Select proper Boot device

poruka: 8
|
čitano: 7.807
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
pitanje

Pri pokretanju mi računalo traži da ručno odredim hard disc na kojem su Windowsi XP. Imam dva hard diska. Prvi mi je normalan sa C i D particijama, a drugi mi služi za pohranu podataka. Pri podizanju sustava pojavi se upozorenje "Reboot and Select proper Boot device, or Insert Boot Media in select Boot device and press key". Pomoću F8 selektiram disk na kojem je XP i tada računalo normalno radi. Problem je što imam troje dice koji ne znaju pritiskat F8, pa već plaču, a kako će tek biti sutra. Nemam instalacijske Windowse.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Select proper Boot device

Otkad Vam se javlja problem? Stavljanjem novog diska, instalacije Windowsa, prčkanjem po BIOS-u možda?

17 godina
neaktivan
autorov komentar

Novi disk sam instalirao prije četiri dana, a problem se pojavio danas. Po biosu nisam prčkao (jer ne znam), a dica i ja smo instalirali programe koji nam trebaju.

17 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje

Editiraj boot.ini file i tamo podesi default particiju za dizanje sustava.Boot.ini file ti se nalazi na Start - Control Panel - System - Advanced zatim Startup and Recovery Settings zatim Edit i otvoria si boot.ini i tamo označi particiju koju želiš da ti bude defaultna za podizanje sustava npr. ako su ti Win na prvoj particiji prvog diska to bi tribalo izgledat ovako "default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS" ako su na drugoj particiji samo promjeni 1 u 2!

AMD Athlon64 X2 4000+, Gigabyte GA-M56S-S3, 2x1GB DDR2 Kingmax 800 Mhz, ATI Radeon HD2600XT, Hitachi 250 GB SATA II, Maxtor 250 GB SATA II, Samsung DVD-RW, Logitech Wireless Keyboard & Mouse, Philips 190CW Widescreen 1440 X 900 !
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.3.2008 9:42 (Groza).
17 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje

U BIOS-u pod stavkom "Boot disk order" ili kako je vec nazvan (neznam koja je ploca) na prvo mjesto stavi onaj disk na kojem su windowsi.  I  to  je  to...  Ako  nisi  siguran  kako  da  to  uradis  nazovi  nekoga  tko  ima  malo  iskustva  iako  to  nije  neka  napredna  opcija  tako  da  preporucam  malo  istrazivanja  po  BIOS-u.  Ako  nista  onda  ces  bar  nauciti  par  novih  stvari...

Sretno...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

U BIOS-u su mi hard diskovi zamjenili mjesta. Prijatelj mi je rekao kako da uđem u BIOS, jer to nisam nigdje mogao pronaći - pri podizanju sustava pritiskati "Delite". Briniac i Groza su bili u pravu. Samo ne znam kako su mi diskovi sami zamjenili mjesta, jer nitko nije dirao BIOS?

12 godina
neaktivan

dobio sam novi kompjuter ...i prilikom prvog pokretanja pa nadalje pojavljuje mi se ova poruka : reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press key _     

uz komp sam dobio i nekakva dva cd.....

0 2 hvala 0
15 godina
Re: Select proper Boot device

Navjerovatnije ti prilikom slaganja nisu instalirali nikakav OS, tako da ces to morati sam.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice