Onima kojima su se svidjeli linkovi koje sam dao, eo jedan crash course kako u jednom potezu instalirati Windowse sa svim service packovima, potrebnim driverima i programima.
Procedura uključuje nLite, 7TP i vašu osnovnu bateriju programa. Za ovaj postupak potrebno je dosta predranji, ali kad ih napravite imate jednistveni cd/dvd. On Vam tijekom instalacije Windowsa postavi sve service packove koje ste mu dali, instalira drivere, dane programe i transformira XP u Vistu/7. Sve u jednom potezu.
Ovdje Vam moram napomenuti da sve radite na vlastiti rizik i da Vam ne mogu jamčiti da će postupak u potpunosti uspjeti. Prvi dio postupka (nLite) sam radio i znam da funkcionira, dok drugi nisam (7TP). Transformaciju sam radio na već postavljenom sistemu i funkcioniralo je (vidi sliku).
Ako admini ovog foruma misle da sam u ovom postu napisao nešto što je nelegalno ili naveo nekoga da uradi nešto nelegalno, neka mi pošalju upozorenje, a ovaj post obrišu.
Pretpostavljam da svi imate svoju instalaciju Windowsa. Programi potrebni za ovu proceduru su vaša instalacija Windowsa, nLite i 7TP. nLite i 7TP su besplatni i mogu se naći na internetu. Nemojte pretjerivati s količinom programa.Pokušajte svest ih na minimum: audio/video player, kodeci, web preglednik, pdf, antivirus,...
1. Prvo skinite nLite, sve programe, drivere i service packove koje želite da Vam se instaliraju zajedno sa win;
2. Pripremite instalacijski CD od Windowsa;
3. Instalirajte i pokrenite nLite;
4. Pozabavite se svim postavkama u nLiteu koje modificiraju izgled Windowsa nakon instalacije: quick launch - da/ne, tema, firewall... sve te sitnice, jer kada instalirate Win, nećete se morati naknadno baviti s njima. Bilo bi dobro upisati i korisničko ime, područje, tipkovnicu, jezik, i ključ od Windowsa, tako da kada pokrenete instalaciju, možete ostaviti komp i kada se vratite sve će biti obavljeno. Nemojte biti nestrpljivi. Ako ovo dobro napravite, nećete se više morati mučiti s ovim stvarima;
5. Još smo unutar nLite-a; U stavci dodaj custom programe/drivere dodajte programe i drivere koje želite da se instaliraju zajedno sa Windowsima. Ne znam točno kako se zove stavka, ali nešto u tom smislu (davno sam to radio);
6. Kada ste definirali sve te sitnice, kreirajte boot cd i recite nLiteu da napravi *.iso image, ako je moguće;
7. Ostavite program da radi neko vrijeme. Ovisno o količini podataka, snazi Vašeg računala, radit će neko vrijeme. Tijekom ovog procesa će Vam tražiti da umetnete cd sa Windowsima, da ga odvedete do service packova i sl. Budite uz računalo dok se ovo radi;
8. Kada image datoteka bude gotova, učitajte ju u neki od virtual image programa (Alcohol, Daemon tools,...) ili snimite na cd ili ako je moguće/potrebno dvd;
NAPOMENA:
-za peti korak nisam siguran, pa ga preskočite ako niste ni Vi. Ako ga preskočite morat ćete nakon instalacije Windowsa instalirati potrebne drivere i programe koje želite.
-instalacijom programa i drivera, postojeće generičke drivere iz Windowsa zamijenjujete driverima i programima koje ste skinuli. Ako su izašli novi driveri, sa instalacijom Windowsa, ćete dobiti drivere iz vremena kada ste ih skinuli.
Pošto je ovaj post poprilično prešao granice crash coursa, integriranje 7TP-a u ovo što ste do sada napravili stavljam u idući post. Spamanje mi nije namjera, već imam nekakav osjećaj da ljudi ne vole dugačke postove. ;)
EDIT: Jako važna napomena: ovo nemojte raditi na računalu na kojem imate viruse, trojane i sličnu gamad, jer je velika mogućnosta da će vam isti zaraziti instalaciju Windowsa, ili Vam neće dozvoliti da ju dovršite.