Win XP Task Manager i svchost.exe

poruka: 45
|
čitano: 14.121
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Win XP Task Manager i svchost.exe

moguće da je to neka gamad. koji antivirus koristiš?

de uploadaj tu datoteku ovdje, pa da vidimo rezultate

Atomska bubamara. | Pogledajte Moj PC :)
17 godina
(s)izgoreo kaže...

ukoliko je "mali" je već sumnjiv Smijeh, ukoliko nestane nakon pokretanja (obriše samog sebe sa diska) onda je supersumnjiv, sumnjivo je također ako ne radi ono što si od njega očekivao ili ako se nakon toga sistem ponaša onako kako ne želiš (usporavanje, čudni procesi u pozadini, neočekivane mrežne konekcije, BSOD, neke winsove funkcije ne rade, neke stranice na internetu nisu dostupne ili se preusmjeravaju na čudne adrese...itd.), pitanje je što si od tog exea očekivao i od kuda si ga "skinuo" (da proširim Ivino pitanje)

jeli ima išta šta tebi nije sumnjivo ? Smijeh

sada, moja gruba pretpostavka je da je riječ o nekom klinji koji je surfao internetom i negdje vidio: Download me!!!  i on je to pritisnuo.  zezam see, ma koji je da je taj program (?), samo ga ti prijatelju lijepo pospremi u kanticu za smeće. i onda klikni na: Permanent delete  

Djevojke postaju žene kada duboko u sebi osjete dovoljno čvrst razlog za to.
15 godina

A moguće je da izbaci nekakvu vrstu helpa (please input command ili nekaj slično) i ugasi se. Može i to biti, a to se riješi tako da ga pokreneš iz cmd-a.

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.1.2010 11:52 (blagus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
puma1400 kaže...

jeli ima išta šta tebi nije sumnjivo ? Smijeh

sada, moja gruba pretpostavka je da je riječ o nekom klinji koji je surfao internetom i negdje vidio: Download me!!!  i on je to pritisnuo.  zezam see, ma koji je da je taj program (?), samo ga ti prijatelju lijepo pospremi u kanticu za smeće. i onda klikni na: Permanent delete  

tko je ono rekao: "sumnjam, dakle jesam" ili je to moto svih skeptika out there... Namigiva

što se tiče tvoje preporuke o brisanju, s njom se nikako nebih složio pogotovo ukoliko je file već pokrenut nikako ga nebi trebalo brisati sa diska, čak je prethodno pametno napraviti kopiju pogotovo ukoliko je došao sa nepoznatog mjesta, sumnjiv je Smijeh... etc.

imati sample malicioznog filea je zakon za bilo kakvu forenziku, takvi fileovi su najčešće dropperi, odnosno instalacijski fileovi čije proučavanje bilo amatersko od strane samog uzera bilo od profesionalca u AV kompaniji je izrazito korisno u svrhu dezinfekcije i naknadne "borbe" protiv infekcije, već sama identifikacija takve maliciozne datoteke može značiti pola posla u kasnijem uklanjanju infekcije...

... vozio sam uvijek u petoj brzini...
17 godina
(s)izgoreo kaže...

tko je ono rekao: "sumnjam, dakle jesam" ili je to moto svih skeptika out there... Namigiva

što se tiče tvoje preporuke o brisanju, s njom se nikako nebih složio pogotovo ukoliko je file već pokrenut nikako ga nebi trebalo brisati sa diska, čak je prethodno pametno napraviti kopiju pogotovo ukoliko je došao sa nepoznatog mjesta, sumnjiv je Smijeh... etc.

imati sample malicioznog filea je zakon za bilo kakvu forenziku, takvi fileovi su najčešće dropperi, odnosno instalacijski fileovi čije proučavanje bilo amatersko od strane samog uzera bilo od profesionalca u AV kompaniji je izrazito korisno u svrhu dezinfekcije i naknadne "borbe" protiv infekcije, već sama identifikacija takve maliciozne datoteke može značiti pola posla u kasnijem uklanjanju infekcije...

ne bih znao, ali taj sigurno nije živiobezbrižno Cool

ako je malware, tek ga onda nebih držao na svojem kompjuteru. Belji se samo, ne razumijem nešto, zašto raditi kopiju ?  zar se malware nije  "bad stuff" ? 

o malware neznam baš mnogo, tako da kad bih ga ja proučavao, on bi ili nestao ili postao atomska bomba za komp. slučajno, naravnoo Smijeh

17 godina
neaktivan

ah, da bi se inficirao prvo moraš pokrenuti malware odnosno dropper (njegovu instalacijsku proceduru, da malver se često odnosno gotovo uvijek instalira i često je "upakiran" u raznorazne "packere" a ukoliko su ovi opskurni, sam packer će biti idetificiran od AV rješenja kao maliciozan) inače on stoji bezbrižno ili ako baš hoćeš čami u kutu ne radeći ništa..

no execution no infection

ako pažljivije čitaš vidjet ćeš da sam napisao da su to poželjni postupci ukoliko se sumnjiv file (još neidentificiran, ali po nekom kriteriju sumnjiv) želi/treba/mora pokrenuti te radnje nakon što je on već pokrenut

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.1.2010 14:24 ((s)izgoreo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
(s)izgoreo kaže...

ah, da bi se inficirao prvo moraš pokrenuti malware, inače on stoji bezbrižno ili ako baš hoćeš čami u kutu ne radeći ništa..

no execution no infection

ako pažljivije čitaš vidjet ćeš da sam napisao da su to poželjni postupci ukoliko se sumnjiv file (još neidentificiran, ali po nekom kriteriju sumnjiv) želi/treba/mora pokrenuti te radnje nakon što je on već pokrenut

da, ali kako ga onda obrisati ? tj. spriječiti da učini ikakvu štetu.

jer očito je da ga je autor teme već pokrenuo (sami prikaz crnog prozora, tj. cmd-a je znak da se nešto dogodilo, ne nužno loše, ali ako je to jedina aktivnost, onda je zasigurno sumnjivo ).

15 godina
Ma skinuo sam jednu igricu ( off road arena) sa reflexivea, te se on
našao u njoj. Samo me zanimao koja mu je svrha,.. ali kao sto ste mi vi rekli mozda je nesto sumljivo
pa ne vrijedi istrazivati nego samo izbrisati cijelu igru.
17 godina
passat kaže...
našao u njoj. Samo me zanimao koja mu je svrha,.. ali kao sto ste mi vi rekli mozda je nesto sumljivo

NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!

:d

ne treba izbrisati cijelu igru. samo se trebaš riješiti tog fajla. (iako imam neki osjećaj  da je on s nekom svrhom među fileovima te igre )

16 godina
neaktivan
passat kaže...

Ovako. Kada skineš neki program ili igru, jako rijetko to bude jedna EXE datoteka. Zajedno sa EXE datotekom, koja je glavni dio programa, dolaze i druge datoteke (DLL na primjer). Ponekad sa aplikacijom mogu doći dvije ili više EXE datoteka, međutim, samo jedna od tih datoteka će zaista pokrenuti program. Ostale, ako ih otvaraš pojedinačno, će biti beskorisne jer si ih pokrenuo ručno umjesto da ih glavna aplikacija sama pokrene kada joj to treba.

Dakle - svrha te EXE datoteke je da upotpuni glavnu EXE datoteku.

Primjer: na slici su datoteke iz igre Gobliins 2. Kao što vidiš, ima nekoliko EXE datoteka, i nekoliko BAT datoteka.

Da bi se igra pokrenula, treba otvoriti LOADER. Ako otvoriš INTRO, otvoriti će se Command Prompt i odmah zatvoriti.

Google is your friend. Use Google before asking dumb questions.
15 godina
puma1400 kaže...
passat kaže...

ne treba izbrisati cijelu igru. samo se trebaš riješiti tog fajla. (iako imam neki osjećaj  da je on s nekom svrhom među fileovima te igre )

Mislim da si u pravu, ja cu ga obrisat jer ima  samo 50-takMB ( mala sala) KB naravno.

On leti s kompa pa sta god bilo!!

17 godina
passat kaže...
puma1400 kaže...

Mislim da si u pravu, ja cu ga obrisat jer ima  samo 50-takMB ( mala sala) KB naravno.

nemoj previdjeti ovaj boldirani dio.

pričekaj da ti još par ljudi da savjet, ne žuri s odlukama.

16 godina
neaktivan
passat kaže...

Ufff, bezveze dižete paniku. To je sasvim normalno! Pročitaj moj post gore. Ne moraš ga brisati ako antivirus kaže da je sve OK, a ako ga izbrišeš igra ti vjerojatno neće raditi.

Google is your friend. Use Google before asking dumb questions.
15 godina
andy0101 kaže...
passat kaže...

Ovako. Kada skineš neki program ili igru, jako rijetko to bude jedna EXE datoteka. Zajedno sa EXE datotekom, koja je glavni dio programa, dolaze i druge datoteke (DLL na primjer). Ponekad sa aplikacijom mogu doći dvije ili više EXE datoteka, međutim, samo jedna od tih datoteka će zaista pokrenuti program. Ostale, ako ih otvaraš pojedinačno, će biti beskorisne jer si ih pokrenuo ručno umjesto da ih glavna aplikacija sama pokrene kada joj to treba.

Dakle - svrha te EXE datoteke je da upotpuni glavnu EXE datoteku.

Primjer: na slici su datoteke iz igre Gobliins 2. Kao što vidiš, ima nekoliko EXE datoteka, i nekoliko BAT datoteka.

Da bi se igra pokrenula, treba otvoriti LOADER. Ako otvoriš INTRO, otvoriti će se Command Prompt i odmah zatvoriti.

Bas sam maloprije napisao da cu ga izbrisati, ali sad sam procitao ovo ^..

Isto mi je kao i tebi..otvori se i odmah zatvori..pretpostavljam da si u pravu.

Dakle to je neki bezopasni dio programcica, ali sad bar znam.. Puno HVALA!!!

17 godina
neaktivan
puma1400 kaže...

da, ali kako ga onda obrisati ? tj. spriječiti da učini ikakvu štetu.

jer očito je da ga je autor teme već pokrenuo (sami prikaz crnog prozora, tj. cmd-a je znak da se nešto dogodilo, ne nužno loše, ali ako je to jedina aktivnost, onda je zasigurno sumnjivo ).

obrisati dropper je vrlo lako, međutim promjene na sistemu koje on radi te maliciozni fileovi nakon njegove instalacije, to je već drugo pitanje...

a za takvo što su potrebni alati za dijagnostiku, sandboxi, virtualne mašine.. uglavnom specijalizirani alati od kojih su neki potpuno besplatni npr. besplatni on-line automatizirani sandbox sistemi koji analiziraju što i kako koji malver radi nebi li inficirao računalo... primjeri su: comodov CIMA zatim threatexpert, anubis itd.

postoji također hrpa besplatnih utilitia kojima se mogu dijagnosticirati promjene na OSu uslijed djelovanja malvera pa sve do raznoraznih specijaliziranih alata koje upotrebljavaju AV stručnjaci u svojim labovima...

Za spriječiti malware u njegovoj namjeri također postoji hrpa rješenja, najpopularnija su klasična AV rješenja koja koriste blacklistu, znači ukoliko je file na blacklisti bit će uklonjen, postoji također i whitelisting koji se upotrebljava u raznoraznim rješenjima a služi uglavnom kao nadopuna ostalim tehnikama a vrlo rijetko se koristi samostalno, način rada mu je upravo suprotnost blacklistinga pa će tako svim fileovima koji nisu na listi biti zabranjen pristup odnosno pokretanje

Nadalje postoji heuristika i generički blacklisting potpisi kojima se na temelju određenih zajedničkih značajki malicioznih fileova utvrđuje te klasificira file kao maliciozan

Vrlo srodni heuristici su behavior blockeri koji utvrđuju u internom sandboxu što koji file ima namjeru napraviti, ukoliko se internom analizom otkrije da je akcija ili kombinacija akcija maliciozna ona se zaustavlja

Behavioral host intrusion prevention system (HIPS) koji blokira pojedine akcije koje su određene pravilima, u principu što je više APIja pokriveno pravilima takav HIPS je kvalitetniji a mogućnost da se malware provuče pokraj nebranjenog mjesta (nepokrivenog pravilima) je manja, valja reći da je ovakva zaštita gotovo u potpunosti prepuštena odlukama juzera odnosno jedino on odlučuje hoće li pojedinu akciju dopustiti ili ne

Sandbox sistemi, zaštita kojom se od OSa "izoliraju" procesi (maliciozni ili legitimni) koji se na njemu odvijaju, preusmjerujući novonastale fileove, izmjene i upite prema sistemu na posebno mjesto na disku (sandbox) umjesto na njihovu predviđenu lokaciju odnosno stvaran sistem

postoji sve više i više hibrida koji kombiniraju gore navedene tehnike a takva sigurnosna rješenja su sve popularnija...

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.1.2010 19:20 ((s)izgoreo).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice