XP i Vista dual-boot izbor sustava: vodič

poruka: 27
|
čitano: 5.897
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
protjeran
XP i Vista dual-boot izbor sustava

Primjetio sam kako ima mnoštvo tema sa pitanjem tipa "Imam dual-boot izeđu XP-a i Viste, a ne prikazuje mi se izbor sustava, kako ubaciti izbornik?". To me potaknulo da napravim ovaj guide o popravku Vistinog boot-loadera. Proces je vrlo jednostavan, a greška se događa najčešće ako je Vista instalirana, a zatim se instalira Windows XP. Događa se sljedeće: Windows XP ima izbornik OS-a, ali on ne detektira Vistu jer je novija, pa onda samo u boot-sector ubaci prečac do particije na kojem je on sam instaliran jer ne vidi niti jedan drugi OS na HDD-u. Taj prečac prebriše Vistin boot-loader i moguće je bootati samo Windows XP i zato treba ponovno prebrisati prečac Vistinim boot-loaderom. No kako? Odgovor je malo niže.

Prije početka preporučujem da iz XP-a označite (label) particiju na koju imate Windowse XP instalirane sa Windows XP ili slično. Ovo će biti korisno kasnije.

Prvo treba dići računalo sa Vistinog diska i odabrati popravak računala (Repair your computer). Vistin disk će pronaći instalacije Viste na računalu. Odaberite pronađenu i pritisnite Next.

Zatim će se otvoriti prozor sa različitim izborima. Ovdje možete popraviti/instalirati Vistin boot-loader, pokrenuti System Restore i vratiti Windowse, vratiti podatke sa backup imagea HDD-a, provjeriti memoriju i otvoriti naredbeni redak (command prompt). Nama treba ovo prvo, pa kliknite na Startup Repair.

Vista će pokušati pronaći greške i ispraviti ih, znači, ponovno će ubaciti boot-loader u boot sector računala. Zatim kliknite na Finish i restartajte računalo. Vista će se pokrenuti, budući da misli da ne postoji niti jedan drugi sistem instaliran na računalu. To treba promijeniti.

Nakon što ste pokrenuli Vistu, skinite program EasyBCD ovdje i instalirajte ga. Nakon instalacije ga pokrenite i odaberite dodavanje novog unosa u boot-loader (Add/Remove entries > Add an entry). Kliknite na karticu Windows u donjem dijelu prozora programa, pod Version odaberite Windows NT/2k/XP/2k3, pod Drive odaberite particiju na kojoj je instaliran Windows XP, ali nemojte staviti C: jer je tu instalirana Vista, a ona ima kod sebe particije drugačije označene (kod XP-a je particija gdje je instaliran C:, a kod Viste particija gdje je ona instalirana također C:, no to su dvije različite particije, ne dajte se zbuniti!). Ako niste sigurni gdje ste instalirali XP, otiđite pod Computer i tamo bi vam particija gdje je XP instaliran trebala biti označena sa Windows XP ili slično, ako ste to napravili pod XP-om. Ako niste, pronađite particiju na kojoj nema Windows zastavice (gdje nije instalirana Vista), a u kojoj ima mapa WINDOWS i Program Files. Slovo (Drive letter) te particije odaberite u EasyBCD-u. Pod Name upišite bilo koje ime, nije bitno, ali preporučujem Microsoft Windows XP radi lakšeg snalaženja. Zatim kliknite na Add Entry, pa na Save.

Možete podesiti još puno opcija u ovom programu, kao što je broj sekundi koji odbrojava do odabira OS-a, koji je OS prvotno označen itd., ali ove su najbitnije.

Ponovno pokrenite računalo i trebali biste dobiti izbor između Viste i XP-a, ako se ovo dogodi, ČESTITAM, uspjeli ste! Ako ne, ponovno prođite kroz ovaj tekst i provjerite jeste li išta ispustili.

EDIT: Naš moderator LUXX je napisao jednu vrlo korisnu sitnicu u vezi svega ovoga, tako da, ako vam ne radi, pročitajte OVO.

Try not to become a man of success but rather to become a man of value - Albert Einstein
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.10.2008 13:39 (HappyD).

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Ljudi što mislite?

Try not to become a man of success but rather to become a man of value - Albert Einstein

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Itko? Mršti se

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

kaj tu sad??!!

napisao si kaj si mislio i to je to

Shady in the house

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: XP i Vista dual-boot izbor sustava: vodič

Ma super da se netko sjetio bar nešto u svezi dual-bootanja viste i xp i to stavio na forum,u komadu.
Tako oni koji imaju s tim problema,eto im sad posta.Neka se jave oni koji su po tome radili da bar znamo da je sve ok.
Ja zasad nemam potrebe i sve ok šljaka i zato svaki trud je dobar!

v_maxcpp
17 godina
protjeran
Shady kaže...

kaj tu sad??!!

napisao si kaj si mislio i to je to

Nisam napisao kaj sam mislio nego sam napisao vodič koji može pomoći ljudima u vezi dual boot menija između XP-a i Viste. Ako nemaš išta pametno za napisati, nego se samo svađati, zašto uopće pišeš?
v_maxcpp kaže...

Ma super da se netko sjetio bar nešto u svezi dual-bootanja viste i xp i to stavio na forum,u komadu.
Tako oni koji imaju s tim problema,eto im sad posta.Neka se jave oni koji su po tome radili da bar znamo da je sve ok.
Ja zasad nemam potrebe i sve ok šljaka i zato svaki trud je dobar!

Hvala, ja sam imao ovakav problem i napisao sam sistem prema kojem sam radio ovdje. Ako netko ima neki ovakav problem, mislim/nadam se da će raditi. Trebalo bi.
17 godina
protjeran
HappyD kaže...

Itko? Mršti se

jel ovo pametno?!?
ja sam samo mislio da ne trebaš stavljati face već da će netko doći na tu temu 
Shady in the house
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.6.2008 16:11 (Shady).
17 godina
protjeran

Nije pametno, ali nije svađanje.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

ok, ja se nisam mislio svađati

samo sam rekao što sam mislio i to je to

za sad do viđenja

Shady in the house

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: XP i Vista dual-boot izbor sustava

Hvala na postu. Upravo mi je ova informacija trebala. Javim kada isprobam metodu.

Osmijeh

Core 2 Duo 6600@2.4 GHz, GForce8800GTS 512Mb, 2 Gb RAM, 2x 300 Gb Maxtor, Creative SB Live! 5.1
17 godina
protjeran

Super, svakako javi!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

evo odem i ja probat pa javim do sad mi nikako nije uspijevalo.

intel q6600@3.8GHz,500gb hard,4gb ram@840MHz 4-4-4-12 corsair520w,8800gts(g92) oc@9800gtx
17 godina
protjeran

Jel radi nekome? Jeste uspjeli probati?

0 0 hvala 0
17 godina

Hvala, moglo bi biti jako korisno jer mi neke igre ne rade na visti 64, a drugi komp sa xp-om je preslab.

Svaka čast

Neka pati koga smeta.....
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Hvala, Armor!

BTW: Jel netko uspio testirati?

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Benko, Prajmer SCAR, Armor, javite jel vam radi

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
HappyD kaže...

Benko, Prajmer SCAR, Armor, javite jel vam radi

da stvarno čovjek je postao očajan
čeka da mu javite jel vam pomoglo, a vi ništa 
Shady in the house
17 godina
neaktivan

evo ja sam probo i meni sve super radi. jos sam da nabavim dobar sp3(ako neko zna nek da link) jer ovaj koji sam pokusovo stavit javlja error pa sam stavio sp2.

intel q6600@3.8GHz,500gb hard,4gb ram@840MHz 4-4-4-12 corsair520w,8800gts(g92) oc@9800gtx
17 godina
neaktivan

Hvala, ovo mi je baš trebalo!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

sredio sam i to sve savrseno radi, thanks

17 godina
protjeran

Super, drago mi je da radi! YAY! Belji se

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Benko, link za dl SP-a 3 je ovdje.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
benko kaže...

evo ja sam probo i meni sve super radi. jos sam da nabavim dobar sp3(ako neko zna nek da link) jer ovaj koji sam pokusovo stavit javlja error pa sam stavio sp2.

SP3 se nalazi na BUG dvd-u br.187.
17 godina
neaktivan

ma ja sam trazio slepstremani sp3 a ne odvojeni.

17 godina
protjeran

Mislim da ne postoji, ali ga možeš napraviti pomoću nLite-a. Ima upute u Bugu broj 187, 6. mj. 2008. (novi) na 136. str.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ima, www.thepiratebay.com a budem probo i nlite-om

17 godina
protjeran

Izgleda da su ljudi imali problema sa NTLDR fileom, a našem moderatoru LUXX-u se isto to dogodilo, pa je napisao vodič. Ako imate problema sa time, pogledajte i LUXX-ov guide!

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice