Problemi sa HDD - Non-system disk or disk error

poruka: 14
|
čitano: 12.210
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan

Pozdrav svima

komp ne prepoznaje disk, tj ne boota ništa (probao sa Win7, Win XP, Linux) i s ničega (USB, CD). Stalno javlja "Non-system disk or disk error replace and strike any key when ready"

U testovima koje mogu napraviti preko BIOSa radi i ne pokazuje nikakave greške, ako ga spojim na drugi komp radi bez greške.

Radi se o laptopu HP 620. Disk je Western digital wd1600bevs.

Help :D

Hvalaa :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Re: Problemi sa HDD - Non-system disk or disk erro

...imaš li u biosu postavku za disk IDE - AHCI probaj kad promjeniš...

ps:

....a ovog "Non-system disk or disk error replace and strike any key when ready"  kad god vidim

se smijem jer sam prije 6-7 godina išao kod lika popraviti comp  i našao disketu u floppy-u {#} ..nismo

odmah primjetili da mu je to sin ubacio a u biosu je floppy bio namješten kao prvi za bootanje.

11 godina
neaktivan

Probao sam, nikakve promjene nema...

11 godina

Provjeri da nije nešto uštekano kao memory card , CD ( DVD) itd pa sve to izvadi....u bios-u bi redoslijed bootanja trebalo podesiti na CD , HDD , USB HDD i snimiti kod izlaska iz biosa. Koliko sam te razumio bios prepoznaje disk i nevidim što bi drugo moglo zezati da ti daje taj text osim moda IDE/AHCI kad već kažeš da taj disk na drugom compu diže system.{#} ( sata kabal nije problem kad već bios prepoznaje disk).

11 godina
neaktivan

Prazno sve i podešen redosljed, na drugom kompu sam ga spojio kao externi disk i to radi, nisam pokusao instalirati OS na njega na drugom kompu.

Ostaje jedino odnijeti ga na servis :)

16 godina

-to nije 'kvar' za servis..

ako nije bootabilan, postoje dva uzroka, obrisao si boot/sys/mbr.. (soft) ili je fizičko oštećenje diska (hard). Uz to još idu i greške, tj da je sve ispravno, ali pogrešno podešeno (npr spomenuto BIOS IDE/Ahci, sec.boot, UEFI, GPT, kriptiranje, virus, ... nešto deseto).

-disgnostiku diska možeš obaviti njegovim alatom, ali vjerojatno je disk ispravan (jer radi i već si provjerio npr SMART status).

-sve ostalo, neki livemedij kojim vidiš stanje, tad popraviš... npr hirens, linux, minipe.. ili install OSa (ali on nema npr antivirus i dodatne alate, samo repair i reinstall, to je možda dovoljno, odaberi fix boot problem ili tako nešto..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
neaktivan

Moguće da je obrisano. Kako mogu provjeriti to, i popraviti?

Probao sam sa hirensom i sa live linux, ne mogu ni jedno pokrenuti. probao preko cd-a i usb..

dijagnostika je ok, napravio preko alata u biosu, i na drugom kompu...

16 godina
elrond kaže...

Moguće da je obrisano. Kako mogu provjeriti to, i popraviti?

Probao sam sa hirensom i sa live linux, ne mogu ni jedno pokrenuti. probao preko cd-a i usb..

..

-ako ne možeš bootati neki bootabilan medij, nikako. Za boot fix je dovoljan npr install OSa (DVD win).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
neaktivan

Ne ide, Probao sam sa Win 7, win XP, Ubuntu, .... hirens... nista ne mogu pokrenuti.

mozda bolje da dam nekome tko se vise kuzi u to, da ne napravim jos vecu stetu :)

13 godina

nadji u biosu opciju hdd s.m.a.r.t. stavi enable, nakon post screena ce ti pokazati ima li kakvih ozbiljnih gresaka sa diskom

12 godina

Jedno pitanje, dali mi neko može reći što je "interface crc error count"? 

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.9.2014 12:16 (ibme74).

0 0 hvala 0
13 godina

lijepo pise na dnu slike da je to vjerojatno prouzrokovao loš sata kabel

0 0 hvala 0
12 godina
peace_of_cake kaže...

lijepo pise na dnu slike da je to vjerojatno prouzrokovao loš sata kabel

Znam, nisam najbolje postavio pitanje, zanima me dali moze biti neki drugi problem ili jedino sa kabelom? To je screenshot testa HDD-a koji bi trebao kupiti a liku i na tom disku i na njegovom primarnom pokazuje taj error pa me zanima dali moze biti kakva greska sa diskom bas? Ili mozda on ima neke problem sa maticnom kad mu oba diska imaju isti problem?

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.9.2014 14:37 (ibme74).
14 godina

Kupovanje polovnih diskova nije preporucljivo jer to je kao jaje dok ga ne otvoris neznas jel valja.Moze raditi 6mj kako treba i odjednom padaju brzine pisanja/citanja itd..

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice