Zamjena baterije UPS-a akumulatorom od auta

poruka: 4
|
čitano: 16.515
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Zamjena baterije UPS-a akumulatorom od auta

trustov ups 600VA,kupljen 2006. u 8.mjesecu,jamstvo 2 godine i nakon dvije godine i mjesec dana ode baterija. ispitam jel je punjač puni,sve ok.spojim neku sijalicu na 12V,drži 30s i gotovo. ko da su tempirali da prođe jamstvo i onda da crkne.

kako sam prije neki dan na skuteru mijenjao akumulator,uzmem onaj stari samo da provam. on je samo 4Ah(plus što je slabo palio motor na njega),slab je u odnosu na ovaj u UPS-u koji je 7Ah.ostavim ga 15 min spojenog, da se malo napuni,stavim žarulju i neki radio,ukupno oko 70W i radi.ne može držati duže od par sekundi,ali dobro.star akumulator. i sad pitanje iz naslova: što mislite jel bi se moglo staviti neki suhi akumulator za auto,najmanji mogući,24Ah ili tako nešto,žicama ga spojiti na ups (koji je usput i  najobičniji punjač akumulatora) i da to radi? jel netko provao nešto slično? novi UPS, a da nešto vrijedi je najmanje 500-600kn,a akumulator sam nije više od 200-250kn.upola manje.budući meni elektronski dio radi normalno,šteta bi ga bilo baciti u smeće samo zbog baterije. što se prostora tiče,ne smeta me akumulator jer ga mogu staviti u jednu prostoriju za ostavu koja je provjetrena.

da čujem vaša mišljenja!

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Zamjena baterije UPS-a akumulatorom od auta

Najbolje bi bilo zamijeniti akumulator novim istog kapaciteta, budući da su u izvedbi koju spominješ moguće komplikacije kod korištenja:

1. Ukoliko je novi akumulator bitno većeg kapaciteta, moguće je da se elektronika UPS-a ošteti pri punjenju (ukoliko struja punjenja nije adekvatno limitirana unutar samog uređaja) ili pri radu s baterije (moguće je npr. pregrijavanje invertera UPS-a zbog činjenice da su jeftiniji uređaji predviđeni da rade samo kraće vrijeme, npr. 5 minuta; inače, to ne vrijedi za on-line UPSove - oni ionako uvijek daju napon preko svog invertera).

2. uz akumulator manjeg kapaciteta, može se sam akumulator uništiti zbog prevelike struje punjenja (za taj akumulator).

Sve u svemu, probaj naći akumulator približno istog kapaciteta i namjene (7 Ah je inače često korišten kapacitet); još provjeri da li je možda za tvoj UPS potrebna kalibracija nakon zamjene.

KaeR
17 godina
neaktivan

čtao sam nešto o tome da se nesmije dopustiti nakon inicijalnog punjenja da napon u akumulatoru padne ispod 1,8 jer se onda nepovratno sulfa-nešto (valjda sulfatiziraju) katode i pada kapacitet i nešto sa krivim spajanjem

pročitat ću još i poslat ću ti

17 godina
protjeran
halflife kaže...

što mislite jel bi se moglo staviti neki suhi akumulator za auto,najmanji mogući,24Ah ili tako nešto,žicama ga spojiti na ups

Možeš ali znaj
Elekktronika za punjenje mora biti prilagođena, ako je prilagođenje potrebno
Jednako tako i detekcija ispražnjenosti baterije.
A najgori problem je taj da 99% jeftinih UPSova uz slabe baterije imaju i slabu elektroniku pa kod većeg i dugotrajnog opterećenja koje bi bez problema podnesla nekakova jača baterija, crkava elektornika od UPSa zbog pregrijavanja.
Dakle nema grede, stavi ti kaj hoces, ali koristi UPS kako je i zamišljeno. Kada zatuli da nema struje, minutu do tri za ugasiti PC. I to je to.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice