Komponente za remote viewing

poruka: 5
|
čitano: 1.987
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
offline
Komponente za remote viewing

Pozdrav,

što bi mi trebalo od elektronike da napravim uređaj s kamerom koji bi bežično prenosio sliku na mobitel.

Radi se o udaljenostima na kojima se upravljaju rc modeli, auti ..dronovi itd.

Otprilike znam da postoje dva načina, da se direktno spoji mob s kamerom putem wifi-a i da se nekako spoje preko "sustava frekvencije" 5.8Ghz.

Znam da kod dronova se kupi samo fpv kamera koja se spaja na nekakvu antenu...s druge strane se kupe specijalne naočale koje detektiraju signal kamere i imamo sliku u naočalama. No isto tako postoji verzija bez naočala, gdje se spaja mobitel sa daljinskim upravljačem drona i slika se prikazuje na mobitelu (Doduše, potrebna je neka aplikacija na mobitelu) U ovom slučaju daljinski ima dvije antene, jedna za upravljanje drone-om, jedna za primanje video signala.

Mene zanima taj sistem, ako bi netko znao sve razbiti na komponente i reći koje su potrebne ako bi se takvo nešto slagalo iz "nule".

Ja ću napisati otprilike što znam da treba, a tko zna više, molim da me nadopuni informacijama.

 

SISTEM REMOTE (udaljeni part, gdje se nalazi kamera)
(note: ne ulazim sada ovdje u kvalitetu komponenti, linkove koje ću dati bi bili samo pokazni primjeri na vrstu komponente za koju mislim da mi treba)


-kamera
Znam da najmanje mogu pogriješiti ako uzmem neki drone fpv modul koji ima već predviđeno da se spaja na antenu. Pretpostavljam kamera ima output signal, input napajanje. (Ima napajanje radi, nema ne radi??) Output bi spojili na video odašiljač.
Recimo kamera ovako nešto: http://www.banggood.com/600TVL-8_0MP-14-2_8mm-CMOS-FPV-170-Degree-Wide-Anlge-Lens-Camera-PALNTSC-p-984345.html?rmmds=search.

-video odašiljač ..neka antena kakvu koriste dronovi, tipa:
http://www.banggood.com/Eachine-VTX03-Super-Mini-5_8G-72CH-025mW50mw200mW-Switchable-FPV-Transmitter-p-1114206.html?rmmds=detail-top-buytogether-auto
Pretpostavljam jedan kabel je napajanje, drugi signal sa kamere. Jedini izlaz je u obliku radio signala kojeg će detektirati prijemnik.

Recimo kamera i odašiljač već spojeni: http://www.banggood.com/Eachine-TX03-Super-Mini-025mW50mW200mW-Switchable-AIO-5_8G-72CH-VTX-600TVL-13-Cmos-FPV-Camera-p-1104884.html?rmmds=detail-top-buytogether-auto
Tu vidimo samo jedan kabel, koji bi bio napajanje za obje komponente, a inpute i outpute signala ne vidimo, jer to postoji jedino između te dvije komponente?

Sada bi nam još jedino trebala baterija, dok su gornje komponente spojene na napajanje, imamo video u "zraku" koji negdje treba uhvatiti.

 

SISTEM CONTROL (part s kojim upravljamo)

(Napisao sam upravaljanje iako u ovom pojednostavljenom primjeru ne upravljamo ničim, nego samo gledamo sliku sa udaljene kamere)

 

video prijemnik - to je očito prva neophodna stvar.
http://www.banggood.com/5_8G-40CH-25mw-600mw-Adjustable-Audio-Video-AV-Transmitterv-RX5840-Receiver-FPV-TX-RX-p-1100996.html?rmmds=search
Za prijemnik očito isto trebamo napajanje i izlazni signal bi bio oblikovan signalom koji hvata.
No, kako će naš prijemnik znati da hvata signal sa naše kamere..a ne sa neke druge?? Pretpostavljam da onda prijemnik treba još nekakve inpute osim napajanja putem kojega bi ga podesili da hvata signal sa naše kamere ??

Ok, imamo video signal i kako s njim na ekran mobitela??

Očito trebamo nekakav mikrokontroler na koji spajamo i video prijamnik i mobitel putem usb kabela. No koju ulogu točno preuzima mikrokontroler?

Primjetio sam da kada se daljinski upravljač drona spoji na mobitel, odjednom mobitel putem aplikacije dobije razno razne uloge/naredbe koje može prosljediti droneu. Očito onda ta komunikacija između daljinskog i mobitela je "višeslojna", gdje osim videa mobitel komunicira sa mikrokontrolerom na onoliko "načina" koliko je ugrađeno u aplikaciju...a onda mikrokontroler u daljinskom te naredbe dalje radiosignalom prosljeđuje na REMOTE PART gdje se nalazi drone.
Moram priznati ovaj dio mi je prilično mračan, no mogao bi probati sumirati:

-mikrokontroler na daljinskom upravljaču mora imati output-input signal prema mobitelu (usb kabal), s druge strane mora imati input sa video prijamnika. Kada to imamo od hardwera, onda je dalje softwerski problem kako komunicirati između mikrokontrolera i mobitela?

 

 

Eto, ja sam napisao u grubo ono što razumijem ...i htio bi prvo kupiti osnovne komponente niske kvalitete...čisto da napravim prvi newbie projekt da se suočim uživo sa problematikom. Bilo kakav savjet je dobrodošao. Hvala.

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.3.2017 12:47 (bozoou).
 
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Komponente za remote viewing

Hmm, ne znam baš koliko je to newbie projekt, pogotovo ako bi od nule radio (pravio komunikaciju između radiokontrolera tj daljinskog i mobitela + komunikaciju između video prijemnika i mobitela.. ) ali to ne znači da ga ne trebaš probati realizirati :)

Ono što mi prvo pada na pamet jest klasičan video tx/rx(nebitna frekvencija)  gdje AV izlaz od rx-a ide u neku jeftinu kinesku usb DVR capture karticu spojenu na raspberry pi(zbog mobilnosti) + onda streamanje tog videa preko wifija na smartphone,

a pretpostavljam i da postoje software-i koji omogućavaju da tu istu usb capture karticu spojiš na android i tako izbjegneš korištenje raspberry-a.. takva kartica je 6-7 dolara na ebayu.

 

 

Chuck Norris je dobio 2 na izlazu logičkog sklopa.
 
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Komponente za remote viewing

Kakav izlaz daje zapravo ta kamera?

 

Mislim u smislu da pak da je ne spajam ''remote'' ;jel ona daje direktan av izlaz preko ovog zutog kabelcica?

 

Crvena plus napajanje

zuda video

gnd zajednička masa

 

Jesam li u pravu?

 

Da li moze kamera direktno na capture karticu?

Može
 
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Komponente za remote viewing

Hehe, hvala na javljanju...al mislim da se nismo najbolje razumjeli.

Ne mislim forsat raditi od nule...nit kopat bakar i taliti ga...samo sam se moguće krivo izrazio. Kada sam spomenuo od nule, mislio sam da ogolim sustav prijenosa slike od svih ostalih prisutnih sustava (kod upravljanja dronom recimo)

No to je bilo iz moga neznanja, jer sam ja pretpostavio da kod jednog drona je FPV ukomponiran u zajednički sustav, pa sam si ga htio izdvojiti i imati ga neovisnog. A kasnije sam shvatio da on zapravo i jeste izdvojen, od zajedničkog sustava dobiva samo napajanje ..a drugo ništa nije isprepleteno.

 

Što je najgore, većinu toga sam shvatio dok sam pisao ovaj gore poduži post, hehe. Kako sam pisao...tako su se slagale kockice. Prije pisanja sam imao poveći košmes u glavi :).

 

Sada mi se čini da su to sve ko lego kockice..samo se kupuju komponente i spajaju. No bumo vidjeli gdje su problemi kada stignu djelovi. Stignem još zadaviti. :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.4.2017 20:43 (bozoou).
14 godina
neaktivan
offline
Komponente za remote viewing

np, tu smo da pomognemo!

tako to danas 90% stvari ide, nema smisla razbijati glavu, kupovati komponente, crtati i praviti pcb pa to lemiti kad na ebay-u više manje sve ima za 2-3$, osim ako nije u svrhu učenja, onda ima smisla. :)

 

Chuck Norris je dobio 2 na izlazu logičkog sklopa.
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice