Ext USB HDD (e: f: g: h: i:...)

poruka: 17
|
čitano: 4.567
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Pozdrav!

Npr. imam par ext hdd s kojih i na koje redovno se snimaju podaci i dosta često s s jednog na drugi prebacuje dio podataka. Kako je u igri 3-4 kom sličnih diskova i kako oni NE dobivaju ista slova kada se ukljuce u komp (zavisi koji je prvi ukljucen, pa drugi i slicno) pa mi je tesko napraviti batch fajl koji bi automatizirao kopiranje s jednog na drugi disk obzirom da je velika sansa da svaki od njih svaki puta ima neke drugo slovo (e: f: g: h: i: i slicno).

Jel postoji neki drugi nacin/tip/sustav "oznacavanja" disova u WinXP/Win7 sustavima koji je uvijek isti za jedna disk bez obzira na slovo? Npr. ako sad imam copy e:\... f:\... da ta slova mogu zamijeniti sa nekom drugom oznakom koja ce uvijek bas sa tog nekog diska iskopirati stvar na bas taj drugi koji ja zelim (bez obizra na njihova slova).

Kao workaround sada su diskovi rucno postavljeni na slova s: u: w: z:, ali opet mi se dogodilo da se par puta slova zdrkaju i skripta ne radi... Ima li neko "fiksno" rjesenje za USB ext hdd da mi batch/skripte uvijek rade i da se mogu pouzdati da ce tocno sa jednog diska kopirati se na tocno drugi disk, bez obzira na njegovo slovo?

Hvala svima!

davor07

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Ext USB HDD (e: f: g: h: i:...)

Možeš ih mountati u foldere. Pogledaj na slici dolje. Samo što trenutno nemam eksterni disk doma pa ne mogu probati vraćaju li se te postavke automatski pri svakom spajanju.

14 godina
neaktivan

ne treba mountati, samo tu na slici odabere slovo koje želi da mu svaki puta disk bude kad ga ukopča

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pa kaze covjek da mu se znaju "zdrkati" ta slova, tako da mu to ocito nije dobra opcija.

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.9.2011 9:01 (Mirko935).
14 godina
neaktivan

ako tu namjesti slova za diskove ne bi se trebala više "zdrkati"

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Pa gdje bi ih drugdje rucno namjestio?
17 godina
neaktivan
hellbastard kaže...

ne treba mountati, samo tu na slici odabere slovo koje želi da mu svaki puta disk bude kad ga ukopča

Nisam probao s mountanjem, probat cu s time... hvala na info!

davor07
17 godina
neaktivan
hellbastard kaže...

Rucno sam podesio slova za te diskove, neka sa kraja abecede, ali par puta mi se neki od diskova kod ukljucivanja prijavio opet sa prvim slobodnim slovom (e:) iako je rucno stavljen na s: ili t:

Nemam pojam zbog cega, ali dogodilo mi se par puta (NE UVIJEK) i nemam pojma u cemu je stvar. Stroj je WXP.

davor07
16 godina
davor07 kaže...
hellbastard kaže...

Rucno sam podesio slova za te diskove, neka sa kraja abecede, ali par puta mi se neki od diskova kod ukljucivanja prijavio opet sa prvim slobodnim slovom (e:) iako je rucno stavljen na s: ili t:

Nemam pojam zbog cega, ali dogodilo mi se par puta (NE UVIJEK) i nemam pojma u cemu je stvar. Stroj je WXP.

-ne može se to dogoditi.. osim u slučaju kad je slovo trenutno zauzeto. Spoji sve diskove, podesi slova na željena (ili jedan po jedan, na isto slovo), moja praksa je recimo R kao radni, S kao Sys ... P-T-Q su rezerve.

Poželjno je ostaviti kraj abecede (Z) slobodno, kao i prvih par za neke nove uređaje.

-Windowsi, prepoznaju HDD-ID, ako je ručno podešeno slovo slobodno dodjelit će ga. Može biti samo ako si nekim alatom obrisao taj podatak iz registrija ili restorao.. tad naravno nema stare postavke.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
davor07 kaže...
hellbastard kaže...

Mozda su iste marke pa ponekad dobivaju ista slova [unatoc tome sto ih rucno dodjelis] Treba pocistiti drivere od te diskove ako su prethodno "pobrkavani" i dopustiti da Windows Plug&Pplay obavi posao

Inace galantno resenje za tebe:

USBDLM V4.6.9.1

USBDLM is a Windows service that gives control over Window's drive letter assignment for USB drives. Running as service makes it independent of the logged on user's privileges, so there is no need to give the users the privilege to change drive letters.
It automatically solves conflicts between USB drives and network or subst drives of the currently logged on user.
Furthermore you can define new default letters for USB drives and much more.

USBDLM is Freeware for private and educational

jos citas ovo? sto cekas?

{#}

Max Headroom
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
davor07 kaže...
hellbastard kaže...

-ne može se to dogoditi.. osim u slučaju kad je slovo trenutno zauzeto. Spoji sve diskove, podesi slova na željena (ili jedan po jedan, na isto slovo), moja praksa je recimo R kao radni, S kao Sys ... P-T-Q su rezerve.

Poželjno je ostaviti kraj abecede (Z) slobodno, kao i prvih par za neke nove uređaje.

-Windowsi, prepoznaju HDD-ID, ako je ručno podešeno slovo slobodno dodjelit će ga. Može biti samo ako si nekim alatom obrisao taj podatak iz registrija ili restorao.. tad naravno nema stare postavke.

Teoretski je tako, ali u mom slucaju nije uvijek ispalo kako treba. Iako su slova bila slobodna, nekada neki disko dobije prvo slobodno. Ne uvijek ali ponekada da... Nisam skuzio u cemu je stvar i nisam uspio skuziti pravilo kada se dogodi... Ne mogu biti 100% siguran jesam li nesto prckao po registry-ju ili ne... Dogodilo se u par navrata, tako da mislim da nije (samo) stvar u registry-ju. Mozda je ipak stvar do potpuno istih diskova (isti HDD i isto kuciste, imao sam 3x potpuno istu kombinaciju)... 

davor07
17 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...
davor07 kaže...
hellbastard kaže...

Mozda su iste marke pa ponekad dobivaju ista slova [unatoc tome sto ih rucno dodjelis] Treba pocistiti drivere od te diskove ako su prethodno "pobrkavani" i dopustiti da Windows Plug&Pplay obavi posao

Inace galantno resenje za tebe:

USBDLM V4.6.9.1

USBDLM is a Windows service that gives control over Window's drive letter assignment for USB drives. Running as service makes it independent of the logged on user's privileges, so there is no need to give the users the privilege to change drive letters.
It automatically solves conflicts between USB drives and network or subst drives of the currently logged on user.
Furthermore you can define new default letters for USB drives and much more.

USBDLM is Freeware for private and educational

jos citas ovo? sto cekas?

{#}

probat cu s ovim. Hvala na savjetu!

davor07
16 godina
davor07 kaže...
..

Teoretski je tako, ali u mom slucaju nije uvijek ispalo kako treba. Iako su slova bila slobodna, nekada neki disko dobije prvo slobodno. Ne uvijek ali ponekada da... Nisam skuzio u cemu je stvar i nisam uspio skuziti pravilo kada se dogodi... Ne mogu biti 100% siguran jesam li nesto prckao po registry-ju ili ne... Dogodilo se u par navrata, tako da mislim da nije (samo) stvar u registry-ju. Mozda je ipak stvar do potpuno istih diskova (isti HDD i isto kuciste, imao sam 3x potpuno istu kombinaciju)... 

- nema dva ista diska, osim ako nisi (namjerno) to napravio alatima za kloniranje. Windowsi zapamte HDD na nivou hardwarea - serisjki broj, svako formatiranje dodaje neki serijski broj, tako da nema šanse pronači dva ista...

- Ako je ručno postavljeno neko slovo (slobodno) moraju mu uvjek dodjeliti to slovo, ako nije ručno podešavano, tad će mu dodijeliti prvo slobodno po abecedi.

- ako se iz bilo kojeg razloga windowsi drugačije ponašaju, imaš ozbiljan problem. Najvjerojatnije windowsi koriste rezervni reg. Rezultat jednak restoru na neku predhodnu točku, ili neki alat koji to čisti iz registrija (a nebi trebao).

- isti ili različiti diskovi, preko istog USB adaptera i ostale kombinacije mi uvjek pamte podešeno, recimo na U: stavljam USB diskić-flash, nakon recimo godinu dana ne diranja nekog PCa uredno ga prepozna na zadanom slovu..

- najjednostavniji test, priključi disk, podesi željeno slovo, pomakni neku ikonu na desktopu. Resetiraj windowse... dali je ikona na mjestu, koje slovo ima HDD? ... ili će ti povremeno kod paljenja pojaviti se poruka u stilu windowsi nisu mogli bla-bla.. koriste rezervnu kopiju.

Pošto problem s registriyem može biti veći problem, nije zgoreg na vrijeme pripremiti se, postoji šansa da se jednom ne upali ...

Lazarusov prijedlog za toolsom je OK ali ipak nepotreban dodatak (tj potreban samo na ograničenom useru, ne adminu). Ja sam radije za čišći OS ako se normalnim alatima može (koliko-toliko jednostavno) to rješiti. Zapravo ne vidim kako će taj tools pametnije pamtiti disk, razlika je samo u slučaju mrežno-mapiranog diska koji zauzme željeno slovo, taj utils mu (vjerojatno) doda neko drugo, dok windowsi ostave 'zbrljotinu' koju moraš ručno podesititj odlučiti koji disk će biti na kojem slovu. Za tvoju potrebu taj utils nije rješenje.. (rješenje je ispravan registry, na što sumnjam kao uzrok).

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

- nema dva ista diska, osim ako nisi (namjerno) to napravio alatima za kloniranje. Windowsi zapamte HDD na nivou hardwarea - serisjki broj, svako formatiranje dodaje neki serijski broj, tako da nema šanse pronači dva ista...

-  Ako je ručno postavljeno neko slovo (slobodno) moraju mu uvjek dodjeliti to slovo, ako nije ručno podešavano, tad će mu dodijeliti prvo slobodno po abecedi.

- ako se iz bilo kojeg razloga windowsi drugačije ponašaju, imaš ozbiljan  problem. Najvjerojatnije windowsi koriste rezervni reg. Rezultat jednak restoru na neku predhodnu točku, ili neki alat koji to čisti iz registrija (a nebi trebao).

- isti ili različiti diskovi, preko istog USB adaptera i ostale kombinacije mi uvjek pamte podešeno, recimo na U: stavljam USB diskić-flash, nakon recimo godinu dana ne diranja nekog PCa uredno ga prepozna na zadanom slovu..

- najjednostavniji test, priključi disk, podesi željeno slovo, pomakni neku ikonu na desktopu. Resetiraj windowse... dali je ikona na mjestu, koje slovo ima HDD? ... ili će ti povremeno kod paljenja pojaviti se poruka u stilu windowsi nisu mogli bla-bla.. koriste rezervnu kopiju.

Pošto problem s registriyem može biti veći problem, nije zgoreg na vrijeme pripremiti se, postoji šansa da se jednom ne upali ...

Lazarusov prijedlog za toolsom je OK ali ipak nepotreban dodatak (tj potreban samo na ograničenom useru, ne adminu). Ja sam radije za čišći OS ako se normalnim alatima može (koliko-toliko jednostavno) to rješiti. Zapravo ne vidim kako će taj tools pametnije pamtiti disk, razlika je samo u slučaju mrežno-mapiranog diska koji zauzme željeno slovo, taj utils mu (vjerojatno) doda neko drugo, dok windowsi ostave 'zbrljotinu' koju moraš ručno podesititj odlučiti koji disk će biti na kojem slovu. Za tvoju potrebu taj utils nije rješenje.. (rješenje je ispravan registry, na što sumnjam kao uzrok).

Prenapuhano precipiramo sve ovo, koliko sam ukapirao njemu zadaje problem to sto koristi batch datoteke za kopiranje/backupiranje sa diska na disk. Dodjeli slovo disku ali Windozi s vremena na vreme pogrese. Mozda zato sto ima (hardverski) identicne eksterne diskove kojima se dodaje isti PID ili GUID (potraziti u Device Manageru)

Ja preporucam deinstalaciju tih diskova i nanovo dodjelivanje slova. Da koristi SYNCHREDIBLE (kao sto ja koristim)  nece imati problema

(ova zgodna stvar detektira USB drajv i pocinje zadanu akciju)

Max Headroom
16 godina
Lazarus Long kaže...
..  Prenapuhano precipiramo sve ovo..

-vjerojatno. :)

Lazarus Long kaže...

Windozi s vremena na vreme pogrese. Mozda zato sto ima (hardverski) identicne eksterne diskove kojima se dodaje isti PID ili GUID (potraziti u Device Manageru)

-tu je problem, jer GUIDi.. nema dva ista diska. Windowsi (normalni) to ne brljave. Nema razloga osim greške, a po potrebi za batchom-backupom rekao bi da se greška ne smije tolerirati (može biti pogubno).

btw: zgodan alatčić.

Opet, ista stvar se može napraviti u batchu (kojeg već koristi), samo prije kopiranja dodati par errorlevela i shiftati.. ali to bi već spadalo u osnovno/naprednije znanje batcha. ;-)

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-tu je problem, jer GUIDi.. nema dva ista diska. Windowsi (normalni) to ne brljave.

Zato i navijam da deinstalira USB drajvove. Treba unjeti sistemsku varijablu ili preko command prompta ili je moze staviti permanentno:

U command promptu upisati ovo set devmgr_show_nonpresent_devices=1 > Enter

nakon ovoga ukljuciti Show Hiden devices i imamo brdo ne-prisutnih USB uredaja ...i ne samo USB. Oprez sa brisanjem i deinstalacijom

Ja bih ovako postupio:

Ukljucio bih sve eksterne diskove i preko Dev. Managera deinstalirao bih sve ali necu klikati na refresh iliti Scan for Hardware changes, nakon toga fizicki iskopcam diskove i bacim se na cupanje drivera odnosno diskova. Treba cistiti u disk drives, USB mass storage drivers i mozda Volume Shadow Copies ali svakako Storage   Volumes   < ovo su slova < ACHTUNG! ALARMA! < ovdje su takode slova od unutarnjeg HDD-a

Max Headroom
17 godina
neaktivan

Slazem se da je cijela tema otisla predaleko. Cijela ta stvar s batch-om za backup je vrlo jednostavna i nije bez kontrole, provjerim ja stvar prije pokretanja i ne dogodi se nista katastroficno, ali lakse bi bilo da ne moram drkati po batch fajlu, nego da je stvar ok i kako sam je podesio prije godinu ili 5 godina...

Isprobat cu sve deinstalirati i nanovo ih prijaviti s rucnim slovima.

Pozdrav svima i hvala!

davor07

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice