Problem s diskom u laptopu

poruka: 55
|
čitano: 13.027
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pozdrav,

prije malo više od godinu dana sam kupio laptop ACER 5750G i dosad mi je radio stvarno savršeno (malo se više grijao, al nema veze). OS je win7 64-bit. Prije mjesec dana je blokirao, nisam mogao ništa već sam oborio sustav i nanovo ga stavio. Tada sam imao problema s podizanjem windowsa jer mi nekad nije očitavao disk, nekad bi ga očitao... Nakon toga, sve je bilo uredu do jučer kada je opet zablokirao. Windowsi se krenu bootat i onda stanu na "starting windows" screenu. Ako se kojim slučajem i upali, onda je užasno spor doslovno ništa se ne može.

Disk je WD Blue 640. Sumnjam da je problem u disku. Može li se to kako riješit ili treba kupovati novi disk? Ako treba kupovati novi disk, koji biste mi preporučili?

Unaprijed hvala...

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Problem s diskom u laptopu
Izvadi disk iz laptopa i probaj ga negdje drugdje. Ovako možemo samo nagađati. Meni na prvu loptu izgleda kao da tebe ne zeza disk nego matična ploča, odnosno da ti zbog pregrijavanja nestabilno radi SATA kontroler.
Sve je moguće osim drvene peći, a i ona ako se ne loži.
14 godina
neaktivan

Stavio sam ga u HP nx7400, upalio BIOS i nije mi ga očitavao.

14 godina
neaktivan

Moguće da ti je ipak u HDD problem. Kad bi ga bar mogao spojiti i testirati u drugi komp. Inaće imaš livecd-a koliko hoćeš.

Probaj sa HDD Regenerator pa da vidiš jel javlja error. Druga stvar, jesi testirao memoriju? Ako je HDD i radna ispravna može biti samo matična ploča, ali ne vjerujem.

HDD 90 %

memorija 9 %

matična 1 %

To bi bilo to, nadam se da sam bar malo pomogao.

14 godina
neaktivan

Maloprije sam opet probao pokrenuti laptop i dođe do "starting windows" screena, blicne BSOD screen i izgasi se. Nakon toga sam stavio disk u sestrin HP i pokazao mi je istu stvar. Nažalost trenutno ne mogu staviti neki drugi disk u svoj laptop. Stvarno me izluđuje više. Malo ga prepoznaje, malo ne, sad malo BSOD...

14 godina
neaktivan

Znaći u disku je problem. Zamijeni...

16 godina
antisha12391 kaže...

Maloprije sam opet probao pokrenuti laptop i dođe do "starting windows" screena, blicne BSOD screen i izgasi se. Nakon toga sam stavio disk u sestrin HP i pokazao mi je istu stvar. Nažalost trenutno ne mogu staviti neki drugi disk u svoj laptop. Stvarno me izluđuje više. Malo ga prepoznaje, malo ne, sad malo BSOD...

-samo ako su identična računala to možeš napraviti i očekivati boot OSa. U svim drugim slučajevima (različit hw) rezultat je obično blokiranje kod paljenja.

HDD se ne testira bootanjem windowsa. Neki LiveCD (npr Hirens) imaš gore utilse WD... diag, taj rezultat je konačni odgovor. To možeš na bilo kojem (ispravnom) računalu.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

Koji bi mi mogli preporučit za zamjenu?

16 godina
antisha12391 kaže...

Koji bi mi mogli preporučit za zamjenu?

-neki ispravan, ali tek kad provjeriš/potvrdiš što je neispravno. Ako je u pitanju disk, tad možda neki jeftin, neki mali ili velik, brz ili tih.. pa čak i SSD.{#} odluka je tvoja, konkretniji odgovor bi bio subjektivan.

14 godina
neaktivan

Napravio sam bootabilni CD od WD diagnostike i on mi izbacuje "NO DRIVE FOUND". A kako onda uspije pokrenuti windowse do onog "starting windows" screena???

15 godina
neaktivan
antisha12391 kaže...

Napravio sam bootabilni CD od WD diagnostike i on mi izbacuje "NO DRIVE FOUND". A kako onda uspije pokrenuti windowse do onog "starting windows" screena???

Dali si skenirao sa HD Tune? Ako je obrisan na disku dovoljno da ubaciš Hirens cd boot i skeniraš Hd i rama, Ako kaže da je sve OK. Onda je krivac matična ploča. Po tvom rječju malo prepozna malo ne, to je kvar u čipsetu dijagnoza je hladni lem. Ako laptop nema garanciju dovoljno sve rastavi matičnu i sama matičnu stavi u pečnicu na 200 stupnjeva mora ispeći 7 min. Postoji tema o pečenju matične ploče.

Nenad
14 godina
neaktivan
Nello kaže...
antisha12391 kaže...

Dali si skenirao sa HD Tune? Ako je obrisan na disku dovoljno da ubaciš Hirens cd boot i skeniraš Hd i rama, Ako kaže da je sve OK. Onda je krivac matična ploča. Po tvom rječju malo prepozna malo ne, to je kvar u čipsetu dijagnoza je hladni lem. Ako laptop nema garanciju dovoljno sve rastavi matičnu i sama matičnu stavi u pečnicu na 200 stupnjeva mora ispeći 7 min. Postoji tema o pečenju matične ploče.

Sumnjam da je to, jer je dosad normalno bez ikakvih problema radio. Nikad nije šteka niti išta... Sutra ću probat s prijateljevim hard diskom na kojem je 7ica i slična konfiguracija i probat ispitat disk s HD tune-om.

13 godina
neaktivan
antisha12391 kaže...

Načinio si bootabilni medij no upitno je ima li software integriran kontroler od tvog laptopa?, savjet: posudi drugi HDD i pokušaj instalirati OS na svom laptopu (tako možeš utvrditi dali je stvarno HDD u pitanju), nadalje memorija, dali je u BIOS-u kontroler u AHCI modu, ima li instalacijski medij integriran kontroler tvog laptopa?

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.10.2012 21:59 (Hardwhelper!!!).
16 godina

-HDD mora biti vidljiv u BIOSu (i bootu, DOSu, liveCDu..). Ako ga tamo nema, kvar je u disku, kablu ili kontroleru. Ako si disk spojio na drugo računalo i imao isti problem tad je krivac disk (i teško da se išta može napraviti).

- HD tune nije diagnostik nego bench tools. Regeneratori su još dalje od tog. Sve probleme s diskom detekritaš i ponekad rješavaš npr WD-diagom. Error code koji s njim dobiješ je relevantan za servis (btw, garanciju na HDD možda dobiješ, obično je 3-5god, reklamiraj u ovlaštenom servisu kad potvrdiš kvar diska).

13 godina
neaktivan
ihush kaže...

... Sve probleme s diskom detekritaš i ponekad rješavaš npr WD-diagom. Error code koji s njim dobiješ je relevantan za servis (btw, garanciju na HDD možda dobiješ, obično je 3-5god, reklamiraj u ovlaštenom servisu kad potvrdiš kvar diska).

O.K. pitanje je ima li WD-diag integriran driver SATA kontrolera navedenog ACER-ovog laptopa, ako nema neće ni taj tool prepoznati kontoler time ni disk. Kao sto je "ihush" rekao: 1. HDD mora biti inicijaliziran (i vidljiv) od strane BIOS-a 2. prepoznat od strane OS-a.

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.10.2012 22:11 (Hardwhelper!!!).
14 godina
neaktivan

Bios mi očitava disk. Točno je naveden model

13 godina

A jesi li probao promjeniti IDE u AHCI ili obratno mode?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Milka30 kaže...

učinjeno, ali nema promjene...

17 godina
antisha12391 kaže...

Bios mi očitava disk. Točno je naveden model

Privremeno isključi AHCI/uključi IDE emulaciju i pokreni testove. Nakon toga vrati.

13 godina
antisha12391 kaže...
Milka30 kaže...

učinjeno, ali nema promjene...

Pffff-mrzim se predavati i govoriti kako je nesta oslo u kuhac,ali ovo tvoje..

Ajd probaj malo kablove iscupati,te kontakte lagano iglom izgrebati(one ženske kontakte),a muske lagano ocitstiti alkoholom.

14 godina
neaktivan

danas sam probao reinstalirati windowse i sve je uredu izgledalo punih pola sata do sat. Čak sam ga par puta restarta i upalio je. Evo nakon što je bio 2 sata izgašen, neće pali... Nema šta drugo bit nego HDD. Stavio sam disk u drugo računalo i isto mi je pokazalo, tj. nije ništa pokazalo osim "starting windows" i bljeska BSOD screena (sumnjam da je to zbog razlike u konfiguraciji).

Hvala svima na pomoći, ali mislim da je to to... NIšta se drugo ne uklapa. Ako još netko ima kakvo mišljenje, slobodno neka kaže {#}

16 godina
antisha12391 kaže...

.Stavio sam disk u drugo računalo i isto mi je pokazalo, tj. nije ništa pokazalo osim "starting windows" i bljeska BSOD screena (sumnjam da je to zbog razlike u konfiguraciji).

..

-?? I tako si zaključio da je problem u disku?

Što kad kupiš novi disk a problem ostane?

15 godina
neaktivan
antisha12391 kaže...

danas sam probao reinstalirati windowse i sve je uredu izgledalo punih pola sata do sat. Čak sam ga par puta restarta i upalio je. Evo nakon što je bio 2 sata izgašen, neće pali... Nema šta drugo bit nego HDD. Stavio sam disk u drugo računalo i isto mi je pokazalo, tj. nije ništa pokazalo osim "starting windows" i bljeska BSOD screena (sumnjam da je to zbog razlike u konfiguraciji).

Hvala svima na pomoći, ali mislim da je to to... NIšta se drugo ne uklapa. Ako još netko ima kakvo mišljenje, slobodno neka kaže {#}

Kompjuter i laptop nisu iste jer svaka ima svoju sistem prepoznavanja. I zaključak da je baš kriv hdd? Lool. Pogrešno radiš!

Prvo ja bi na mom mjestu odmah testirao stanje HDD jer imam alate (hirens CD Boot) kojim se provjerava zdravlje u hdd ( skeniranje cijeli disk da vidim jel ima bad sectori). Ako nakon testa nema bad sektori onda je disk ispravan, drugo ja bi odmah testirao memoriju sam Memtest ali samo jednim keks i mora proči 100 passa ako nema errore onda je ispravna memorija. Treče hdd se može na drugo računalo instalirat windowse ako prođe uspješno tako da vidiš kako se ponaša kod instalacije. 

Normalno je s laptopa izvadit hdd i stavlja na drugo računalo i normalno se digne javlja BSOD zbog nekomaptibilni sistema.

Ako nakon testa npr HDD OK, Ram OK, e onda bi ja nekome posudio hdd za laptop pa da probamo jel hoć uspjeti instalacija.

Ako tokom instalacija javlja error može se sumljati na dvd čitač jer leća vjerovatno zaprljan pa nemože skroz čitat na dvd-u i promjenit drugi dvd čitač i probat ponovo.

Ako je uspješno instaliran windows kojim smo promjenit dvd čitač.

Kod instalacija ako baca greške a problem može bit u:

1. Hard disk - Skenirati ako ima bad sector onda mu treba novi hdd,

2. Ram - Skenirati MemTest ako ima errore potrebno zamjeniti novu memoriju,

3. DVD Čitač - ako tokom instalacije baca error ili ne uspjeva čita s dvd ili je DVD oštečen, nevidljiv ili je ogreban, potrebno zamnjenit drugi dvd čitač i dvd za instalaciju mota bit ispravna bez ogrebanog.

4. Ako od ove redni brojem od 1-3 nema greške dakle OK,  onda možeš sumnjati u matičnu ploču znak da počinje pravo probleme.

Imaš laptop ACER 5750G on u sebi mora prepoznat disk jer automatski detektira disk i u BIOS-u mora bit vidljiv. Ako ne vidi u BIOS-u onda je hdd krivac. Problem u hdd kontroleru.

To treba isprobat i nači krivca svih problema.

Nenad
14 godina
neaktivan

Memtestom sam testirao memoriju i prošla je bez greške. HDD ne mogu testirat sa Hirens'-om jer je WD-ov, a ne Seagate-ov, a WD dijagnostika ga ne očitava...

12 godina
neaktivan
Nello kaže...
antisha12391 kaže...

Kompjuter i laptop nisu iste jer svaka ima svoju sistem prepoznavanja. I zaključak da je baš kriv hdd? Lool. Pogrešno radiš!

Prvo ja bi na mom mjestu odmah testirao stanje HDD jer imam alate (hirens CD Boot) kojim se provjerava zdravlje u hdd ( skeniranje cijeli disk da vidim jel ima bad sectori). Ako nakon testa nema bad sektori onda je disk ispravan, drugo ja bi odmah testirao memoriju sam Memtest ali samo jednim keks i mora proči 100 passa ako nema errore onda je ispravna memorija. Treče hdd se može na drugo računalo instalirat windowse ako prođe uspješno tako da vidiš kako se ponaša kod instalacije. 

Normalno je s laptopa izvadit hdd i stavlja na drugo računalo i normalno se digne javlja BSOD zbog nekomaptibilni sistema.

Ako nakon testa npr HDD OK, Ram OK, e onda bi ja nekome posudio hdd za laptop pa da probamo jel hoć uspjeti instalacija.

Ako tokom instalacija javlja error može se sumljati na dvd čitač jer leća vjerovatno zaprljan pa nemože skroz čitat na dvd-u i promjenit drugi dvd čitač i probat ponovo.

Ako je uspješno instaliran windows kojim smo promjenit dvd čitač.

Kod instalacija ako baca greške a problem može bit u:

1. Hard disk - Skenirati ako ima bad sector onda mu treba novi hdd,

2. Ram - Skenirati MemTest ako ima errore potrebno zamjeniti novu memoriju,

3. DVD Čitač - ako tokom instalacije baca error ili ne uspjeva čita s dvd ili je DVD oštečen, nevidljiv ili je ogreban, potrebno zamnjenit drugi dvd čitač i dvd za instalaciju mota bit ispravna bez ogrebanog.

4. Ako od ove redni brojem od 1-3 nema greške dakle OK,  onda možeš sumnjati u matičnu ploču znak da počinje pravo probleme.

Imaš laptop ACER 5750G on u sebi mora prepoznat disk jer automatski detektira disk i u BIOS-u mora bit vidljiv. Ako ne vidi u BIOS-u onda je hdd krivac. Problem u hdd kontroleru.

To treba isprobat i nači krivca svih problema.

Sorry na offtopicu ali jel ti pises na nekom drugom jeziku pa prevodis google translatorom?

15 godina

bios - first boot device optički uređaj - hirens cd - boot mini xp(diže ga iz rama) - kad uđe, install all devices - odeš na net, ili ako već imaš hdd tune, pokreš i scan...

0 0 hvala 0
13 godina
Bastardo kaže...

Sorry na offtopicu ali jel ti pises na nekom drugom jeziku pa prevodis google translatorom?

Ako se ne varam Nello je gluhonjem.

Iako se u dosta njegovih preporuka (od prije) ne slazem sa Nellom,ovaj puta se moram sloziti da je prebrzo HDD oznacen kao krivac,jer i ja bih ako treba 100 puta testirao prije nego se odlucim za kupovinu novoga HDD,koji je "hvala Bogu jeftin".

Koliko puta sam naletio na "nemoguce" probleme koji su u biti bili banalni!

-Jesi probao restart biosa?

12 godina
neaktivan
Milka30 kaže...
Bastardo kaže...

Ako se ne varam Nello je gluhonjem.

Ako zaista je - onda mu svaka cast sto je tako dobro svladao jezik koji nije nikada cuo. Thumbs up!

14 godina
neaktivan

Uspio sam nekako podignit opet 7icu, instalira sam HD tune, te pretraživam s ERROR SCANom. Pronaša je dosad 4 kvadratića (kvadratić je 244MB). Potraga za greškama se nastavlja...

14 godina
neaktivan

To su bad sectori. Da ne gubis vrijeme, samo daj screenshot iz health taba u HDtuneu.

clock2much

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice