Pozdrav,
U kući od roditelja imam net, iskon, 20 mb/s. Router koji imam od njih je Zyxel VMG 5313.
Pošto sam se preselio u stan, nije mi se dalo uzimati net, nego sam odlučio povezati dvije TP link antene. Samo da odmah napomenem, da mi je optička vidiljivost odlična (nema prepreka), a udaljenost zračne linije oko 300 m., antena je na visini nekih 11-12 metara od tla.
Spojio sam lan kablom Zyxel iskonov router i TP link antenu, e tu dolazi do problema. Kada odem u postavke routera i napravim klasični AP (ima još mogućnost napraviti dvije vrste AP-a), zar nebi ta antena trebala kada se spojim na nju i odem na speed test imati brzinu slanja neta istu kao i sam Iskonov router? Kod mene to nije slučaj, maximalno što sam uspio dobiti je bilo do 10 mb, ali to nije trajalo dugo. Kada odem u drugu ulicu i spojim se mobitelom na antenu, brzina padne na 3,5 mb/s, što je još i dobro. Ne kužim da li je problem u Iskonovom routeru, odnosno u portovima u koje se "šteka" lan kabel, jer stvarno mi je glupo da mi je brzina na Tp link anteni ovako mizerna.
U stanu sam konfigurirao još jednu takvu antenu, ali kao repeater i to ok radi, odnosno emitira signal koliko dobiva brzinu neta koja dolazi od prve antene, a to je užasno malo.
Zanima me da li netko ima iskustva sa povezivanjem ovih antena?, jer definitivno je problem u povezivanju Iskonovog routera i sam TP link antene lan kablom.
Unaprijed hvala na odgovorima
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
..a da nam napišeš na kojim wifi uređajima su te antene spojene i da li je na antenama dug koaksijalni kabal ili su direktno na wifi uređajima ?
ps: nijedna antena se na spaja LAN kablom
kako na kojim uređajima su antene spojene? ne kužim ovo. A kako da ih spojim i da dobijem maksimalnu brzinu neta, nego jedino mogu iskonov router i tp link antenu spojiti lan kablom i tp link antenu složiti kao pristupnu točku ili se varam?
Kad tvoju rječ "antena" zamjenim sa wifi uređajem (adapterom) dobije se smisao jer sam već pomislio da si izvadio antene iz TL-WA5210G i spojio na neki drugi wifi uređaj.
To bi trebalo raditi normalno samo pažljivo podesi jer npr. DHCP server ako je uključen na Iskonovom ruteru i tom TP-LINK-u možeš imat problema, a postavke imaš u manualu
http://www.tp-link.com/resources/document/TL-WA5210G_V1_User_Guide_1910010274.pdf
ps: Antena je metalni dio rezonantne veličine i na uređaje se spaja samo koaksijalnim kablom kao sve ostale antene npr. televizijske , FM-tuneri, satelitske , radio postaje itd.