Spajanje particija

poruka: 13
|
čitano: 10.013
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Spajanje particija

Kupio sam PC prije 5-6 godina i imao je dvije particije - C(60GB) i D(20GB). Kasnije sam dodao novi disk (particija F sa 300GB). 

Uskoro namjeravam instalirati Windowse 7, a u sklopu toga i formatirati diskove. Pošto mi je nakon novog diska particija D nepotrebna, htio bih ju spojiti s nekom drugom.

Zanima me:

1. Kako najjednostavnije spojiti dvije particije u jednu?

2. Je li bolje da spojim D sa F ili sa C?

3. Je li preporučljivo da mi jedna od particija bude samo za Windowse?

I mean, I try to say the right things and give the right advice. But still, I'm only a person.

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Spajanje particija
Alex Mercer kaže...

Kupio sam PC prije 5-6 godina i imao je dvije particije - C(60GB) i D(20GB). Kasnije sam dodao novi disk (particija F sa 300GB). 

Uskoro namjeravam instalirati Windowse 7, a u sklopu toga i formatirati diskove. Pošto mi je nakon novog diska particija D nepotrebna, htio bih ju spojiti s nekom drugom.

Zanima me:

1. Kako najjednostavnije spojiti dvije particije u jednu?

2. Je li bolje da spojim D sa F ili sa C?

3. Je li preporučljivo da mi jedna od particija bude samo za Windowse?

- 1. particije obrišeš.. kreiraš jednu (ili više..). Za vrijeme instalacije vidi dolje desno Advanced.. Dovoljno je obrisati postojeće particije 60+20 i dalje će sedmica automatski odraditi.. Ako su ti podatci na 300GB disku, radije ga odspoji.. da nebi bilo iznenađenja.

- 2. ne može s drugim diskom (fizički i logički disk..).

- 3. to je tvoj izbor, ovisno o potrebama i ostatku hardwarea, recimo da 7 bude na starom HDDu (ukupno 80GB), podatci na novom 300GB.. to je to. Ali, stari disk je obično i sporiji.. i bliži kvaru. Svejedno bolje je izgubiti OS nego podatke kvarom diska..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.9.2011 20:21 (ihush).
17 godina
Spajanje particija

Složio bih se sa ihushovom poslednjom napomenom, OS definitivno na prvu particiju novijeg diska, zbog brzine.

Posebna particija za Win može. Kod toga je najveća prednost da možeš da resinstaliraš OS (i pri tom formatiraš particiju na kojoj je), a da ne izgubiš podatke. Samo, da bi to funkcionisalo, ili nemoj da pamtiš svoje fajlove u Documents folderu, ili ga izmesti na drugu particiju (ima tutorijala na netu kako se to radi, a verujem i na forumu).

Pošto diskove formatiraš, uradi kao što je ihush rekao, obriši particije i napravi jednu veliku. Za slučaj da ti nekad zatreba da spojiš dve particije uz čuvanje podataka, trebaće ti neki program tipa Paragon Partition Managera koji to može da uradi (radi tako što se prostor obe particije spoji i dobije se jedinstvena particija koja izgleda isto kao jedna od one dve koje su ranije postojale uz dodatak jednog foldera u koji se smeste svi podaci sa druge particije).

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
ihush kaže...

- 1. particije obrišeš.. kreiraš jednu (ili više..). Za vrijeme instalacije vidi dolje desno Advanced.. Dovoljno je obrisati postojeće particije 60+20 i dalje će sedmica automatski odraditi.. Ako su ti podatci na 300GB disku, radije ga odspoji.. da nebi bilo iznenađenja...

Trebam obrisati C i D tijekom instalacije Windowsa i što onda? Windows će sam napraviti C od 80GB? Namjera mi je da formatiram oba diska i da onda imam C od 80GB na kojem će biti Windowsi i F za podatke.

I mean, I try to say the right things and give the right advice. But still, I'm only a person.
16 godina
Alex Mercer kaže...
ihush kaže...

- 1. particije obrišeš.. kreiraš jednu (ili više..). Za vrijeme instalacije vidi dolje desno Advanced.. Dovoljno je obrisati postojeće particije 60+20 i dalje će sedmica automatski odraditi.. Ako su ti podatci na 300GB disku, radije ga odspoji.. da nebi bilo iznenađenja...

Trebam obrisati C i D tijekom instalacije Windowsa i što onda? Windows će sam napraviti C od 80GB? Namjera mi je da formatiram oba diska i da onda imam C od 80GB na kojem će biti Windowsi i F za podatke.

Da (točno si predvidio)..

Ipak, problem može bit recimo redosljed HDDa u BIOSu. Ako je stari 80GB prvi, 300 drugi, tako bi ih trebao vidjeti i u instalaciji.

Problem nastaje ako je 300 prvi a ti na 80 instaliraš OS. Tad će boot biti na 300...

Boot inače sedmica automatski kreira na disku koji odabereš (od slobodne particije) i napravi još jednu skrivenu boot particiju -100MB. To bi bio C: ali je skriven, pa OS disk postaje C (bez obzira na stvarni redosljed.)

Zbog eliminiranja tog problema (grešeke) jednostavnije je ostavit priključen samo 80-disk. Obrisati particije (netrebaš kerirati, install će automatski..) i nakon instalacije OSa priključiš 300GB.

Ako će ti redosljed 'slova' biti problem, u disk manageru možeš sve izmijeniti (change letter) kao i brisati-kreirati particije-diskove, sve osim samog OSa..

16 godina
ihush kaže.

Da (točno si predvidio)..

Ipak, problem može bit recimo redosljed HDDa u BIOSu. Ako je stari 80GB prvi, 300 drugi, tako bi ih trebao vidjeti i u instalaciji.

Problem nastaje ako je 300 prvi a ti na 80 instaliraš OS. Tad će boot biti na 300...

Boot inače sedmica automatski kreira na disku koji odabereš (od slobodne particije) i napravi još jednu skrivenu boot particiju -100MB. To bi bio C: ali je skriven, pa OS disk postaje C (bez obzira na stvarni redosljed.)

Zbog eliminiranja tog problema (grešeke) jednostavnije je ostavit priključen samo 80-disk. Obrisati particije (netrebaš kerirati, install će automatski..) i nakon instalacije OSa priključiš 300GB.

Ako će ti redosljed 'slova' biti problem, u disk manageru možeš sve izmijeniti (change letter) kao i brisati-kreirati particije-diskove, sve osim samog OSa..

Mislio sam formatirati oba diska tijekom instalacije Windowsa jer na F-u ima virusa i gluposti svih vrsta, ali očito da ne mogu.

Onda da ga formatiram nakon instalacije? Da li se i to obavlja u Disk Manageru?

16 godina

-možeš i njega .. ali nemoj samo formatirati, obriši particiju.. jer virusima ne treba dati šansu nakon instalacije.

Ja (gore) samo upozoravam za moguće 'probleme' jer prečesto ljudi obrišu disk koji nisu željeli. U tvom slučaju tog problema nema.

Može biti samo problem koji je fizički redosljed diskova (u BIOSu), zbog boot particije i MBRa (boot disk).

edit: u tvom slučaju, je 'najgore' što se može desiti da ponoviš instalaciju ako nisi zadovoljan prvim pokušajem. Osim gubitka pola sata sve ostalo je dobro za učenje...

btw, nemoj razmišljati o 'slovima' kao oznaci diska dok nisi u windowsima, prevarit će te... (jer dodljeljivanje slova ima neke specifičnosti odnosno promjenjivo je.)

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.9.2011 21:22 (ihush).
16 godina
ihush kaže...

1. edit: u tvom slučaju, je 'najgore' što se može desiti da ponoviš instalaciju ako nisi zadovoljan prvim pokušajem. Osim gubitka pola sata sve ostalo je dobro za učenje...

2. btw, nemoj razmišljati o 'slovima' kao oznaci diska dok nisi u windowsima, prevarit će te... (jer dodljeljivanje slova ima neke specifičnosti odnosno promjenjivo je.)

1. Mogu samo izvaditi F i vratiti ga nakon instalacije?

2. Kako misliš ne označavati slovima? Samo jednim slovom? Mogu li ga nazvati npr. Lokalni disk (C:)?

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.9.2011 23:59 (Alex Mercer).
16 godina
Alex Mercer kaže...
..

2. Kako misliš ne označavati slovima? Samo jednim slovom? Mogu li ga nazvati npr. Lokalni disk (C:)?

- od DOSa, windowsi.. dodjeljuju 'slova' diskovima, po redu.. od C, (A i B rezervirano za floppy).

- govorim o automatskom dodjeljivanju, kako ih OS prikazuje..

Problem je što to ovisi o redosljedu recimo u BIOSu fizički priključenih diskova kao i boot orderu. Inače se koristi apsolutna staza, slovo je više kao 'ukras' - nasljeđe, ali se sve instalacije referiraju na slovo, pa se nakon dodjele slova i instalacije softwarea nesmije mijenjati (ako su samo podatci može).

Labela je bolji podatak, ili veličina particije ako ih zako možeš razlikovati.

Windowsi neće dodijeliti  recimo prvom disku slova po redu C .. pa nadalje, nego 1.HDD-1particija=C 2.HDD-1.particija=D itd.ovisi o broju diskova, particija kao i samom tipu particija (primarne i extended). Nakon njih dolazi optički.

Tebi je dodani disk-300GB postao slovo F:, da je bio priključen prije instalacije XPa bio bi na slovu D: ...

Ako brišeš-kreiraš particije tad ti labela ne pomaže (jer je obrisana), dok veličina može biti ista. Linux je u tome uredniji.

Vrlo korsino je imati pri ruci (ne samo za to, ali kao alat za formatiranje je dobar) neki ubuntu liveCD, tj. gparted. Ista stvar neki MiniPE, zgodno jer vidiš raspored slova koji bi vidjeli i windowsi..(jer to jesu windowsi).

Preporuka, skini ubuntu-desktop-32-iso-torrent, recimo v10.4.x LTS. i vidi s gparted diskove. Poigraj se malo...

16 godina

Sad ću formatirati F, izvaditi F, tijekom instalacije Windowsa izbrisati C i D, instalirati Windowse i onda ponovno vratiti F.

Je li to u redu? Jesu li mogući problemi?

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.9.2011 13:54 (Alex Mercer).
15 godina
Spajanje particija

Ako si napravio backup,nebi trebalo biti problema

ako sam ti ikako pomagao,stisni hvala\\\\\\\\\\\\http://life-is-hard.co.cc

0 0 hvala 0
16 godina
Spajanje particija

Upravo se spremam instalirati Windowse i moram postaviti jedno glupo pitanje.

Kad budem vadio F iz kućišta kako ću znati koji je koji disk? Piše li možda na njemu kapacitet?

Neugodno bih se iznenadio kad bi se ispostavilo da sam izvadio C.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.9.2011 16:14 (Alex Mercer).

0 0 hvala 0
15 godina
Spajanje particija

Rekao si da F ima 300 gb-na njemu piše kapacitet.Drugi ima dvije particije od 60+20 gb=80 gb.Na obadva diska piše kapacitet

ako sam ti ikako pomagao,stisni hvala\\\\\\\\\\\\http://life-is-hard.co.cc

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice