Primjetio sam kako ima mnoštvo tema sa pitanjem tipa "Imam dual-boot izeđu XP-a i Viste, a ne prikazuje mi se izbor sustava, kako ubaciti izbornik?". To me potaknulo da napravim ovaj guide o popravku Vistinog boot-loadera. Proces je vrlo jednostavan, a greška se događa najčešće ako je Vista instalirana, a zatim se instalira Windows XP. Događa se sljedeće: Windows XP ima izbornik OS-a, ali on ne detektira Vistu jer je novija, pa onda samo u boot-sector ubaci prečac do particije na kojem je on sam instaliran jer ne vidi niti jedan drugi OS na HDD-u. Taj prečac prebriše Vistin boot-loader i moguće je bootati samo Windows XP i zato treba ponovno prebrisati prečac Vistinim boot-loaderom. No kako? Odgovor je malo niže.
Prije početka preporučujem da iz XP-a označite (label) particiju na koju imate Windowse XP instalirane sa Windows XP ili slično. Ovo će biti korisno kasnije.
Prvo treba dići računalo sa Vistinog diska i odabrati popravak računala (Repair your computer). Vistin disk će pronaći instalacije Viste na računalu. Odaberite pronađenu i pritisnite Next.
Zatim će se otvoriti prozor sa različitim izborima. Ovdje možete popraviti/instalirati Vistin boot-loader, pokrenuti System Restore i vratiti Windowse, vratiti podatke sa backup imagea HDD-a, provjeriti memoriju i otvoriti naredbeni redak (command prompt). Nama treba ovo prvo, pa kliknite na Startup Repair.
Vista će pokušati pronaći greške i ispraviti ih, znači, ponovno će ubaciti boot-loader u boot sector računala. Zatim kliknite na Finish i restartajte računalo. Vista će se pokrenuti, budući da misli da ne postoji niti jedan drugi sistem instaliran na računalu. To treba promijeniti.
Nakon što ste pokrenuli Vistu, skinite program EasyBCD ovdje i instalirajte ga. Nakon instalacije ga pokrenite i odaberite dodavanje novog unosa u boot-loader (Add/Remove entries > Add an entry). Kliknite na karticu Windows u donjem dijelu prozora programa, pod Version odaberite Windows NT/2k/XP/2k3, pod Drive odaberite particiju na kojoj je instaliran Windows XP, ali nemojte staviti C: jer je tu instalirana Vista, a ona ima kod sebe particije drugačije označene (kod XP-a je particija gdje je instaliran C:, a kod Viste particija gdje je ona instalirana također C:, no to su dvije različite particije, ne dajte se zbuniti!). Ako niste sigurni gdje ste instalirali XP, otiđite pod Computer i tamo bi vam particija gdje je XP instaliran trebala biti označena sa Windows XP ili slično, ako ste to napravili pod XP-om. Ako niste, pronađite particiju na kojoj nema Windows zastavice (gdje nije instalirana Vista), a u kojoj ima mapa WINDOWS i Program Files. Slovo (Drive letter) te particije odaberite u EasyBCD-u. Pod Name upišite bilo koje ime, nije bitno, ali preporučujem Microsoft Windows XP radi lakšeg snalaženja. Zatim kliknite na Add Entry, pa na Save.
Možete podesiti još puno opcija u ovom programu, kao što je broj sekundi koji odbrojava do odabira OS-a, koji je OS prvotno označen itd., ali ove su najbitnije.
Ponovno pokrenite računalo i trebali biste dobiti izbor između Viste i XP-a, ako se ovo dogodi, ČESTITAM, uspjeli ste! Ako ne, ponovno prođite kroz ovaj tekst i provjerite jeste li išta ispustili.
EDIT: Naš moderator LUXX je napisao jednu vrlo korisnu sitnicu u vezi svega ovoga, tako da, ako vam ne radi, pročitajte OVO.