SATA 1 i SATA 2

poruka: 38
|
čitano: 24.240
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
SATA 1 i SATA 2

pozdrav...

imam jedno pitanje...

naime zelim kupiti novi hard za stari komp... trenutni hard je SATA 1 i matična ima konektore za SATA 1. Maticna je AM2NF3-VSTA (Asrock).

mene zanima dali mogu na te konektore spojit SATA 2 hard i dali ce sve raditi normalno??

isto tako me zanima dali mogu uz to ostaviti stari hard i tako imati dva jedan SATA 1 a drugi SATA 2?

hvala

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: SATA 1 i SATA 2

Možeš i sve će raditi normalno. Postoje neki chipseti (navodno Via, SiS) kod kojih SATA 1 kontroler nije kompatibilan sa SATA II uređajem i to se rješava pomoću jumpera na SATA II uređaju (SATA 1/ SATA 2 mode), ali nisam nikad "naletio" na to.

16 godina
odjavljen
SATA 1 i SATA 2

Vidio sam jedan slučaj i jumper je uredno riješio problem. Bez jumpera je Asusova matična (ne znam koji chipset) izbacivala poruku "Your BIOS is not to be installed!" i odbijala bootati.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Eo da nepravim novu temo ovde cu da nastavim.

Znači: Nabavit cu 500gb SATA,i dali ga mogu prikopčati sa običnim IDE kablom???
17 godina
neaktivan

Ne.

15 godina
protjeran
pa kako onda može i čime
17 godina

NE

Kvragu logic bio si brži

Pa ako je disk SATA onda ga moraš spojiti sata kablom na sata kontroler na matičnoj ploči

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.4.2010 22:31 (Exploder).
16 godina
odjavljen
tarankula kaže...
pa kako onda može i čime

SATA kabelom. Ako ti ploča nema SATA kontroler onda ti treba i SATA kontroler (kartica).

15 godina
protjeran
jbt neznam ni kako to izgleda na matičnoj,možeš mi postat neki sshot
17 godina
neaktivan

a da ukucas u google sata konektor?

15 godina
protjeran
ma ne konektor,nego kako ta rupa na matičnoj izgleda,pa da vidim imam li je
17 godina
neaktivan

Rupa?????????

Hehehehehehhe

Ajd ti ukucaj u google ovo sto ti rekoh.

16 godina
neaktivan
SATA 1 i SATA 2
Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.4.2010 23:03 (kizo2703).
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
protjeran
dali mi može pomoći IDE to SATA Power Cable
17 godina
neaktivan

ti se to zezas?

15 godina
protjeran
Ma nezezam majke mi pojma nemam o tome,a ploča mi nema utor za sata,može li mi pomoći USB to IDE / SATA adapter kabl
16 godina
neaktivan

Ne može ti pomoći nikakav adapter! Ako nemaš SATA kontroler i SATA priključnice kao na slici mom prijašnjem postu ,možeš priključiti samo IDE/PATA diskove.

Ima posebnih SATA kontrolera u formi PCI ili PCIe kartica ,ali mislim da se to ne isplati stavljati na stariji PC.

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.5.2010 1:06 (kizo2703).
15 godina
protjeran
e jbt ga
17 godina
neaktivan

intel na 1,8 koji imas je PIV? Nekako slutim da tvoja maticna ima SATA konektore. Koja je ploca?

15 godina
protjeran
gdje da vidim kako mi se zove matična ploča
16 godina
odjavljen
tarankula kaže...
dali mi može pomoći IDE to SATA Power Cable

To je kabel kojim dovodiš SATA disku struju ukoliko tvoje napajanje nema priključak za SATA diskove (ili se radi o WD SATA disku koji ima i molex).

tarankula kaže...
Ma nezezam majke mi pojma nemam o tome,a ploča mi nema utor za sata,može li mi pomoći USB to IDE / SATA adapter kabl

USB to SATA ili USB to IDE/SATA ti može pomoči ako želiš spojit disk samo kao storage, znaći da nije operacijski na njemu, pa mu onda preko gornjeg power kabela dovedeš napajanje, ali u tom slučaju je puno, puno jednostavnije uzet USB ladicu za SATA disk.

Postoji i adaptor za spajanje SATA diska na IDE kontroler, ali je skup i teško ga je naći, tako da se to ne isplati.

Znači opcije su:

USB ladica (skuplja varijanta, nemogučnost instaliranja diska, disk je prenosiv)

SATA kontroler (jeftinija varijanta, disk je ugrađen u kućište, bootabilan)

Uz SATA kontroler će ti vjerojatno trebati i IDE to SATA Power Cable, osim ako kupuješ WD disk ili ti napajanje ima SATA power konektor.

16 godina
neaktivan
tarankula kaže...
gdje da vidim kako mi se zove matična ploča

Najbrže ,skini Speccy ,otpakiraj i otvori ,bez instalacije. Idi na Motherboard i tu ćeš saznat proizvođača i model.

15 godina
protjeran
Ma nista,hvala vam,al jednostavno treba imat maternju ploču koja u sebi odma ima taj prikljucak
15 godina
neaktivan
SATA 1 i SATA 2

LoLčina

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Polje Trenutna vrijednost
Naziv matične ploče Matsonic MS9107C
16 godina
protjeran
tarankula kaže...

Moja preporuka! Ostavi se čoravog posla i nađi nekog iz susjedstva ko zna to spojit i neka ti spoji!

P.S Može li mi netko objasnit koja je razlika između Sata I i Sata II? Mislim sad je hdd spojen sa Sata I jer nemam Sata II kabel i neosjetim razliku nikakvu pa pitam!

Sve o meni http://cid-e38a3f0ad7dfcd8c.profile.live.com/?sa=939267678
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.5.2010 12:11 (Mato_Ivanovac).
15 godina
neaktivan
SATA 1 i SATA 2

nema razlike u kablovima ovisi ti o disku jel ima mozda jumper ali vecina ti radi plug n play sami odaberu kakva je ploca i postave se tako...

a ako bas hoces provjerit kako radi i koji mod je inst everest i pod storage - ata i skrolas po interface ti pise sata I sata II

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.5.2010 12:30 (thabigjc).
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
tarankula kaže...
Ma nista,hvala vam,al jednostavno treba imat maternju ploču koja u sebi odma ima taj prikljucak

tarankula kaže...

Nemaš SATA kontroler na svojoj matičnoj! KLIK

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.5.2010 12:37 (kizo2703).
16 godina
SATA 1 i SATA 2

@ tarankula,

-logično bi bilo kupnja kontrolera, ali većina jeftinih neče moći bootati, dakle ostaje stari disk i OS, novi samo kao dodatni disk.

-cijena kontrolera cca 70-150kn, cijena kabela, SATA(data) i adaptera za power-SATA tako da uspoređujući s nekom jeftikaner MBO nema smisla, da komp nije prestar to bi bio savjet, no u ovom slučaju bi morao uzeti i CPU i RAM...

Jednostavnije je ugraditi PATA disk ali cijena im je viša u odnosu na SATA i nemaš izbora u trgovinama.

ili (teže za pronaći, možda chipoteka) IDE-PATA-SATA konverter/adapter pa SATA disk koristiš kao PATA, opet neisplativo jer je konverter koštao 150+kn a više ih nema... bilo ih je u vrijeme prije cca 5god. Ispadne ista cijena kao i PATA disk.

To je sve ako se gleda kupnja nove komponente, sama komponenta postane skuplja od ostatka PCa. U slučaju kvara npr MBO bačen novac.

O tomu realno treba razmišljati, jer je vrijeme da se pokvari... Sramim se ili ako imaš sreće radi idućih 10tak godina...

-obično je kupnja polovnog PCa ili samo HDDa u oglasniku (cca 200-500kn), optimalno rješenje, dovoljno da je PC malo noviji od tvojeg, a ostale komponenete se daju iskoristiti, dok stari možda prodaš ili iskoristiš drugačije...

-prvo zbroji sve potrebne cijene i kabele, adaptere... tek onda odluči što ćeš napraviti.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Mato_Ivanovac kaže...
tarankula kaže...

Moja preporuka! Ostavi se čoravog posla i nađi nekog iz susjedstva ko zna to spojit i neka ti spoji!

P.S Može li mi netko objasnit koja je razlika između Sata I i Sata II? Mislim sad je hdd spojen sa Sata I jer nemam Sata II kabel i neosjetim razliku nikakvu pa pitam!

SATA1 ima propusnost od 150MB/s, dok SATA2 ima 300MB/s, no tu propusnost mogu tek iskoristiti SSD diskovi tako da razliku u perfomansama nebi trebao osjetiti izmedu SATA i SATA2 sucelja (ipak moguca razlika vrlo malo kod najnovijihj diskova).

Slobodno stisni thumb down ako te to toliko pali
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice