Pozdrav, evo zanima me jedna stvar koja se odnosi na navedeni disk. Kupio sam ga prije nekoliko dana i iz njega se čuje određeni zvuk,tj. svakih nekoliko sekundi (4-5) čije se neki "tok" iz njega. Nije glasno i jedva da se čuje ali opet... Dali je to normalno za taj disk? Inače sve ostalo je ok.
Hvala
Pozdrav, evo zanima me jedna stvar koja se odnosi na navedeni disk. Kupio sam ga prije nekoliko dana i iz njega se čuje određeni zvuk,tj. svakih nekoliko sekundi (4-5) čije se neki "tok" iz njega. Nije glasno i jedva da se čuje ali opet... Dali je to normalno za taj disk? Inače sve ostalo je ok.
Hvala
Imam taj disk i nemam problema s njime. Štoviše, iznenađuje me njegov tihi rad.
Primjećuješ li kakve druge poteškoće s njim ili samo ispušta taj zvuk? Za svaki slučaj provjeri njegove performanse s nekim od alata predviđenih za to, poput HD Tune-a, npr.
Ako hard rošta - otišao je. Reklamiraj, nesmije se tako čuti.
ma mora se čut...moj caviar black se ne čuje dok ga ne opteretim,tada krči poprilično al briga me...
Neznam baš. Ja imam isto caviar blue ali onaj od 250gb i također kao što kolega cro_blue kaže za svoj od 500gb, iznenađen sam kolko je tih.
Možda sam se krivo izrazio, disk je stvarno tih, tiši nego što sam mislio da će bit. Kada se optereti ispušta zvukove narmalne za svaki disk i to nije problem. Zvuk koji sam spomenuo čuje se kada ništa ne radim na računalu i to sam čuo tek kada sam ostavio bočnu stranicu otvorenu, kada je zatvorim možda se nebi ni čulo, ali ono svakih 4,5 sec "tok". Upravo sam napravio error scan sa hd tune-om i nije pronašao nikakvih grešaka. Inače ne primjećujem nikakvih drugih problema sa diskom.
Očito dok ti je komp u idel-u disk ipak nešto vrti pa svako malo pristupa određenom fajlu pa radi taj "tok". Jel imaš LED-icu indikator rada diska? ako imaš, malo ju gledaj i vidi dali se pali u ritmu sa "toktanjem" diska, ako da, očito da disk samo neš rova te se ne bi trebao zabrinjavat, tako i moj radi samo što ga nečujem(imam isto 500GB caviar blue samo u zatvorenom hafu koji ima antivibracijske gumice na kavezu za disk pa je skoro pa bešuman.
imao bih pitanje da li postoji kakva osjetnija razlika između 500gb AAKS i 500gb AALS caviar black? razlika u cijeni je nekih 60kn
Caviar Black edicija ima duplo više cache memorije
Imao sam isti problem, dosta me taj zvuk iritirao. Otkačio sam sve kablove i ponovo spojio na drugi SATA konektor na matičnoj, a možeš pokušati sa drugim SATA kablom ako ga imaš.
Poslije toga disk je savršeno radio bez ikakvih zvukova, inače disk je odličan, brz i tih....nadam se da će ti ovo biti od pomoći.
Imao sam isti problem, dosta me taj zvuk iritirao. Otkačio sam sve kablove i ponovo spojio na drugi SATA konektor na matičnoj, a možeš pokušati sa drugim SATA kablom ako ga imaš.
Poslije toga disk je savršeno radio bez ikakvih zvukova, inače disk je odličan, brz i tih....nadam se da će ti ovo biti od pomoći.
ne razumim zašto bi kabel stvarao zvukove... vjerojatno si izvadio, pa drugi put bolje ubacio HDD pa se vibracije nisu javljale...
Danas sam primjetio jednu stvar koja me dodatno izludila. Imam gigabyte mb i instaliran program easy tune koji sam dobio sa njom, podesio sam program tako da kada temp.procesora padne na 30 stupnjeva gasi ventilator procesora. I gledam ja u taj ventilator i kada on prestane vrtiti prestane i to klikanje iz diska, kada se pokrene opet krene i disk. Deinstalirao sam easy tune ali i dalje čujem taj zvuk, pa sad ti budi pametan. Usput OS je Windows 7 Ultimate, 32bit.
Danas sam primjetio jednu stvar koja me dodatno izludila. Imam gigabyte mb i instaliran program easy tune koji sam dobio sa njom, podesio sam program tako da kada temp.procesora padne na 30 stupnjeva gasi ventilator procesora. I gledam ja u taj ventilator i kada on prestane vrtiti prestane i to klikanje iz diska, kada se pokrene opet krene i disk. Deinstalirao sam easy tune ali i dalje čujem taj zvuk, pa sad ti budi pametan. Usput OS je Windows 7 Ultimate, 32bit.
dakle, računalo ti troši točno onoliko koliko bi napajanje vršno moglo dati, a ventilator ti posuši taman toliko struje koliko je potrebno hard disku da bi radio bez roktanja
...ne znam koje bi drugo rješenje čoviku moglo past na pamet...stvarno čudno...
Meni pada napamet da:
-ili neka od žica upada u vent pa se čuje...
-ili cirkulacija koju stvara vent uzrokuje neku čudnu pojavu s diskom
Nekako mi je sve skupa to bilo čudno pa sam na drugu particiju instalirao XP i na njemu se ne čuje ništa, znači moj bi zaključak bio da sedmica stalno nešto čeprka po disku. Sad kada bi još uspio prokužit što pa da to isključim...
Nekako mi je sve skupa to bilo čudno pa sam na drugu particiju instalirao XP i na njemu se ne čuje ništa, znači moj bi zaključak bio da sedmica stalno nešto čeprka po disku. Sad kada bi još uspio prokužit što pa da to isključim...
Indexiranje. Najvjerojatnije.
jedno pitanje uz taj disk ,to je sata2 - 300 I JEL BI MOGLO TO NA MATIČNU ABIT AW9D PIŠE U MANUALU 3GB/S JEL TO SATA2?HVALA
jedno pitanje uz taj disk ,to je sata2 - 300 I JEL BI MOGLO TO NA MATIČNU ABIT AW9D PIŠE U MANUALU 3GB/S JEL TO SATA2?HVALA
-da (SATA-I=150, SATA-II=300, SATA-III=600) Uz to većina HDDova bi radila i na SATA-I (automatika ili jumper), bio bi problem samo u BIOSovom prpoznavanju kapaciteta na recimo 127-132GB
znaci moja maticna je sata1?
evo sad sam pogledao i vidio da imam već jedan sata2 hard od 150 gb i sve je ok,ali kaj si ovo napisao da bi prepoznao sam 140
edit:mogu ja uzet i hitachija od 500 koji je sata 1 pa nezz recite jel bi s wdom bilo sve ok
nemojte zamjerit na 3. poruci ali vazno je pa ide mali refresh
Vlasnik sam ovog HDD od prije nekih 2 sata, buduci da me zadnjih dana poceo klat "stari" WD 1600 AAJS, izdrzao je cak 72 dana..!
Sam sam uspio zakljuciti da je stari u banani (slika 3), no svejedno se dvoumim je li i problem (slika 1, 2) vezan uz stari ili novi HDD, buduci da mi se OS dize normalno...i svi radovi (zasada) korektno funkcioniraju.
Pomoc dobrodosla !
Koliko ja vidim slika 1 je ok, tu si tek priključio novi hard i najprije ga moraš postaviti tako da ga windowsi prepoznaju (kao systemski ili logical drive) i onda ga moraš formatirat i to je to. Za stari hard se vidi da je podijeljen u dvije particije, ali iz slike 1 ne mogu vidjet dali je ispravan ili ne. Možda da instaliraš EASEUS Partition Master Home Edition program (zato jer je besplatan) i u njemu napraviš to što ti treba, možda će ti bit jednostavnije nego u windowsima.
Hvala na brzom odgovoru, ali evo jos da pojasnim...znaci, prema Slici 1. ..gdje ga pokusavam postaviti da ga windowsi prepoznaju, nakon klika na "New Simple Volume"..- Slika 2.
Taj error mi prekine sve daljnje radnje.
Za stari HDD (Slika 3), svako malo Win mi izbacuje upozorenja o neispravnom radu C: diska..upucuje me na obavezni back up i sl. ...buduci da ne mogu postici da mi Win prepozna novi HDD..nemam ga kuda back up-irati.
EDIT: isprobat cu preporuceni program sada, hvala.
Ono što bi ja napravio na tvom mjestu bi bilo to da bi fizički isključio hard iz računala tako da ti ostane samo novi, ubacio cd od windowsa i sve na novo ( particije, instalacija ...), poslije bi se zafrkavao sa ovim starim diskom. Znam da je to dosta posla ali si onda bi barem znao na čemu si i ako sve prođe kako treba sa starog diska najprije prebaci podatke na novi.
Planirami to uciniti, ak ne pronadjem rijesenje u preporucenom programu.
U biti ovo mi je vec druga slicna situacija, u prvoj sam odmah isao na korak koji si sad opisao, pa mi se zamalo s*ebao novi..itd. no ne vazno sad.
Pogreska u koracima 
Hvala na brzom odgovoru, ali evo jos da pojasnim...znaci, prema Slici 1. ..gdje ga pokusavam postaviti da ga windowsi prepoznaju, nakon klika na "New Simple Volume"..- Slika 2.
Taj error mi prekine sve daljnje radnje.
Za stari HDD (Slika 3), svako malo Win mi izbacuje upozorenja o neispravnom radu C: diska..upucuje me na obavezni back up i sl. ...buduci da ne mogu postici da mi Win prepozna novi HDD..nemam ga kuda back up-irati.
EDIT: isprobat cu preporuceni program sada, hvala.
Ovaj disk od 160GB ti je u banani tj C a tu su ti i Windowsi pa ti baca greske to za njega i pokazuje HD Tune brzo bekapiraj s njega kaj uspijes i baci ga u smece.
ako mozes odnesi kod nekoga novi disk, aktiviraj ga, particioniraj i onda prikljuci
@rambox
ahaha..fala lega..to sam htio cut'...eo brisem ga iz "Moj PC" isti cas
EDIT: fala svima na ponudenim rijesenjima, idem jedno po jedno..pa necije ce klapat'...ako nista rambox-ovo oce .)
@rambox
ahaha..fala lega..to sam htio cut'...eo brisem ga iz "Moj PC" isti cas
Vec ti je rekel gore danireo1 kaj trebas napravit ugasi komp izvadi taj od 160 GB stari disk van i instaliraj windowse na ovaj novi od 500Gb. Onda napravis jednu particiju za windowse od 100GB na novom disku u instalaciji windowsa i to je to nema frke, a posle kad instaliras nove windowse onda prikljuci ovaj stari disk i izvuci podatke sto brze.