Problem s diskom u laptopu

poruka: 55
|
čitano: 13.049
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Problem s diskom u laptopu
antisha12391 kaže...

Uspio sam nekako podignit opet 7icu, instalira sam HD tune, te pretraživam s ERROR SCANom. Pronaša je dosad 4 kvadratića (kvadratić je 244MB). Potraga za greškama se nastavlja...

Bad sectori nebi trebali biti uzrokom BSOD-ova i neočitavanja diska. Ali to je možda posljedica neke druge greške (npr neispravnog kontrolera na samom uređaju).

Sam si napisao da si disk prebacio na drugi komp i da su se pojavili isti simptomi.

Nabavi si novi disk, a s ovog pokušaj u par navrata spasiti što se spasiti da (ako su ti podaci bitni).

Origin: F4stReload ----- | ----- Nema na čemu! ----- | ----- Google is your friend ----- | -----
16 godina
antisha12391 kaže...

Memtestom sam testirao memoriju i prošla je bez greške. HDD ne mogu testirat sa Hirens'-om jer je WD-ov, a ne Seagate-ov, a WD dijagnostika ga ne očitava...

-? možeš, --- imaš sve alate na Hirensu, WD, Seagate, Toshiba, IBM, Quantum, Maxtor, Fujitsu, Hitachi, ..

Bastardo kaže...
..

Sorry na offtopicu ali jel ti pises na nekom drugom jeziku pa prevodis google translatorom?

-nov si. btw, važna je namjera.

antisha12391 kaže...

Uspio sam nekako podignit opet 7icu, instalira sam HD tune, te pretraživam s ERROR SCANom. Pronaša je dosad 4 kvadratića (kvadratić je 244MB). Potraga za greškama se nastavlja...

-ako je greška MBO-kontrolera-chipseta (pa i pregrijavanje) ili banalno kao kabel, greške na HDDu su samo posljedica, nisu dokaz da je sam HDD neispravan, ali može biti. HDtune i dizanje OSa na problematičnom hardwareu je pogrešan način. Upravo tomu služe bootCDi kao Hirens i odgovarajući alati.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

Evo vakon, otiša sam do starog profesora iz informatike i od njega posudio WD scorpio blue od 250GB. Ugradio sam ga, podigao sustav i radi bez problema. Restartira sam ga par puta, sve radi ko podmazano. Izgleda da je ipak u HDD-u. Vratit ću čoviku njegov i sebi kupit drugi. Hvala velika svim ljudima, pogotovo ihush-u na pomoći, savjetima i tako to na tu temu {#}
Stari HDD ću pokušat popravit (pokupit bad sectore u jednu particiju, vidio sam u jednoj temi da se tu može nešto raduckat), pa nek stoji sa strane. Ako se bude lipo ponaša, možda dobije i ladicu

Planirao sam kupit novog WD scorpio black 500GB. Ima li tko kakav drugi prijedlog, bio bi zahvalan...

15 godina
neaktivan
antisha12391 kaže...

Evo vakon, otiša sam do starog profesora iz informatike i od njega posudio WD scorpio blue od 250GB. Ugradio sam ga, podigao sustav i radi bez problema. Restartira sam ga par puta, sve radi ko podmazano. Izgleda da je ipak u HDD-u. Vratit ću čoviku njegov i sebi kupit drugi. Hvala velika svim ljudima, pogotovo ihush-u na pomoći, savjetima i tako to na tu temu {#}
Stari HDD ću pokušat popravit (pokupit bad sectore u jednu particiju, vidio sam u jednoj temi da se tu može nešto raduckat), pa nek stoji sa strane. Ako se bude lipo ponaša, možda dobije i ladicu

Planirao sam kupit novog WD scorpio black 500GB. Ima li tko kakav drugi prijedlog, bio bi zahvalan...

Kao prvo,nisi poslušao moj savjet još od prije več si samo mene zanemario jer sam u pravu, vidiš kad si išao skenirat sa HD tuneom kojim ti je našao bad sectori. Bad sectori si zapravo rupa tj zamka igle i nemože pomaknut jer se stime javlja zamrzavanje, bsod i restart. Ako disk ima bad sector obično kod instalacija windowsa ne završava uspješno.

I u hirensu ima više vrsta proizvođaća hard diskova jer u njima ima alata za provjeru pa ima i hdd regenerator. I u hirens ima dosta koristan programa.

može se popravit ali svejedno će ti vratit bad sectori.

Dokazan je da tvoj hard disk otišo u vječna lovišta jer ako ima bad sectori on obično usporava rad i to treba maknuti i staviti novi i prođe bez problema. 

Kod bad sectori seuzrokuje previsoka temperaure, od udarca i od vibracije. 

Svi koji s menom ne slažete to je vaš problem a ne moj.

Lijep pozdrav!

Nenad
16 godina
neaktivan
antisha12391 kaže...

http://www.svijet-medija.hr/p/HDD-disk-Samsung-Spinpoint-M8-1TB,-HNM101MBB/37359/

Sve je moguće osim drvene peći, a i ona ako se ne loži.
14 godina
neaktivan
Nello kaže...

Kao prvo,nisi poslušao moj savjet još od prije več si samo mene zanemario jer sam u pravu, vidiš kad si išao skenirat sa HD tuneom kojim ti je našao bad sectori. Bad sectori si zapravo rupa tj zamka igle i nemože pomaknut jer se stime javlja zamrzavanje, bsod i restart. Ako disk ima bad sector obično kod instalacija windowsa ne završava uspješno.

I u hirensu ima više vrsta proizvođaća hard diskova jer u njima ima alata za provjeru pa ima i hdd regenerator. I u hirens ima dosta koristan programa.

može se popravit ali svejedno će ti vratit bad sectori.

Dokazan je da tvoj hard disk otišo u vječna lovišta jer ako ima bad sectori on obično usporava rad i to treba maknuti i staviti novi i prođe bez problema. 

Kod bad sectori seuzrokuje previsoka temperaure, od udarca i od vibracije. 

Ja se ispričavam ako je tako ispalo, ali to mi nije ni u kom slučaju bila namjera. Radio sam kako sam mogao (kad sam napokon zbavio disk onda sam probao). Iskreno, nisam ni zna do nekidan da u hirensu ima i za WD-e dijagnostika. Ne znam zašto meni uspije instalacija svaki put, ali čim se i najmanja stvar krene radit na računalu (otvorit bilo šta) on bloka. Evo printScreen HD Tune-a. Prvi put kad sam ga bio skenirao pokazao je samo 5 bad sectora, sad ih ima skoro 30. Samo ne razumin zašto nije došao do kraja već je stao 1 i po red od kraja?

Čitao sam po forumu o popravcima bad sectora, ali to traje tjedan dana, a ja nemam toliko vrimena, a opet se ne mogu bit siguran da će on radit...

Ne gine novi... MIslim da ću ostat pri ovome od 500GB jer mi iskreno veći ne triba. I u ovom krepanom je bilo 250GB slobodno. Nije ni cjena nešto velika, a brži je...

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.10.2012 8:54 (antisha12391).
14 godina
neaktivan

Samo da se nadovežem na temu, također ima isti problem, naime, potpuno isti wdc 640 iste serije hdd mi bios prepoznaje, no u winsima ga nikako nemogu inicijalizirat, tj. nemoguće ga je formatirati ili instalirati išta na njega. Probao preko usb-a, preko sata2 na matičnoj, no nemogu ga nikako "oživjeti", a star je samo godinu dana, za popiz.., pošto je bio u lapu kupljenom u trgovini koja je u stečaju, nemogu ga reklamirat. Ima li tko kakav daljnji savjet kako ga oživit!?

Bara1983
15 godina
odjavljen

Na starijem prijenosnom računalu imam problem, koji se manifestira kao čujno pomicanje aktuatora, odnosno glave HD-a, na momente je računalo užasno usporeno, sumnjam naravno na HD, prilažem screenshoot iz HD Tune utilitya. Na koji način da najednostavnije i najbrže detektiram kvar, prije kupnje novog 2.5" SATA diska?

Health status - HD Tune Health status - HD Tune
Info - HD Tune Info - HD Tune

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
alankish kaže...

Na starijem prijenosnom računalu imam problem, koji se manifestira kao čujno pomicanje aktuatora, odnosno glave HD-a, na momente je računalo užasno usporeno, sumnjam naravno na HD, prilažem screenshoot iz HD Tune utilitya. Na koji način da najednostavnije i najbrže detektiram kvar, prije kupnje novog 2.5" SATA diska?

Nedvojbeno imas bad sectore.

clock2much
15 godina
odjavljen
mate960 kaže...
alankish kaže...

Nedvojbeno imas bad sectore.

Što sam i sam zamijetio {#} Mijenjati HD ili ne? Idem izvrtiti chkdsk, pa izvjestim. Others, any hint?

15 godina
neaktivan
alankish kaže...e.

Što sam i sam zamijetio {#} Mijenjati HD ili ne? Idem izvrtiti chkdsk, pa izvjestim. Others, any hint?

Vrti na error scan ali bez Quick-a! Izvjesti ako nađe crvenu kocku. Žuta ili Zelena su OK.

Nenad
15 godina
odjavljen
Nello kaže...
alankish kaže...e.

Vrti na error scan ali bez Quick-a! Izvjesti ako nađe crvenu kocku. Žuta ili Zelena su OK.

Trenutno vrtim na C: particiji CHKDSK sa /r parametrom, što će potrajati, pa zatim isto na D: particiji. Nakon toga idem izvrtiti error scan u HD tuneu, i par sati koristiti računalo, da vidim dali je zamrzavanje povezano sa HDD-om, ako ni tu ne dobijem informaciju, bacam se u potragu za offline alatom od proizvođača.

15 godina
odjavljen

Update:

3.3% su bad sectori, pojavljuju se i problemi s bootanjem, napravio reseat memorisjkog modula i HDD-a, nažalost počeo sam sumnjati da je do greške došlo padom prijenosnika, a trenutno nemam drugi HDD da isprobam, niti neku LiveCD Linux distribuciju da isprobam. Svakih nekoliko sekundi, dolazi do Application stopped responding, i zamrzivanja sustava na sekundu dvije. Počeo sam sumnjati i na MB, što mi onda komplicira stvari. Any hints?

0 0 hvala 0
17 godina

Lol, pa imaš pun k bad sectora - čudo da uopće uspiješ bootati windowse a da pri tome ne dobiješ bsod. Zamijeni disk. Probaj spasitit što se može, s time da ovaj stari ubaciš u neko eksterno kućište.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Val kaže...

Lol, pa imaš pun k bad sectora - čudo da uopće uspiješ bootati windowse a da pri tome ne dobiješ bsod. Zamijeni disk. Probaj spasitit što se može, s time da ovaj stari ubaciš u neko eksterno kućište.

Znam to {#} Napravljen je backup. Najčudnije je što laptop skoro pa radi normalno, htio bih maknuti sumnju s matične ploče, jer dobivam dosta sitne artefakte na ekranu, tipa paralelne jedva vdiljive bijele crte po ekranu, i konstatno zamrzivanje računala, prije nego odem kupiti HDD, a trenutno nemam drugi za isprobati.

16 godina

-izvadi HDD i probaj ga na drugom računalu. Ne s njega bootati!

-testiraj utilsom proizvođača, obično boot CD/USB ili neki kao Hirens (imaš na njemu većinu alata). Npr WD-diag. Taj test ti daje konkretan odgovor dali je HDD isprvan ili error code. To je dovoljno za reklamaciju ako imaš garanciju.

-badsectori i relocationi. Ponekad je greška logička, tad je običan format ili forat utilsom (kao LLF) rješenje. Moguć uzrok (osim kvara HDDa) je kontroler, kabel-kontakt, MBO-napajanje, pregirjavanje CPU-RAM... nakon pada se bilo što moglo rasklimati, otvori i provjeri sve dostupno, npr RAM.

15 godina
odjavljen
ihush kaže...

-izvadi HDD i probaj ga na drugom računalu. Ne s njega bootati!

-testiraj utilsom proizvođača, obično boot CD/USB ili neki kao Hirens (imaš na njemu većinu alata). Npr WD-diag. Taj test ti daje konkretan odgovor dali je HDD isprvan ili error code. To je dovoljno za reklamaciju ako imaš garanciju.

-badsectori i relocationi. Ponekad je greška logička, tad je običan format ili forat utilsom (kao LLF) rješenje. Moguć uzrok (osim kvara HDDa) je kontroler, kabel-kontakt, MBO-napajanje, pregirjavanje CPU-RAM... nakon pada se bilo što moglo rasklimati, otvori i provjeri sve dostupno, npr RAM.

Hvala, ihush na iscrpnom odgovoru, kakav sam i tražio. Kao što sam i par postova gore naveo, disk je pouzdano neispravan. Backup podataka je uspješno napravljen, te su instalirani Windowsi na isti, nakon što je disk stavljen natrag u laptop. Isto tako sam napravio reseat RAM-a i HDD, da se osiguram da padom nije došlo do gubitka kontakta, te ono što sad pokušavam je dijagnosticirati kvar bez upotrebe drugog ispravnog diska, jer nemam niti jedan drugi pri ruci trenutno, čak niti externi, da na njega pokušam instalirati windows, pa putem USB kabla bootati, znam da će brzina pasti, ali na taj način ukoliko bude sve u redu mogu odmah eliminirati matičnu kao uzrok kvara i mirna srca kupiti drugi 2.5" HDD.

16 godina

-Win ne dozvoljava install na ext.removable medij. Tako da taj plan zaboravi.

-nabavi neki LiveCD (linux, miniPE, Hirens...) i testiraj tako. U nedostatku bilo čega drugog, imaš install medij iskoristi ga... pošto je sve backupirano, instaliraj OS ili barem testiraj mem, drži upaljeno neko vriejme bez spojenog HDDa.. ako pola sata nema nekog smeća po ekranu i ako memtest prolazi, možeš se nadati da je samo HDD dovoljan. ... ali nije to 100% dokaz.

-razumijem nedoumicu (ako je crkla MBO..) pa zato ipak nabavi liveCD prije kupnje HDDa. (testiraj s odspojenim HDDom, da on ne izazove grešku ili kad izazove probaš bez njega..).

15 godina
odjavljen
ihush kaže...

-nabavi neki LiveCD (linux, miniPE, Hirens...) i testiraj tako. U nedostatku bilo čega drugog, imaš install medij iskoristi ga... pošto je sve backupirano, instaliraj OS ili barem testiraj mem, drži upaljeno neko vriejme bez spojenog HDDa.. ako pola sata nema nekog smeća po ekranu i ako memtest prolazi, možeš se nadati da je samo HDD dovoljan. ... ali nije to 100% dokaz.

-razumijem nedoumicu (ako je crkla MBO..) pa zato ipak nabavi liveCD prije kupnje HDDa. (testiraj s odspojenim HDDom, da on ne izazove grešku ili kad izazove probaš bez njega..).

Za ovo prvo vidiš, nisam bio siguran {#} Hvala. Imam još jedan laptop, izvadit ću njegov HDD, i na njegovu slobodnu particiju instalirati Windowse, instaliram sve sa USB sticka, tako da je sve gotovo za 13 minuta. Naravno podrazumijeva se da je HDD prije toga smješten u "neispravan" laptop i napravljen backup. Postotak BAD sectora raste prema 5% i error scan traje kojih par sati.

Stay tuned...

Update:

Zamijenio HDD, instalirao Windowse gore, sada računalo radi stabilno, ali i dalje su artefakti prisutni, nije toliko primjetljivo, ali je možda malčice iritantno. Nemam nikakv kompleksniji memtest blizu, pa vrtim onaj ugrađeni u Windowsw, koji se ponudi prije bootanja sistema, nakon toga idem promijeniti RAM - modul.

Update:

Ugrađeni memtest u Windowse 7, nije prijavio nikakve pogreške vezane uz RAM. Problem je prisutan u obliku bijelih jedva vidljivih vertikalnih  linija na srednjoj horizontalnoj trećini ekrana, ili prilikom otvaranja prozora, npr. Windows Explorera, gdje se onda pojavljuju dijagonalne tanke, opet jedva vidljive bijele titrajuće linije.

Rado bih poslikao, ali pokušao sam, i pošto su artefakti jedva vidljivi ljudskom oku, ništa se nebi vidjelo.

Update:

Prema svemu viđenom, matična je ispravna, artefakti su jedino vidljivi na ekranu prijenosnika, odnosno spajanjem na vanjski monitor, prisustvo istih je nestalo. Za sada sumnjam na konektor matična -> ekran ili na inverter. Disk pouzdano neispravan i leti u smeće. Hvala svima za sada.

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.11.2012 19:07 (alankish).
15 godina
neaktivan
alankish kaže...
ihush kaže...

Za ovo prvo vidiš, nisam bio siguran {#} Hvala. Imam još jedan laptop, izvadit ću njegov HDD, i na njegovu slobodnu particiju instalirati Windowse, instaliram sve sa USB sticka, tako da je sve gotovo za 13 minuta. Naravno podrazumijeva se da je HDD prije toga smješten u "neispravan" laptop i napravljen backup. Postotak BAD sectora raste prema 5% i error scan traje kojih par sati.

Stay tuned...

Update:

Zamijenio HDD, instalirao Windowse gore, sada računalo radi stabilno, ali i dalje su artefakti prisutni, nije toliko primjetljivo, ali je možda malčice iritantno. Nemam nikakv kompleksniji memtest blizu, pa vrtim onaj ugrađeni u Windowsw, koji se ponudi prije bootanja sistema, nakon toga idem promijeniti RAM - modul.

Update:

Ugrađeni memtest u Windowse 7, nije prijavio nikakve pogreške vezane uz RAM. Problem je prisutan u obliku bijelih jedva vidljivih vertikalnih  linija na srednjoj horizontalnoj trećini ekrana, ili prilikom otvaranja prozora, npr. Windows Explorera, gdje se onda pojavljuju dijagonalne tanke, opet jedva vidljive bijele titrajuće linije.

Rado bih poslikao, ali pokušao sam, i pošto su artefakti jedva vidljivi ljudskom oku, ništa se nebi vidjelo.

Update:

Prema svemu viđenom, matična je ispravna, artefakti su jedino vidljivi na ekranu prijenosnika, odnosno spajanjem na vanjski monitor, prisustvo istih je nestalo. Za sada sumnjam na konektor matična -> ekran ili na inverter. Disk pouzdano neispravan i leti u smeće. Hvala svima za sada.

Bravo! To se traži kako si lijepo sve testiraš i tako nađeš krivca. Kao što rekoh da Hdd ak ima bad sector jer je windows jako osjetljiv. Kad ima bad sector u pravilu on uspori i blokira npr jedan program nemože izvršit zadatku a igla ostala u zamku tj rupa (bad sectori). 

Nenad
15 godina
moderator

memtest lako skineš i odvrtiš sa usb-a

http://www.memtest.org/#downiso

jer neznam koliko je pouzdan onaj u windowsima

TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija // na glupe postove i pitanja odgovaram sa: ke???? // besplatno gledam u kristalnu kuglu i otkrivam koje su vaše komponente :)
13 godina
neaktivan

Išao sam provjeriti stanje diska u laptopu, i mislim da imam nekih problema. Ali kada pokrenem eror scan nema bad sectora,sve je zeleno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

laux

- Jesi pokrenuo Error scan full, a ne quick?

- HD sentinel kaže da imaš 8 bad sectora.

- Znači da ti disk lagano odlazi, napravi si backup.

---- Vara se onaj koji misli da se može odreći cijeloga svijeta.Onaj pak, koji misli da svijet ne može bez njega,vara se još više. --------- Sva pitanja ili nejasnoće, molim na PM. Hvala. :)
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.8.2013 20:07 (Valentin17).

0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Full scan sam napravio i nijedan bad sector nije pokazalo,a ovdje piše da ima 8. I mislio sam da je gotov, ali nisam bio siguran zbog ovog eror scana

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Imam Asusa Eee Pc series 4G (hard disk je 4 gig!!)

Uglavnom riknuo mi je hard disk ,pa sam ga isao sam mjenjat ali kad sam ga otvorio skuzio sam da hard disk fali pa sam malo proguglo i procitao da je hard disk integriran pa me zanima jel postoji mogucnost mjenjanja tog hard diska?

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice