SSD-škola
- poruka: 3.091
- |
- čitano: 735.173
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Trebam li išta mijenjati prije prikapčanja ssd-a i nove instalacije?
Ništa ne moraš mijenjati.
Jutro!
Ljudi, na koji nacin vi formatirate ssd prije ciste instalacije Windows-a?!
Imam samo jedan ssd u kompu (Kingston HyperX Fury), pa moram preko buta odraditi format. Planirao sam sa programom Parted Magic. (https://partedmagic.com/), jer sam citao da programi tipa
Darik's Boot and Nuke i sl. ne odraduju posao kako treba, pa se preporucuje Parted Magic.
Neka iskustva?
Lp

Jutro!
Ljudi, na koji nacin vi formatirate ssd prije ciste instalacije Windows-a?!
Imam samo jedan ssd u kompu (Kingston HyperX Fury), pa moram preko buta odraditi format. Planirao sam sa programom Parted Magic. (https://partedmagic.com/), jer sam citao da programi tipa
Darik's Boot and Nuke i sl. ne odraduju posao kako treba, pa se preporucuje Parted Magic.
Neka iskustva?
Lp
Napravis tako kako ti je kolega gore napisao, a s vremena na vrijeme mozes i Secure Erase (vidi sliku).
Windows 10, prefetch/superfetch ostaviti uključen ili ga isključiti? SSD Fresh savjetuje da bude isključen dok Intel SSD Toolbox kaže suprotno.
4 | Neka ostane uključen |
---|---|
5 | Isključiti ga |

Je li SSD Sandisk PLUS 240 GB dobar ili ne.
Je li SSD Sandisk PLUS 240 GB dobar ili ne.
imam ga 4mj i "nema nikih problema".
Pretpostavljam da ovo nije dobro, samsung 850 evo 120gb, 3gb s maticna, ostalo jos nisam nista podesavao, probao sam ovaj ACHI al nije mi htjelo bootat pa sam vratio na default postavke, da li se moze jos sta napraviti ili su ovakve brzine zbog ogranicene maticne?
Pretpostavljam da ovo nije dobro, samsung 850 evo 120gb, 3gb s maticna, ostalo jos nisam nista podesavao, probao sam ovaj ACHI al nije mi htjelo bootat pa sam vratio na default postavke, da li se moze jos sta napraviti ili su ovakve brzine zbog ogranicene maticne?
Dvije su mogućnosti, nemaš sata III konektore na matičnoj ili ti je SSD postavljen u IDE mod rada u Biosu, a ne u AHCI.
Možeš prebaciti u AHCI mode u Biosu i reinstalirati sistem ili pokušati sa ovim opcijama na linkovima bez reinstalacije:
http://winaero.com/blog/switch-from-ide-to-achi-after-installing-windows-7-or-windows-8/
Ako ni tada ne primijetiš veće brzine onda je SSD prikopčan na SATA II konektore jer ne mogu razaznati koja ti je matična ploča.
tako je, nema sata 3 i nije podesen na ACHI jer mi iz nekog razloga nije htjelo bootat
sistem je dignut prije 2h
tako je, nema sata 3 i nije podesen na ACHI jer mi iz nekog razloga nije htjelo bootat
sistem je dignut prije 2h
Stavi ga na AHCI MODE i napravi kako je objašnjeno u linkovima koje sam ti stavio ako ti se neda reinstalirati sistem. Dobit ćeš ubrzanje, no nećeš preći 300mb.
Evo kod mene testiranje Samsunga 850 evo 250 gb na SATA II i AHCI mode.
hvala, budem onda probao, samo da riješim neke updejtove prvo, ak ide ide, ak ne nije ni bitno, +-50tak gb mi ne igra toliko ulogu, mislio sam da moze ici do oko 400-500, barem samo tako vidjao tu po forumu skrinove no do maticne je ipak
al s obzirom da sam do sad bio na hard-u iz 2004 koji je imao preko 1600 radnih dana, nece mi tesko pasti ni ovih 200gb
hvala, budem onda probao, samo da riješim neke updejtove prvo, ak ide ide, ak ne nije ni bitno, +-50tak gb mi ne igra toliko ulogu, mislio sam da moze ici do oko 400-500, barem samo tako vidjao tu po forumu skrinove no do maticne je ipak
al s obzirom da sam do sad bio na hard-u iz 2004 koji je imao preko 1600 radnih dana, nece mi tesko pasti ni ovih 200gb
Brzina nije GB nego MB/s, a 500 MB/s postiže u kombinaciji SATA III + AHCI.
Kako god opet osjetiš veliko ubrzanje bez obzira što radi upola sporije nego što bi trebao.
znam znam, mislio sam na jedno a pisem drugo haha
pa definitivno, ali pošto nemam sata III onda ni ne mogu imati tolike brzine, a nije mi to sad toliko presudno pa da mijenjam maticnu
Samsung Magician mi javlja da je dostupan novi firmware : EMT02B6Q
Napravim update ?
A ja sam baš prije koji dan maknuo Magiciana!
Ima negdje kakav release notes?
A ja sam baš prije koji dan maknuo Magiciana!
Ima negdje kakav release notes?
Ne znam. SSD sam kupio prije par dana pa bi volio da mi netko iskusniji da savjet ostavim ili update-am.
Napravim update ?
Meni se cini da je to nesto staro iz 9. mjeseca 2015 - KLIK
Nemam Samsung tako treba jos provjerit...
Napravim update ?
Uvijek napravim update, teško mi odolit :)
Iz nekog razloga prošli update firmwarea na Samsungu mi je riješio brdo problema i disk je proradio.
kakvih brdo problema?
Meni od prvog dana radi bez problema. Jučer napravio firmware update i također nikakvih problema.
kakvih brdo problema?
Osim kabla i dr. uzročnika, disk se i dalje povremeno smrzavao u radu posebno u Win 10 i update firmwarea je riješio sve probleme.
Da li je jako štetno za SSD ako ga formatiram kao i HDD prilikom instalacije windowsa 10 na novo? Ako je, kako najlakse/najbrze napraviti secure erase SSDa?
Koristim sandisk ssd plus 240gb, trenutno je gore win 10 build 14295, planiram sve reinstalirat jer mi se laptop nekoliko puta na dan zamrzne na cca 2 minute i onda opet normalno radi. Mislim da je to zbog preview verzije windowsa.
Da li je jako štetno za SSD ako ga formatiram kao i HDD prilikom instalacije windowsa 10 na novo? Ako je, kako najlakse/najbrze napraviti secure erase SSDa?
Koristim sandisk ssd plus 240gb, trenutno je gore win 10 build 14295, planiram sve reinstalirat jer mi se laptop nekoliko puta na dan zamrzne na cca 2 minute i onda opet normalno radi. Mislim da je to zbog preview verzije windowsa.
Naravno da ne, kako bi drugačije čisto instalirao windowse? :)
zašto ne probaš oporavak sustava? mislim čemu ponovno instalirat windows ako i ta opcija vraća sve na nulu (zanemari, naknadno skužio da nemaš finalnu verziju)
Naravno da ne, kako bi drugačije čisto instalirao windowse? :)
Pa mislio sam budući da je SSD u pitanju onda se ne radi format nego uvijek secure erase koji vraća sve na tvorničke postavke. Ali uredu, ako format ne šteti SSDu kao što recimo defragmentacija šteti onda je sve jasno. Hvala!