Instalacija Windows XP operativnog sustava izdvojena tema

poruka: 469
|
čitano: 310.562
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Instalacija Windows 7 operativnog sustava
15 godina
neaktivan
Re: Instalacija Windows XP operativnog sustava
ivoleko kaže...

Pozdrav ekipa.

Evo ovako, imam prastari laptop Toshiba Satellite 5005-S504 (Pentium III, 512 MB...) i htio sam ga sada dati nekome tko nema računalo. Laptop je dijelom pokvaren, odnosno ne radi mu CD/DVD uređaj, no to se lako nadoknadi jer posjedujem externu Asusovu CD/DVD pržilicu koja se spaja ili na USB ili na firewire (kojeg laptop ima).

E sad, pošto su windowsi stari preko 3 godine (možete misliti kako su spori, pogotovo na ovakvoj konfiguraciji) htio sam ih reinstalirati. ALI kako interni CD/DVD ne radi, to baš i nije jednostavno. Naime Laptop ne podrzava boot s USB-a, vec samo Hard disk, interni CD/DVD, Floppy (imam eksterni), LAN i "picimici" kartice. Što je najlude, u ovom modelu nemos uci niti u BIOS, jedino mogu mijenjati boot priority.

Pokusao sam spojiti svoju Asus przilicu i preko USB i preko firewire i probao boot ali ne ide. Jedino što mogu je kad su winsi ukljuceni pokrenuti instalaciju s eksternog uredaja i onda on prebaci seup na disk pa ga mogu bootati s diska. Ali onda je problem sto ne mogu formatirati disk, a htio bi napraviti svježu i novu instalaciju winsa.

Ima li tko ikakvu ideju kako ovo srediti?

Nebi bilo loše da nabaviš Dvd pržilicu za laptop a ima ga na njuškalu, a isto tako postoji da se može instalirati preko usb sticka. Postoji tema za instalaciju windowsa preko usb sticka. A CD za instalaciju dali si siguiran da je botabilan? A ovaj  navedeni laptop se može instalirati najnovije Windows XP Professional Service Pack 3 pa se većinu odlično rade na tom laptopu i potrebno skinuti drivere sa neta.

Nenad, sam svoj majstor za sve vrste računala. :)
17 godina
Lijepo sam napisao da laptop ne podrzava USB boot. Naravno da sam razmisljao o kupnji internog cd/dvd pogona, ali za moj laptop je tesko nac i skupo je (ne isplati mi se to ukagat u njega). Uostalom to jest najjednostavnije rjesenje, ali da imam to namjeru napravit nebi postavljao pitanje ovdje. Cd je od windowsa xp, naravno da je bootabilan, instalirao sam barem 30 puta windowse vec pa valjda znam kako to ide s driverika :)
www.stripovi.tk
14 godina
neaktivan
Zvjerkan kaže...

Pozdrav svima!

Neznam dali na dobrom mjestu pitam al ok? {#}

Mene zanima dali kada s nLiteom radim prilagođenu instalaciju xp-a i kada ubacujem drivere, mogu li ubaciti puno drivera za razan hardware pa če on prilikom instalcije instalirati potrebno ili če sve instalirati i što nije za taj komp?

-jedan driver, npr za SATA i to DOS (txt) verzija (ne install-pnp), tako da ništa od te ideje. Zapravo, SP (1-2-3) sadrže generičke drivere, to je često problem jer u neznanju ljudi izbace 'višak'...

ivoleko kaže...

Pozdrav ekipa.

Evo ovako, imam prastari laptop Toshiba Satellite 5005-S504 (Pentium III, 512 MB...) i htio sam ga sada dati nekome tko nema računalo. Laptop je dijelom pokvaren, odnosno ne radi mu CD/DVD uređaj, no to se lako nadoknadi jer posjedujem externu Asusovu CD/DVD pržilicu koja se spaja ili na USB ili na firewire (kojeg laptop ima).

E sad, pošto su windowsi stari preko 3 godine (možete misliti kako su spori, pogotovo na ovakvoj konfiguraciji) htio sam ih reinstalirati. ALI kako interni CD/DVD ne radi, to baš i nije jednostavno. Naime Laptop ne podrzava boot s USB-a, vec samo Hard disk, interni CD/DVD, Floppy (imam eksterni), LAN i "picimici" kartice. Što je najlude, u ovom modelu nemos uci niti u BIOS, jedino mogu mijenjati boot priority.

Pokusao sam spojiti svoju Asus przilicu i preko USB i preko firewire i probao boot ali ne ide. Jedino što mogu je kad su winsi ukljuceni pokrenuti instalaciju s eksternog uredaja i onda on prebaci seup na disk pa ga mogu bootati s diska. Ali onda je problem sto ne mogu formatirati disk, a htio bi napraviti svježu i novu instalaciju winsa.

Ima li tko ikakvu ideju kako ovo srediti?

..

ivoleko kaže...
Lijepo sam napisao da laptop ne podrzava USB boot. Naravno da sam razmisljao o kupnji internog cd/dvd pogona, ali za moj laptop je tesko nac i skupo je (ne isplati mi se to ukagat u njega). Uostalom to jest najjednostavnije rjesenje, ali da imam to namjeru napravit nebi postavljao pitanje ovdje. Cd je od windowsa xp, naravno da je bootabilan, instalirao sam barem 30 puta windowse vec pa valjda znam kako to ide s driverika :)

-jesi li siguran? Imam još stariji notebook (bez optičkog) i najnormalnije je bootao s ext.USB čitača.

Stvar može biti u načinu emulacije. Ako se kod boota pojavljuje ext.USB CD i ako ga možeš odabrati quickboot opcijom, tad to sigurno nije uzrok.

- ostaje logično, problem u samom mediju (ako nije bootabilan).

Također, BIOS mora postojati neki ulaz, moguće: DEL, ESC, INS, F2, F8-F12, CTRL+ALT+ESC, CTRL+ALT+INS ... (potraži manual). Postojale su i servisne diskete, ali ugl. za reset passworda.

riba ribi ... (ponovi brzo).
17 godina
Nema ulaz u bios, to sam i na netu nasa. A pogleda sam i u user manualu. Jedino. Ogu birat boot device i jedan medu njima NIJE usb cd-rom. Vec sam nabrojio koje ima. Nije to do starosti laptopa nego do glupe toshibine politike. Gledao sam na netu moze se napravitj server pa preko lana, ali je dosta komplicirano. S obzirom da mogu uci u winse, jel mogu ikako napraviti malu particiju snimit na nju i386 folder i napravit da mi se to boota. Pa instalirat na ovu glavnu. Jel to moguce s obzirom da ne mogu bootat nikakav linux, niti alat za rad s mbr-om i particijama.
www.stripovi.tk
14 godina
neaktivan

@ ivoleko,

-potreban je neki boot. Ako imaš ili možeš nabaviti IDE-2.5" kabel za notebook (poseban kabel za PATA-2.5->3.5) možeš ga spojiti na normalno računalo i tamo obaviti potrebne korake.

ako imaš taj kabel:

-najefikasnije, kreirati bootabilnu DOS(6xx)FAT particiju cca 1GB i iskopirati i386 na nju. ... dalje znaš (setup).

.. ili započeti instalaciju i kod prvog restarta ugasiti, vratiti HDD u notebook... i nastaviš s instalacijom (slično preinstallu).

ako nemaš:

-pod postojećim windowsima, dodaj recovery console. (pokereneš u CMDu s CDa ''..i386\setup32 /cmdcons''), pa ga iskoristiš umjesto 'DOSa' ali po logici on neće vidjeti CD (jer tad problema nebi ni bilo), pa je potrebno kopirati i i386, dakle gubiš mogućnosti formata... ostaje obišno brisanje.

.. - pa kombinacija navedenog, uz pomoć EASUEUSa, shrinkaš postojeći disk, napraviš novu particiju, nju iskoristiš za kopiranje installa i pokreneš s te particije instalaciju ali tad bi imao i mogućnost formatiranja.

17 godina

e pa ovaj zadnji korak mi je i bio u planu, samo nisam bio siguran oce li to funkcionirat, a ako ti kazes da moze, valjda moze :)

hvala papalina, probat cu

www.stripovi.tk
15 godina
neaktivan
Instalacija Windows XP operativnog sustava

Ja imao isti takav probelm i riješio ga spajanjem diska od laptopa na računalo preko usb-a napravio jednu particiju o 1000 mb i na nju metno preo win to usb bar msilim... :S windowse tamo onda ljepo vratio u laptop i najnormalnije instaliro windowse, i što je najbolje sada kad treba instlirat samo prije paljenja prebacim na install i instaliram ponovo :d

Budući Microsoftov Bill Gates...ili Applov Steve Jobs!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

ja sam instaliro windows i kad sam restartovao kompjuter  pojavilo se select windows i bilo 2 windowsa sad neznam kako izbrisati jedan

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
sema999 kaže...

ja sam instaliro windows i kad sam restartovao kompjuter  pojavilo se select windows i bilo 2 windowsa sad neznam kako izbrisati jedan

-to su dvije stavke u izborniku, ovisno o verziji windowsa obriši stavku koja je višak. Može i EasyBCDom...

16 godina

Ako je u pitanju XP ,nema koristi od EasyBCD-a ,jel on NE RADI kad je na disku samo XP ili koji stariji Windows.

A barem kod XP-a to nije problem - samo treba urediti Boot.ini.

Ako ima samo jedan OS i on je na prvoj particiji prvog diska ,sve ostale se obriše i onda Boot.ini mora izgledati ovako :

[boot loader]
timeout=0
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.3.2011 12:29 (kizo2703).
15 godina
neaktivan

Evo ja bih htio nanovo instalirati windowse xp. Prvi problem je imam ISO image(xp-a) i trebam je spržiti na cd da bude bootabilni ali neznam kako.

Drugi problem je sto neznam kad instaliram windowse koje drivere trebam instalirati. 

Kake-Bake

0 0 hvala 0
16 godina

Bilo koji program za prženje direktno otvara iso ,tak da tu nemaš kaj puno razmišljat!

15 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

Bilo koji program za prženje direktno otvara iso ,tak da tu nemaš kaj puno razmišljat!

OK .... hvala nego koje drivere točno trebam skinuti kad instaliram windowse (za grafičku , matičnu, zvučnu..???)

Kake-Bake
14 godina
neaktivan
bandito kaže...
..

OK .... hvala nego koje drivere točno trebam skinuti kad instaliram windowse (za grafičku , matičnu, zvučnu..???)

- trebaš sve drivere.

- Samo je mogućnost dali ćeš korsititi drivere koje si dobio uz MBO, VGA.. na CDu ili ćeš skinuti nove (preporučljivo, ali nije uvjet, nije uvjek potrebno jer poneke komponente se ne razlikuje driver).. Driveri su potrebni za sve komponente, samo windowsi neke drivere (generičke) već imaju u instalaciji..

17 godina
neaktivan

@Ivoleko

Instaliraj ovaj boot manager koji će ti omogućiti boot sa USB-a!

Možeš ga instalirati direktno u MBR ili ga dodati kao opciju u bootloaderu Winsa.

bit.ly/dcyfs
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
bandito kaže...

Možeš s Double Driver-om napraviti export drivera i nakon instalacije ih opet vratiti.

Double Driver ne treba instalaciju ,tak da ga možeš pokrenuti s usb-a ili cd-a.

15 godina
neaktivan

Imam problem,frendu mi izbacij error kada ide u Control Panel,već sam posato ali nemogu naći.Koji fajl mora obrisati u sytemu32?

http://img171.imageshack.us/img171/4879/40419.gif
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.4.2011 13:15 (Tommy_123).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
nedIm kaže...

@Ivoleko

Instaliraj ovaj boot manager koji će ti omogućiti boot sa USB-a!

Možeš ga instalirati direktno u MBR ili ga dodati kao opciju u bootloaderu Winsa.

rjesio sam vec problem,

ali ovo je zakon :D, tnx

www.stripovi.tk
15 godina
neaktivan
Tommy_123 kaže...

Imam problem,frendu mi izbacij error kada ide u Control Panel,već sam posato ali nemogu naći.Koji fajl mora obrisati u sytemu32?

Kakav error izbaci, sta pise?

16 godina
Tommy_123 kaže...

-? obrisati?

-recimo viruse, nek poskenira s MBAM, S&D, (koji AV koristi, može Avira.. ), vjerojatno neka reinkarnacija conflickera, potrebni su MSovi patchevi, isključiti recycle, sys.restore itd. dok se sve ne pobriše. Za početnije je često efikasnije format C: i clean install, naravno ako nije problem s podatcima. (i paziti na trojance jer će se vjerojatno ponovo desiti ista stvar).

-moguće da nije virus, nego 'običan' problem, može pomoći reinstall ili scandisk /sfc.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
e ekipa može pomoć molim vas ,prvi put instaliram win.
radi se o tome da su na tome kompu već instalirani win.7 a sad želim staviti win. xp
ali imam jedan problem ne mogu nikako postaviti opciju First boot device cd rom
može pomoć molim vas dajte neke upute
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
CANABIS kaže...

Jel možeš ući u bios i pod advanced settings naći boot opcije?

World Championships: 7, GP started: 272, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,447
16 godina
neaktivan
F1-IVO kaže...
CANABIS kaže...

Jel možeš ući u bios i pod advanced settings naći boot opcije?

hvala snašao sam se nekako sam ga pokrenuo ako zapnem javim se opet

16 godina
neaktivan
hm ... pa i ne ide mi baš dođem do onoga djela instalacije kad trebam izabrati na koju particu trebam instalirati i dalje mi ne ide iz tog razloga što ih imam malo više a to su
E:Partition 1 (unknown) 1 MB (0 mb free)
C:Partition 2 (systen rese ) (ntfs) 100 MB ( 74 mb free)
F : Partition 3 (NTFS) 119900 MB ( 51976 MB FREE)
D:Partition 4 (Lokal disk ) (NTFS) 118464 (117783 MB FREE)
Unpartition space 10 mb
koji god da odaberem od ova dva F ili D nešo učitava i nakon toga se resetira i sve izpočetka kako dalje ljudi znam da je to vama smješno da vi to imate u malom prstu ali meni je to prvi puta idoista želim naučiti šta predlažete kako da izbrišem stare win. i sve ove patrice pomagajte molim vas
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pošto si imao instaliranu 7-icu vjerojatno ti je ide kontroler u sata-ahci načinu rada podešen.

Pogledaj u biosu i namjesti da sata kontroler radi u ide modu.

Ovu partivciju od 100mb obriši jer je to ostalo od 7-ice a obriši i ovu F di ti je prije bila 7-ica instalirana i kreiraj novu particiju te na nju instaliraj XP.

Čekaj da uzmem digitalac pa ti poslikam kako u biosu treba bit naštimano.

World Championships: 7, GP started: 272, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,447
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.4.2011 23:21 (F1-IVO).

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Evo gledam na kompu od bratića (ima Gigabajticu M52S-S3P) i nema u biosu opcije za IDE kontroler tj. da se prebaci između Legacy IDE ili AHCI.

Napravi ono kako sam rekao (brisanje onih particija) pa probaj ponovno.

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
nitko sretniji od mene uspio sam rješiti stvar iako nije kako sam očekivao ali za prvi put odlično sad još da skinem drivere za grafičku i ostale drivere i mislim da će raditi ,kako naći drivere kad nemam instalaciski cd od ničega
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
F1-IVO kaže...

Evo gledam na kompu od bratića (ima Gigabajticu M52S-S3P) i nema u biosu opcije za IDE kontroler...

Kako nema ? Ima,ima...

Onchip SATA Mode (nVIDIA® nForce 520 chipset)
Enables or disables RAID for the SATA controllers integrated in the nVIDIA® nForce 520 chipset.

IDE: 

Configures the SATA controllers to PATA mode. (Default)

AHCI: 

Configures the SATA controllers to AHCI mode. Advanced Host Controller
Interface (AHCI) is an interface specification that allows the storage driver to
enable advanced Serial ATA features such as Native Command Queuing and
hot plug.

RAID:

Enables RAID for the SATA controllers.

To se nalazi pod "Integrated Peripherals" , prosetaj biosom i ako nije stavi na IDE.

Drivere skines...  http://ee.gigabyte.com/products/page/mb/ga-m52s-s3p_20/download

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.4.2011 23:50 (spaljeni).
16 godina
neaktivan
spaljeni kaže...
Kako nema ? Ima,ima...

Sorry sad sam skužio da nije ploča M52 nego M55:(

17 godina
F1-IVO kaže...
spaljeni kaže...
Kako nema ? Ima,ima...

Sorry sad sam skužio da nije ploča M52 nego M55:(

????

Ali ploča je GA-M52S-S3P, čitam manual sa neta... a to mu pise i u sigu, moj PC.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.4.2011 23:53 (spaljeni).
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Instalacija Windows 7 operativnog sustava
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice