.. obrisati postojeće particije (ako nema neke konkretne potrebe-želje..) ostalo će installer sam.
SSD-škola
- poruka: 3.091
- |
- čitano: 701.186
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Jel treba za Win10 i MacOS instalirati prigrame za ssd tipa Samsung magician ili ssd life? Ili oni sami paze na ssd. Inaće koristim hackintosh Win i Sierru na jednom disku-ssdu.
Jel treba za Win10 i MacOS instalirati prigrame za ssd tipa Samsung magician ili ssd life? Ili oni sami paze na ssd. Inaće koristim hackintosh Win i Sierru na jednom disku-ssdu.
ne treba, al nije loše instalirati
Pozdrav,
uzeo bi SSD, i to SSD 120.0 GB KINGSTON SSDNow V300.
Imam Gigabyte GA-MA770-UD3.
Glavno pitanje je, hoće li raditi s obzirom na staru matičnu,
ako da koliko % od ukupnog maximuma SSD-a?
Svaki drugi savijet je dobrodošao!
Cheers ekipa.
Pozdrav,
uzeo bi SSD, i to SSD 120.0 GB KINGSTON SSDNow V300.
Imam Gigabyte GA-MA770-UD3.
Glavno pitanje je, hoće li raditi s obzirom na staru matičnu,
i da koliko % od ukupnog maximuma SSD-a?
Svaki drugi savijet je dobrodošao!
Cheers ekipa.
Pa po specifikacijama od matične, ima SATA II 3Gb/s koji podržava brzine do 300MB/s. Tako da će ti SSD čija je brzina 450/450 MB/s, raditi malo više od pola snage, cca. 75%. Ali uzevši u obzir da je najveća brzina običnog HDD-a cca. 160 MB/s, što čisto sumnjam da imaš, razlika će ti biti barem duplo brže, a najvjerojatnije 3-4 puta brža od dosadašnjeg HDD-a. Pozdrav
Kratko, i aktualno, koji SATAIII disk kupiti :
Kingston SSDNow KC400 1,000 GB 7 mm
ili može neka preporuka za do cca.350€
Unaprijed zahvalan na uštedi svoga vremena ...
Pozz
zmazung je najbolji, samo je pitanje jel ti se isplati dodati razliku
ma ta cijena u alzi je preplacena, na amazonu po 299€
https://www.amazon.de/gp/offer-listing/B00P738MUU/ref=dp_olp_new?ie=UTF8&condition=new
Imam par god stari Hp probook 4540s (i5, 6gb Ram) i ne bih baš u dogledno vrijeme davao par tisućica za noviju mašinu pa bih na ovoga ubacio ssd
15" je laptop i ima samo 1 mjesto za hdd
Na internetu sam naišao na ovakve hdd caddy, nisam ni znao da tako nešto postoji
S obzirom da se ne sjećam kad sam ubacio neki optički disk u laptop, ozbiljno razmišljam o kombinaciji ssd+hdd uz ovako nešto (naravno, os i programi na ssd, multimedija i sve ostale gluposti na hdd)
Koliko su dobre takve stvari? Dal zna biti kakvih problema s takvim kombinacijama?
Sad o ssd-u malo...
Gledam da uzmem barem 240gb veličinu (480 ili 500 bi bilo poželjno, ali ipak mi je to malo previše love )
Kakvi se preporučaju? Vidio sam da najskuplji Samsunzi imaju i po 10g garancije
Što s rabljenim ssd-ima (na njuškalu sam našao jedan Kingston 480gb povoljno)?
Kako se kreću cijene ssd-a u zadnje vrijeme? (doslovce sam ih jučer počeo gledati ) Ne znam...pošto mi nije hitno pričekao bih neki black friday ili božicni deal pa možda prišparao nešto love
Fala na pomoćii
može li mi neko pomoci, danas sam stavio ssd disk, na njega instalio sistem, medjutim u zadnja 2 sata je progutao 3 gige memorije, a nista nisam instalio na njega?
Ovi ssd su zajebana stvar.
može li mi neko pomoci, danas sam stavio ssd disk, na njega instalio sistem, medjutim u zadnja 2 sata je progutao 3 gige memorije, a nista nisam instalio na njega?
Pretpostavljam da misliš na prostor na SSD-u?
Instalirani programi kao i OS ne miruju, skidaju ažuriranja, temporary files, prave se restore tačke itd.
Pogasiš i miran si.
da, mislio sam na prostor na SSD-u, jer jucer oko 5 sati kada je dosao sa servisa imao je 89GB a sada ima 72GB, ne mogu da vjerujem da toliko radi update i da su tolike velicine, pa do sutra necu imati prostora kako je krenulo :(
Evo sada sam ugasio windows update, pa cu vidjeti da li ce biti bolje.
Imam par god stari Hp probook 4540s (i5, 6gb Ram) i ne bih baš u dogledno vrijeme davao par tisućica za noviju mašinu pa bih na ovoga ubacio ssd
15" je laptop i ima samo 1 mjesto za hdd
Na internetu sam naišao na ovakve hdd caddy, nisam ni znao da tako nešto postoji
S obzirom da se ne sjećam kad sam ubacio neki optički disk u laptop, ozbiljno razmišljam o kombinaciji ssd+hdd uz ovako nešto (naravno, os i programi na ssd, multimedija i sve ostale gluposti na hdd)
Koliko su dobre takve stvari? Dal zna biti kakvih problema s takvim kombinacijama?
Sad o ssd-u malo...
Gledam da uzmem barem 240gb veličinu (480 ili 500 bi bilo poželjno, ali ipak mi je to malo previše love )
Kakvi se preporučaju? Vidio sam da najskuplji Samsunzi imaju i po 10g garancije
Što s rabljenim ssd-ima (na njuškalu sam našao jedan Kingston 480gb povoljno)?
Kako se kreću cijene ssd-a u zadnje vrijeme? (doslovce sam ih jučer počeo gledati ) Ne znam...pošto mi nije hitno pričekao bih neki black friday ili božicni deal pa možda prišparao nešto love
Fala na pomoćii
Imam taj caddy u laptopu i sve 5 šljaka. Ak te kaj zanima pitaj..
Imas i kod nas za kupit oko 100-110kn se krecu cijene
Malo glupo pitanje, ali... Prilikom prve instalacije Windowsa na računalo isključio sam HDD, instalirao sve što treba i nakon toga priključio HDD natrag.
Pošto moram reinstalirati Windowse (ne repair, baš clean install), zanima me moram li ponovno isključiti HDD ili mogu normalno instalirati.
Malo glupo pitanje, ali... Prilikom prve instalacije Windowsa na računalo isključio sam HDD, instalirao sve što treba i nakon toga priključio HDD natrag.
Pošto moram reinstalirati Windowse (ne repair, baš clean install), zanima me moram li ponovno isključiti HDD ili mogu normalno instalirati.
Ne moraš ponovno odspojiti HDD.
Pogasiš i miran si.
i onda se čudite što svako malo morate instalirati windows. moj sustav radi od 2012 uz nadogradnje na windows 8.1 i 10 i uz to sam selio s hdd-a na ssd i čak na potpuno novi socket (windows 10 uredno prepoznao sve komponente).
i onda se čudite što svako malo morate instalirati windows.
Ja sam stavio 10 otkad je bio još beta i od tada radi bez greške što sam već spominjao mnogo puta.
Ako znaš što radiš, nema zime, čak ga nisam reinstalirao kad sam kompletnu platformu promjenio, znači...
ps. čak i da uđe u probleme, reinstall nije potreban uopće, opet, ako znaš što radiš.
Imam taj caddy u laptopu i sve 5 šljaka. Ak te kaj zanima pitaj..
Imas i kod nas za kupit oko 100-110kn se krecu cijene
Ajde super, to mi je bitno
Ma ovoga ću najvjerojatnije uzeti, išao sam ih potražiti i kod nas, ali je ovo upola jeftinije, a pošto mi nije hitno nije problem pričekati da dođe malo
Kasnije će možda kod same operacije biti malo problema jer još ništa na laptopu takvoga nisam radio
Nije neka sreća. Bolje gledaj Kingston UV400.
Nije lose ali mozes za nesto vise love uzeti bolji model u klasi 128GB
https://www.pcaxe.com/hardver/tvrdi-diskovi/transcend-ssd230s-256gb
A jel bolje onda mozda ovaj uzeti? https://www.adm.hr/product.asp?product=ssd-120gb-teamgroup-l7-evo-120gb-sata-t253l7120gtc101&code=88143ADM
nemoj te no name marke. to je neki kineski šrot.
Pozdrav. Danas sam doživio rikavanje SSD-a usred najnormalnijeg rada. Dakle samo je kompjuter zablokirao. Jedino što se moglo napravit je restart. Nakon toga SSD nula (on je ujedno i OS drive) . Prebacim ga u drugi komp također ne pokazuje ništa kao da nije ni spojen. SSD je OCZ ARC 100 120 GB. Nije bio star niti mu je durability bio mal u njegovom programu. Opet se izgleda uspostavlja da je jedino što valja samsung ili intel. Sve ostalo je SRANJE . Ljut sam danas zbog toga cijeli dan ali eto. Nego pitanje. Dali se tu išta može napraviti ili je to gotovo.
Pozdrav.
Budi sretan ako imaš garanciju.
Ja sam rekao par puta da je taj Arc smeće, pa su me opet pop... oni koji ga nikad nisu vidjeli/imali, ti si samo jedan od primjera sa kvarom.
A ako ćemo iskreno, ja nikad ne bih osobno ugradio ništa osim Samsunga i Intela, jučer sam dao 850 kn za Evo 250GB, a neki bi rekli
da sam mogao uzeti i neki Sandisk za 600 ili 650 kn i opet bih imao "brz" SSD i "ne bi osjetio" razliku.
Potpuno se slažem s tobom. Sve što si rekao. Inače to je kompjuter od mog bratića koji ima firmu ali ja mu sve održavam, a taj SSD mi je toplo preporučen ovdje na forumu (ne krivim niti prozivam ikoga) . Bilo mi je to sumnjivo ali reko ajde. Nova serija možda valja, netko isprobao, ovo ono. Inače ja u svoja 3. računala i laptop imam samo Intel i Samsung i sve za sada radi godinama. U zadnjoj konfiguraciji koju sam slagao htjeli su mi uvalit sandiska ali nisam pristao nego sam na kraju uzeo intel. Ali, na kraju dana, sve ove firme ispod prave proizvode koji će trajati do isteka garancije (neki ni toliko) i tu se okreće lova i to je nažalost tako.
Kratko pitanje samo, pošto planiram promjeniti matičnu, hoće li mi svi programi ostati na diskovima i raditi nakon promjene? Također, hoće li biti potrebna reinstalacija windowsa na ssd-u?
Kratko pitanje samo, pošto planiram promjeniti matičnu, hoće li mi svi programi ostati na diskovima i raditi nakon promjene? Također, hoće li biti potrebna reinstalacija windowsa na ssd-u?
ukoliko se radi o windowsu 10, nema potrebe za reinstalacijom windowsa. jedino ako imaš OEM verziju ćeš morati kupiti novi key jer je on vezan uz matičnu. tada samo aktiviraš windows s novim keyem.