EFI Shell version 2.31

poruka: 6
|
čitano: 2.163
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
offline
EFI Shell version 2.31

Pozdrav kolege, imam problem sa računalom. Nedavno sam mjenjao u poslovnici Linksa(dečki koji tamo rade)onaj dio gdje se ušteka Lan kabel. Ne znam da li to uopće ima veze sa mojim problemom ili je slučajnost. 

Uglavnom, PC radi neko vrijeme i onda ekran poplavi i piše:

 

"Your device ran into a problem and needs to restart. We're just collecting some error info, and then we'll restart for you.  

0% complete  

For more information about this issue and possible fixes, visit https://www.windows.com/stopcode  

If you call a support person, give them this info: Stop code: KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR What failed: Msfs.SYS ".

 

Nakon toga kroz 30ak sekundi ode u bios, bar mislim da je to bios i pokaze se ovo:

 

EFI Shell version 2.31 [4.655) Current running mode 1.1.2 Device mapping table fso HardDisk - Alias hd31c65535a2 blko PciRoot(Ox0)/Pci(Ox1f,0x2)/Sata(0x2,0x0)/HD(2,GPT,74ecacbc-4d6d-4649-8ff1-052268496ed3, 0%8800,0x746fe000) blkO :HardDisk - Alias hd3ic65535a2 fso PciRoot (0x0)/Pci(ox1f,0x2)/Sata(0x2,0x0)/HD(2,GPT,74ecacbc-4d6d-4649-8ff1-052268496edS, 0x8800, 0x746fe000) blki :HardDisk - Alias (null) PCiRoot (Oxo)/Pci(Ox1f.0x2)/Sata(0x2.0x0)/HD(1,GPT,e13273ba-2d6f-42b8-97d5-04a4447d210d , 0%800, 0%8000) bik2 :BlockDevice - Alias (null) PciRoot (0x0)/Pci(0x1f,0x2)/Sata(0x2,0x0) blk3 :BlockDevice - Alias (null) PciRoot (0x0)/Pci(0x1f,0x2)/Sata(0x3,0x0)  

Press ESC in 1 seconds to skip startup.nsh, any other key to continue, shell> Shel1> .

 

Dali je grafička na izdisaju ili je nešto drugo problem?

Hvala unaprijed na svakom odgovoru.

 

 

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: EFI Shell version 2.31

-nešto crkava.. bilo što, nužno za rad računala, pa nabrojmo osnove: mbo-chipset na kojoj je sve, cpu kao mozak-motor, ram kao storage kroz kojeg radi cpu-mbo-sve, i napajanje jer radi na struju a sve kontrolira mbo-bios tj uefi-efi kad govorimo o novijem ili puni naziv uefi-bios, kraće bios neovisno stari-novi.

 

-problem, .. može biti bilo što, npr disk-storage (hdd-ssd-nvme.. nevažno koji disk-drive format) jer na njemu je os, boot, ako 'zapne' nema boota, nema boot sektora, sigurnosnog dijela.. i tad vidiš efi-bios poruku, .. no to bi vidio jednako da diska nema, tj ako je crkao disk tad je jednako kao da ga nema, ako je loša žica-kontakt, tad možda proradi ili povremeno radi-ne radi itd..

-a problem s bootanjem nije samo stvar kvara-ispravnosti, može biti i stvar zaštite-sigurnosno, uefiboob-key-tpm-secboot.. tj služi tome da ne može netko izvaditi disk i bootati na drugom računalu, no ako se zbrljavi tad ne možeš ni ti.. 

 

-mbo, chipset-kontorler za disk (točnije drive-storage) je onaj koji kontrolira rad diska, kao sata, dok nvme-m2 ima direktan port pciex, no oboje su kontroler u biosu s postavkama diska, .. a ako ti je mrežna kartica popravljana, znači da je nešto spržilo-ubilo postojeću i tad potencijalno ni mbo ne mora biti ispravna ili bilo što drugo, npr ako je bio strujni udar možda nije samo mreža crkla, možda još nešto.. tj kvar može biti na jednom dijelu ali može i na više dijelova-komponenti, pogotovo ako je strujni udar.

-zaštita.. npr što je popravljano-mijenjano, koja licenca, koje postavke biosa kao uefi-tpm2.0-secboot.. ono što traži win11, ili starije win-8-10 pri čemu može biti i stari legacy mod s cms-om i mbr boot shemom diska ili kombinacija.. no ovisno o tome imaš rezultat, čak kad nema kvara, samo pogrešne postavke ili različite za bios-disk, ne radi.. tj radi samo kad sve radi, kad zaštitia dozvoli, kad je key-licenca ok.. dok je dovoljno resetirati bios i ako ne znaš kakve su postavke bile tad ne znaš što-zašto-kako promijeniti ili tad ideš ćoravakoka metodom redom, uz permutacije 5-10 pokušaja dok sve podesiš da radi-pali-boota i to kad je hw-ispravan, kad nema kvara nego samo postavke koje ne znaš ili kad znaš tad uđeš u bios i podesiš uz problem da se za neke stvari-promjene mora u par prolaza-reboota podesiti jer je povezano npr sec.boot i cms-gpt-mbr.. u jednom modu nešto ima-nema, tek nakon te promjene na 'ono drugo' se pojavi.. a uzrok svemu tad može biti i ispražnjena cmos baterija 2032-3v.. pa se sve resetiralo, ili je kvar jer si već imao promjenu mrežne.. u čemu je nejasno što je mijenjano, tj dodana mrežna kartica ili zamjena mbo novom (ili polovnom koja je možda polu-neispravna ili reset biosa-keya-boota koji i služi da spriječi boot..).

 

-grafička? nema veze s tim.. ali može biti, tj sve što je spojeno na računalo, struja-sve.. može biti povezano kao rezultat recimo pad napona pa ne radi disk ili zblenta kontroler diska, no to bi bio slučaj-rijdak.. u pravilu to nema veze s grafičkom kao ni ostatkom periferije, čak ni s ramom ili cpu, mora biti mbo 99%.. no ne mora biti kvar, može biti ispravno s pogrešnim postavkama biosa recimo prazna baterija koja je nevažna tj ispravne postavke i nema porblema dok je računalo upaljeno, no kad nestane struje iduće paljenje opet isto .. kao što se tad resetira datum-sat jer naprosto nema struje-baterije.. a key-secboot i ostalo dodatno zakompliciraju dok dva moguća boota kao gpt-uefi i legacy-mbr daju previše mogućih razlika na uefiju-novom biosu što na starom bez uefija nije postojalo i time duplo manje šansi za pogrešne postavke različite od ostatka sysa tj nije problem imati neke postvke nego jednom složeno i instalirano se ne smije mijenjati jer tad ne boota jer tad sec. ne dozvolava pristup disku jednako kao da nema driver i sl. dok po vidljivoj poruci u postu upravo tako izgleda, tj vide se diskovi ali im nije dozvoljen pristup-boot, jer da je ne bi završio u shelu nego bi se bootalo kao i do sad.. pa vjerojatno treba 'samo' podesiti bios-opcije no ne možeš znati kako-što-sve.. ili odlazi kontroler-disk, možda loš kabel ako je sata-ssd-hdd.. itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
5 godina
offline
Re: EFI Shell version 2.31
Hvala kolega, mislim da ću ga na servis odnijeti nekome ko se razumije više
14 godina
offline
Re: EFI Shell version 2.31
bumbumzvonko kaže...

 

Dali je grafička na izdisaju ili je nešto drugo problem?

Hvala unaprijed na svakom odgovoru.

 

 

Nije grafička. Msfs.sys je windows filesystem driver.
Kažeš mijenjali su "ono gdje ide LAN kabel", cijelu matičnu ploču ili samo mrežnu karticu? (desktop, laptop?). Ako je nakon te promjene hardverska konfiguracija drugačija a softver (driveri) nije usklađen s promjenama to bi mogao biti uzrok problema. Ovako na slijepo možemo samo nagađati.

5 godina
offline
Re: EFI Shell version 2.31
Neznam nažalost razliku između matične ploče i mrežne kartice. Kućno računalo je u pitanju, ja ga skoro i ne koristim već klinci. Stari Lan priključak nije vadio nego je iza ubacio samo novi Lan priključak. I prilikom preuzimanja mi je rekao da ga je samo fizički stavio te da nije stavljao drivere jer bi se sami trebali povući sa neta. Napominjem da je radilo 4,5 dana od stavljanja te da je onda počelo.
15 godina
offline
Re: EFI Shell version 2.31

-opet.. normalna integrirana mrežna koju ima svako računalo (unazad 10-15god) integriranu na matičnoj je crkla i dodana je dodatna-kartica.. no zbog uzroka crkavanja mrežne i time što je ona integrirana u matičnu vrlo lako je i matična 'dobila po prstima'.. jer mrežna crkne obično od strujnog udara, .. a tad je samo pitanje sreće što sve crkne-preživi ili normalan kvar koji se mora dogoditi starenjem kad-tad..

 

-uzrok je vjerojatno u matičnoj, ali za ovakav problem ne mora biti 'pravi' kvar.. dovoljno je loš kontakt, dovoljno je pogrešna postavka biosa koji se može resetirati kod npr nestanka stuje ili kad baterija ode.. i tad kad je sve ispravno bez kvara može biti identična poruka zbog sigurnosnih fičera koji ne dozvoljavaju pristup disku, kao npr enkripcija-key ili tpm ..

 

-to osoba koja zna, ima iskustva jednostavno vidi kad pali, uđe u bios i jednostavno zna par kombinacija koje moraju biti, 'ili-ili'.. kao što vozač zna gdje su brzine ili žmigavci u autu..

-može biti kvar matične, loš spoj-kabel-kontakt, kvar diska (bilo koji tip, hdd-ssd-nvme-m2..) kao oštećen boot sektor ili zbrljan s korisničke strane, malware i sl. pa i samoubijanje samog win kad posumnja u valjanost licence što se može fixati no moraš imati boot-install medij kao usb stikić i opet povezano s biosom bootati u parvom odgovarajućem modu nazovimo ih 'stari-novi' tj to je ono što uefi-novi bios donosi novog a to sve je direktno vezano s modom rada diska i boota koji ne može proći ako sec. postavke to ne dozvole kao i ako je bilo što oštećeno ili loš kontakt-smetnja ...

 

-kako zaključiti što crkava ili je samo problem pogrešna postavka? .. kao i sve, nije za početnike koji to nisu nikad radili, jer u pravilu nemaš ništa od potrebnog kao osnovno znanje-razlikovanje što je što, bios, disk, boot.. ili nemaš soft-alate kao boot-live-install medij (cd-stikić..) s kojeg se boota i sve radi, dok s tim live medijem zaobiđeš bilo koji problem s diskom i jednostavno vidiš dali računalo-matična radi.. jer tad ne ovisi o disku i svemu u tom dijelu nego sve radi s tog stikića-medija za boot i disk možeš izvaditi-odspojiti.. ako tad računalo radi normalno, tad imaš sreće, nije matična (jer je to najgori kvar za starije računalo izvan jamstva, jer tad moraš pronaći polovnu istu-sličnu generaciju da bi iskoristio cpu i ram..) dok zbog starosti to nije lako a nešto je spržilo mrežnu što sugerira da i ostatak matične nije prošao bez posljedica. Ako je crkao disk, to je manji problem što se tiče popravka, ali vjerojatno najveći za korisnika jer tad si izgubio sve, podatke.. mada je novi disk lako kupiti i ugraditi dok ne instaliraš os nemaš ništa počevši od licence-keya za win ili koji os želiš koristiti kao linux itd.. to nije teško, no dok nemaš ništa ne možeš, prva početna stvar je imati usb installer stikić kojeg moraš pribaviti-napraviti a ako nemaš računalo tad to ne možeš sam..  + tad moraš znati postavke biosa, podesiti ovisno što os traži ili kakve su potrebe, posebni razlozi za ili protiv nečeg kao stari-novi boot i sve s tim povezano ili uvjeti koje traži najnoviji win11 koij kreću od generacije računala +2018me i intel cpu serije 8xxx naviše-novije, + tmp čip + postavke za uefi+secboot.. ili alternativni modificiran win11 install koji to ne traži (jer to ne traži os nego microsoft..).

 

-da imaš neki usb stikić s install ili live osom, mogao bi brzo utvrditi logičkom dedukcijom gdje je problem, disk ili matična, čačkanjem po konektorima možeš 'popraviti' ako je samo loš kontakt pa je ponekad dovoljno odspojiti-spojiti i možda radi.. a možda sve crkne do kraja ili ako sad postoji neka šansa za spašavanje podataka (ako su važni-potrebni) tad možda čačkanjem i neznanjem ubiješ takvu šansu spasa.. pa ovisi o svemu tome što dalje možeš sam ili ne dirati.. nije teško no ako ništa nemaš, osnovno znanje-alat, tad ne možeš ništa.. dok bi prvi korak bio izrada recimo win11 stikića ili linux distre kao ubuntu za install-test-popravak ili live medij kao hirens-strelec s kojima možeš diagnosticirati-spašavati no sve traži neko znanje i trebaš to imati-napraviti kao stikić za što ti treba računalo s internetom i znanje koji os želiš-trebaš kao i to kako za iz nekog razloga pripremiti jer win11 taži tpm20-secboot.. ili ga tad napraviti na način da to ne traži recimo rufusom, no sve to traži osnovno znanje-resurse, a čak i bez ovakvog problema-kvara bi za par mjeseci mogao biti u istoj-sličnoj situaciji jer ms počinje tjerati korisnike s w10 na w11, s gašenjem win10 supporta iduće godine pa bi možda i bez kvara morao te osnove svladati za upgrade ili clean install pogotovo ako se moraju promjeniti postavke biosa jer tad upgrade ne može to obaviti jer je pogrešan mod od paljenja biosa-boota.. i tad upgrade nije moguć na takav način nego samo clean.

 

-probaj, odspoji-spoji konektore za diskove, mora 'sjesti-škljocnuti'.. pa i obrisati prašinu na spojevima da ne upada u utore, možda je to dovoljno.

-probaj pribaviti-napraviti install-medij ili live.. sve je danas na usb stikiću recimo 8-16gb.. za veće od 32 možeš imati probleme, manji možda ne stanu. Izrada stikića je za sve oseve 'ista' ili slična, kao što je mijenjač brzina auta ili volan-gas-kuplung.. dok samo ovisi o soft-alatu-utilsu s kojim to možeš raditi pa s rufusom klikaš i biraš iz menija dok u cmd-terminalu tipkaš naredbe, no rezultat je isti, medij koji univerzalno može bootati-instalirati bilo koji os win-lin-mac na bilo koje kompatibilno računalo.. ali naravno mora biti kompatibilno a to znači i postavke biosa.. i to već za sam boot neovisno za install ili live .. live je zgodan, linux distre to ne otežavaju kao ms, dok su nazovimo servisni kao hirens ili strelec manje-više normalan live win u kojem se vjerojatno lakše snađeš zbog sličnosti + imaju potrebne alate za ostalo povezano s win kao rufus, dok lin to ne mora imati jer nije win, dok svi mogu imati browser kao chrome.. tj lin nije bolji-lošiji, sve to je 'isto' dok korisnik koristi soft-aplikacije-alate koje tad ima ili nema a ako nema tad neke stvari ne može i većina korisnika koristi win-os pa je vjerojatniji izbor hirens ili win-install medij nego linux-live..

-win install stikić, je primarno za install, ali kao i svaki stikić dijelom je i live i može poslužiti za fix ako je samo boot sektor problem, u par rebootova možda je to dovoljno za fix.. ali u ovom slučaju imamo problem jer ne možemo znati u kojem modu je postojeći disk, u kojem modu je bios i jel to dvoje točno ili pogrešno a o tome ovisi i bootanje s usb medija po kriteriju ili-ili.. dok ms to za win11 dodatno komplicira-oteža traženjem uvjeta kao tpm2.0 ..

 

 

** za probati, palo mi na pamet :)

-poruka (u)efi biosa iz prvog posta.. znači da se trenutno matična boota-pokušava u uefi modu.. recimo resetiran bios i defaluti su novi-noviji za uefi-ostalo.. a problem je tad logičan-normalan, lako riješiv, ako je disk u starom legacy modu, mbr boot sektor, bez tpm-a i secboota.. tad je 'samo' potrebno podesiti bios i tad će normalno upaliti, možda uzrok prazna baterija, no i tad će raditi do gašenja kad dođe do nestanka-brisanja podataka za bios.. i tad nema kvara, sve je ispravno uz bateriju koja se kupi u trgovini za desetak kn-1-2€..

-ako je samo pogrešna postavka biosa, tad ne trebaš skoro ništa, znanje-stikići.. i možeš sve popraviti za minutu, tj najveći problem tad je znati koja tipka je za ulaz u postavke biosa (90% tipka del), podesiti potrebno (veći problem jer traži osnovno razumijevanje što koja opcija znači u biosu i gdje se nalazi.. nije teško no mora se znati, kao put od točke-a-do-b..) i na kraju save&exit =reboot u kojem ako je sve podešeno, radi.. + ako tad radi tad vjerojatno treba nova baterija no prije nego tako proradi je nema smisla kupovati-baciti.. i tad nije problem što će se ponovo kod gašenja resetirati na postavke koje ne pale jer jednom kad to napraviš tad za drugi put jednostavno znaš i kad staviš bateriju sve je ok nadalje.. do pravog kvara. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice