Pozdrav ekipa!
Htio bih se u ovoj temi malo osvrnuti na brend SJCAM tj na njihov model kamere SJ4000WIFI. Naime radi se od akcijskoj kameri na principu GoPro-a, ali s daleko nizom cijenom. Naime ponukan željom da zabilježim pojedine trenutke quad vožnje s prijateljima odlucio sam se kupiti akcijsku kameru. Kad sam vidio cijene GoPro-a mislio sam odustat. No onda sam naletjel na SJCAM. Čitanjem razno raznih foruma i gledanja videa na yt-u odlučio sam se naručiti model sj4000 s wifi. Narudžba ide preko proizvođave web stranice, plačanje ide preko paypala. Paket je poslan u roku od dva radna dana s tracking brojem. Cijena tog modela je oko 100$ s besplatnom poštarinom. No naravno paket je izvan eu i moral sam platit carinu tj pdv. Kamera je stigla nakon 16 dana od narudžbe. Odlično zapakirana i osigurana od vanjskih utjecaja.
Neke od najbitnijih specifikacija:
Full HD: 1920*1080P 30 fps
720P: 1280*720P 60/30 fps (nije pravih 60fps-a)
480P: 848*480P 60fps
Self Timer :OFF / 3 Seconds / 5 Seconds / 10 Seconds / 30 Seconds / 60 Seconds
Continuous Shooting(Burst Rate) :OFF / 3 P/s / 5 P/s / 10 P/s / 10P/2s
Auto Shooting :OFF / 3 Seconds / 5 Seconds / 10 Seconds / 30 Seconds / 60 Seconds
L: 60mm, W: 41mm, H:24.7mm(with lens part will be 30mm)
Li-ion rechargeable Battery 900mAH
Support storage cards up to 32GB maximum
Link za detaljnije specifikacije.
Kamera djeluje kvalitetne izrade kao i njezini dodaci. Pakiranje je bogato, zaista se nalazi sve što će vam ikad trebati. Dobije se rezervne ljepljive trake, kabel binde, trake, nosaci, punjac i kabel, itd.
Rad same kamere je dosta intuitivan, i lako je rukovati s njome. Dosta je brza na komande preko tipki ili wifi-a. Kamera ne šteka (barem za sada) i radi fluidno.
Video kvaliteta je za tu cjenovnu klasu odlična. Mene kao hobi snimatelja je odusevila. Tu i tam kamera kod prelaza iz tamnog u svjetlije treba par sekundi da se "prilagodi" ali ništa strašno. Video je naizgleda malo bljed, ali moram napomenuti da su postavke tvornicke i vjerujem da se s malo igranja može još puno toga poboljšati. Slike su relativno srednje do niske kvalitete. Recimo u rangu mobitela 2009godine. Znači ništa ekstra. No kad je svjetlo povoljno i kad vam se ruke ne tresu slika je upotrebljiva.
Držači su jako čvrsti, i jednom kad se zašerafe drže ko bomba. Ne pomaknu se ni milimetar. Kasnije ih je dosta teško odšrafit ko ima velike prste.
Pozitivno:
-kvaliteta videa s obzirom na cijenu
-bogato pakiranje
-kvaliteta izrade
-lagano rukovanje
-izmjenjive baterije
Negativno:
-kvaliteta slika
-gumbi na vodonepropusnom kučištu su malo tvrđi dok se malo ne razrade.
-slab zvučnik (ak su ga već išli ugrađivat mogli su ipak stavit malo jačeg jer je ovaj jako tih)
-WIFI app na ios-u ne nativno ne podržava novije Iphone od 5s-a. Na 6 se zna crashati dok na 4s radi bez problema.
-kod promjene baterije, kamera izgubi vrijeme i datum dok opcenite postavke ostaju spremljene.
Uglavnom s obzirom na cijenu zadovoljan sam s proizvodom i mogu preporucit svima koji hoce jeftinu ali kvalitetnu kameru da ju bez imalo razmišljnja mogu uzeti. Po meni nema mi svrhe u hobi korištenju uzimat nekoliko tisuća kuna skuplji model GoPro-a.
Na doljnjim linkovima imam neobrađivane primjerke videa i slika. Moram napomenut da je navedeni materijal sniman na "brzinu" bez stalka te ne pokazuje maksimalnu kvalitetu kamere. Ali mislim da je barem nekakav orijentacijski pokazatelj mogučnosti kamere.
Download link za slike: LINK
Moja ocjena 4.5/5
Cijena: cca 100$, pdv me izasel 202kn. Eksterni punjac i 2 dodatne baterije 10$ te memorijska kartica 32gb class 10 150kn.
Garancija 1g kod proizvođača.
Stojim na raspolaganju za dodatna pitanja.