Nakon što sam objasnio kako koristiti AOMEI Backupper za backup i restore svih vaših podataka, sad je na red došao Sandboxie. Sandboxie je besplatni program koji vam omogućava skoro pokretanje svega u sandbox: isprobavanje programa bez ikakvih promjena na vašem računalu, surfati sigurno bez straha od infekcije, pa čak i otvaranje USBova bez straha od zaraze, a sav sadržaj je izoliran od sistema i ne može učiniti nikakvu štetu. Iako je Sandboxie besplatan, također imaju i plaćene verzije sa doživotnom licencom. 30 dana nakon instalacije svaki put će vam pokazivati poruku koja izgleda ovako:
Da biste instalirali Sandboxie, potrebno je samo Visual C++ koji će se automatski instalirati ako nije instaliran na sistemu. Sandboxie možete preuzeti ovdje.
Evo nekih pitanja o Sandboxie i odgovore na njih (koja su najčešća):
1)Da li je Sandboxie siguran za upotrebu ?
Da, potpuno je siguran za upotrebu,ali ako šta se desi loše, Sandboxie napravi system restore tačku.
2)Kako da stavim aplikaciju ili browser u sandbox ?
Sandboxie nakon instalacije automatski dodaje prečac u context meni tako da možete pokrenuti program u sandboxu. Takođe možete drag n' drop u otvoren Sandboxie početni izbornik.
3)Kako da ispraznim sadržaj sandboxa ?
Prema zadanom, opcija za automatsko ispražnjenje sandboxa je isključena. Sandbox možete isprazniti ručno ili postaviti automatski kao na slici:
Da biste otvorili postavke, otvorite početni izbornik (dvaput kliknete na ikonu u trayu), desni klik na Sandbox > Sandbox postavke i odaberete opciju brisanje (slika iznad).
4)Kako da znam da li ima nečeg u Sandboxu ili nema ?
Sandboxie, čija ikona je u obliku pizze, naglašava u trayu da li je sandbox prazan ili ima nečeg u njemu. Prva slika pokazuje prazan sandbox, a druga pokazuje da li ima nečeg u njemu:
Nakon što sam dao odgovor na neka pitanja, evo osnovne funkcije programa.
1) Početni izbornik
Početni izbornik, koji je Sandboxijevo korisničko sučelje, pokazuje vaš sandbox, procesi koji se odvijaju u njemu i osnovne operacije u programu.
Pod "Datoteka" možete ugasiti sve procese koji se nalaze u sandboxu, onemogućiti forsirane programe i kontrolirati pristup resursima. Kontrola pristupa resursima bi se trebala vršiti samo ko je iskusan korisnik! Također možete izaći potpuno iz Sandboxie programa.
Pod "Pregled" možete prikazati programe ili datoteke i mape i prikazati log oporavka, ništa posebno.
Pod "Sandbox" možete kontrolisati odabrani sandbox, npr. pokretanje programa u sandboxu, brisanje sadržaja sandboxa, istraživanje njegovog sadržaja itd, možete kreirati novi sandbox (nisam siguran koliko možete imati maksimalan broj sandboxa, ali znam da je broj ograničen.).
Pod "Konfiguriraj" možete konfigurirati programske obavijesti, dodati kontekst meni,pronaći dodatne savjete oko programa, zaključati, učitati ili urediti konfiguraciju programa.
Pod "Pomoć" možete provjeriti za noviju verziju programa, registrirati program ako ste kupili licencu i naći informacije o programu, također i web tutorijal i tutorijal za početnike.
2) Postavke programa
Iako Sandboxie ne treba konfigurirati, ali ja bih vam preporučio da si ga postavite ovako kao na slikama ispod:
3) Kako znati kada je program sandboxan ?
Ako ste konfigurirali sandbox kao u slikama iznad, vidjećete žuti obrub oko prozora programa, to znači da je program sandboxan, tj. izoliran od vašeg operativnog sustava, npr. explorer:
4) Kako preimenovati, ukloniti , kreirati novi sandbox ili otvoriti postavke sandboxa ?
Ako želite preimenovati, ukloniti,kreirati novi sandbox ili konfigurirati program, to možete desnim klikom na sandbox i odaberete šta želite (slika ispod):
Eto to bi bilo to što se tiče osnovnih stvari o Sandboxie :D Ako imate bilo kakva pitanja o programu slobodno me pitajte.