Jačina udarca (borilački sportovi)

poruka: 29
|
čitano: 52.187
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Temu otvarama, jer malo podataka o tome ima.

Želimo znati o čemu ovisi jačina udarca, kako se mjeri, jeli to uređeno(genetska predizpozicija), može li se usavršiti vježbama.

Ja osobno nisam imao prilike mjeriti na nekom profi. mjereču, ali kao dobra večina sam udaro u krušku u lunaparku.

20 mi je godina, visok 186cm, težim 67kg (premalo, ali takav mi je metabolizam), kao mali bavio se karateom, i udarac koji sam ostvario na skali je bio 723 (mislim da je 1000 bilo maksimalno).

Znam da je za udarac bitna brzina, ono što neki masom ostvare, ja to uradim brzinom.

Stoga svaka provjerena informacija je dobrodošla.

16 godina
protjeran
RE: Jačina udarca (borilački sportovi)
Količina gibanja. m*v.
16 godina
neaktivan

Snagu za udarac iz poda crpiš, kolko god to glupo zvučalo.

Ako udaraš desnom šakom, zabaci desnu nogu u iza, i dok zamahuješ rukom, odgurni se nogom. Ja imam oko 180 cm, oko 70 kg, 17 godina, nemogu reć da sam nešto jak, pa opet, oko 900 mogu na tom čudu napravit.

Got a gun, in fact I've got two, that's okay man, cause I love God
15 godina
neaktivan
Slash 666 kaže...

Ako udaraš desnom šakom, zabaci desnu nogu u iza, i dok zamahuješ rukom, odgurni se nogom. Ja imam oko 180 cm, oko 70 kg, 17 godina, nemogu reć da sam nešto jak, pa opet, oko 900 mogu na tom čudu napravit.

djelimicno si u pravu,nije glupo,postoji nacin kako se moze koliko-toliko povecat snaga udarca...znaci kad  ti ruka ide zrakom od tebe prema cilju bitno je tijelom pratiti ruku,na neki nacin se "nasloniti"svom tezinom na tu ruku...i neko je gore bio u pravu,brzina je bitna,ono sto ce ti svaki trener reci na prvom treningu boksa,a i ponavljace stalno jest "da ne ubija snaga,nego ubija brzina",naravno da brzina najvise ovisi od genetike,al se treningom moze povecati(na "krusci" npr)...ne pametujem bezveze,trenirao sam borilacke vjestine 3-4god,i karate neko vrijeme prije povrede glave u jednoj tuci(bila posjekotina,al kako mi je doktor rekao da moram duze mirovat sto se tice karatea,odustao sam)..sad sam se ponovo aktivirao,imam dobar udarac jer na svojih 194cm i 92kg(20 god)imam odlicnu brzinu za ovu visinu i tezinu...

inace,ne znam koliko pratis MMA i sve to,al ti mogu rec da Roy Nelson(vidi na googlu kakav je,al nemoj da te izgled zavara,brz je) ima strasan udarac,preracunali su mu snagu udarca i rekli su da njegov udarac moze bez problema oboriti 300kg!!to ti je ko da nokautiras vola...:D

Bolje zivjeti sto godina kao milijunas nego sedam dana u bijedi.
15 godina
neaktivan

Čitao sam također da za udarce treba pravilno stajanje tj. kukovi igraju igru i trbušni mišići(za kružne pokrete). Osobno za udarce za knocout ili što jače koristim nogu(lijevu) desnu ne toliko jer s njom ne mogu preko 2m, jedva 1.70

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.2.2011 2:05 (Wuk19).
15 godina
neaktivan
Slash 666 kaže...

Ne zvuči glupo, dapače kinetička energija udarca struji od nogu prema ruci. Ali ovo za odgurivanje nisam znao, dobar savjet samo nema lunića da probam.

15 godina
neaktivan
lukavg kaže...
Količina gibanja. m*v.

To je impuls ako se nevaram, napisao sam gore, što drugi masom ja brzinom.

16 godina
protjeran
Wuk19 kaže...
Slash 666 kaže...

Ne zvuči glupo, dapače kinetička energija udarca struji od nogu prema ruci. Ali ovo za odgurivanje nisam znao, dobar savjet samo nema lunića da probam.

To ti je osnova, prvo što naučiš naprimjer na boksu - tamo je stražnji direkt iznimno razoran baš zbog toga (pogle samo braću Kličko, je to spor udarac ali je možda čak i razorniji od krošea - isprobano u praksi {#}) Kako sam ja ljevak meni je stražnji direkt lijevi, isti učinak naravno.

Meine Ehre heiSSt Treue
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.2.2011 2:19 (Silence1488).
15 godina
neaktivan
Slash 666 kaže...

Reci samo s kojim vrstom udarca si skaliro taj broj, kružni, kroše ili ...?

18 godina
neaktivan

Nisam bas upoznat sa vrsatam udaraca, iako mislim da se sve moze usavrsiti vjezbom, tako da samo vjezbaj vjezbaj i vjezbaj i normalno udarac ce postati sve bolji.

Ali javljam se u temu jer me fascinirao jedan udarac, to je One Inch Punch, ne znam jeste li culi za to. Malo progooglajte da vidite sta i kako, ali meni je udarac zakon. Kako sam skuzio moze biti itekako razoran, ako ga se dobro izvjezba.

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
16 godina

pozz

Ja sam trenirao dugo taekwon-do,i mi smo ucili da kod udaraca npr.nogom kad udaras

dizi prvo konjeno i onda ispruzis ostatak noge ,npr ako lijevom udaras desna noga mora biti skroz ravna znaci bez ikakvog gibanja i to.

A kod udaraca sako,ako udaras sa desnom sakom,desna noga mora biti malo iza a lijeva naprijed,malo savijena znaci da imas ravnotezu,Tj ono najjosnovnije ako te zanima jos nesto pitaj.

Networking Admin,nemam 15 godina takav mi je nick :)
17 godina
neaktivan

Kada udaraš moraš zarotirat šaku i tako se postiže najveće snaga udarca , a ne samo udarit ravno . Ja sam imao treninge gdje smo vježbali udarce u trbuh golom rukom bez rukavica , svaki je imao svoj par i stao u jedan kut ringa .

You may say that I'm a dreamer But I'm not the only one I hope someday you'll join us And the world will live as one .......
15 godina
neaktivan
goodye kaže...

Nisam bas upoznat sa vrsatam udaraca, iako mislim da se sve moze usavrsiti vjezbom, tako da samo vjezbaj vjezbaj i vjezbaj i normalno udarac ce postati sve bolji.

Ali javljam se u temu jer me fascinirao jedan udarac, to je One Inch Punch, ne znam jeste li culi za to. Malo progooglajte da vidite sta i kako, ali meni je udarac zakon. Kako sam skuzio moze biti itekako razoran, ako ga se dobro izvjezba.

Taj ONE INCH PUNCH se koristi samo na male udaljenosti iliti jedan inch kako mu ime govori i da za tu svrhu je razoran, ako se ne varam Bruce Lee ga je uveo u praksu. Za sada još teorija o tome kako nastaje. Po meni on ima veze sa rotacijom tijela momentumom.

Ako si pozorno gledao taj video tj. kako je izvršen udarac, vidjet ćeš da prije udarca stoji gotovo paralelno s metom gdje udara, ali zatim poravnava svoje tijelo sa udarcem (bočni položaj).

Šta sam zaključio:

Napravi ovo kod kuće: Stani na jednu nogu licem okrenutim prema zidu i jednom rukom se nasloni na zid , ŠTA SE DEŠAVA, nakon vrlo vrlo kratkog vremena osijetit češ bol u ramenu, ruci.

Drugi put sve isto samo ovaj put položaj tijela (glave) če biti bočno od zida, BOLI VIŠE NEMA!!!

Tako da mislim da i to treba uzeti u obzir.

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.2.2011 16:30 (Wuk19).
15 godina

isprobal ovo sa stajanjem pred zidom i fakat je istina :D

nego... imam jedno pitanje...

stvar je u tome da sam osoba koja treba UŽANO puno kretanja i ispucivanja snage iz sebe, a uz fax i posao nemam vremena ko kad sam bio klinac od 14-15 god pa da sam cjele dane po igralištu, mislio sam si kupit boksačku vreču da u nju nabijam svaki dan po jeno 30min...

pa me zanima dali se može usput i postič šta korisno osim izbacivanja "viška energije" uz nabijanje u tu vreču....

17 godina
neaktivan

Ima jedan lijepi udarac koji sam koristio kao izbacivač a sličan je One inch udarcu...onome koji izaziva probleme dovoljno je kao upozorenje ispružiti prste ruke tako da samo dodiruju prsište ,malo sebe ukositi prema žrtvi i onda punom snagom cijelim donjim dijelom dlana uputiti udarac iz tijela prema prsima gdje su prsti ciljali ...zagarantirano iznenađenje i žrtva leti sigurno ....no to je bilo davno i primjenjuje se i uz vejštine komunikacije rada na ulazu {#}.Što se tiče ispucavanja snage ...hmmmm imaš masu lijepih borilačkih sportova gdje to možeš napraviti.Što se tiče udarca ,uvijek se koristi cijelo tijelo pri svakoj vrsti udarca ...udarac šake kreće iz ramena a ovaj vuče iz tijela ,tako je i sa svim udarcima nogu ...bar sam ja tako učio u karateu....Nije samo bitno udarati nego i kako se udara ,ako se pravilno uneseš u udarac ,on može biti razoran a ponekad i smrtonosan.

Private
15 godina

ma za neki sport tog tipa nemam vremena... ovo sam mislio na način da svaki dan "ukradem" 30min vremena i po vreči da ju raspalim totalno... a da sam neki fanatik za tijelo, to nisam... jer smatram da sam dovoljno jak buduči da sam "djete" sa sela (sa 20god) i po cjele dane imam posla, uvjek nekog jarca kopam, prebacujem vreče neke... (bavimo se poljoprivredom pa ima jako puno tu posla buduči da sam jedino muško u kući)... ali meni treba onako neki dio vježbi da sve iz sebe ispucam totalno i mrtav legnem u postelju, pa mi je zato na um palo udarat po vreči...

18 godina
neaktivan
Bojica kaže...

ma za neki sport tog tipa nemam vremena... ovo sam mislio na način da svaki dan "ukradem" 30min vremena i po vreči da ju raspalim totalno...

hehe

Jesi li ikad udarao vrecu?

Vjeruj mi neces udarati 30 min. ispocetka max 5 min i gotovo, neces vise moci migati, normalno ako bas mlatis, ako ces skakutati oko nje onda mozes, ali ako ces bas udarati ne mozes dugo, bole ruke, boli cijelo tijelo, dok ne naviknes.

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
17 godina
neaktivan
goodye kaže...
Bojica kaže...

ma za neki sport tog tipa nemam vremena... ovo sam mislio na način da svaki dan "ukradem" 30min vremena i po vreči da ju raspalim totalno...

hehe

Jesi li ikad udarao vrecu?

Vjeruj mi neces udarati 30 min. ispocetka max 5 min i gotovo, neces vise moci migati, normalno ako bas mlatis, ako ces skakutati oko nje onda mozes, ali ako ces bas udarati ne mozes dugo, bole ruke, boli cijelo tijelo, dok ne naviknes.

Točno tako , udaranje vreće se radi u npr 4 x po 3min , zaovisno kako trener odredi , ili u paru jedan drži dok drugi udara nogom ili rukom .

You may say that I'm a dreamer But I'm not the only one I hope someday you'll join us And the world will live as one .......
18 godina

Haha, pa da samo udaras u prazno rukama i nogama pa ces krepat ako radis neprekidno u 5 min :)

Nekad prije sam trenirao kickboxing i proslo je dosta vremena... Za to vrijeme sam izgubio bar 50% brzine.

Tesko je pronac vremena za sve, pogotovo danas gdje svi nekud zure...

http://www.mediafire.com/?er4ng2zenhm
17 godina
neaktivan

Ispucat ćeš se na vreći, ali mislim da će ti dosaditi nakon nekog vremena i nakon toga samo stajati u prostoriji... :)

Pola sata nećeš moći kehati, jer ćeš biti mrtav-također govorim is iskustva.

A što se tiče same jačine udarca, već su gore rekli: masa i brzina su ključni faktori.

Od ostalih faktora: hmm, ja bi rekao i "prijeđeni put", ali to već spada pod brzinu (s=v*t) :)

Nije isto nekome odvaliti šamar 5 cm od lica i jedan kvalitetni zamah od pola metra-treba postići ubrzanje :D

I naravno pravilno izvođenje i tehnika.

Can't find a better Jam!
15 godina

heh... nisam nikad udaral u vreču (osim u onu dječju dok me mali bratič maltretiral al to je bilo tak... jedva da sam ju taknul)

hmmm... onda bi si moral nači nešto drugo za ispucavanje energije... jer sumljam da bi mi se isplatio ju tuč po 5min na dan...

a ideja mi se je tako primamljivom činila... :D

15 godina
neaktivan

Svaki put kada mi netko spomene One Inch Punch sjetim se Ume Thurman kad se u filmu Kill Bill izvuče s tim udarcem iz groba.

A ovo sa raskorakom kod udaranja šakom...Slično se koristi (u biti ista stvar) u rukometu kada vanjski pucači naprave samo taj korak i pucaju na gol (bez skoka). I to bude dosta jak šut.

Metličić je to znao fantastično napraviti, a ni Buntić se neda.

salary desire.... 3 million dollars.... cash
17 godina
neaktivan

Ono sto sam ja ucio dugo vremena zove se "Kime", tehnika koja ima i svoje 'chi/ki' korijene u koje nije potrebno ulaziti i razumjeti za njezino izvodjenje.

Dakle, cilj tehnike je da u trenutku udarca svaki misic u tijelu bude zategnut, i bitno je zategnuti misice od pocetne maksimalne opustenosti u 'valu', od najudaljenijih ekstremiteta do tocke kontakta.

Primjerice prilikom udarca sakom, prstima, dlanom ili rubom dlana, val pocinje od ramena, ristova i prstiju sake koja NE izvodi udarac, te je potrebno zatezati misice prsiju, kvadricepse, straznjicu i trbusne (prednje i straznje), i zadnje sto zatezes su bicepsi, tricepsi i ostatak sake koja udara - to se desava mahinalno zadnjih par centimetara udarca. Dakle, ruka kojom udaras minimalno koristi misice (osim stisnute sake) do samog trenutka udarca - time se ostvaruje maksimalna brzina, a misice za prodornost koristis tek onda kad ih trebas.

U trenutku kad je saka ispruzena na daljinu udarca, cijelo tijelo je zategnuto.

Ovo lomi panel-ploce i beton bez problema, ako se izvede pravilno.

Nije bas efikasno na vreci za udaranje jer vreca zbog svoje prirode amortizira udarac, no ako se snima filmic super-brzom kamerom, bez problema se vidi kako se saka ocrtava na suprotnom kraju vrece prilikom udarca - nesto sto niti jedan drugi udarac ne moze postici.

Takodjer, nije bas preporucljivo izvoditi tu tehniku u tipicna mjesta (brada, pleksus, karlica) jer bez problema lomi kosti. Udarac u grudni kos moze izazvati aritmiju, pa si u sto i jednom problemu.

One-Inch punch radi na slican nacin, no cinjenica je da ga vecina ljudi izvodi koristeci cimanje tijela. "Pravilan" udarac se izvodi onako kako ga je The Bride izvela u lijesu, no... uvjezbati takvo sto je vrlo vrlo tesko, jer je jednostavno dozvoliti tijelu da nas laze... mislimo da se ne micemo, ali ipak se cimnemo pola centimetra, a to puno znaci.

Odlicna vjezba za 'unistavanje' tog laganja je zauzimanje stava kakav je npr. kokutsu-dachi (google), te onda vjezbanje skoka ravno iz tog stava - problem je, za vecinu ljudi, izvesti skok bez dodatnog 'propadanja' u stavu. Vazno je izvesti skok cistim ispruzivanjem nogu, bez dodatnog savijanja koljena.

I am Jack's dubious choice of one-way roads
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.2.2011 15:36 (Deus ex machina).
15 godina
neaktivan

Ovo upamtite kada lupate nogom prvo zamah onda udar, tj. prvo sve iznnad koljena "lupa" onda doljni dio dovrši udarac (ovaj udarac je opasan kao i vecina koji se ovdje spominju molim vas ne izvodite na zivim bicima nego na vrecama ili u ringu, ja sam ovo shvatio kad sam se potukao (kosno ka' ne?) svakako lik me ucjenio i ucjenjivao a ja sam mu tim udarcem (tocno ispod guzice u bedro) slomio trticnu kost i napravio modricu velicine svog stopala (tada broj 45 ali je modrca bila manja jer nije dobio "punom" nogom).

Gamers Don't Die, They Respawn.
15 godina
neaktivan

Ja na toj "krušci" u lunaparku svaki put drukčije udarim. Nekad udarim 900,nekad 600,nekad 800...

15 godina
neaktivan
Re: Jačina udarca (borilački sportovi)
Jabulani kaže...

Ja na toj "krušci" u lunaparku svaki put drukčije udarim. Nekad udarim 900,nekad 600,nekad 800...

To ima veze sa materijalom na krušci, ako je materijal mekši šaka prodire dublje i ne ostvaruje jači udarac, npr. ukoliko je lopta slabo napumpana nečeš ju nabit daleko ko onu koja je, zar ne.

16 godina
neaktivan

Masa * brzina = snaga udarca.

Da bi bolje to shvatili, definirati cemo brzinu kao mogucnost sto brzeg pokretanja tjela ili djelova tjela. Znaci ne pricamo o brzini tipa sprint na sto metara nego o brzini tipa eksplozivnost.

Znaci prvi faktor kojim mozemo povecati snagu udarca je eksplozivnost, odnosno brzina. Postoje razni nacini i vjezbe za dobivanje eksplozivne snage, i svatko moze povecati eksplozivnost.

Sljedece sto nam moze pomoci pri dobivanju jaceg udarca je udarna povrsina. Sto je manja udarna povrsina, veca je steta. Tako sakom udaramo sa 2. i 3. clankom, ako smo krenuli od palca i tako dalje.

Kada se kaze masa, to se ne mora shvatiti kao koliko ti je velik biceps, nego koliko si svoje tjelesne mase unjeo u udarac. Tu dolazimo do stvari koja se na engleskom naziva "kinetic linking". Radi se o principu prenosa snage od poda odnosno prstiju i stopala do udarne povrsine. Da probam krace objasniti, spomenut cu jedan od principa Bruce Lee - a: npr. ruka nam sluzi samo kako prenosioc snage koju generiramo pokretima tjela, a nikako kao generator snage sama po sebi. Udaramo cjelim tjelom, ne samo rukom ili nogom.

Ovo se tice samo snage udarca, postoje i nacini kako da se poveca ucinkovitost udarca (poput poznavanja nekih principa udaranja, vitalnih tocki, itd.).

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.2.2011 16:27 (Dragon23288).
14 godina
odjavljen

koliko su zapravo precizne one punching mašine sa onom kuglicom sta stoji na metalnoj sipki pa se dize gore kad se udari,zamahnio jednom bas jak udarac da je odjeknilo izmjerilo mi 874,zatim drugi al ovaj put lagan al brz udarac 951,kako jaci udarac moze imati po toj spravi manju snagu od ovog laganog,isto tako na stranim forumima kazu da se veca jakost moze postici ako se brzo udari otvorenim dlanom,il ako se probije laktom.A nakon sto vidim ovaj video i procitam ovu temu jos mi je manje jasno
http://mmashare.com.2112112.net/seri...am-t27825.html

11 godina
neaktivan

Jel ima netko ovdje da se bavi Krav Magom?
Ja se učim sam već dugo vremena i dosta sam toga savladao pa bih htio proširiti znanje ali ne poznajem niti jednu drugu vojnu vještinu osim ove,tako da slobodno pucajte preporuke

Neka pati kome je krivo,ćaća je Sanader Ivo!!!ĆŽV1953!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice