Pozdrav :D
Zanima me kako napraviti dinamičan website za recimo, objavu vijesti/članaka na dnevnoj bazi. Trebalo bi biti jednostavno objavljivati članke i spremiti svaki članak trajno kako bi se mogao pristupiti online. Želio sam da na naslovnoj stranici bude prikazan link na najnoviji članak sa njegovim naslovom, slikom i kratkim sažetakom. Kada korisnik klikne na link tog članka, treba ga odvesti na stranicu članka.
Znam da je ovo što tražim složen posao i da je teško objasniti tako nešto potpunom laiku; Ali već sam prolistao neke tutoriale na netu i napravio sam nepotpuni html dizajn website-a da vdim kako bi se sve uklopilo, ali sam zapeo na skriptama. Dakle, shvatio sam princip HTML jezika i CSS.
Krenuo sam učit PHP, MySQL, SQL pa se zbunio između razlike dva pojma. Pa sam odlučio ostavit to i krenit na Microsoftov ASP. I sad očajno po netu tražim dobra objašnjenja kako napraviti stranicu tipa ovakve kakvu sam naveo. No nemogu naci pomoc na netu. Jedino što mogu je istraživati, a to bi potrajalo...
Sad nisam siguran dali sam sve tutoriale dobro pohvatao, ali koliko sam shvatio moram imati:
1. Bazu podataka u koju ću spremati članke, zajedno sa informacijama koje opisuju svaki članak, poput vremena objave, autora, kategorije...
2. Skripte koje će "uzimati" članke iz baze podataka i lijepiti ih na webstranicu članka.
3. Web stranicu na kojoj su smještene skripte koje ispisuju određeni članak iz baze podataka u predviđena polja (naslov članka, vrijeme objave i sadržaj)
Stvarno mi nije jasno koji jezik da odaberem za server scripting, ali pretpostavljam da je PHP - MySQL popularnije rješenje, pa sam mislio u tome napravit website; Zanima me što vi mislite, a posebno oni koji imaju iskustava sa takvim stvarima.
Pa odakle da krenem? Bio bih vam zahvalan kada bi mi objasnili sva tri koraka koja sam naveo (iznad).
Neznam kako napraviti bazu podataka (recimo MySQL). Zatim, kako da zadam skriptama (PHP) da objave članak iz baze podataka na website.
Pogledao sam web hosting usluge i Avalon mi se čini sasvim uredu. Dali netko možda ima iskustva s njima? Prihvaćaju (PHP - MySQL) i (ASP - MicrosoftSQL) verzije server side skriptanja.
Svaki savjet je dobrodošao.