SSD-škola izdvojena tema

poruka: 3.091
|
čitano: 701.202
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
16 godina
Re: SSD-škola
djigibao kaže...
Ja sam prije 3-4 godine imao prvi ssd 64GB koji je crko nakon 2 godine.
Isto citam na forumu da ima takvih ljudi jos, dok je kod HDD mi se cini situacija (sada) bolja po tom pitanju...a i kod HDD imas nekad neki nagovjestaj da bi mogo crknut, kod SSD samo crkne.

Što više ljudi ima SSD, više će ih i crkavati. S druge strane, razne analize pokazuju različite podatke (nekad HDD ima veću pouzdanost, nekad SSD), no bilo koja ozbiljna analiza se svodi na nekakve elemente "ozbiljnijih" sustava gdje je kvar odmah "hard down" - kad HDD najavi da bi mogao crknuti, odmah se gasi i pokreću procedure oporavka.

Malo staro ali:

http://www.zdnet.com/article/ssd-reliability-in-the-real-world-googles-experience/

16 godina
moderator
Old Iggy kaže...
Što više ljudi ima SSD, više će ih i crkavati. S druge strane, razne analize pokazuju različite podatke (nekad HDD ima veću pouzdanost, nekad SSD), no bilo koja ozbiljna analiza se svodi na nekakve elemente "ozbiljnijih" sustava gdje je kvar odmah "hard down" - kad HDD najavi da bi mogao crknuti, odmah se gasi i pokreću procedure oporavka.

Malo staro ali:

http://www.zdnet.com/article/ssd-reliability-in-the-real-world-googles-experience/ 

Taj članak veli upravo ono što bih i očekivao - da su SSD-ovi općenito pouzdaniji, ali kad se javi problem, onda sve ode k vragu. Kod HDD-ova se u velikom broju slučajeva pojave naznake problema pa često puta korisnik može nešto napraviti - ako ništa drugo, iskopirati bar dio podataka na sigurno. Kad SSD prdne, onda prdne katastrofično. 

16 godina
Flying Dutchman kaže...
djigibao kaže...
Ja sam prije 3-4 godine imao prvi ssd 64GB koji je crko nakon 2 godine.

Vjerojatno prve serije Kinston V100 ili OCZ Vertex, sa problematičnim kontrolerima

Bio je Mushkin Chronos mislim

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
10 godina
SSD-škola

Evo ja imam jedan još iz davne 2009 godine,Corsair P256 mislim da je prvi tog kapaciteta koji je izašao na tržište tada.Preživio je i početke optimizacija bez TRIM supporta,upgrade firmwarea i razno razne bypasse Secure erase-a koji nije bio dostupan u današnjim oblicima upotrebe i još uvijek radi bez greške...istina koštao je tada kao cjeli jedan Pc ali bez ikakvih problema i dan danas radi svoj posao kao "oldtimer".

Prvi Samsungov čip tada pod Corsairovim logom Prvi Samsungov čip tada pod Corsairovim logom
DigitaLife/EotS
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
SSD-škola

Može samo kratko netko prokomentirati jesu li ovo normalne brzine za SanDisk Z400S?

Išao sam testirati danas čisto da vidim kakvo je stanje, a pošto ne znam što je normalno, a što nije pitam ovdje. 

Molim nove članove da mi ne šalju PM u vezi ETS 2 multiplayera jer više ne odgovaram na takve poruke. Sve je objašnjeno u temi! Dajte si malo truda i u par minuta ćete pronaći sve odgovore.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator

Sekvencijalno zapisivanje ti je puno presporo (ostalo se čini OK). Koliko slobodnog prostora imaš? Ako nije u pitanju slobodni prostor, onda te performanse izgledaju kao da ti je isključen TRIM - progledaj što ti SSD-Z kaže za TRIM (zadrži kursor miša iznad tog polja).

10 godina
SSD-škola

Disk nije napunjen ni do pola, još 85 GB slobodnog prostora ima. SSD-Z kaže da je TRIM uključen (sve je True).

Molim nove članove da mi ne šalju PM u vezi ETS 2 multiplayera jer više ne odgovaram na takve poruke. Sve je objašnjeno u temi! Dajte si malo truda i u par minuta ćete pronaći sve odgovore.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
Igzy20 kaže...

Disk nije napunjen ni do pola, još 85 GB slobodnog prostora ima. SSD-Z kaže da je TRIM uključen (sve je True).

Ha čuj... Ako hoćeš doći do konkretnog zaključka morat ćeš taj SSD staviti u drugo računalo pa ako i u drugom računalu imaš tako loše sekvencijalno zapisivanje znaš da je kriv SSD, a ako nemaš, onda je krivo tvoje računalo (kontroler ili driver).

10 godina
SSD-škola

Doduše, da nisam bezveze išao sad testirati ne bi ni znao da imam problema sa tim. Komp radi normalno, programi se učitavaju normalno (igre i ovako imam na HDD). Čemu točno služi to sekvencijalno zapisivanje i moram li se zabrinuti oko toga ili mogu i dalje nastaviti normalno raditi i zanemariti to?

Doduše, ovo mi je i prvi SSD koji koristim, pa vjerojatno i zbog toga nemam dojam koliko brzo ili sporo radi, tako da...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
Igzy20 kaže...

Doduše, da nisam bezveze išao sad testirati ne bi ni znao da imam problema sa tim. Komp radi normalno, programi se učitavaju normalno (igre i ovako imam na HDD). Čemu točno služi to sekvencijalno zapisivanje i moram li se zabrinuti oko toga ili mogu i dalje nastaviti normalno raditi i zanemariti to?

Doduše, ovo mi je i prvi SSD koji koristim, pa vjerojatno i zbog toga nemam dojam koliko brzo ili sporo radi, tako da... 

Moju prethodnu poruku možeš slobodno prekrižiti.

Potražio sam bechmarkove baš za 128GB verziju tog SSD-a i kod nekoliko koje sam vidio brzina zapisivanja je spora kao kod tvojeg, što će reći da je to osobina tog modela s tim kapacitetom. Dakle, sve je OK, a ako si htio bolje performanse, trebao si kupiti taj model većeg kapaciteta ili neki drugi model.

Sekvencijalna (slijedna) brzina zapisiavanja je brzina kojom SSD zapisuje veće količine podataka, recimo kad zapisuje jednu veću datoteku umjesto hrpe malih.

10 godina
SSD-škola

Znači, ipak je sve u redu?

Ma ja sam sa performansama zadovoljan, ali sam bezveze išao testirati čisto da vidim brzine, pa si me sad podosta uplašio jer stalno imam neki peh da se nešto kvari.

U odnosu na laptop i na HDD sam zadovoljan tako da mi trenutno brži i kapacitetom veći SSD ne treba.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
SSD-škola

Ovo je isto kao i iphone brzina memorije 128 i 256 gb

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Igzy20 kaže...

Može samo kratko netko prokomentirati jesu li ovo normalne brzine za SanDisk Z400S?

Išao sam testirati danas čisto da vidim kakvo je stanje, a pošto ne znam što je normalno, a što nije pitam ovdje. 

sve ti je ok jer je to max po specifikacijama

http://www.tomshardware.com/reviews/sandisk-z400s-dram-less-ssd,4316.html

11 godina

Evo Sandisk Ultra II 480GB, kada je već spomenut Sandisk i razlika između manjeg i većeg kapaciteta.

Sutra, tj. danas navečer ili kad već stignem ću raditi test sa kopiranjem većih fileova, pošto interesira jednog kolegu :)

EDIT: evo i slike kopiranja 12GB podataka sa desktopa na C, uglavnom hrpe slika i office stvari s time da je pretpostavljam najvise problema radio Visual Studio 2010 sa 1.4GB i hrpom sitnih sranja koji nisam ni znao da imam na kompu. Sve pise u slikama.. Malo, tj. tocno 20sec je bio sporiji kada je napravio suprotnu radnju, iz C na desktop. Brzine me nekako ne odusevljavaju, mozda imam negdje power saver ukljucen, makar sumnjam. Znam da je TLC, ali ocekivao sam max. 300Mb/s, a ne nekih 240 koliko je bilo, ako se ne varam.

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.12.2016 2:47 (The_Fichek).
13 godina
odjavljen
SSD-škola
Dečki danas idem po SSD, što mi na kraju preporučate, dakle koji je najbolji (najbrži) od 128gb, a koji od 250gb? Cijena do 600kn, nebi volio puno ići preko
If you're going through hell, keep going!

0 0 hvala 0
14 godina
MARKOZD15 kaže...
Dečki danas idem po SSD, što mi na kraju preporučate, dakle koji je najbolji (najbrži) od 128gb, a koji od 250gb? Cijena do 600kn, nebi volio puno ići preko

možda samsung

https://www.links.hr/hr/ssd-250-0-gb-samsung-750-evo-mz-750250bw-sata-3-2-5-540-520-mb-s-051400397

nemam za potpis
11 godina

http://www.nabava.net/search.php?q=+SU800+256gb je cini mi se najbolji za 650kn? Ili MX300 275GB.. sacekaj jos neciji odgovor.

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.12.2016 14:51 (The_Fichek).
13 godina
odjavljen
SSD-škola

Ima li iko iz Zagreba, ko bi mijenjao Sata3 SSD za M.2 SSD? Greškom sam uzeo Intelov 540s 180GB M.2 i triba mi hitno Sata3 SSD, pa mi se neda zezati sa reklamacijama

If you're going through hell, keep going!

0 0 hvala 0
12 godina
SSD-škola

Da li je ovo dobar rezultat od Samsung 850 Evo 250 gb s obzirom na hd sentinel?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
hrčak kaže...

Da li je ovo dobar rezultat od Samsung 850 Evo 250 gb s obzirom na hd sentinel?

zašto ne bi bio? si probao rapid mode?

nemam za potpis
14 godina
SSD-škola

SSD stručnjaci, pitanje za vas. Dakle moj OCZ Agility 3   je spojen na matičnoja (AsRock 970 Extreme 4) na sata 3 koji daje brzinu od 6 gbsali mi svi programi pokazuju da je spojen na sata 3 sa 3gbps što je nemoguće jer su svi sata priključci trojka sa brzinom od 6 gbs. U biosu je ssd u achi modu. Gugla sam i tražija ali nikakvo objašnjenje nisam naša. Ne bi me bilo briga da su brzine normalne ali nisu ko što se vidi na slici..

Zadar živi vječno!
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.12.2016 17:25 (zeko73).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Ta ploča ima 4 sata 2 i 4 sata 3 priključka,sata 2 ili sata 300, sata 3 ili sata 600, očito da ti je ssd spojen na sata 2 port i u tome je problem.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
14 godina
Krivo, ima 5 sata I svi su sata 3
Zadar živi vječno!
16 godina
Daj točan naziv ploča jer asrock Extreme 4 ima barem 10komada na m.bug sam pa ne mogu vidjeti opis pod tvoj oc.
14 godina

AsRock 970 Extreme 4, konfa je amd

Zadar živi vječno!
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.12.2016 17:25 (zeko73).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Odi u biosu i namjesti ove postavke
SATA Mode = Enabled (Fine)
AMD AHCI BIOS ROM = Disabled (Fine)
SATA IDE Combo Mode = Enabled (CHANGE THIS TO DISABLED! THIS IS THE FIX)
Aggressive Link Power Management = Enabled (CHANGE TO DISABLED)
14 godina
Već napravljeno i nije to, gugla sam baš to što si kopira
Zadar živi vječno!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
SSD-škola

Još neki prijedlog? Evo manual od matične ftp://europe.asrock.com/Manual/970%20Extreme4.pdf

Zadar živi vječno!
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.12.2016 17:41 (zeko73).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Ma morali bi biti to, jesi napravio update biosa na matičnoj ploči? Zadnji driveri na ploči?
14 godina
SSD-škola

Ma sve to i bios i i chipset..Sve nešto čudno jer kad isključim sve sata konektore i ostavim samo ssd na kojem su windowsi (10ka by the way) neće mi boota pa uključim u onaj di je prije bija uključen opet neće a kad uključim hdd onda oće, ne kužim da ga jebe.š. Na 3gb mi daje male brzine a na 6 gb bi trebalo duplo brže..

Zadar živi vječno!
Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice