Gdje spajam ove pinove http://pic.wenwen.soso.com/p/20091019/20091019204750-91535136.jpg na maticnoj (gigabyte GA-8I848P-G )
i dali se oni nuzno moraju spojiti
Gdje spajam ove pinove http://pic.wenwen.soso.com/p/20091019/20091019204750-91535136.jpg na maticnoj (gigabyte GA-8I848P-G )
i dali se oni nuzno moraju spojiti
Ne možemo vidjeti sliku...
Ne možemo vidjeti sliku...
hmm ja je vidim bez problema, cek uploadat cu je
http://download.gigabyte.eu/FileList/Manual/motherboard_manual_8i848p_g_e.pdf
Stranica broj 24, u manualu tvoje matične ploče. Ima nešto o tome, tj kako se spaja. Ali se ne podudaraju točni nazivi. Eto možda pomogne. Pozdrav.
http://download.gigabyte.eu/FileList/Manual/motherboard_manual_8i848p_g_e.pdf
Stranica broj 24, u manualu tvoje matične ploče. Ima nešto o tome, tj kako se spaja. Ali se ne podudaraju točni nazivi. Eto možda pomogne. Pozdrav.
If you want to use Front Audio connector, you must remove 5-6, 9-10 Jumper. In order to utilize the
front audio header, your chassis must have front audio connector. Also please make sure the pin
assigment on the cable is the same as the pin assigment on the MB header. To find out if the chassis
you are buying support front audio connector, please contact your dealer.Please note, you can have the
alternative of using front audio connector or of using rear audio connector to play sound.
1. sta su jumperi
2.kakav je to front audio connector? ja mislim da to moje kuciste nema
3. i sta znaci rear audio connector
i dali se ovaj probmlem moze rijesiti s nekom jeftinom zvucnom karticom
To su konektori od front audio i njih možeš koristiti ukoliko premostiš određene jumpere na matičnoj ploči. Da bi uredno koristio audio izlaz straga ne trebaš ništa dodatno kopčati. Provjeri još jednom gdje si tačno uključio zvučnike i da nisi ih slučajno uključio u pogrešan jack. Provjeri da zvučnici nisu na mute. U control panel-u odaberi desktop speakers i testiraj ih. Da bi testirao ispravnost zvučnog čipa možeš dići i kakvu distribuciju Linux-a (Ubuntu) pa ako uredno radi pod Linux-om znači da je problem software-a ili samo urednog podešavanja. I ne zaboravi instalirati driver za zvuk naravno!
To su konektori od front audio i njih možeš koristiti ukoliko premostiš određene jumpere na matičnoj ploči. Da bi uredno koristio audio izlaz straga ne trebaš ništa dodatno kopčati. Provjeri još jednom gdje si tačno uključio zvučnike i da nisi ih slučajno uključio u pogrešan jack. Provjeri da zvučnici nisu na mute. U control panel-u odaberi desktop speakers i testiraj ih. Da bi testirao ispravnost zvučnog čipa možeš dići i kakvu distribuciju Linux-a (Ubuntu) pa ako uredno radi pod Linux-om znači da je problem software-a ili samo urednog podešavanja. I ne zaboravi instalirati driver za zvuk naravno!
probao sam sva 3 jack-a
u control panelu nemogu nista podesavati jer ih nema, kao da ih racunalo ne prepoznaje
hvala ti na trudu
Znači, srednji jack (vidi sliku). Provjeri još jednom da li si instalirao audio software. Nije mi jasno kako nema opcija za zvuk u device manager-u?!
da spojen je u srednjem, instalirao sam one drivere od maticne ne znam koji bi drugi softwer instalirao
Možeš li postaviti screenshot Device mamager-a i Control panel-a? Jesi li u mogućnosti dići Linux pa njime testirati?
Možeš li postaviti screenshot Device mamager-a i Control panel-a? Jesi li u mogućnosti dići Linux pa njime testirati?
trenutno ne, mogu sutra
tesko, nikad nisam s linuxom radio a i ne znam ga dici
ja bi prvo da probamo spojiti fp pa ako to nece onda krenuli dalje, kad sam ih prvi put spajao s manualom, spojio sam ih u krivi port i zato nisu radili( ja sam spajao po onom na 27 stranici u manualu) i tad mi je sprzen gnd.
a sad mi kolega kaze da treba spojiti prema onom na 24 stranici, to cu sutra pokusati samo me zanima oceli kakve probleme stvarati gnd posto je malo rastopljen i deformiran.
Dali mogu koristiti onu sliku(3. post u ovoj temi) kao vodic pri spajanju.
Prvo moraš prespojiti jumpere prema user manual...ali o tom - po tom....sutra.
Prvo moraš prespojiti jumpere prema user manual...ali o tom - po tom....sutra.
cujemo se onda sutra, ako mi sta zapne javim se ovdje
Ovako, na stranici 24 manuala tvoje ploče je opisan način spajanja front panel audio konektora (FP-audio). Kako je kolega u postu objasnio pokušat ću ti još detaljnije pojasniti. Rear panel - nazivamo skup konektora na stražnjoj strani kučišta i povezani (integrirani) su direktno na matičnu ploču PS/2, USB, VGA, e-SATA, 1394... (u njih uključujemo tipkovnicu, miš, USB...) vrsta i broj postojećih rear konektora ovisi o izvedbi same ploče.
Fron panel, drugi je naziv za konektore s prednje strane kučišta, dakle ne dolaze s matičnom pločom nego dolaze s kučištem, spajaju se na matičnu ploču i služe za proširenje-povečanje broja konektora i olakšan pristup istima, vrsta i broj zavise od same izvedbe kučišta. Kako znamo kučišta postoje u cjenovnom rasponu od nekoliko stotina do nekoliko tisuća Kuna, zašto ovdje navodim cijenu?, u pravilu i najjeftinija kučišta unazad nekoliko godina dolaze s integriranim FP u vidu 2-USB-a, mikrofonskog ulaza i izlaza za slušalice, no ta kučišta iz početnog cjenovnog razreda u pravilu dolaze bez standardiziranih FP konektora i vodiće FP kućišta treba znati ispravno spojiti na pinove matične ploče. Nešto skuplja kučišta (napominjem da je ovdje cijena samo orijentacija, treba pročitati specifikacije kučišta) u pravilu dolaze sa standardiziranim FP konektorima i relativno jednostavno ih priključimo na pinove na MB samo OPREZ pri orijentaciji konektora, jer krivom orijentacijom možemo trajno oštetiti MB i priključene uređaje. Neki interni konektori izgledom su slični i treba pripaziti da ne dođe do zamjene! Najbolje je ako se već sami upuštate u "slaganje računala" u vlastitoj režiji pažljivo pročitati upute "user manual" matične ploče ili radnju prepustiti stručnjaku.
Driveri prepoznaju funkciju "autodetect" konektora, stoga treba predvidjeti i opcionalno podešavanje istih, no uz preduvjet da je FP ispravno spojen defaultno bi spajanjem izvora na oba panela trebao raditi.
Korisniku "win4crazzy", ako je krivom orijentaciom pinova chip integriranog audia oštećen, pokušaj u BIOS-u disablirati integrirani audio i igraditi PCI audio karticu, no u konkretnom slučaju zvuka vjerojatno nema zbog nedostatka kratkospojnika na pinovima 5,6 i 9,10.
spojio sam u port s 24 stranice u manualu gledajuci ovu sliku koju sam stavio u 3 post(nju sam gledo jer su kod mene isti takvi pinovi) i opet ne radi
sad cu u sljedeci post staviti print screen iz control panela, ono sto je kolega trazio
eo slika
1.http://postimage.org/image/qjb7xf9g5/
2.http://postimage.org/image/749mvsuxh/
Po ovome šta se vidi sa ovih slika ili nisi instalirao drivere za zvuk ili ti je riknula zvučna kartica koja je integrirana na matičnu ploču.
Skini Audio driver odavde (Realtek AC97 Driver) instaliraj ga i onda probaj,
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=1769&dl=1#dl
Vidim da imaš na slikama u prijašnjim postovima i konektore od front panel audia (konektori za zvuk na prednjoj strani kućišta), ako to ne koristiš vrati one jumpere kako su bili na matičnu, znači one konektore sa slike pusti na miru (ako si vadio jumpere sa matične) (pogledaj u manual matične ploče).
Vrati BIOS na početne postave.
Ako to ne pomogne, evo: http://www.protis.hr/products/details/zvucna-kartica-asonic-l87386c/266
te sam drivere vec prije imao skinute, i skidao sam ih barem 4 puta.
ali sad se dogodila neka cudno stvar, pokusavam pokrenuti pjesmu i ne zeli je pokrenuti jer kaze da nema zvucnika, i buraz sad usao u neku igru i ima zvuka. Ja sam zbunjen, a na slikama se vidi da zvucnik nije prepoznat
ali sad se dogodila neka cudno stvar, pokusavam pokrenuti pjesmu i ne zeli je pokrenuti jer kaze da nema zvucnika, i buraz sad usao u neku igru i ima zvuka. Ja sam zbunjen, a na slikama se vidi da zvucnik nije prepoznat
A ne, one slike kazuju da nema zvučne kartice, a ne da nema zvučnika.
budem probao jos jednom reinstalirati drivere i instalirat ih
Možeš probat svakako, ako ne bude radilo kupi onu zvučnu koju sam ti preporučio, ukopčaj ju u PCI slot, instaliraj drivere koje dobiješ s njom i amen.
-provjeri BIOS, bootaj linuxCD, ako radi tad je soft problem. Jedan banalniji je npr VGA-HDA koji je možda prebačen kao default audio device.
-drivere uvjek skidaj s proizvođačeve str., ako je audio integrirana, znači proizvođač MBOa, za određeni OS. Tek ako tamo nema tražiš dalje (jer isti Realtekov driver zapravo nije isti, potrebno je vidjeti koji audio chip, npr Asus i HP = AudioMAX, Realtek, CMedia, Via, Intel, SiS ...)
ne radi opet, deinstalirao sam stare, instalirao nove i opet isto
gledo sam u biosu i jedino sto ima je
AC 97-- auto(i sad tu jos mozes izabrati disable)
ne znam sta drugo da radim osim da kupim zvucnu
Ma daj tih 50 kuna i kupi si zvučnu karticu, riješit ćeš problem, ovako samo imaš zaje...., vjerovatno ti je otišla zvučna koja je integrirana na matičnu.
-provjeri BIOS, bootaj linuxCD, ako radi tad je soft problem. Jedan banalniji je npr VGA-HDA koji je možda prebačen kao default audio device.
-drivere uvjek skidaj s proizvođačeve str., ako je audio integrirana, znači proizvođač MBOa, za određeni OS. Tek ako tamo nema tražiš dalje (jer isti Realtekov driver zapravo nije isti, potrebno je vidjeti koji audio chip, npr Asus i HP = AudioMAX, Realtek, CMedia, Via, Intel, SiS ...)
- u gornjem postu ti je pobrojano više stvari koje trebaš probati/provjeriti/podesiti.. uvjek se kreće po redu, BIOS, eliminiranje kvara (npr linux), soft-driver i podešavanje default audia (VGA-audio)..
BIOS:
- AC97 se odnosi na tip emulacije (SoundBlaster i sl.) i front panel priključke. Kod starijih audio chipova mora biti spojen ispravan front panell (npr loš kabel-kontakt) ili jumperom kratkospojeno inače nema signala (nije zatvoren krug), provjeri u manualu od MBO. Kod novijih je HDA/Azaila... i opcije za frontpanel koji mora biti AC97 ili HDA jer kućište (frontpanel) nema nikakvu direktnu vezu s MBO tj konektori-kablovi nisu isti, različiti prozvođači, različiti standardi (generacija).
- Sam audio chip mora imati opciju -enable/disable u BIOSu. Ako je disablirano... provjeri.
Kvar:
- ako je audio crko, nema se što popraviti (osim disablirati u BIOSu i ugraditi karticu). To najjednostavnije provjeriš nekim LiveOSom npr ubuntu 10.04-12.04, bootabilan medij, upališ.. ako je ispravno (u 90% slučajeva) mora raditi, tj tad ako radi znaš da je neki soft problem u OSu (driver, postavke..) i tek tad kreneš to rješavati.
Driver:
-skini odgovarajući verziju, ponekad instalacija ne napravi ništa jer windowsi mogu zadržati neki noviji (pogrešan) driver ili ako nije certificiran.. pa provjeri u propertisu, koje su verzije instalirane, tj moraju odgovarati verziji u skinutom driveru (broj verzije, godina, naziv proizvođača..). To se može rješiti driver swiperom, instalacijom u safe modu, forsiranom isntalacijom.. i sl.
-podešavanje, ako win postave npr VGA-audio kao defaultni, tad zvuk šalju preko tog drivera, većina drivera ima detekciju priključenih zvučnika-slišalica, odspoji i spoji dok su windowsi upaljeni, ako iskoči driver s opcijom trebalo bi raditi (do tad može biti muteano ili diseblirano).
-zvučne kartice su dovoljno jeftine da se ova 'muka' ne isplati, ali ipak treba probati pronači uzrok, tj potvrditi kvar, jer problem može ostati i nakon ugradnje ispravne kartice.
eo dobio sam jednu zvucnu karticu-- asonic c- media 8738, ubacio je u komp, instalirao neke drvere s interneta i ne radi. Gledao sam po biosu nesto i nema nista sto bi povezao s karticom pa da porobam nesto namjestit, druge drivere nisam mogao naci jer nema puno stranica koje nude drivere za ovu zvucnu(ili mozda nisam dobro trazio)
Imate li neki savjet sta bi mogao napravit?
Sve mi se čini da se tvoj računar rodio nijem! Daj digni Linux i testiraj zvuk njime!!!
Sve mi se čini da se tvoj računar rodio nijem! Daj digni Linux i testiraj zvuk njime!!!
ocito, to nikad nisam radio, samo mozemo napraviti neko dodatno s*anje. Sad odo kod frenda i one drivere sto sam dobio stavit cu si na usb i pokusati instalirati. Ako to ne bude radilo onda moramo pokusati po biosu nesto prckati ako pak to ne bude radilo onda cemo linux(ali za to ce mi trebati detaljne upute)
javim razultate od novih drvera u novom postu za nekih sat-2
ocito, to nikad nisam radio, samo mozemo napraviti neko dodatno s*anje. Sad odo kod frenda i one drivere sto sam dobio stavit cu si na usb i pokusati instalirati. Ako to ne bude radilo onda moramo pokusati po biosu nesto prckati ako pak to ne bude radilo onda cemo linux(ali za to ce mi trebati detaljne upute)
javim razultate od novih drvera u novom postu za nekih sat-2
Nista ni od ove opcije, ne zele se prebaciti svi podaci s cd na usb, prebaci se odredjena kolicina i stane. Dali netko moze pokusati naci neke drivere za ovu zvucnu, ja sve koje sam nasao ne rade