Problem s windowsom i particijama

poruka: 6
|
čitano: 741
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Problem s windowsom i particijama
Pozdrav ljudi pomgajte,u pitanje je novi HP laptop koji je dosao bez windowsa i ja sam mislio da toliko znam..bar originalne instalirat na njega al sam se z... nisam to radio od sedmice na kompu i sad sam se pogubio tu.Uglavnom kako slozit bios postavke za bootanje originalnih windowsa sa dvd-a ,ja sam pokusavao i dosao do stvaranje particija diska i tu mi iskoci problem koji kaze da ne moze formirati one gigabajte koji su nedodjeljenji u novu particiju,inace rijec je o 150ak gigi na ssdu. Nisam pametan trebo bi to do veceras rjesit pa ako neko zna bio bi mu zahvalan.pozz

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Problem s windowsom i particijama

-ne postoje (ne)originalni windowsi, može biti samo, ispravan-bootabilan medij, može biti uefi-legacy/oboje i ovisno o željama-mogućnostima HWa nastavak..

-koristi quickbootmenu/cbs kako se već naziva, bit će ti jasno.

-ovisno o bootmediju (ili OSu) BIOS možeš/moraš odgovarajuće podesiti. Ako imaš stari install npr w7 tad je vjerojatno samo legacy (stari-klasičan boot, MBR particija, ako je sada disk u GPTu moraš ga obrisati, kreirati novu particijsku tablicu, kompatiblnu HW-SW).

-ovisno o igrama OEM proizvođača +MSa, novi laptopi ne žele boot-install starijeg OSa, žele w10.. ponekad je potrebno flash BIOSa (verzija koja to omogućuje), pročitaj requirements laptopa, ako je isključivo w10, nema obaveze supporta bilo kojeg drugog OSa. Moraš se snaći ili koristiti što su predvidjeli.

-w10, možeš jednostavno skinuti-kreriati install dvd-usb.. klik-next s Msove str.. legalno, čisti, radi. Podržava legacy+uefi boot. Onako, ako ništa drugo neće, tek da znaš kako provjeriti jer može biti i neki HW problem (nije nemoguće).

.. najvjerojatnije ćeš morati preformatirati disk.. (legacy boot ne vidi GPT disk-particiju).

edit:

- problem koji imaš je 'normalan', imaš stari-legacy boot medij koji ne može koristiti GPT particiju. Ili-ili:

- ako želiš legacy, u diskpart, clean.. nakon toga kreiraš (MBR-legacy) particiju.. nema nikakav poseban naziv, to je stari-klasičan tip, novi je uefi-gpt.

uefi-gpt podržava oboje.

ako želiš novi uefi-gpt, tad trebaš novi install-medij, pravilno kreiran. On će vidjeti gpt particiju..

gpt nije nikakva posebna prednost, ali nije ni mana (osim gubitka kompatibilnosti sa starim alatima i medijima.. upravo problem koji imaš), tek s +2TB postaje potreban..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.7.2017 16:32 (ihush).
15 godina

Ako instaliraš s DVD-a, postavi ga kao prvi boot device. Igraj se s postavkama (CSM, UEFI, Legacy). Ne razumijem čemu particioniranje SSD-a, formatiraj ga kao cjelinu i na njega stavi OS. Ako javi grešku, slikaj je.

EDIT: kolega je bio brži.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.7.2017 16:26 (softwaremaniac).
12 godina
neaktivan
Ma sve to stoji i udem ja u instalacijski proces windowsa (10tka je u pitanju) i dodem do particiranja i ne dozvoljava mi ni na jednu particiju da instaliram os.imam neku primarnu particiju od jedno 8gb i tako i sustav particiju od 8 gb i ndodjeljenog prostora od 103 gb kojeg ne mogu pretvorit u particiju

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Ljudi problem rjesen dok sam ja vas malo skuzio sto ste htjeli rec i sve sto ste rekli ipak je na kraju nastavio s instalacijom,nisam ja tolko strucan u tome trebo sam prokuzit sve receno hahah,foramtirao sam ih sve pa sam mogao spojit s nedodjeljenim gigabajtima,hvala ljudi !!

1 0 hvala 0
16 godina

-nevažno je koji OS, važno da je boot medij 'pravi' tj novi MSov podržava legacy i UEFI.. neki može biti samo jedno od toga.. tad ne možeš 'ono drugo'.

-već rečeno, koristi cbs-qbm .. ne biosov boot order (jer ništa ne znači, nemaš kontrolu, ne znaš konkretno u kojem modu je boot.. s bootmenijem znaš odmah-sve i tad znaš gdje je problem.. gpt.).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice