Mreža+dijeljeni disk

poruka: 4
|
čitano: 3.502
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
odjavljen
offline
Mreža+dijeljeni disk

Vjerojatno je bilo sličnih tema na forumu, mene zanima sljedeće kako da umrežim tri računala, usudio bih se reći da je sitaucija idealna, vsa tri koriste Windows XP, i da mogu pristupati "dijeljenom" disku koji bi koristio za backup.Sva tri računala su bežično spojena na T-Com router/modem SpeedTouch preko kojeg imaju pristup internetu i isti funkcionira.Adrese su dinamički dodijeljene putem DHCP-a na routeru.Disk bi spojio putem USB-a na jedno od računala(2.5" SAMSUNG) i želio bih da bude dostupan svima na mreži.Također bih želio da na računalu imam dijeljeni direktorij.Koliko sam shvatio sva računala moraju biti na istom WORKGROUP-u, biti u istom segmentu(nešto tipa 192.168.1.x) i ručno upisanu adresu.Pošto nešto slično nisam radio ukoliko neko ima iskustva i savjete svaka pomoć je dobrodošla.

 

 

 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
RE: Mreža+dijeljeni disk

Nisam siguran da li je to moguće, negdje sam pročitao ili čuo da nije nisam siguran. Pričekaj da se jave neki koji više znaju o tome, ali ti mogu općenito pomoći s mrežom kad ju imam doma isto tako 3 računala ( samo glavno mi ide na net). To je običan ruter nije od t coma neka starija marka. Bežično se spajam na net preko tcomovog Simensa.

Sva računala moraju biti u istoj domeni odnosno workgrupi istog naziva. Sljedeće ti je da ideš podešavat Lan ( desni klik na Lan) Internet protocols- klik i properties.
Klik na Use the following Ip adress i upišeš 192.168.0.1 ---------- za glavno računalo ( 1 moraš mijenjati na svakom računalu npr. na drugom staviš 2)
                     Klikneš samo pod Subnet mask i on ti sam je izbaci ( 255.255.255.0 --- tak nekak)

                     Čini mi se da je tak i s delault gateway. 

Za dijeljenje direktorija klikni desni klik na direktorij i imaš opciju Sharing. Klik na Share this folder on network, ispod još imaš opciju allow network users to change files  pa ak želiš da mijenjaju sadržaj direktorija klikni i na to.
Za dijeljene diska ista stvar mora biti samo prikopčan na neko računalo.
Da ideš na mrežu trebaš onda koristiti ip od računala na kojem je dijeljeni (sherani) direktorij. Pa ideš na sturt run-cmd i upišeš npr. \\192.168.0.1 ----to je ip adresa od tkzv. glavnog računala i recimo da je na njemu dijeljeni direktorij ili taj samsungov disk. Nakon toga ti se otvori prozor s mapama koje su sherane na računalu.
 Nadam se da je pomoglo bar malo.

14 godina
odjavljen
offline
RE: Mreža+dijeljeni disk

Jest, več sam tako napravio samo pristup mreži i dijeljenim diskovima je dosta neintuitivanMršti se

Sad me zanima da li da disk bude spojen na neko od računala ili da ga shaream putem siemensovog routera koji ima tu opciju

14 godina
offline
RE: Mreža+dijeljeni disk

To je stvar odabira probaj i jedan i drugi način brzine prijenosa bi trebale biti iste. Ako je taj Siemensov ruter SE555 s usb priključkom onda ti je vjerojatno bolje da ti je spojen na ruter.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice