati tisuće slika, pregleda, u svim podfolderima, kao što će i antivirus rutinski provjeravati pa i recimo zipirane fileove.. dovoljan je takav detalj za objasniti bilo koju komunikaciju periferije usb i sysa dok je sve konstatno na mreži-internetu pa antivirus možda traži novu definiciju-ažuriranje kao i driver ili treći soft, pa do banalnog da slučajno u tom trenutku recimo mreža traži provjeru točnosti mrežnog sata prema timeserveru online a da nam to tad izgleda kao povezano sa stikićem i sl. ..

-previše bilo čega.. zato ne 'pazimo' mi kao ljudi-korisnici na npr malware, nego to radi soft-av, dok mi recimo bezbrižno koristimo, tj uzaludno je biti paranoičan, beskorisno.. dovoljno legitimnih-logičnih razloga za takvo ponašanje, dok za 'jači' spy ionako nemamo ništa adekvatnog, tj ako nas av nije spasio, tad neće ni sumnjičavost prema mreži-računalu osim što će juzer u svemu tad 'vidjeti' nešto sumnjivo, neki pattern, kao zvijezde na nebu i horoskop :) ..

-kraće, kao odgovor na sumnjičav rad, da-ne, opasno-malware ili normalno.. čarobnom kuglom (ili iz dupeta, statistički, iskustveno) možemo reći da je vjerojatno 99% puhanje na hladno, da je to normalno.. da tako radi (skoro) sve, konstatno, osim onog dijela koji je izuzetak, dok 'normalno' računalo nikad nije takav izuzetak pa da bi tako mogli zaključiti da je nešto tu stvarno, ne samo sumnjivo.. osim da je isključeno :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.11.2024 15:30 (ihush).
14 godina
Windows 10 - problemi

Ovdje se ne radi o klasičnom prijenosu podataka kakvog inače smatramo jer je to interna komunikacija kod samog priključenja periferije na računalo.

Spomenuo sam da bi se moglo raditi o dogovoru dva računala ali kada ja gledam samo kada ubacim USB stick, a ne i kada uključim 5 TB disk u ladici koji je isto povezan pomoću USB kabla.

Nakon tvoje elaboracije napravio sam ono što sam trebao napraviti prije nego što si me ti nježnim udarcem u zadnjicu uputio u pravom smijeru pa sam pritisnuo prekidač ladice i pojavio se promet koji je identičan po brzini, a tu je negdje i po trajanju.

Ostalo si mogao preskočiti jer to da se računala/računalo-server "dogovaraju" spada u elementarna znanja iz informatike, a i vidi se da kod kojekakvih sitnih DL da je isti kraći od dogovora dok se kod sadržaja veličine 10 ili više GB, a pošto se ponekad radi o brzinama komunikacije preko 900 Mbps jasno vidi kako je brzina na početku manja i da moje računalo stalno govori pusti vodu još jače

Obzirom da mi je profesija, između ostalog, bila i radio veze (nisam ja izgubio posao nego posao mene pošto sam over 70) tako da se i u simplex radu između dva čojeka radi potpuno isto. Kada stupimo u vezu, a trebamo poslati neku poruku kaže se "imam telegram za tebe" (QTC) dok on odgovara "spreman sam" tako da mi, kada su se pojavila prva računala i brzine od nezamislivih 600 Bauda, nije bilo teško proniknuti kako funkcionira.

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.11.2024 23:38 (Sevelj).

0 0 hvala 0
14 godina
Windows 10 - problemi

Prije nekoliko dana imao sam operaciju oka pa ne smijem puno za monitor.

Sorry ekipa ali vaši odgovori nisu zadovoljavajući jer se promet ne odvija na relaciji računalo USB stick i obrnuto.

0 0 hvala 0
15 godina
Windows 10 - problemi

Ako te brine "curenje" prometa, a taj tvoj hvaljeni Norton nema FW, nego koristiš windows firewall, lijepo instaliraj WFC i namjesti da ti za svaku vrstu prometa iskoči prozor i nudi dozvolu ili zabranu.

Još jednostavnije bi bilo za outbound konekcije uključiti fw i tako blokirati sve, ali onda to jednostavno postaje komplicirano, jer za sve moraš manualno davati dozvolu, s obzirom da čvoljavi windows firewall ne podržava nikakav pop up za izlazne konekcije...

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i prodane duše! Crni vragovi, a i oni drugi, žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Windows 10 - problemi

Smislit ću ja već neki fazon, bogat mi je dijapazon.

Ja sam ti ko i krava, idem putem i vidi mi se zvička tako da nemam što skrivati samo mi nije jasno gdje mi bježi taj promet.

Obzirom na loš utjecaj bivše profesije znam da je jedino sigurno isključivanje elektronike isčupati utikač od zida, a jedino sigurno sprječavanje mreže ovo ispod.

BTW, da proslavim uspješnu operaciju oka kupio sam još šaku USB stickova s tim da je nešto malo kvalitetnijih Sandisk koji imaju write od 40 MBps što je za mene više nego zadovoljavajuće ali i nekoliko total jeftinjaka Kingston za kojeg je CDM pokazao random rezultat na slici

A da svojim očima pružim još više kupio sam monitor s frekvencijom osvježavanja 240 Hz.

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.11.2024 19:24 (Sevelj).

0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 - općenito
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice