Uključen AHCI drastično smanjuje CPU performanse

poruka: 45
|
čitano: 9.511
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
Re: Uključen AHCI drastično smanjuje CPU performan
191x7 kaže...
Normalno da ti sve radi OK kada nemaš problemom pogođen čipset.

Moguće da bi ti svoj problem riješio da ne koristiš tako moderan OS. Old school is good school.

17 godina
XXX kaže...
191x7 kaže...
Normalno da ti sve radi OK kada nemaš problemom pogođen čipset.

Moguće da bi ti svoj problem riješio da ne koristiš tako moderan OS. Old school is good school.

Unix FTW.

Twitter: @191x7
15 godina
neaktivan

Našao sam malo vremena pa pogledao web stranice ASUS-a, Gigabyte-a, AsRock-a i Biostar-a. Nitko nema službene drivere za Windows 8.1 za matične ploče sa AMD 770 čipsetom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
phoenix2003 kaže...

..Nitko nema službene drivere za Windows 8.1 za matične ploče sa AMD 770 čipsetom.

tipsovi:

ima Win 8(0). 8.1 je samo MSov izum koji bi se inače nazvao SP, pa ako uspoređujemo (zbog objašnjenja) s XP, tad su svi driveri za XP, neovisno o SP1-2-3.. kompatibilni. Dodatno, 99% drivera je neovisno o reinkarnaciji/nazivu OSa, važno je (samo) 32-64 bita.. (to je za ostale koji se ne znaju snaći).

Pošto je chipset iz 2010te, ništa neobično.. tj obično ga nema ni za win 8.0.. pa se koristi Vista/Seven driver. To ovisi koliko dugo je proizvođač nakon prestanka proizvodnje voljan updateati support, tj dali AMD nešto izbaci (jer to ne radi proizvođač same MBO, nego chip-a/chipseta u ovom slučaju), pa neki nemaju ni za Win8 (od 2012te, + kasniji Win8.1). Pošto nema novijih drivera za chipset (nakon 2010. možda 2011.. posljednji driver ver.8.x) driver je već uključen u MS-win install, ni nema potrebe.. nasuprot, npr Audio/LAN i sl. postoji noviji driver i može ga se skinuti.

btw, kad tražiš takve stvari, veća šansa je neki 'manji' brand, kao MSI, ASR, ECS + drugi jezik/tržište npr USA ili China.. dok za notebooke može neka biz serija ili direktno od proizvođača chipseta (ali on obično skriva support-download, jer je to stvar OEMa..).

btw2, da se skrati uzaludno traženje, umjesto chipseta može se tražiti posljednji npr BIOS,.. tad je ta godina/datum neki orjentir kako tražiti driver (datum) i dali ima smisla dalje tražiti... (+razni driverwizardi, smeće, str.navlakuše s virusima itd.. koji su nepotreban rizik).

Veći problem je necertificiran driver i UAC/installer koji je MSovski raspoložen prema juzeru, pa ignorira dok ga se ne isključi..

+ zato je 'zgodno' (neću reči preporučljivo) isključiti automatiku, tj podesiti da se updateovi ponude/check ali ne i automatsku instalaciju. To zbog filozofije MSa postaje sve teže, tj više stvari se mora podesiti/isključiti.

konkretan driver, najnoviji za AMD 770 je uključen u sve ovije AMDove pakete, npr omega 14.. iz 2014.za win8.1x64.. bez obzira što ga nema na str.OEMa a dali j edriver dobar/problematičan .. dešava se svašta ali juzeri više prijavljuju probleme s Radeonkama (mada je ovo vjerojatniji uzrok..), ni internet/forumi ili 'interpretacije' takvih juzera nisu relevantni dok sam ne provjeriš što je uzrok-problem (ili ako imaš konkretnu komponentu).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.2.2015 20:35 (ihush).
17 godina
phoenix2003 kaže...

Našao sam malo vremena pa pogledao web stranice ASUS-a, Gigabyte-a, AsRock-a i Biostar-a. Nitko nema službene drivere za Windows 8.1 za matične ploče sa AMD 770 čipsetom.

Nisam znao da su proizvodaci ploca ujedno i proizvodaci cipseta pa da se trazi njihov driver. E pa ni nisu. Samo mi nemoj reci da i driver za onboard zvucnu skidas s stranice ploce...

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.2.2015 0:27 (191x7).
15 godina
neaktivan

Što ste odmah me dočekali na nož? Kažem samo zar vam nije čudno zašto baš nitko nije izdao službenu podršku za 8.1? Očigledno problem postoji.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
phoenix2003 kaže...

Što ste odmah me dočekali na nož? Kažem samo zar vam nije čudno zašto baš nitko nije izdao službenu podršku za 8.1? Očigledno problem postoji.

Kako nije nitko kada oboje jedinih bitnih jesu - AMD kao proizvodac cipseta i Microsoft kao proizvodac Windowsa.

15 godina
neaktivan

Zašto onda ne rade kako treba?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Rade kako treba, jedna lastavica ne znači proljeće. On je samo tvrdoglav i forsira"moderne" windowse :D.

Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
XXX kaže...

Rade kako treba, jedna lastavica ne znači proljeće. On je samo tvrdoglav i forsira"moderne" windowse :D.

Oprosti na izrazu, al seres. Problem je isti i na starijim Windowsima. Sta bih trebao, koristiti XP u 2015? Prec cu ja i na Win 10 na svom kompu jer je sve u potpunosti podrzano.

Ubuduce svoje misljenje molim te ne iznosi u mom prisustvu, nerviras me. Hvala.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.2.2015 18:18 (191x7).
17 godina
phoenix2003 kaže...

Zašto onda ne rade kako treba?

Ne rade kako treba jer je AMD promijenio tehnologiju unutar chipseta, serija 800 i 900 su na potpuno drugacijoj osnovi nego serija 600 i 700, a umjesto da tada prekine podrsku je nastavio izdavati drivere koji su ok za 800/900 a problematicni na 700.

Dakle oni za driver kazu da podrzava taj hardver, al u biti je razlika u sata kontroleru prevelika.

Mozda je i samo obican bug, ali ga ne planiraju popravljati jer je chipset star.

17 godina
odjavljen
191x7 kaže...
XXX kaže...

Oprosti na izrazu, al seres. Problem je isti i na starijim Windowsima. Sta bih trebao, koristiti XP u 2015? Prec cu ja i na Win 10 na svom kompu jer je sve u potpunosti podrzano.

Ubuduce svoje misljenje molim te ne iznosi u mom prisustvu, nerviras me. Hvala.

Stavi sedmicu pa postaj ovdje rezultat pa me razuvjeri. U suprotnom ne otvaraj teme u kojima tražiš pomoć ako sve znaš. 

17 godina
XXX kaže...

Stavi sedmicu pa postaj ovdje rezultat pa me razuvjeri. U suprotnom ne otvaraj teme u kojima tražiš pomoć ako sve znaš. 

Zašto bih stavljao sedmicu ako znam do čega je problem i rješenje? Isti je OS (Vista, 7, 8, 8.1) i isti je driver. Driver je problematičan što znači da Windowsi s time nemaju veze. Srećom pa znam kako funkcionira driver model, on je između OS-a i hardwarea tako da promjena OS-a tu ne može ništa postići. Preko drivera OS komunicira s hardverom.

Nisam znao u čemu je problem dok nisam sam otkrio; ni na jednom forumu uključujući i ovaj NITKO nije naveo ni uzrok ni rješenje. Zar je zabranjeno pitati ako sam ne znaš odgovor? Ili je zabranjeno sam pronaći odgovor ako si postavio pitanje?

XXX, ako ti se igra s OS-ovima uzmi si sam pogođen čipset i isprobavaj OS-ove koje želiš. Uvidjeti ćeš da je problematični driver problematičan za navedeni čipset na svim Windowsima za koje ide isti driver. Isto tako, na bilo kojim Windowsima, ako staviš neproblematičan driver sve radi OK. Znam ja da ti hoćeš reći da 8.1 nevalja, isto tako znam i da je to tvoje osobno mišljenje a ne dokazana činjenica.

15 godina
neaktivan

Čini se ipak i da AMD čipset 7xx nije namjenio Windowsima 8.1. Ovo malo što postoji je ništa. Okani se ćorava posla. Najbolje da zamjeniš matičnu. Očigledno je vrijeme gazi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
phoenix2003 kaže...

Čini se ipak i da AMD čipset 7xx nije namjenio Windowsima 8.1. Ovo malo što postoji je ništa. Okani se ćorava posla. Najbolje da zamjeniš matičnu. Očigledno je vrijeme gazi.

Zašto bih svom silom mijenjao ako nemam novca i ako rješenje koje sam našao (stariji driver iz kraja 2013. rađen za Windows 7, 8 dakle i 8.1) radi perfektno?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice