Pozdrav ekipa.
Evo ovako, imam prastari laptop Toshiba Satellite 5005-S504 (Pentium III, 512 MB...) i htio sam ga sada dati nekome tko nema računalo. Laptop je dijelom pokvaren, odnosno ne radi mu CD/DVD uređaj, no to se lako nadoknadi jer posjedujem externu Asusovu CD/DVD pržilicu koja se spaja ili na USB ili na firewire (kojeg laptop ima).
E sad, pošto su windowsi stari preko 3 godine (možete misliti kako su spori, pogotovo na ovakvoj konfiguraciji) htio sam ih reinstalirati. ALI kako interni CD/DVD ne radi, to baš i nije jednostavno. Naime Laptop ne podrzava boot s USB-a, vec samo Hard disk, interni CD/DVD, Floppy (imam eksterni), LAN i "picimici" kartice. Što je najlude, u ovom modelu nemos uci niti u BIOS, jedino mogu mijenjati boot priority.
Pokusao sam spojiti svoju Asus przilicu i preko USB i preko firewire i probao boot ali ne ide. Jedino što mogu je kad su winsi ukljuceni pokrenuti instalaciju s eksternog uredaja i onda on prebaci seup na disk pa ga mogu bootati s diska. Ali onda je problem sto ne mogu formatirati disk, a htio bi napraviti svježu i novu instalaciju winsa.
Ima li tko ikakvu ideju kako ovo srediti?
Nebi bilo loše da nabaviš Dvd pržilicu za laptop a ima ga na njuškalu, a isto tako postoji da se može instalirati preko usb sticka. Postoji tema za instalaciju windowsa preko usb sticka. A CD za instalaciju dali si siguiran da je botabilan? A ovaj navedeni laptop se može instalirati najnovije Windows XP Professional Service Pack 3 pa se većinu odlično rade na tom laptopu i potrebno skinuti drivere sa neta.