Problem s particijama

poruka: 8
|
čitano: 1.774
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Problem s particijama

za koji dan trebao bi stići ssd na kojem će biti os, e sad prvo pitanje je trebam li nanovo instalirati winse ili samo prebaciti uz pomoć nekog programa - mislim da intel 520 stiže s takvim programom pa jel to preporučljivo 

drugo pitanje je što želim imati tri diska/particije kao i sad, (hdd je trenutno na tri particije) no kad stigne ssd, sadašnji c na hardu će mi biti višak pa bi ga htio rasporediti na druge dvije particije podjednako, a da istovremeno s te dvije ne skidam podatke (davno sam se zahebavao s tim, sjećam se blijedo da se može prebacivati samo na susjedni disk pa vjerojatno sa c na e neće uspjeti - no najviše me zanima da li mogu sa sadašnjeg c dodati recimo 150 giga na d bez da se izbrišu podaci sa d)

nadam se da nisam previše zapetljao priču i hvala unaprijed na odgovoru

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Problem s particijama

bump, danas poslije posla idem po ssd pa bi molio ako netko može pomoći

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Problem s particijama
picajzla0707 kaže...

bump, danas poslije posla idem po ssd pa bi molio ako netko može pomoći

ja sam sličnu kerefeku izveo sa jednim programom za kloniranje (selio sam cijelu sistemsku particiju sa jednog diska na RAID polje)

Bitno je bilo da sam prvo istalirao podršku za RAID (u tvom slučaju za AHCI ako ga nisi imao prije aktiviranog) odradiš kloniranje i resize particije ako nisu iste veličine i sve bi trebalo raditi bez problema. Stari disk je tu ako nešto zaškripi pa trebaš vraćati natrag.

Koristio sam program Acronis True Image, a mislim da ima više sličnih programa na netu.

picajzla0707 kaže...

drugo pitanje je što želim imati tri diska/particije kao i sad, (hdd je trenutno na tri particije) no kad stigne ssd, sadašnji c na hardu će mi biti višak pa bi ga htio rasporediti na druge dvije particije podjednako, a da istovremeno s te dvije ne skidam podatke

za ovaj drugi dio: easus partition manager bi ti mogao pomoći, nakon što odradiš migraciju C particije. (ako sam dobro shvatio, ovaj disk koji sad imaš ćeš zadržati zajedno sa preostale dvije particije).

Mislim da ćeš morati napraviti pomak D particije na početak diska, nakon toga povećati prostor D za koliko god trebaš GB. preostali prostor pridjeliti E particiji (ako ne ide, onda vjerojatno i E particiju moraš pomaknuti odmah iza već proširene D pariticije.

Ja bih ti savjetovao backup, jer ako nešto pođe po zlu (npr ugasi ti se komp ili restarta iz bilo kojeg razloga u procesu reparticioniranja) svi podaci će biti izgubljeni.

Origin: F4stReload ----- | ----- Nema na čemu! ----- | ----- Google is your friend !
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.3.2014 14:28 (Zura).
13 godina
protjeran
picajzla0707 kaže...

za koji dan trebao bi stići ssd na kojem će biti os, e sad prvo pitanje je trebam li nanovo instalirati winse ili samo prebaciti uz pomoć nekog programa - mislim da intel 520 stiže s takvim programom pa jel to preporučljivo 

drugo pitanje je što želim imati tri diska/particije kao i sad, (hdd je trenutno na tri particije) no kad stigne ssd, sadašnji c na hardu će mi biti višak pa bi ga htio rasporediti na druge dvije particije podjednako, a da istovremeno s te dvije ne skidam podatke (davno sam se zahebavao s tim, sjećam se blijedo da se može prebacivati samo na susjedni disk pa vjerojatno sa c na e neće uspjeti - no najviše me zanima da li mogu sa sadašnjeg c dodati recimo 150 giga na d bez da se izbrišu podaci sa d)

nadam se da nisam previše zapetljao priču i hvala unaprijed na odgovoru

ako bog da, neces morati nista, no moglo bi biti problema s radom ili da uopce ne radi sve zavisi od windowsa i u kojem je nacinu radio prije taj ssd na kojem su winsi?, koji ti ide controler ima trenutna ploca (pretpostavljam 10-tku na 775 socketu)

inace povecavanje particije je jako komplicirano i dugotrajno pa ti to nikako nebi preporucio rade uzmi drugi hard od nekoga to sve prebaci na njega pa onda ovaj prvi formatiraj i napravi kak ti pase jer ces najvjerojatnije to sve stici za 5x brze nego da specijalnim programom spajas/povecavas/smanjujes particije...

Intel Core™ i7-4770S inside
16 godina
picajzla0707 kaže...

.. trebao bi stići ssd na kojem će biti os,..

-neće na njemu biti OS, tj ako je gore tad tvoje pitanje nema smisla.

-alat za kloniranje može doći s diskom, možeš i bilo koji drugi, jer ga proizvođač samo boundla .. kao paragon, onetrack itd. Easeus ima free, dok za komercijalu obično postoji neki koji ima free za neki brand kao npr wd, seagate (i stare izumrle-pokupovanje).. tako da nema potrebe tražiti na tpb-u. Realno, bolje je za to imati liveOS (miniPE), možda neki takav CD dođe s SSDom.

-iduće pitanje, kad SSD stigne, kako popraviti win ili boot?...

-na starom HDDu ti je boot, na novom nije. Ovisno o tomu što i kako (kojim alatom) obaviš, možda će raditi ili ... (neće).

-optimalnije, clean install, postavke prije toga u BIOSu, ahci-trim i sl.

shrinkanje-resizanje-merđanje... to sve može i sam win, dok ovim alatima to nije problem (disk-partition manageri, nisu samo za ghostanje-kloniranje nego za sve oko diska). Staro pravilo, možeš spajati susjedne particije, ali to ne mora biti po 'slovima', jer slova nisu particije nego proizvoljno, ako su po redu tad je ono što se 'sjećaš' tako nešto...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
Problem s particijama

zahvaljujem svima na odgovorima, nešto ću probati zbrljati s kloniranjem pa ako ne ide - clean install winsa na ssd i format prijašnje c particije bez spajanja s drugima

već sam to sve više manje radio preko nekoliko puta (osim kloniranja), samo tko će se sjetiti svega 

hvala još jednom i držite mi palčeve 

Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
Problem s particijama

samo da obavijestim kolege da neću nikome preporučit kloniranje jer je to takva zahebancija da mi se skoro ogadio novi ssd

najprije probam sa intel migration softverom pa taj prebacuje samo cijeli disk, ne particije, a nemoš ulit kanister terabajta u čašu od 120 giga

pa probao easeUS todo, taj prebaci particiju sa instalacijom os-a, al neće onu malu skrivenu pa probaj sa recovery konzolom fixboot, fixmbr, rebuilldbcd ali ništa

pa probaj repair preko instalacijskog diska i onda me počne guziti s traženjem nekog cd/dvd drivera, odustanem već napola lud i idem na čisti install - i opet taj fckn driver, formatiram ssd, clean install i...driver, pa driver, kakav fckn dvd driver to nisam vidio kod instalacije winsa al nikad...luuuuuuud, žena me pita - oćeš normabelić

probam još jednom, kod izbora jezika i tipkovnice ubacim neki stari nebutabilni dvd s winsima (priznam, imam i takvom doma), hehe mojoj sreći nikad kraja - zahebo sam ga i prošao je bez traženja fckn drivera, instalira čisto, pobacam što već treba, optimiziram ssd po nekom vodiču i....voila, sve radi

(normabelić sam ipak popio jer sam i poslije uspješno rješenog problema osjećao nekakvo titranje u malom mozgu)

Moj PC  
2 0 hvala 1
13 godina
protjeran
picajzla0707 kaže...

samo da obavijestim kolege da neću nikome preporučit kloniranje jer je to takva zahebancija da mi se skoro ogadio novi ssd

najprije probam sa intel migration softverom pa taj prebacuje samo cijeli disk, ne particije, a nemoš ulit kanister terabajta u čašu od 120 giga

pa probao easeUS todo, taj prebaci particiju sa instalacijom os-a, al neće onu malu skrivenu pa probaj sa recovery konzolom fixboot, fixmbr, rebuilldbcd ali ništa

pa probaj repair preko instalacijskog diska i onda me počne guziti s traženjem nekog cd/dvd drivera, odustanem već napola lud i idem na čisti install - i opet taj fckn driver, formatiram ssd, clean install i...driver, pa driver, kakav fckn dvd driver to nisam vidio kod instalacije winsa al nikad...luuuuuuud, žena me pita - oćeš normabelić

probam još jednom, kod izbora jezika i tipkovnice ubacim neki stari nebutabilni dvd s winsima (priznam, imam i takvom doma), hehe mojoj sreći nikad kraja - zahebo sam ga i prošao je bez traženja fckn drivera, instalira čisto, pobacam što već treba, optimiziram ssd po nekom vodiču i....voila, sve radi

(normabelić sam ipak popio jer sam i poslije uspješno rješenog problema osjećao nekakvo titranje u malom mozgu)

kolega ishus ti je to detaljnije napisao{#}, no rekao sam ti da je zahebano:). no super sto si uspio! sad mozes drugima pomoci ali ne normabelom{#}lp

Intel Core™ i7-4770S inside
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice