Slaganje računala - odabir komponenti izdvojena tema

poruka: 1.615
|
čitano: 743.913
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Slaganje Računala - Odabir Komponenti
13 godina
Re: Slaganje računala - odabir komponenti
hahhaajaads kaže...
prc12 kaže...

Grafa trenutno je stara 3060, ali kazem, to je samo privremeno dok se i sam ne odlucim kud dalje ici po pitanju nove grafe. A i ova ce durat jos neko vrijeme. Nisam sad doma pa nezz tocan model, ali imam nekakav dell-ov full hd monitor, 165hz (GSync + FreeSync)

Nemoj dugo razmisljat o novoj grafi jer ces pozalit... pogledaj samo cijene rama. A za undervolt procesora, najlakse bi bilo curve optimizer i stavit negativno tipa -15, pokrenes aidu na tipa pol sata-sat i igraj par igri da vidis jel se bude sta crashalo...

Znam, RAM mi je i je bio inicijalni razlog za požurim sa svime.... AMD je već najavio da će dignut cijene procesora nekih 10%... i kao što si i rekao, grafe će isto brzo ponovo poletit. Nevezano za to, meni je ovo prvi AMD procesor (kupujem komp jednom u 6-8 godina, sve Intel do sada). Nadam se da nikoga necu razljutit, ali nikada mi se nisu sviđale temperature sa AMD procesorima... kad vidim 45C idle, želudac mi se stisne (zato sam inicijalno i pitao za undervolt). El ima tko ikakva iskustva sa 9800X3D i zracnim hladjenjem? Znam znam, ti procesori "su dizajnirani da rade non stop na visokim temperaturama" itd itd. al ajmo realno, koja su vaša mišljenja oko temperatura? cak i generalno na Ryzen procesorima. Da li pretjerujem kad kažem da mi nema smisla da procesor kuri na tako visokim temperaturama?

11 godina
prc12 kaže...
hahhaajaads kaže...
prc12 kaže...

Grafa trenutno je stara 3060, ali kazem, to je samo privremeno dok se i sam ne odlucim kud dalje ici po pitanju nove grafe. A i ova ce durat jos neko vrijeme. Nisam sad doma pa nezz tocan model, ali imam nekakav dell-ov full hd monitor, 165hz (GSync + FreeSync)

Nemoj dugo razmisljat o novoj grafi jer ces pozalit... pogledaj samo cijene rama. A za undervolt procesora, najlakse bi bilo curve optimizer i stavit negativno tipa -15, pokrenes aidu na tipa pol sata-sat i igraj par igri da vidis jel se bude sta crashalo...

Znam, RAM mi je i je bio inicijalni razlog za požurim sa svime.... AMD je već najavio da će dignut cijene procesora nekih 10%... i kao što si i rekao, grafe će isto brzo ponovo poletit. Nevezano za to, meni je ovo prvi AMD procesor (kupujem komp jednom u 6-8 godina, sve Intel do sada). Nadam se da nikoga necu razljutit, ali nikada mi se nisu sviđale temperature sa AMD procesorima... kad vidim 45C idle, želudac mi se stisne (zato sam inicijalno i pitao za undervolt). El ima tko ikakva iskustva sa 9800X3D i zracnim hladjenjem? Znam znam, ti procesori "su dizajnirani da rade non stop na visokim temperaturama" itd itd. al ajmo realno, koja su vaša mišljenja oko temperatura? cak i generalno na Ryzen procesorima. Da li pretjerujem kad kažem da mi nema smisla da procesor kuri na tako visokim temperaturama?

Nema smisla da procesori poskupljuju sa trenutnim stanjem tržišta,čista navlakuša.Mogu inicijalno poskupit ali zalihe ostaju i cijena će padati

14 godina
ZGamer kaže...

Ploča+proc+kučište je skoro keku eura...očekujem minimalno toliko i za gpu

Zgamer Rekao sam 100 puta kupuju 9800x3d a imaju RTX 3000 serije iz starih konfi i onda jos preplacuju mbo, napajanje itd..I sta je najgore imaju onda iste performanse kao netko sa istom RTX 3060 i i5 14600k.

prc12 

Imas maticnu za 130e ili 160e   znaci obe su bolje opcije nego ta Aorus za 210e.Tu si usparao dobrih 50e samo na ploci.

Umjesto 9800X3D uzmi 7800x3d  tu si usparao 100e samo na CPU.

Napajanje taj corsair je isto bacanje love 180e uzmi si ovaj asus prime ili BeQuiet 850w , 1000w ti ne treba osim ako ne ides na RTX 5090.Ustedio si dobrih 60e.

Na kucistu isto mozes ustedjet 50e

Sve skupa 250e mozes ustedjet i da prodas 3060 za 180 imas 450e nadodaj jos 400e i imas za 5070ti.

Dobri su AMD ryzen x3d procesori i uz blagi undervolt nema pregrijavanja.Gledaj si grafu sto prije uzet jer poslje nove godine budemo meme ovdje ljepili i o grafama kad cijene podivljaju.

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.12.2025 21:21 (MGloc).
12 godina
prc12 kaže...
 AMD je već najavio da će dignut cijene procesora nekih 10%...

Koliko sam citao, to je bio rumor koji se pokazao da nije bio istinit. AMD je jedino rekao da ce povecat cijene grafi, 40$ za 16gb model.

Za temperature, 9800X3D ce bit hladniji od 7800X3D. Ali po meni, radije uzmi 7800X3D i arctic 240mm vodeno i imat ces SUPER temperature, 80 stupnjeva ces vidjet jedino u cinebenchu... Moj 7800x3d se hladi sa 360mm vodenim (ali je zesce limitirano, 40% pumpa i 15% ventovi) i u igrama sam na 55 stupnjeva, u cinebenchu sad dok je unutarnja temperatura malo manja nejde iznad 77c.

13 godina
hahhaajaads kaže...
prc12 kaže...

Koliko sam citao, to je bio rumor koji se pokazao da nije bio istinit. AMD je jedino rekao da ce povecat cijene grafi, 40$ za 16gb model.

Za temperature, 9800X3D ce bit hladniji od 7800X3D. Ali po meni, radije uzmi 7800X3D i arctic 240mm vodeno i imat ces SUPER temperature, 80 stupnjeva ces vidjet jedino u cinebenchu... Moj 7800x3d se hladi sa 360mm vodenim (ali je zesce limitirano, 40% pumpa i 15% ventovi) i u igrama sam na 55 stupnjeva, u cinebenchu sad dok je unutarnja temperatura malo manja nejde iznad 77c.

Gledao sam i 7800X3D jer je dosta jeftiniji... al opet, star je preko 2 godine pa nisam siguran bas.. koju maticnu koristis? Vidim daje za 9800X3D preporuceno uzet neku od B850 maticnih, ali one su dosta skupe, i vec tu mi cijena cijele konfiguracije odlazi dosta gore...

12 godina
prc12 kaže...
hahhaajaads kaže...
prc12 kaže...

Gledao sam i 7800X3D jer je dosta jeftiniji... al opet, star je preko 2 godine pa nisam siguran bas.. koju maticnu koristis? Vidim daje za 9800X3D preporuceno uzet neku od B850 maticnih, ali one su dosta skupe, i vec tu mi cijena cijele konfiguracije odlazi dosta gore...

Ja osobno imam B850 Aorus Elite wifi7, prvo gledao Tuf B650 za 140€ tad ali ova aorusica mi se svidjela i bas je clean look + ima top audio. Iako, 9800x3d mozes stavit na bilo koju plocu i ne moras stavit na b850.. glavno samo da nije asrock i to je to. Ako si na 1440p, uzmi 7800x3d jer je cca 10% slabiji na 1080p od 9800x3d (znaci mozda 5% na 1440p u 95% igara), ako hoces B850 plocu pogledaj si isto MSI gaming plus (cca 175€), trenutni problem ti je najveci ram pogotovo ako zelis 6000 CL30...

14 godina

Morat ce dati 350e za RAM to mu ne gine, a danas sam procitao da ce navodno ram jos gore otic u 3. mjesecu kada se Micron povuce sa trzista. 

13 godina

Ja isto ciljam na Aorus jer ju imam u trenutnom kompu, ali gledao sam i tocno tu MSI-a jer je jeftinija nekih 80 eura... sta gubim zapravo ako idem na MSI gaming plus? 

12 godina
prc12 kaže...

Ja isto ciljam na Aorus jer ju imam u trenutnom kompu, ali gledao sam i tocno tu MSI-a jer je jeftinija nekih 80 eura... sta gubim zapravo ako idem na MSI gaming plus? 

Pa skoro nista ne gubis, ima jedino slabiju zvucnu i neke ostale nebitne komponente koje su tak i tak overkill, + kod MSI je sta imas clear cmos gumbic dok to aorus nema.

13 godina
neaktivan
Slaganje računala - odabir komponenti

Pozdrav ekipa,

Malo sam ispao iz odabira dobrih pc komponenti pa trebam pomoć

U potrazi sam za novom matičnom ali kada već nju mjenjam nadodao bi još jedan ssd i novi procesor ako baš treba promjeniti ću i rame.

Može i preporuka za drugu grafičku pa da znam kroz koji mjesec koju uzeti.

Trenutno imam Msi b350m pro vdh, ssd 1tb sn770 m.2, 2x 16gb ddr4 3400, nvidia rtx 3070 suprim i ryzen 5 5600.

Pc se koristi za 3d crtanje i igrice.

Može amd ili intel.

0 0 hvala 0
3 mjeseca
suspendiran
cro4vranjky kaže...

Pozdrav ekipa,

Malo sam ispao iz odabira dobrih pc komponenti pa trebam pomoć

U potrazi sam za novom matičnom ali kada već nju mjenjam nadodao bi još jedan ssd i novi procesor ako baš treba promjeniti ću i rame.

Može i preporuka za drugu grafičku pa da znam kroz koji mjesec koju uzeti.

Trenutno imam Msi b350m pro vdh, ssd 1tb sn770 m.2, 2x 16gb ddr4 3400, nvidia rtx 3070 suprim i ryzen 5 5600.

Pc se koristi za 3d crtanje i igrice.

Može amd ili intel.

U Bug-u za 11.  mjesec je bila preporuka: Gigabyte X870E Aorus Master X3D ICE - Specijalist za Ryzene

- 550 Eura;

Prednosti:

- Visoka kvaliteta izrade;

- atraktivan dizajn:

- velik broj PCIe, M.2 i USB;

- odlična mrežna povezivost.

Mane:

- UEFI zahtjeva sitne dorade;

Matična ploča vrhunskih karakteristika  uz razumnu cijenu.

typing... scrolling...
12 godina

Opet novi i trolanje.. al je ljudima dosadno u zivotu...

Moj PC  
0 1 hvala 0
2 godine

Prvo i osnovno pitanje - može li se takvo računalo adekvatno hladiti zrakom ili idem na vodeno hlađenje?

Lijepi pozdrav 

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.1.2026 16:03 (RobertXIII).

0 0 hvala 0
10 godina
hahhaajaads kaže...

Opet novi i trolanje.. al je ljudima dosadno u zivotu...

Ma dobro, uči se kolega.

9 godina
RobertXIII kaže...

Prvo i osnovno pitanje - može li se takvo računalo adekvatno hladiti zrakom ili idem na vodeno hlađenje? (u kućište ide sigurno 7-10 ventilatora neovisno da li je zračno ili vodeno hlađenje)

Slijedeće je napajanje:

- kako sam "stara garda" primarni izbor je Seasonic, detaljnije Seasonic Vertex PX 80 PLUS Platinum power supply, modular, ATX 3.0, PCIe 5.0 - 1200 Watt, no vidim da je bequiet ozbiljan sa svojom dark power serijom, Phanteks revolt je u biti Seasonic i nekih 30-40 eura jeftiniji no vjerojatno su i neki detalji level ispod Seasonica, pa čisto osvrt ako imate neke veće zamjerke na izbor,

Hladjenje ovisi o izboru procesora, no AIO vodeno je uvijek bar malo bolje od zracnjaka, a danas imas odlicnih AIO hladnjaka ispod 100 eura te posteni zracnjak nece kostati nista manje...

Kaj se napajanja tice, u 1200W rangu NZXT C1200 je top izbor jer kosta stotinjak eura manje od ovog seasonica kaj si spomenuo, a na gotovo svim testovima je u samom vrhu. 

Nego, pitanje obzirom na financije, jel ti nije bolje uzet onda na kredit pa placat tih 300 eur mjesecno i imas odma sve ili ustedit sve novce pa onda kupovat. Npr sad uzmes plocu za 300 eura, za godinu dana ta ista ploca mozda ce kostat 200 eura, a mozda ce za 300 bit nesto osjetno bolje na trzistu, isto vrijedi i za procesor itd pa mislim da je bolje ustedit sve i kupit odjednom ili na kredit.

12 godina

Ne kuzim uopce zasto netko gleda napajanje od 200-300€ ako nema trenutno za kupit sve komponente.. i ako netko opcenito kupuje 1200w kupit ce vjerovatno i 5090tku (osim ak je uzeo napajanje za jako dobru cijenu, tj. u rangu 1000w napajanja).

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ekipa nisam imao PC sad vec 10ak godina, stalno na laptopu pa sam dobio želju da se lagano vratim gamingu, ništa prezahtjevno :D

Koje su mi najbolje opcije, može novo i polovno za neki PC što povoljnije a da opet uredno rade tipa RDR2, CS GO i slične igre, ništa zahtjevno.

Samo kučište, monitor i periferiju ću posebno uzeti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Pozdrav društvo, nisam bio na ovom forumu valjda 10 godina. Uglavnom trenutno imam Asus ROG zephyrus G14 sa rtx3060 i mislim da ga lagano vrijeme uzima. Uvijek sam imao tower piceke (jedno 5 konfiguracija od kraja 90tih) ali zbog mjesta sam morao preci na laptop sad ponovno imam mjesta i htio bi si slagati novi komp. Uglavnom proučavao sam malo stanje, svjestan sam da su cijene otišle u nebo ali što je tu je. Uglavnom sljedeće me zanima. AM5 platforma, b850 čipset, RTX 5070Ti, 32GB RAM, 1TB mozda i 2 cak. AIO najvj gore. Sviđa mi se bequiet kućište purebase 600. Ne brijem na blještavilo tako da rbg i pleksi nista. Proc namjerno ne pisem jer ne znam sto bi bilo optimalno, zanima me 1440p gaming i da je kolko tolko future proof. Najgore mi sad s brandovima sto je dobro sto nije, opet da ne kupujem najskuplje ak je razlika 2% u performansama, RAM čiji, latencije?

Malo zbrda zdola al eto ako ima netko želje malo natipkat starom prdonji bio bi zahvalan. Pojedinačno bi komponente uzimao, koliko vidim dosta variraju cjene

Tnx
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.2.2026 21:48 (SonGoku83).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Za 1440p ja bi uzeo za 230e 7500x3d ili 300e 7800x3d, graficku zavisi koliko zelis potrosit ali mislim da ti je tu najbolji pick 9070XT za nekih 650e ili Nvidia 5070 12gb.Za ram ces morat pljunut oko 300-400e 32gb najbolje 6000 mhz cl30 ali ako ne nades mozes uzet i cl36.SSD 1tb ti je oko 130e 2tb mislim da je skoro 200e.AIO ti je najbolji od Thermalrighta, cijenom nije los ID cooling isto a kvalitetom Arctic Freezer ja bi uzeo jedan od ta tri.Napajanje si uzmi odmah barem 850w 80+gold.Maticna ti je skoro svaka dobra na am5. 
Otprilike dala bi se takva konfa slozit ispod 2000e.

17 godina
Ispod 2000 zvuči super, dobro ja sam ovu titanium verziju nvidije gledao ta je preko 1K. Možda još progruntam stvarno pa pređem u drugi tabor (ipak je cpu amd). A daj reci taj čipset b850, taj sam nekako birao kao optimum preko raznih videa i preporuka iako vidim da ekipa uglavnom slaže na b650 jer su ploče jeftinije po 70-80 eura. Veliš nemrem fulat što god da piknem?
14 godina

Osobno ne bi dao 1100e za 5070ti pored 9070XT.

Imas ovu b850 , ovu MSi imas u ATX formatu, a mozes uzet i b650 samo ne znam jel treba BIOS update prije odradit nego se stavi 7500x3d jer je taj cpu ne davno izasao.

13 godina

1 * AMD Ryzen 5 7500X3D 6C/12T 4.5GHz BOX 100-100001904WOF
Šifra: 48112025

1 * Thermalright Frozen Warframe SE ARGB 360mm Crni
Šifra: WASE-927

1 * MBO AM5 MSI B850 GAMING PLUS WIFI 911-7E56-001
Šifra: 0001398091

1 * KINGSTON 32GB 6000MT/s DDR5 CL30 DIMM KF560C30BBEK2-32
Šifra: 47236865

1 * Asrock Radeon RX 9070 XT Challenger 16GB, 16GB GDDR6
Šifra: ASR-RX9070XT CL 16G

1 * Crucial P510 1TB PCIe Gen5 NVMe 2280 M.2 SSD
Šifra: CT1000P510SSD8

1 * FSP VITA GM 850W, 80+ GOLD, ATX 3.1 modularno PPA8504202
Šifra: fsp-vita-850w

1 * ASUS A32 PLUS Tempered Glass ARGB case A32 PLUS TG ARGB BLACK
Šifra: 48222224

Sveukupno s popustom: 2.223,10€ (-2%=2.178€)
Besplatno slaganje i dostava

Za 7500X3D ti ne treba vodeno, možeš staviti i neki air cooler od 40-50€ pa si dodatno uštediti na tome.

Moj PC  
2 0 hvala 1
13 godina

Vodeno hlađenje je najveći gimmick nove generacije pc buildinga, na AMD procesorima je zračni hladnjak od 30e sasvim dovoljan za sve, pogotovo na 7800x3d. Također nema što krepati tu, to je aluminijski blok sa bakrenim cijevima, ventilator ako krepa lako zamijeniš, a ovdje imaš jajarenja sa tekućinom, pumpama, bukom pumpe itd.

To i 9070 XT i imaš future proofing samo takav, a uštediš jedno 50e na hladnjaku i 400 na bezobrazno preskupoj 5070ti. Ostalo je nebitno, tražiti najjeftinije ponude na netu komponentu po komponentu. Ako ne tražiš RGB, bilokakva osnovna B650/850 ploča, npr Msi MAG 750w gold napajanje i uživaj. 

Moj PC  
3 1 hvala 0
17 godina

A ako bi se odlučio za zračno hlađenje, vidim da po svim forumima i kanalima spominju Thermalright peerless assassin 120 SE kao neku decent opcoju. To je ok, overkill, slabo? Glasno, tiho? Ako ima netko iskustva

13 godina

Opet ti je duplo skuplji od nekog koji će biti dovoljan, ali nije naodmet. Super je to hladnjak

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Slaganje Računala - Odabir Komponenti
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice