Intel- pa do kada više

poruka: 7
|
čitano: 2.678
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
offline
Intel- pa do kada više?

Budući da su posljednih dana glasine o nemogućnosti nadogradnje novih Intelovih procesora ponovno aktualizirane iako ih je Intel početkom prosinca demantiraošto bi bio vjerovatno kraj Intela, ne mogu da si prestanem postavljati pitanja: Zašto novi procesori imaju peti socket u zadnje 3 godine čime je mogućnost nadogradnje svedena na minimum? Da li Intel pokušava zaista potpuno ograničiti DIY nadogradnje procesora?

 

AMD mijenja socket u prosjeku svake 3 godine i zadržava backward compatibilityšto znači da u desktop star 5 godina možete bez problema staviti CPU koji će vam dati bar još 2-3 godine solidnog gaminga. U Intelu druga situacija: Kupite high-end računalo prije 2 godine sa socketom 1156, godinu kasnije već imamo socket 1155 i bližimo se 1366, zatim stiže 2011 i sada socket 1150. Ovime po meni zapravo olakšavaju prodaju jeftinijeg a oko 20 % slabijeg AMD-a. 

 

Pitanje za forumaše: Postoji li ikakva opravdanost ovih postupaka i koliko Intel zapravo gubi ovim neprofesionalnim pristupom?

To sam ja- sigurno JA
Moj PC  
4 0 hvala 3
15 godina
offline
Intel- pa do kada više

Ne znam da li postoji opravdanost, ali ja ostajem na AMD-u djelomično zbog ove kompatibilnosti, a najviše zbog ekonomičnosti sa meni vrlo zadovoljavajućim performansama.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Moj PC  
5 1 hvala 1
12 godina
odjavljen
offline
Intel- pa do kada više

Stara vijest-već se mjesecima zna za lga1150 koji dolazi krajem ove godine i da će nasljednici biti zalmljeni na ploču.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Re: Intel- pa do kada više

Znam da je vijest stara, ali ovo je jedina tema gdje se može razgovarati o isplativosti te odluke.

To sam ja- sigurno JA
16 godina
offline
Intel- pa do kada više

Naravno da im se isplati?

 

Zasto im se nebi isplatilo?

Intel i5 2550K;Asus Maximus IV Gene-Z/Gen3; GSkill 2X4 Gb 1600 Mhz;Sapphire ATI Radeon 5850 1 Gb;Hdd Samsung F3 1 Tb X 2
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Intel- pa do kada više
wall3 kaže...

Znam da je vijest stara, ali ovo je jedina tema gdje se može razgovarati o isplativosti te odluke.

- isplativost? termin koji se koristi kad se zarađuje, intel zarađuje (vrlo dobro), kupac plaća. Ako korisnik zarađuje, tad mu je isplativo.

- dali je problem samo socket? Što s npr 775 MBO i CPU, što s DDR1-2-3, jeftinije je uzeti (dok ih još ima) novu MBO s DDR3 nego dodati DDR2 na stariju, mada je u tom slučaju isti CPU/socket...

- intel posluje (pre)dobro, zato si to dopušta, dok realno nakon par godina pola sistema više nema smisla nadograđivati (SATA-USB-VGA-RAM su također fičeri koji se mjenjaju generacijski, pa dodati tomu i power, pa čak i kućište koje ima npr USB3-eSata fornt panel ili zbog nove VGA jače napajanje.

- intel se ponaša profesionalno, tj profesionalac radi za novac, ne za želje korisnika.

 

-komponente zastarjevaju prebrzo, ali tako je to. Intelovi procesori se mogu koristiti godinama, problem je periferija tj MBO, pa baš razmišljam da uzmem par komada stere MBO 775 (za 1156 više nema izbora). Intel zapravo želi natjerati korisnika na kupnju novog CPU kad mjenja MBO, to je intelova logična želja i poslovna odluka (vjerojatno profitabilna). Ako cijena MBO+CPU s neke sadašnje srednje klase od 1.000kn padne na 500kn, tad je to opet predniost za korisnika, ako ne padne cijena, pa tad je zapravo svejedno...

 

i btw: AMDu kompatibilnost nije pomogla, uz zapravo polu-kompatiblnost i podsjetnik na AMDovo lutanje sa socketima dok se nije ustabilio na AM koje je još gore od ovog intelovog.

.. i još je to sve više u deomeni glasina...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan
offline
Intel CPU

Odlično napisano.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice