Imam problem sa instaliranjem Windows XP-a zaključana tema

poruka: 19
|
čitano: 9.248
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Imam problem sa instaliranjem Windows XP-a

Problem se pojavio od juce kada sma htjeo formatirati potpuno HDD i da napravim novu instalaciju win xp-a, ovaj se problem nije nikada prije desavao. Naime kada formatiram hdd zatim slijedi restart kompa i onda ulazi u graficki meni da instalirava windows xp, li meni nece da tu unidze vec smao stoji crn ekran. Nekada se zna desiti da se nece nikako botuje sa CD-a a i zna stojiti ona poruka gor na vrhu ekrana sve dok ne restartujem komp. Sada sma na win 7 i tu imam problem sa netom jer se win 7 zamrzne svakih nekoliko sec, molim vas pomozite oko instalacije win xp-a. Thanks

Chatanje Na Sonyjev Način.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Imam problem sa instaliranjem Windows XP-a

Za pocetak stelaj BIOS na default (Load setup defaults ili slicno)

Ubaci Hiren`s boot CD pa vidi temperaturu svega

Ako je sve ovo u redu onda uradi test RAM-a

Ostavi HDD da bude master i sam na kablu (ako je IDE..naravno)

OStavi CD-ROM samog (isto tako ako je IDE)

Promeni CD/DVD pogon

A poet who reads his verse in public may have other nasty habits. Lazarus Long
16 godina

-sve se (kad-tad) mora pokvariti... sad 'samo' treba otkriti gdje je problem.

-nastavak na Lazareve upute, s Hirensa ili sličnog  Live CDa (Ubuntu? ima u win7 ali pošto ti se 7mica ruši...) pokreni MemTest.. pola sata. To je prvi korak za otkrivanje kvara. Može biti bilo koja komponenta; MBO, RAM, možda mrežna kartica pošto ti je takav opis problema.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...

Za pocetak stelaj BIOS na default (Load setup defaults ili slicno)

Ubaci Hiren`s boot CD pa vidi temperaturu svega

Ako je sve ovo u redu onda uradi test RAM-a

Ostavi HDD da bude master i sam na kablu (ako je IDE..naravno)

OStavi CD-ROM samog (isto tako ako je IDE)

Promeni CD/DVD pogon

1. Namjestio i nista se nije promjenilo.

2. Nejmam taj CD ali je temperatura CPU-a 38/41, MBO 32/34, RAM 28/30.

3. Uradio test RAM-a i sve je u redu.

4. Nisam u mogucnosti provjeriti HDD, ali sumnjam da je on u kvaru jer umislja da ima 500 gb prostora, zapravo ima 160 gb. HDD sam razdvajao na mnogo patricija pa mi je sve zgureno kada idem instalirati novi OS, jer napravi nekakvih 5/6 patricija koje su nepotrebne. 50% da je HDD u kvaru jer sam se smijao mom tati kada je nejgov zavrsio karijeru xD.

5. CD/DVD je cista desetka jer radi odlicno i nejma nikakvih problema jer sam testirao prije dizanja OS-a.

6. Nije potrebno.

ihush kaže...

-sve se (kad-tad) mora pokvariti... sad 'samo' treba otkriti gdje je problem.

-nastavak na Lazareve upute, s Hirensa ili sličnog  Live CDa (Ubuntu? ima u win7 ali pošto ti se 7mica ruši...) pokreni MemTest.. pola sata. To je prvi korak za otkrivanje kvara. Može biti bilo koja komponenta; MBO, RAM, možda mrežna kartica pošto ti je takav opis problema.

1. Zapravo pa tacno.

2. Ne, sedmica mi se ne rusi sve dok ne pokrenem PPPoE konekciju i mogu pokrenuti Ubuntu samo ne znam gdje se nalazi.

3. MBO, RAM, CPU rade odlicno i njihova saputnica AirLive WLAN card, na win xp internet sljaka bez problema ali na visti i sedmici ima problema sa zamrzavanjem windowsa.

16 godina
Game_Fan kaže...
.

2. Ne, sedmica mi se ne rusi sve dok ne pokrenem PPPoE konekciju i mogu pokrenuti Ubuntu samo ne znam gdje se nalazi.

..

-nalazi se na startnom meniju live CDa. Ali po dodatnim podatcima, problem nije u memoriji i ostatku hardwarea.

- Win7, prilikom spajanja na internet, pokušava obaviti sve. Tj. aktivaciju, upgrade i skidanje novih drivera.. -moguće da povuče pogrešan driver, njasumnjiviji je mrežni, ali može biti i nešto drugo. Isključi auto-update i traženje novijih drivera. Možeš ručno, jedan po jedan... -tako barem znaššto je loše. I naravno, podrazumijeva se čista, originalna verzija windowsa, bar 30 dana... jer sve ostalo može biti razlog takvog (ne)rada.

15 godina
neaktivan
Sada radi kao podmazana puska, neznam sta joj dodze. Sedmica je cista originalna desetka i sa originalnim kodom, bas skinuta sa Microsoft-ove stranice, sada ide dobro neznam kako ce ici za koji sat. Da znam da ce raditi net kako treba stavio bih da ima punih 160 GB mjesta na hardu, ali sam se bio uplasio da nece sta zezati pa sam samo dao 50 gb :( . Mogu reci da je bas super i volim ovakav izgled OS-a, vista je malo losija po izgledu ali neznam kakva je ovako kada se radi. Sve mi je pri ruci pogotov oono kada mozes bilo koji program PIN-at u taskbar :D .
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Imam i ja problem..iso sam instalirat win 7 ali doslo je do neke greske i sad kad  idem uc u xp koji sam prije imo kaze da nemoze uc jer je neki file corrupted. Imam original cd i zanima me kako mogu taj problem rijesit bez da izgubim podatke na kompu?

"As I walk through the valley of the shadow of death I have no fear because I am the meanest motherfucker in the whole valley!"

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

imam probelm digo sam rodjaku windows 7 i nakon nekoliko dana nece citac da ocitava cd samo izbaci i izbaciva stalno sa msn-a. Danas sam pokuso da vratim xp ali nece da da boot-a. pise da windows ne raspoznaje cd. ??? hvala...

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.1.2010 21:27 (redzooo).

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

windows ne raspoznaje cd.. pa nečeš valjda unutar windowsa 7 instalirati xp

P.S. pa bolja ti je sedmica od xp-a 10 puta...

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

ma ja hocu da maknem tu sedmicu.   pa me zanima kako.?? zato sto je za mog rodju sedmica komplikovana, ma sve je za njega komplikovano..ali me vise zanima kako je maknuti nego sto mi je stalo do njega. pa ako znas kako.....

15 godina
neaktivan
redzooo kaže...

ma ja hocu da maknem tu sedmicu.   pa me zanima kako.?? zato sto je za mog rodju sedmica komplikovana, ma sve je za njega komplikovano..ali me vise zanima kako je maknuti nego sto mi je stalo do njega. pa ako znas kako.....

Windows nemoj nikada instalirati iz samog windowsa, sad cu ti ja ukratko napisati kako to ide sa instalacijom.

1. Kada ti se pali komp pritisci DEL ili F2, kod mene je F2.

2. Kada unidze u BIOS nadzi gdje imaju postavke boot-anja windowsa, tu stavi da se boot-a preko CD/DVD-a.

3. Kada si namjestio da se boot-a CD/DVD, kada izbaci crni ekran i gor na vrhu pise "Please push any button." ili tako nesto onda kliknes bilo koju tipku na tipkovnici, ja uvjek kliknem SPACE.

4. Kada si to uradio trebalo bi ti se pojaviti plavi ekran i tu namjestas posavke kako zelis da se Windows XP instalira.

Nadam se da sam pomogao, sretno.

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.1.2010 19:42 (Game_Fan).
15 godina
neaktivan

e pozz...ja imam problem jedan....ja bootam cd od windowsa i instaliram ga ali neznam kako postaviti postavke u biosu da nastavim sa instalacijom...pa ako netko zna da mi pomogne

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Pajdo56 kaže...

e pozz...ja imam problem jedan....ja bootam cd od windowsa i instaliram ga ali neznam kako postaviti postavke u biosu da nastavim sa instalacijom...pa ako netko zna da mi pomogne

- postavke u BIOSu? Ovisi koju verziju windowsa imaš.
Redosljed bootanja ti je dobar (jer si pokrenuo instalaciju), vjerojatno u idućem korarku instalacija 'ne vidi' HDD  (?). U BIOSu treba isključiti opciju AHCI / enhanced SATA (zavisi kako je nazvano) -promijeniti u IDE ili compatibile.. ponovi boot s CDa i tad bi instalacija trebala vidjeti disk.
Praktičnije je imati noviju verziju (original, sp3 ima SATA drivere) ili s nLite dodati driver (tzv., F6-DOS driver (u txt modu))

15 godina
neaktivan

ja imam problema sa instalaciom xp cobra jer na pola instalacije mi napiše da je oštećen komp i da moram pokrenuti iz safe moda......HELP

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
nebabl kaže...

ja imam problema sa instalaciom xp cobra jer na pola instalacije mi napiše da je oštećen komp i da moram pokrenuti iz safe moda......HELP

WTF? Cobra? ja nisam ćuo da je to MS proizveo to je neki lik s torrenta proizveo i pun je virusa i svakojake gamadi ostavi se tog go****a uzmi si ti obićan xp sp2 ili win 7 i instaliraj i preuređuj kolko te volja a toga se ostavi!

http://www.speedtest.net/result/709101303.png
15 godina
neaktivan

imam dva kopa i na jednom odlično radi oko god. dana,al na drugom neće ništa da instalira samo spominje F8 i da je  oštećen disk

16 godina
neaktivan
nebabl kaže...

imam dva kopa i na jednom odlično radi oko god. dana,al na drugom neće ništa da instalira samo spominje F8 i da je  oštećen disk

ako te traži f8 pretpostavljam da traži sata drivere, i zbog toga ne može pokrenuti instalaciju pa ti izbacuje plavi screen. znaš li što su sata driveri i kako promijeniti postavke u biosu?

13 godina
neaktivan

imam jedan "stariji" laptop Acer TravelMate 2350 i pokusavam da instaliram WinXP na njega.
Komp moze podrzati XP ,cak je i Win 7 bio instaliran
ali sada ,kad pokusam instalirati xp javlja mi se greska
prvi dio instalacije (ono sa odabirom particije i kopiranjem fajlova) prodje uspjesno ,ali kada se onda restartuje ne radi

greske koje mi se javljaju su

1.samo crni ekran i onda se restartuje
2.fali nekakav  /system32/hal.dll
3. fali /sytem32/1252. (ne sjecam se extenzije)
da li je kvar do HDD ili ???
uglavnom komp prepoznaje hdd u Linuxu kad bootam sa cda

molim pomoc !!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: Imam problem sa instaliranjem Windows XP-a
BaShOx kaže...

imam jedan "stariji" laptop Acer TravelMate 2350 i pokusavam da instaliram WinXP na njega.
Komp moze podrzati XP ,cak je i Win 7 bio instaliran
ali sada ,kad pokusam instalirati xp javlja mi se greska
prvi dio instalacije (ono sa odabirom particije i kopiranjem fajlova) prodje uspjesno ,ali kada se onda restartuje ne radi

greske koje mi se javljaju su

1.samo crni ekran i onda se restartuje
2.fali nekakav  /system32/hal.dll
3. fali /sytem32/1252. (ne sjecam se extenzije)
da li je kvar do HDD ili ???
uglavnom komp prepoznaje hdd u Linuxu kad bootam sa cda

molim pomoc !!!

Pa mijenjaj CD, barem njih ima na bacanje.

Valentin
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice