dobio sam danas naručeni PC iz adm-a i navedeni hard je poprilično bučan, kod svake lagane operacije ispušta hrapave zvukove pa čak i onda kad ništa ne radim. Ne znam u čemu je problem, jel je moguče da se tijekom transporta kabel malo izčupao pa zato?
Napravio sam par testova HD-tuneom pa procjenite sami:
Prvi puta
Drugi puta
Health
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Jel to Spinpoint F3, ako je onda su ti rezultati sasvim OK, takvi su i kod mene, a što se tiče diska, izgleda da smo naletili na "lošu" seriju, ima dosta ljudi koji kažu da im diskovi grebu i da su nosili na reklamaciju i da im ne uvažavaju reklamaciju jer disk radi, a neki kažu da s vremenom to grebanje nestane, nemam pojma, moj isto dosta grebe, a šta ću mu sad, al moram reć da to manje primjetim nego prije!?
Jel to Spinpoint F3, ako je onda su ti rezultati sasvim OK, takvi su i kod mene, a što se tiče diska, izgleda da smo naletili na "lošu" seriju, ima dosta ljudi koji kažu da im diskovi grebu i da su nosili na reklamaciju i da im ne uvažavaju reklamaciju jer disk radi, a neki kažu da s vremenom to grebanje nestane, nemam pojma, moj isto dosta grebe, a šta ću mu sad, al moram reć da to manje primjetim nego prije!?
Da, F3 je, HD103SJ.
Sad sam isključio windows indexing service i instalirao WinAAM te ga stavio na quiet profil i nešto je tiši.
Moj takoder grebe,kupljen u 8. mjesecu ovde godine.
Provjeri je li disk dobro pričvršćen i sjede li kabeli adekvatno, zna doći do otpuštanja/olabljenja/iskapčanja tokom transporta.
Možda da nazoveš ADM i pitaš njih da li će ti to uvažiti, mada ako je sve lošije grebanje znači da nešto nije u redu.
Meni se to desilo prije nekoliko godina kad sam s hdd-om bubnuo u pod (u ljutnji) pa sam ga kasnije opet spojio. Tad je imao zvuk kao kad iglom stružeš po metalu :)
Ja imam 2 kom. Samsunga F3 od po 250 gb i s ni jednim nemam nikakvih problema od kad sam ih kupio prije nekih 2 mjeseca. Jedino mi je čudno očitanje HDD tunea gdje mi benchmark očitava razlike 10-20% od jednog do drugog hdd-a, a isti su. Tako da je moguće da su pojedini modeli u seriji lošiji a drugi bolji. Što je i za očekivati s obzirom na cijenu.
Pokušaj najprije ovo, možda pomogne: stavi između limenog nosača kućišta (gdje idu vijci) i hdd-a staviti tanku gumenu ili kartonsku podlogu i dobro učvrsti vijak jer i same vibracije znadu uzrokovati smetnje.
EDIT: Tek sam sada vidio grafikone. To su prevelike i nezdrave oscilacije. Nazovi ADM, pošalji im e-mail sa slikama HD tune benchmarka i traži da ti reklamiraju disk.
pošalji im ga uz priložene grafove i to je to nemogu ti srat....
U je... moj koji radi 9 godina ne čuje se ovako, ništa od samsunga u novom kompu, bi će provjereni WD i gotovo.
kontaktirao sam ih danas i rekli mi da pošaljem cijelo računalo pošto su mi oni sklopili konfiguraciju, te da če uvažiti reklamaciju ako je hdd neispravan. Nadam se da hoće jer meni je ta buka iritantna, nepodnošljiva.
Moj samsung kad je počeo lagano bučiti za mjesec dana dobio je par bad blockova a za idućih mjesec dana imao 80%bad blockova i rika.
uglavnom promjenjen za hitachi.
fora je što na quick scan-u sa hd-tunsom nije ništa pokazivao
tek na sporom skeniranju pokazivao greške a bio je 6 mjeseci star.
Poanta: obratite više pozornosti na te simptome