Windows 8 certifikacija zaključava hardver

poruka: 74
|
čitano: 22.206
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Re: Windows 8 certifikacija zaključava hardver
brainiac kaže...

Ali onda kupci koji imaju OEM Dell komp s orginalnim Win nece moci instalirati Linux???

Koga briga... I tko bi uopce htio zamjeniti org. Win s Linuxom??? Tko bi htio kupiti/platiti brand kompjuter s Win OEM i onda instalirati Linux na njega???

Sta se pjenite odmah...

Jel netko od vas pomislio koliko MS gubi love zbog crack-iranih Windowsa? Sta je lose ako zeli zastititi svoj intelektualni rad? Kad je tako lako napraviti OS koji je dobar ili bolji od Win, recite mi gdje je???

Nije riječ o zamjeni,nego o mogućnosti izbora.Linux je nekim drugim možda bolji izbor z neke druge stvari.I da,ja bih htio imati dual-boot,kako i sad imam sa Sedmicom..na primarni HDD lapa W7,na sekundarni imam Linux..najbolje od oba svijeta.Uopće rečeno,tko si ti da pretpostavljaš tko što želi???

Ovdje si se jedino ti zapjenio..{#}

ovo za intelektualno vlasništvo potpuno podržavam,ali ključanje hardwerskog sustava za druge opcije-neprihvatljivo,nek nađu drugi način..

Windows Sedam je perfektan,no kako rekoh,ima i drugačijih prohtjeva..

17 godina
neaktivan
linuxjuzer kaže...
ovo za intelektualno vlasništvo potpuno podržavam,ali ključanje hardwerskog sustava za druge opcije-neprihvatljivo,nek nađu drugi način..

Koje (za)ključavanje? Možeš ako imaš ključeve pogoniti druge operativne sustave na certificiranom uređaju. A uvijek možeš kupiti gotov ili složiti novi uređaj bez certifikacije

I neka mi linuksaši objane jednu stvar - koliko ja znam neke distribucije imaju zatvorene drivere i kodeke u sebi. Koji je sada problem ako imaju još jedan takav dio koda?

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
16 godina
Paolo2612 kaže...
linuxjuzer kaže...

Koje (za)ključavanje? Možeš ako imaš ključeve pogoniti druge operativne sustave na certificiranom uređaju. A uvijek možeš kupiti gotov ili složiti novi uređaj bez certifikacije

I neka mi linuksaši objane jednu stvar - koliko ja znam neke distribucije imaju zatvorene drivere i kodeke u sebi. Koji je sada problem ako imaju još jedan takav dio koda?

jel znaš da je tema UEFI - BIOS?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

Od informacija koje imam do sad:

-OEM licenca Windowsa bit ce zakljucana na specificni hardware brand-a (Dell, HP...)

-Ako se MS uspje izboriti za ovo onda ce to biti samo na EFI plocama.

-OEM zakljucavanje nece imati nikakvog utjecaja na korisnike koji imaju vlastitu verziju Windowsa kupljenu u slobodnoj prodaji kao ni bilo koji drugi OS

-Kako vecina EFI ploca podrzaje mogucnost gasenja SecureBoot-a ni na OEM racunalima nebi trebao biti problema s dual bootom (svaki put kad zelite pokrenuti drugi OS morate ugasiti secureboot). Ovo naravno ovisi o dobroj volji proizvodjaca da ce ostaviti tu mogucnost u EFI-u ali nevidim razlog zasto ne i kako bi im koristilo to da uklone tu opciju.

@linuxuser

vec sam se ispricao za ton svog prvog posta koji je bio malo bezveze ali imam uredjenu netoleraciju na glupost.

(Hercegovac kao sto jesam, odgojen da budem arogantan i osudjivacki nastrojen prema svima koje su glupi jednostavno si nemogu pomoci ali naravno i pravedan te kulturan prema ljudima koji to zasluzuju, trolls excluded)

Sto se tice dualboota i potreba odredjenih korisnika mislim da to nece biti problem samo ce biti mala procedura OEM racunalim. I sam sam imao dual boot prije ali prije par godina padom cijena HW virtualka linuxa ili dvi je postalo nesto najnormalnije da se vrti u pozadini.

oh to me posjeti

@domagoj

to sto si ti programer neke vrste i imas specijalne potrebe kod rada neznaci da je MS zla kompanija jer stiti svoje interese i da je Win shit OS jer u cijelosti nepodrzaje zahtjeve koje mu ti nameces.

To sto imas kretena od sefa koji ti nedozvoljava da radis od doma a u uredu sate dosade kratis igrajuci se na ranije popljuvanim windowsima sefu iza ledja to je tvoj problem a ne MS-ov.

tebi je problem je kupiti laptop bez OS (koji je naravno jeftiniji od OEM verzije istog) i odvojene windowse (podsjecam win7 kutiaj je negdje oko 18x11x4 cm) staviti to sve u vrecu i ponijeti doma i instalirati???

ali ti nije problem instalirati linux na OEM laptop??? podesavanje vec postavljenih particija nerijetko ruseci postojeci OS i slicno dok kod prve opcije uradis to sve sam i podesis po svojim potrebama???

nepricaj gluposti jer ti nisi jedina osoba na svijetu koja koristi VM u bilo kojem obliku.

I da, ovo pisem iz ureda paralelno igrajuci w40k Spacemarine na xbox/57" TV s ostatkom ekipe iz IT-a jer to mogu i nitko mi nece nista reci jer sam to pravo zasluzio. {#}

I mislio sam ti ovo napisati iz linuxa cisto za svoj gust ali mi se vm srusila dok sam dizao X...

1 0 hvala 0
16 godina
brainiac kaže...

Od informacija koje imam do sad:

-OEM licenca Windowsa bit ce zakljucana na specificni hardware brand-a (Dell, HP...)

-Ako se MS uspje izboriti za ovo onda ce to biti samo na EFI plocama.

-OEM zakljucavanje nece imati nikakvog utjecaja na korisnike koji imaju vlastitu verziju Windowsa kupljenu u slobodnoj prodaji kao ni bilo koji drugi OS

-Kako vecina EFI ploca podrzaje mogucnost gasenja SecureBoot-a ni na OEM racunalima nebi trebao biti problema s dual bootom (svaki put kad zelite pokrenuti drugi OS morate ugasiti secureboot). Ovo naravno ovisi o dobroj volji proizvodjaca da ce ostaviti tu mogucnost u EFI-u ali nevidim razlog zasto ne i kako bi im koristilo to da uklone tu opciju.

...

- OEM licenca je i sad vezana uz računalo. OEM računala ni nebi trebala biti problem (piratizacije) jer moraju doći s predisntaliranim OSom, tako da taj dio zaštite interesa MSa nema osnove. Osim priatskih windowsa s OEM keyom. To je stvar koju (kao i sve certifikate) mora čuvati proizvođač. Ukratko kupac OEM računala nije piratski korisnik. Nema potrebe ... Dakle, sercure boot je tad opcija koju korsnik želi (ako ima takvu potrebu), ne nešto što treba gurati MS kao zaštitu svojih interesa.

- Zašto bi MS imao osnovu za ''izboriti se''? Tying je zabranjen, MS ima monoposlki status, kažnjavan i zbog benignijih stvari kao WMP i ie... ovo bi bilo sasvim suprotno.

- Kako znati što će biti? Da je to opcija korsnika, onda MSovo obrazloženje zbog zaštite (legitimnog interesa) od piratizacije... bla-bla. MS se tu gura, nebi smio.

- Zašto Sec.boot nebi bio korišten i na drugim OSevima, tj zašto bi ga se gasilo? Nek bude stvar korisnika, tad može vrtiti i MS-DOS...

Zaštita se ovdje odnosi na zaštitu od malicioznog softwarea... to je zaštita korisnika, ne interesa MSa. MS ima dovoljno drugih alata za svoju zaštitu.

Usporedio bi to s autoalarmom koji radi ako tankaš na Ininoj benziskoj, u slučaju neke druge nema alarma... OK?

-btw, slažem se...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.9.2011 10:06 (ihush).
16 godina
neaktivan
brainiac kaže...

O cemu vi pricate??? Jel se netko uopce potrudio i procitao hrx-ov post i clanke na linkovima???

Oba linka imaju vise manje iste informacije, razlika je dok jedan se bavi teorijom zavjere MS vs Linux drugi objektivno naglasava da normalni korisnici nemaju razloga za brigu kao ni proizvodjaci HW.

Mozda vecina nezna ali 99.99% crack verzija windowsa koristi loadere koji mjenjaju potpis OS-a u neki od OEM-a i vrlo efektivno zaobilaze sve MS zastite. Ovim ce se tome stati na kraj.

Zasto? Jer ce onemoguciti izradu OEM bootloader emulatora.

Ali onda kupci koji imaju OEM Dell komp s orginalnim Win nece moci instalirati Linux???

Koga briga... I tko bi uopce htio zamjeniti org. Win s Linuxom??? Tko bi htio kupiti/platiti brand kompjuter s Win OEM i onda instalirati Linux na njega???

Ako sastavite sebi komp i kupite win8 u kutiji raditi ce vam. I tocka...

Sta se pjenite odmah...

Jel netko od vas pomislio koliko MS gubi love zbog crack-iranih Windowsa? Sta je lose ako zeli zastititi svoj intelektualni rad? Kad je tako lako napraviti OS koji je dobar ili bolji od Win, recite mi gdje je???

Potpis:

MS fanboy, primam placu od MS da is hvalim po forimuma itd...

Daj da nešto razjasnimo, postoji BSA koja napada isklučivo firme a obične korisnike ne. čak i da BSA počne loviti obične korisnike MS će početi gubiti korisnike, prelazit će na linux a M$ to neželi i zato je BSA zapovjeđeno da lovi samo firme jer će oni platiti masnu kaznu. 

E sad uvođenjem UEFIja M$ nema nikakvog straha da ljudi prijeđu na konkurenciju, jednostavno kompjutor bude zaklučan na određen OS.  Dakle M$ ima izbor da spriječi piratstvo ali on to neželi, njemu najviše monopol odgovara. 

početnici ili napredni posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com i naučit čete više o linuxu
17 godina
neaktivan

Kao sto rekoh to je iz do sada meni dostupnih informacija.

OEM HW je kao sto si rekao vezan uz OEM Windowse ali MS hoce taj OEM Windows zakljucati na OEM HW. e tu je razlika od dosadasnje politike.

Gasenje SecureBoot-a je opcija ako nemas potpisani OS od proizvodjaca HW ali ako imas onda jos bolje (ali znamo da ce to biti dugotrajan proces).To sam naveo kao opciju za one zbog kojih je fraza  "Have you tried turning it off and on again???" izmisljena.

Znaci ovce koje nemaju sposobnos razmisljanja pa trollaju i korisnike racunala koji namaju dovoljno znanja/iskustva s racunalima da bi znali da takva opcija postoji. Ovi potoniji bar nepametuju po forumima.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Hm, da vidimo. Dakle, rasprava tece normalnim tokom. Prvi komentar koji sam stavio, stavio sam iz zajeban*cije. Onda uletava brainiac sa svojim velicanstvenim flame postom gdje vice na sve jel smo uopce procitali postove, linkove bla bla, pa malo srac srac po ostalim OS-ovima, pa malo samoreklame i samopromocije (jer kaze da radi za MS), bla bla, pita koga briga za druge OS-ove pokraj Winsa ovo ono, velim mu da je mene briga. Onda na kraju ispadne da ja trollam. Bla bla jos malo postova.

Onda ide najzanimljivije. Dakle, da razjasnimo, MS nije zla kompanija (niti sam to rekao u ijednom postu, potrazi ako ne vjerujes), MS je cisto kapitalisticki monopolisticki gigant. A valjda vrlo dobro znas sto je monopol i kako on utjece na trziste bla bla, da ne pricam sad bezveze. Ako te zanima, evo pa citaj. A imas pod law i nesto sto se zove antitrust law itd. Drugo, jos sam i ljencina jer se igram dok radim. Krasno. Nisi cuo za pojam "u slobodno vrijeme"? I onda vrhunac: "tebi je problem je kupiti laptop bez OS (koji je naravno jeftiniji od OEM verzije istog) i odvojene windowse (podsjecam win7 kutiaj je negdje oko 18x11x4 cm) staviti to sve u vrecu i ponijeti doma i instalirati???".

Naravno da je problem, jer je guess what, OEM verzija je mozda jeftinija?! Nekim ljudima 100$ ustede puno znaci, a na laptopu gdje ne mijenjam hardveraj tak mi je svejedno koja verzija se vrti, OEM ili retail...

Al bitno da ja pljujem MS-u i da pljujem Windowse  iako se ne sjecam da sam u i jednom postu rekao da su sranje, dapace, da se citiram: "Win 7 su stvarno dobri Winsi ne moze se covjek pozaliti, stabilno, oku ugodno, sve pet. Jos samo da su konacno izbacili hebeni registry i uveli novi filesystem (koji su btw. obecali jos dok je Visti kodno ime bilo Longhorn), Win 7 bi bili savrseni (za jedne Windowse)."

Isto tak, glavno da je problem u meni jer sam reinstaliravao Winse svakih 2-3 mjeseca iako sam eksplicitno napisao (to sam tek sad skuzio, ovo je odgovor piceku): "Winse sam moral svaka 2-3 mjeseca reinstalirati. Osim Win 7, Win 7 su stvarno dobri Winsi ne moze se covjek pozaliti, stabilno, ...". Bitno da se recenica izvuce iz konteksta i onda da se na to odgovara.

Bah, ne da mi se uopce tu vise raspravljati, jer tko god kaze da mu se ne svida ova odluka odmah ili trolla ili flejma. Eto, ne svida mi se, pa? Isto tak mi se npr. ne svida i sto je Canonical uveo Unity kao defaultni DE na Ubuntu-u, i zbog toga sam ih spopljuval. Pa? Odoh "ljencariti sefu iza leda"... LOL.

Gentoo... it's like wiping your ass with silk. Or sandpaper. // There's no school like the old school and I'm the fucking headmaster!
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.9.2011 12:28 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

A gledaj dragi ako ces generalizirati sve sto kazem i izvlaciti iz konteksta onda sam ja utjelovljenje troll-a. S druge strane ja ni u jednom svom postu nisam generalizirao nikoga a pogotovo ne tvoje tvrdnje i izvlacio ih iz konteksta.

Samo sam direktno odgovorio na svaki tvoj post i tvoje zakljucke koji su budalasti (nije uvreda vec opis zakljucka danog od strane jedne osobe u datom vremenu na odredjenu temu), racionalizirao zasto su takvi i pokazao ti put ka svjetlu tj. MS-u...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
brainiac kaže...

A gledaj dragi ako ces generalizirati sve sto kazem i izvlaciti iz konteksta onda sam ja utjelovljenje troll-a. S druge strane ja ni u jednom svom postu nisam generalizirao nikoga a pogotovo ne tvoje tvrdnje i izvlacio ih iz konteksta.

Samo sam direktno odgovorio na svaki tvoj post i tvoje zakljucke koji su budalasti (nije uvreda vec opis zakljucka danog od strane jedne osobe u datom vremenu na odredjenu temu), racionalizirao zasto su takvi i pokazao ti put ka svjetlu tj. MS-u...

Prvo tvoje generaliziranje u ovoj temi je bilo odmah u jednom od tvojih prvih postova kada si rekao da tko bi pored org. windowsa koristio Linux.

Sada opet to radiš kada si rekao da je put ka MS put ka svjetlu.

Daj molim te prestani reklamirati ovdje svoju firmu(M$).

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
17 godina
neaktivan

Majko moja, stvarno vidi, neznanje jest blagoslov... Trk nazad u skolu... A dok si vec tamo pokupi i malo misla za humor...

Istinski primjer kako je malo znanja opasna stvar...

I slobodno se nadji uvrijedjen... TROLLCINOOOO!!!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
brainiac kaže...

Majko moja, stvarno vidi, neznanje jest blagoslov... Trk nazad u skolu... A dok si vec tamo pokupi i malo misla za humor...

Istinski primjer kako je malo znanja opasna stvar...

I slobodno se nadji uvrijedjen... TROLLCINOOOO!!!

Kad se radi o FOSS-u nemam humora,ni traga njemu.Osim ako se vic sastoji u velićanju njega.A to je stav.

Trolčina si ti.

I da,ono jesu bila generaliziranja šta sam naveo,ako nisu dokaži mi da nisu.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
16 godina
neaktivan
linuxuser kaže...

Daj da nešto razjasnimo, postoji BSA koja napada isklučivo firme a obične korisnike ne. čak i da BSA počne loviti obične korisnike MS će početi gubiti korisnike, prelazit će na linux a M$ to neželi i zato je BSA zapovjeđeno da lovi samo firme jer će oni platiti masnu kaznu. 

E sad uvođenjem UEFIja M$ nema nikakvog straha da ljudi prijeđu na konkurenciju, jednostavno kompjutor bude zaklučan na određen OS.  Dakle M$ ima izbor da spriječi piratstvo ali on to neželi, njemu najviše monopol odgovara. 

1. vi linuksaši fakat imate problema i sve se urotilo protiv vas

2. već više od deset godina ste uvjereni da će ms propast i da će svi krenut na jednu od 700 raznih distribucija.........nhf al već ispadate pomalo smješni

g12356 kaže...

Prvo tvoje generaliziranje u ovoj temi je bilo odmah u jednom od tvojih prvih postova kada si rekao da tko bi pored org. windowsa koristio Linux.

Sada opet to radiš kada si rekao da je put ka MS put ka svjetlu.

Daj molim te prestani reklamirati ovdje svoju firmu(M$).

nemoj se ljutit al tako je, a za to ste si večinom sami krivi (700 distribucija)

ps - ♥ MS FTW!!! ♥

kod mene normalno radi.....
16 godina
neaktivan

Baš sam mislio iznijeti svoje mišljenje o načinu kako će Secure Boot raditi, kada sam saznao da su Microsoftovci objavili članak koji opisuje način rada (koji se podudara s mojim mišljenjem). Možete ga pročitati ovdje.

U osnovi, ako OEM proizvođač želi da računalo bude certificirano, UEFI mora podržavati Secure Boot i on mora biti uključen po defaultu. Na OEM partneru je odluka hoće li omogućiti isključivanje Secure Boota i podržavati ostale OS-ove. Dakle, nema razloga za paniku, nego će biti potrebno samo malo pažnje pri kupovini brand name računala i prijenosnika, te matičnih ploča (u cilju postizanja što niže cijene, neki proizvođači ugrađuju firmware u računalima i pločama samo s najnužnijim opcijama, pa bi u nekima opcija isključivanja SB-a mogla (slučajno?) ispasti - u tom slučaju bi proizvođač mogao imati problema u EU zbog članka 102).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds

2 0 hvala 2
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice